Tidigare i år skrev vi om hur man bygger en digital skylt baserad på Linux och öppen källkodsmjukvara. Vi använde mjukvara som WordPress , webläsare firefox och OS:et blev Debian.
I del 1 av artikeln beskrev vi hur man konfigurerar Linux för att starta Firefox i kioskläge.
I del 2 av artikeln förklarade vi hur man kan använda WordPress som mjukvara för att presentera innehållet.
Så här fungerar det: Firefox laddar hemsidan i kioskläge (kioskläge innebär att Firefox startar i fullskärmsläge). Ett cron-jobb simulerar att F5-tangenten trycks varannan minut, vilket innebär att sidan laddas om. Om man till exempel byter startsida i WordPress, kommer den nya sidan att laddas om automatiskt.
Vad fungerade mindre bra?
Att skapa en dörrskylt med en skärm för 1 300 kronor fungerade inte så bra i starkt solljus. Men det är en kostnadsfråga. En skärms ljusstyrka mäts i nits, och utomhusskärmar är inte billiga.
Den mekaniska konstruktionen:
Vi 3D-printade ett ”chassi” för skärmen och på baksidan av ramen hängdes Zimblade datorn. Se bilden ovan.
Skärmen hängdes i vanliga nylonsnören och dubbelhäftande tejp fixerade den mot fönstret.
Som beskrevs i tidigare artiklar försökte vi lösa detta med en Raspberry Pi 4, det fungerade inte så bra.
Även om ”skylten” inte kräver mycket CPU kraft, så förbrukar den en del minne. En sak vi fick göra var att skaffa ett litet USB Nano Wi-Fi-nätverkskort ( Finns att köpa på amazon för ca 100:- ) . En av nackdelarna med Zimaboard är att den kommer utan inbyggt Wi-Fi.
Debian vs. annan Linux-distribution
Vi valde Debian eftersom den kan installeras i ett rent skick, så man kan enkelt installera just de komponenter som behövs. Detta för att spara minne. I vårt fall är minne inget problem, då vi satte in 16 GB DDR3-minne i Zimaboard. Installationen tar upp 712 MB RAM när den i princip bara kör Firefox i kioskläge. På disken tar installationen upp cirka 6,1 GB.
Andra tillämpningar:
Man kan till exempel använda en gammal laptop som skylt. Antingen använder man laptopens egen skärm eller kopplar en platt-TV till datorn. Vi gjorde detta med en gammal HP-laptop som ursprungligen var byggd för Windows Vista. Allt beror alltså på vad man ska använda apparaten till. Det finns gott om övergivna datorer och TV-apparater, vilket gör det möjligt att genomföra detta projekt till en ganska låg kostnad.