Nästa år sluta Microsoft att supporta Windows 10, det innebär 240 miljoner datorer är färdiga för skroten. Som vi använder datorn idag, där datorn bli mer och mer en terminal emot internet, så kan Linux vara ett utmärkt sätt att förlänga livet på några av dessa datorer. Här kommer en lista på Linux distar som är kallade lättvikts distrubtioner, dvs man har optimerat dem för äldre datorer. Notera att många distrubtioner bara finns 64 bitars version numera.
Det var ca 20 år sedan man började gå över till 64 bitars, men det kan finnas en del äldre maskiner kvar med 32 bitars cpu t.ex Intel Atom .
Linux lite
Linux Lite är baserad på den senaste LTS (Long Term Support) Edition av Ubuntu (för närvarande 22.04.2). Den använder Xfce-skrivbordet och är speciellt utvecklat för att underlätta Windows-användare – särskilt de med gamla maskiner – till Linux-världen.
Den medföljande webbläsaren är Google Chrome. Detta är ovanligt för en Linux-distro, eftersom Chrome inte är programvara med öppen källkod. Ändå fungerar webbläsaren bra och kan strömma innehåll från populära webbplatser som YouTube och Netflix.
Linux Lite kommer också med VLC Media Player och LibreOffice förinstallerade. OS inkluderar verktyget zRAM-minneskomprimering som gör att det går snabbare på äldre maskiner. Det finns också ett speciellt ”Lite Upgrade”-verktyg.
Trots sitt namn är denna distro inte den minst resurshungriga där ute, eftersom den kräver både en 1,5 GHz-processor och minst 1 GB RAM för att fungera smidigt. Som sagt, detta borde inte vara för mycket begärt av någon dator som tillverkats under det senaste decenniet.
Prova det på modern hårdvara och du kommer att bli förvånad över hur snabbt det går. Linux Lite kan starta från ett Live-medium som ett USB-minne eller CD, eller installera på din hårddisk. Det stöder också multibooting så att du kan behålla ditt befintliga operativsystem om du vill. Distron har tappat stödet för 32-bitars och är endast tillgängligt för 64-bitars system.
Hemsida :
https://www.linuxliteos.com/index.html
Kan laddas ner här
https://ftpmirror1.infania.net/linuxlite/isos/6.6/
Lubuntu
”L” i Lubuntu kan lika gärna stå för lättvikt, eftersom distron utan skam tilltalar de Ubuntu-användare som letar efter ett OS som kräver färre resurser än de flesta moderna distros, men som inte tvingar dig att kompromissa med dina favoritappar.
Lubuntu är främst designad för äldre maskiner. Standardskrivbordet är baserat på LXQt, som är mycket mindre resurshungrigt än vanliga Ubuntus Gnome 3-skrivbord. Den levereras med ett urval av användbara verktyg och verktyg, inklusive den senaste ”Snap”-versionen av Mozilla Firefox, Featherpad och VLC Media Player.
Du kan använda Lubuntus ”Discover” Software Center för att installera fler appar. Ändå, som en lätt distro, fokuserar Lubuntu på att vara snabb och energieffektiv, vilket förklarar varför det kommer med så få förinstallerade program. De senaste utgåvorna har till och med återgått till att använda LibreOffice snarare än Abiword för ordbehandling.
Detta betyder dock inte att Lubuntu saknas – den är baserad på den senaste Ubuntu-utgåvan, så det är en riktig modern Linux-distro – den har bara tappat all onödig vikt, på samma sätt som en rallybil som har alla utom en av sina säten borttagna. .
Den senaste versionen av Lubuntu har nu sänkt det minsta RAM-minnet som krävs för att köra operativsystemet till 500 MB. Men för att säkerställa smidig drift, försök att använda en maskin med minst 1 GB RAM. Den är tillgänglig i 32-bitars och 64-bitars inkarnationer.
En av de unika försäljningsargumenten med Lubuntu är dess kompatibilitet med Ubuntu-förråd, vilket ger användarna tillgång till tusentals ytterligare paket, även om ju mer du installerar desto mindre lätt kommer din distribution att bli.
Den minimalistiska LXQt-miljön är också mycket effektiv men om du har en högpresterande maskin kanske du föredrar ett skrivbord som är visuellt rikare som GNOME eller KDE.
Hemsida
Puppy Linux
Puppy Linux är en av de äldsta lätta distroerna som finns. Projektet har blivit smala, snygga och snabba distroer i över 15 år nu och erbjuder olika versioner beroende på den underliggande miljön. FossaPup64 9.5 är baserad på Ubuntu Focal Fossa (20.04). Den nyare versionen av S15Pup64 22.12 av Puppy Linux (bilden) är baserad på Slackware64 15.0.
Distron är full av appar, trots dess ringa storlek – vissa är ganska okonventionella, som Homebank som hjälper dig att hantera din ekonomi eller GdMap som låter dig kartlägga dina diskar grafiskt. Det finns även grafiska verktyg för att hantera Samba-andelar och sätta upp en brandvägg till exempel.
FossaPup-utgåvan av Puppy Linux är kompatibel med Ubuntus repositories, precis som S15Pup-utgåvan är kompatibel med Slackwares. Detta ger användarna tillgång till överordnad distros stora programvarusamling i varje enskilt fall. Det finns ett separat verktyg för att installera en mer tung webbläsare efter installationen.
Så smidigt och anpassningsbart som Puppy Linux är, det lätta gränssnittet ser lite föråldrat ut. Detta är definitivt en distro byggd för hastighet, inte komfort.
Linux.se : Puppy finns även i 32 bitars version och för ARM