
Den lättviktiga skrivbordsmiljön LXQt har nått version 2.2, och med det kommer en rad förbättringar – inte minst för Wayland, som nu får ett mer komplett stöd.
I den här versionen kan man bland annat sätta systemomfattande standarder för kompositor och skärmlås. Hanteringen av flera skärmar har blivit bättre tack vare att LXQt nu känner igen skärmar via namn istället för bara nummer. Panelen går dessutom att konfigurera separat för varje skärm i Wayland-läget.
Terminalen QTerminal fungerar bättre i Wayland – fällbara fönster beter sig mer förutsägbart, och det finns ett nytt sätt att hantera globala kortkommandon via D-Bus. Dessutom är skärmhantering via kwin_wayland
mer pålitlig även vid skärmupplösning med skalning.
Filhanteraren PCManFM-Qt har också fått ett lyft: man kan ställa in egna terminalkommandon, byta namn på många filer samtidigt med strängersättning, och öppna filer med olika MIME-typer via en förbättrad “Öppna med”-meny. Det har även tillkommit nya kortkommandon för att växla visningsläge, och förbättrad hantering av dra-och-släpp på skrivbordet.
QTerminal har dessutom fått flera nya funktioner: möjlighet att visa fönster vid musöverföring, stöd för blinkande markör, automatiskt gömma muspekaren, förbättrad inställningsdialog samt bättre hantering av text och avslutsdialog när processer är aktiva.
Andra nyheter i LXQt 2.2 är förbättrad genomskinlighet och teckensnittsval i X11, fler funktioner i panelens “Eget kommando”-widget (som färgade texter och verktygstips), och möjlighet att dölja appar i aktivitetsfältet. Panelens meny (Fancy Menu) kan nu bläddras med PageUp/PageDown, och gamla menu-cache
har tagits bort.
Strömhanteringen har också uppdaterats – en ny bakgrundstjänst, power-profiles-daemon
, gör att man kan byta energiprofiler på bärbara datorer. Dessutom försätts datorn automatiskt i viloläge när locket stängs.
Slutligen har LXQt Archiver nu 7zip som standard för arkivering och hanterar även RAR-filer bättre.
Vill du testa direkt? Du kan hämta källkoden från projektets GitHub-sida. Annars är det bara att vänta tills din Linux-distribution uppdaterar sina paket med den nya versionen.