LXQt är en lätt och snabb skrivbordsmiljö designad för Linux och andra UNIX-liknande operativsystem. Den är känd för sin effektivitet och modularitet, och använder Qt-teknologin för att erbjuda en smidig användarupplevelse. LXQt är resultatet av en sammanslagning mellan LXDE och Razor-qt, och fokuserar på låg resursanvändning samtidigt som den bibehåller en visuell tilltalande och användarvänlig gränssnitt. Den är lämplig för både äldre och moderna datorer, och stöder en mängd olika applikationer och plugins.
Wayland
Wayland är ett modernt protokoll för fönsterhantering som ersätter det äldre X11-systemet i Unix-liknande operativsystem. Det är designat för att vara enklare, säkrare och effektivare genom att direkt hantera kommunikationen mellan applikationer och grafisk hårdvara. Wayland förbättrar prestanda och säkerhet genom att minimera onödig rendering och direkt hantera inmatningsenheter. Det är främst utvecklat av Linuxgemenskapen och används alltmer som standard i många Linuxdistributioner för en smidigare och mer pålitlig användarupplevelse.
Nyheterna 2.0
LXQt 2.0 markerar startpunkten för integration med Wayland, vilket lägger grunden för framtida utveckling mot ett komplett stöd i LXQt 2.1, som är planerat att släppas under hösten. Denna uppdatering inleder införandet av Wayland-specifika förbättringar, men har ännu inte fullt stöd för Wayland. Trots detta har viktiga delar av LXQt, som skrivbordsmiljön, applikationsstartaren, notifikationer och panelen, redan stöd för Wayland, även om vissa plugins fortfarande saknar full funktionalitet.
Det återstår dock funktioner som inte är helt kompatibla med Wayland, inklusive funktioner för uppgiftsfältet, skrivbordsbytare och vissa inställningar för inmatning och avstängningsknappar, skärmlås, skärmkonfigurationer och globala kortkommandon. För dessa funktioner erbjuder LXQt alternativa lösningar och verktyg som användare kan använda som ersättning.
När det gäller kompatibilitet med kompositorer fungerar LXQt 2.0 med alla wlroots-baserade kompositorer samt kwin_wayland, där Labwc särskilt lyfts fram för dess stabilitet och likhet med inställningar i Openbox. En fullständig övergång till Wayland är det primära målet med den kommande versionen LXQt 2.1.