• Ny Linux kärnförbättring kan minska datacenterförbrukning med upp till 30 %


    En mindre justering i Linux-kärnan version 6.13 kan leda till betydande energibesparingar i datacenter genom att effektivisera hanteringen av nätverkstrafik.

    Förbättringen, som utvecklats av forskare vid University of Waterloo i Kanada, optimerar hur data levereras till applikationer beroende på nätverkstrafikens belastning. Bakom lösningen står professor Martin Karsten och Joe Damato, ingenjör vid Fastly. De baserade sitt arbete på en studie från 2023 av Karsten och doktoranden Peter Cai, där de undersökte skillnader mellan nätverkshantering på kärnnivå och användarnivå. Studien visade att en mindre kodändring inte bara kunde förbättra applikationers prestanda, utan även minska energiförbrukningen i datacenter med upp till 30 %.

    Den nya koden, som endast består av cirka 30 rader, har nu inkluderats i Linux 6.13 och introducerar en ny parameter i NAPI-konfigurationen, irq_suspend_timeout. Denna parameter hjälper till att balansera CPU-användningen och nätverkshanteringen genom att dynamiskt växla mellan två sätt att leverera data till applikationer: polling och interrupt-driven bearbetning.

    I polling-läge hämtar och bearbetar applikationen kontinuerligt data, medan den i interrupt-driven läge förblir vilande tills ny data anländer, vilket sparar energi.

    ”Om du har en traditionell server med många små applikationer som körs samtidigt, kommer vår lösning varken att påverka eller försämra prestandan,” förklarar Karsten i ett mejl till Network World.

    Han påpekar dock att förbättringen är särskilt effektiv i datacenter där servrar oftast kör ett fåtal större applikationer som dominerar vissa processorkärnor och hanterar stora mängder nätverkstrafik. Detta gäller både front-end-servrar och många back-end-servrar som förser dem med data.

    När nätverkstrafiken är hög är polling-läget mest effektivt, eftersom det minskar latens och ger bättre prestanda. Vid låg trafik är interrupt-driven läge mer energieffektivt.

    ”Om en server enbart använder polling slösas mycket energi under lugna perioder, medan en server som enbart använder interrupts blir ineffektiv vid hög trafik,” förklarar Karsten.
    ”Vår lösning justerar sig automatiskt efter trafikbelastningen och växlar mellan de två lägena för att uppnå både hög prestanda och låg energiförbrukning.”

    I en teknisk beskrivning av uppdateringen förklarar Damato att den nya parametern förhindrar att softIRQ-processer stör applikationsbearbetningen under intensiva arbetsperioder. Dessutom kan den kombineras med blocking epoll_wait för att spara CPU-kraft när trafiken är låg.

    “Resultatet blir att prestandan – både i form av genomströmning och svarstid – är mycket nära vad en ren polling-lösning skulle ge, men med betydligt lägre CPU-användning,” förklarar han.

    För att aktivera den nya funktionen krävs endast en mindre justering av applikationerna samt en ändring i systemkonfigurationen.

    https://www.networkworld.com/article/3811688/new-tweak-to-linux-kernel-could-cut-data-center-power-usage-by-up-to-30.html

  • Windows 11 är inte ett måste för alla Windows 10 användare

    Det här är en riktigt skarp och träffsäker sammanfattning av varför Windows 11 inte är den naturliga uppgraderingen för alla Windows 10-användare – och varför Linux är ett bättre alternativ. Artikeln tar upp flera bra poänger:

    1. Windows 11:s problem
      • Microsoft fortsätter att driva på AI-övervakning, telemetri och datainsamling. Det som marknadsförs som funktioner kan lika gärna ses som integritetsintrång.
      • Kraven på TPM 2.0 och andra hårdvarubegränsningar gör att många äldre men fullt fungerande datorer inte kan uppgraderas.
      • Windows 11 är, liksom Vista var, en uppdatering som många användare helst skulle hoppa över.
    2. Linux som alternativ
      • Linux Mint som Windows-alternativ: Den låga inlärningströskeln gör att även de som är ovana vid Linux kan komma igång snabbt. Cinnamon-gränssnittet känns bekant för Windows 7-användare.
      • Applikationsinstallation är enkel: Många tror att Linux kräver terminalkunskaper, men moderna distros har mjukvarubutiker som fungerar precis som appbutiker på mobiler.
      • Microsoft Office fungerar på Linux: För de som inte kan leva utan Office går det att använda webblösningen. LibreOffice är också ett starkt alternativ.
    3. Säkerhet och prestanda
      • Linux behöver i princip inga antivirusprogram eftersom hotbilden är annorlunda jämfört med Windows.
      • Månadsvisa säkerhetsuppdateringar på Windows är ofta panikartade, medan Linux är byggt med säkerhet i åtanke från början.
      • Linux fungerar på äldre datorer där Windows 11 kräver nyare hårdvara.
    4. Gaming på Linux är fullt möjligt
      • Steam har ett stort utbud av spel som fungerar via Proton.
      • Xbox Game Pass och molnspel är också alternativ.
      • För de som vill ha den bästa spelupplevelsen rekommenderas fortfarande en dedikerad spelkonsol.
    5. Övergången till Linux är enklare än man tror
      • Testa på en äldre dator först om du är osäker.
      • Många stora datorleverantörer som Dell och Lenovo erbjuder Linux-maskiner.
      • Små nischföretag som System76 och Slimbook ger ett ännu mer Linux-fokuserat utbud.

    Slutsats

    Windows 10:s död den 14 oktober 2025 innebär att många måste fatta ett beslut:

    1. Köpa ny hårdvara för att kunna köra Windows 11.
    2. Stanna kvar på ett osäkert och osupportat Windows 10.
    3. Prova något nytt – Linux.

    Och som artikeln tydligt påpekar: Linux är inte svårt längre. Om du kan använda Windows, kan du använda Linux Mint. Att ge Linux en chans kan visa sig vara det bästa beslutet du gjort för din datoranvändning.

    https://www.theregister.com/2025/01/28/windows_10_demise_linux

  • Windows 10:s slut – dags att byta till Linux?

    Windows 10:s slut – dags att byta till Linux?

    Den 14 oktober 2025 slutar Microsoft att supporta Windows 10. Detta innebär att operativsystemet inte längre får säkerhetsuppdateringar eller förbättringar för vanliga konsumenter. Om du vill fortsätta använda din nuvarande dator efter detta datum utan att riskera säkerhetsproblem, kan Linux vara en bra lösning.

    Vad händer efter 2025.10.14?

    När Microsoft avslutar stödet för Windows 10 innebär det att:

    • Säkerhetshål inte längre åtgärdas.
    • Inga nya funktioner eller förbättringar släpps.
    • Programvara kan sluta fungera korrekt över tid.

    Om din dator inte uppfyller kraven för Windows 11 är ett alternativ att installera Linux, ett fritt och säkert operativsystem.

    Är Linux ett bra alternativ?

    Innan du byter till Linux är det viktigt att fundera över vilka program du använder dagligen. Linux kan inte köra Windows-program direkt, men det finns alternativ:

    ProgramtypAlternativ i Linux
    E-postThunderbird
    OfficeLibreOffice
    FotoredigeringGIMP, Krita
    WebbläsareChrome, Firefox, Edge (Beta) och m fl

    Fler och fler applikationer blir molnbaserade, vilket gör att många användare inte behöver installera program lokalt längre.

    Identifiera generationen

    Intel-processorer har modellnummer i formatet:
    Intel Core iX-YYYY
    Där YYYY representerar processorgenerationen:

    • Exempel:
      • Intel Core i7-10700 → 10:e generationen
      • Intel Core i5-8500 → 8:e generationen
      • Intel Core i7-2600k →2:a generationen ( Stöds ej av Windows 11)
      • Intel Core i3-12100 → 12:e generationen

    För nyare processorer med en femsiffrig kod (t.ex. i7-12500), är de två första siffrorna generationen.

    Billiga och bra Linux-datorer

    Många äldre datorer blir svårsålda när Windows 11 tar över, eftersom de inte uppfyller de nya systemkraven. En Windows 11 kompatibel dator måste ha minst.

    • Intel 8:e generationen (Coffee Lake) eller senare
    • AMD Zen 2 (Ryzen 3000-serien) eller senare

    ( Här finns stor risk att man bli lurad som okunnig. )

    Skall man köpa en beg windows dator är viktigt ha hålla kolla att datorn ha minst rätt generation CPU.

    Tänk på att det finns ej auktoriserade metoder att installera Windows 11 på datorer som inte stödjer Windows 11. Resultatet av detta kan innebära att Windows 11 slutar fungera vid uppdatering. Så det kan rent tekniskt gå att installera Windows 11 på äldre dator än det som nämns ovan, men vid nästa uppdatering av operativsystemet kan datorn sluta fungera.

    Äldre datorer är dock inte värdelösa – tvärtom! De kan fungera utmärkt med Linux. Här är några modeller att hålla utkik efter:

    • Intel-baserade iMacs (ca 2010) – Äldre iMacar som Apple slutat uppdatera fungerar ofta utmärkt med Linux, särskilt om de uppgraderas med SSD. iMac bruka ha bra högtalare i sej.
    • Intel-baserade MacBook Air (2010 och senare) – Lätta och portabla datorer som kan bli bra Linux-maskiner, men batteriet kan behöva bytas ut. Särskilt Macbook Air 11″ är en trevlig maskin som linux maskin, om man vill en lättburen maskin med sej.
    • HP ZBook, ProBook och EliteBook – Premiummodeller från HP med bra byggkvalitet och ofta god kompatibilitet med Linux.
    • Lenovo ThinkPad – Kända för sin hållbarhet och drivrutinsstöd i Linux.
    • Dell XPS – Smidiga och kraftfulla bärbara datorer med bra Linux-stöd.

    Vilken Linux-distribution ska man välja?

    Det finns många Linux-distributioner att välja mellan, men för nybörjare rekommenderas:

    • Linux Mint – Liknar Windows i utseende, vilket gör övergången enklare.
    • Ubuntu – Modern och populär med stort stöd och uppdateringar.

    Vad skall man betala?

    Vad skall man betala för en icke Windows 11 kompatibel beg dator? Man kan idag få en bättre beg windows 11 kompatibel dator för mellan 2000 till 3000:- hos en av det större aktörerna som säljer beg maskiner. En maskin som inte klara Windows 11 bör kosta runt 0 kr till 1000 kr.

    T.ex den ej windows 11 komptibla cpu intel i7-7700k kom ut på marknaden 2017, dvs CPU är 8 år gamla plus att maskinen inte klara Windows 11 är väldig starkt argument att maskinen har ett begränsat värde.

    Tyvärr finns en del massa oseriösa handlare syssla med beg datorer och bör se upp med. Det väldig lätt bli lurad och man får betala överpriser för ”gamla” produkter eller handlaren har låst bios och sedan vill ha extra betalt för låsa upp bios.

    Linux.se har dock goda erfarheter av https://shop.inrego.se/ . Inrego har inga icke windows 11 komptibla maskiner i sitt sortiment.

    Sammanfattning

    Om din dator inte stöder Windows 11 och du vill ha ett säkert och uppdaterat operativsystem, kan Linux vara ett utmärkt alternativ. Genom att välja rätt distribution och hårdvara kan du förlänga livslängden på din dator och spara pengar samtidigt. Men tänk genom vad du använder din dator till, allt som fungera under Windows 10 kommer kanske inte fungera under Linux t.ex olika typer av spedialprogram.

  • KaOS Linux 2025.01 släppt – nu med Linux 6.12 LTS och KDE Plasma 6.2

    Den senaste versionen av KaOS Linux är här, och med den kommer uppdaterad programvara, förbättrad prestanda och en ny webbläsare.

    Denna fristående Linux-distribution, som är byggd kring den senaste KDE-tekniken och använder Arch Linux-pakethanteraren pacman, drivs nu av Linux-kärnan 6.12 LTS. Användare får också tillgång till KDE Plasma 6.2.5, tillsammans med de senaste versionerna av KDE Gear 24.12.1 och KDE Frameworks 6.10, som bygger på Qt 6.8.1.

    En av de mest spännande nyheterna är Zen Browser, en ny webbläsare baserad på Firefox, som erbjuder moderna och innovativa funktioner. Dessutom har fler program uppdaterats för att fungera med Qt6 och KDE Frameworks 6, inklusive Krusader, KStars, KMyMoney, Mixxx, Photoflare, Skrooge och Liquidshell.

    Uppdaterade kärnkomponenter

    Bakom kulisserna innehåller KaOS 2025.01 en rad uppdaterade systemverktyg och bibliotek, inklusive:

    • Mesa 24.3.4
    • systemd 253.30
    • fwupd 2.0.4
    • SQLite 3.48.0
    • Rsync 3.4.1
    • Dbus 1.16.0
    • LLVM/Clang 19.1.7
    • OpenZFS 2.3
    • Poppler 25.01.0
    • GStreamer 1.24.11
    • Tzdata 2025a
    • OpenSSL 3.4
    • Protobuf 29.3
    • FFmpeg 7.1

    Så uppdaterar du KaOS

    Om du redan använder KaOS Linux behöver du inte ladda ner en ny ISO-fil. Uppdatera istället ditt system genom att köra:

    bashKopieraRedigerasudo pacman -Syu
    

    Detta eftersom KaOS är en rolling-release-distribution, vilket innebär att du bara installerar en gång och sedan alltid får de senaste uppdateringarna.

    Vill du testa KaOS Linux 2025.01? Besök den officiella webbplatsen och ladda ner den senaste ISO-avbilden.

  • Mozilla Thunderbird 134 introducerar nytt notifikationssystem för realtidsaviseringar

    Mozilla Thunderbird 134 introducerar nytt notifikationssystem för realtidsaviseringar

    Mozilla Thunderbird 134 släpptes idag som den senaste utvecklingsversionen av denna kraftfulla, öppen källkod-baserade och kostnadsfria klient för e-post, kalender, chatt, nyheter, RSS och kontaktböcker.

    Eftersom Thunderbird 134 är en månatlig utvecklingsversion avsedd för teständamål, inkluderar den endast en större ny funktion: ett notifikationssystem för realtidsaviseringar på skrivbordet.

    Förutom detta innehåller uppdateringen flera buggfixar som ska göra Thunderbird mer stabil och pålitlig. Bland annat har den åtgärdat ett startfel vid användning av POP3, ett hängningsproblem vid nedladdning av meddelandehuvuden från en nyhetsgrupp och ett fel med APOP-autentisering för POP3, som nu korrekt efterfrågar rätt lösenord.

    Den nya versionen löser också ett problem i XMPP-chatt där meddelanden inuti en CDATA-element inte visades, hanterar en prestandaförlust i CalDAV-kalendrar utan offline-stöd, förbättrar hanteringen av stora virtuella mappar och åtgärdar ett fel i POP3-inkorgen där nya mejl visades utan ämne, avsändare och med ett datum satt till 1970-01-01.

    Dessutom gör Thunderbird 134 att in-app-notifikationer visas korrekt i mörkt läge, justerar placeringen av stängknappen för notifikationer så att den är konsekvent på alla plattformar och fixar ett problem där nya e-postaviseringar visade fel mapp, vilket ledde till upprepade aviseringar.

    Andra åtgärder inkluderar en bugg där ”Svara”-knappen i kontextmenyn utförde ”Svara till alla”, ett prestandaproblem med meddelandelistan när flera uppdateringar bearbetades samtidigt och ett problem med ”mailto:”-länkar som inte använde rätt formateringsinställningar för det aktuella kontot.

    Thunderbird 134 gör det också möjligt att dra inbäddade bilder från ett meddelande till ett nytt mejl i skrivfönstret, hanterar autentiseringsfel för AUTH PLAIN eller AUTH LOGIN genom att falla tillbaka till USERPASS och ser till att valda visningsalternativ under Visa > Uppgifter tillämpas korrekt i uppgiftsgränssnittet.

    Utöver dessa förbättringar innehåller uppdateringen även visuella och UX-förbättringar samt nio säkerhetsfixar som du kan läsa mer om i de officiella versionsanteckningarna. Mozilla Thunderbird 134 finns tillgänglig för nedladdning redan nu via den officiella webbplatsen, genom att välja ”Thunderbird Release” i Release Channel.

    https://www.thunderbird.net/en-US/thunderbird/all

  • GNOME 48 Alpha är här – detta är nytt

    GNOME 48 Alpha är här – detta är nytt

    GNOME-projektet har nu släppt en alfa-version av den kommande GNOME 48, som finns tillgänglig för offentlig testning. Denna version ger en förhandsvisning av de många nya funktionerna och förbättringarna som är på gång inför den slutliga releasen.

    Bland de större nyheterna märks en ny välmående-panel i inställningarna, som erbjuder funktioner för skärmtid, pauser och hälsosamma användarvanor. Alfa-versionen introducerar också nya OSD-aviseringar för hörlurar, stöd för systemets klocksignalprotokoll, förbättrad färghantering och optimeringar för markörens respons och bildfrekvens på externa skärmar. Dessutom har flera nya protokoll och funktioner för utvecklare lagts till, inklusive stöd för systemd-sysext och verktyg som underlättar loggning.

    Appar och gränssnitt GNOME Software, som hanterar installation och uppdatering av appar, har fått ett nytt systemd-sysupdate-plugin och förbättrad prestanda. Det finns också nyheter som förbättrade recensioner, enklare avinstallation av Snap-appar och varningar om mikrofontillgång för appar med PipeWire-åtkomst.

    Appar som GNOME Maps, Orca (skärmläsaren) och Loupe (bildvisaren) har också fått rejäla uppdateringar. GNOME Maps använder nu en ny API för bättre ruttplanering, medan Orca förbättrar tillgänglighet och prestanda, särskilt vid hantering av stora mängder händelser. Loupe kan nu redigera JPEG- och PNG-bilder, med funktioner för beskärning, rotering och spegling.

    Mindre förbättringar i populära appar Många av de inbyggda GNOME-apparna, såsom GNOME Calendar, GNOME Calculator, Evince och Epiphany, har också fått små men viktiga uppdateringar. Kalendern har fått ett mer användarvänligt gränssnitt för att hantera händelser, medan kalkylatorn stöder nya tryckenheter och snabbkommandon. Dokumentvisaren Evince förbättrar hanteringen av PDF-parametrar, och webbläsaren Epiphany erbjuder nu ett förbättrat sekretessrapportsystem och enklare hantering av bokmärken och lösenord.

    GNOME Kontrollcenter Inställningarna i GNOME har fått många uppdateringar, bland annat stöd för att begränsa batteriladdningen för bättre batterihälsa. Den nya välmående-panelen, som är inaktiverad som standard, ska hjälpa användare att hitta en bättre balans i sin datoranvändning.

    När kan vi förvänta oss den färdiga versionen?
    GNOME 48 är planerad att släppas den 19 mars 2025, men innan dess kommer både beta- och releasekandidater att finnas tillgängliga i februari och mars. Den som vill testa och bidra med feedback kan redan nu ladda ner alfa-versionen och utforska de nya funktionerna.

    GNOME 48.alpha Released

  • Hur du installerar och konfigurerar Ryujinx Emulator på Ubuntu och andra Linux-distributioner

    Hur du installerar och konfigurerar Ryujinx Emulator på Ubuntu och andra Linux-distributioner

    Ryujinx är en kraftfull och öppen källkods-emulator för Nintendo Switch som låter dig spela Switch-spel på din PC. Emulatorn är plattformsoberoende och fungerar på Linux (både 32-bitars armv7l och 64-bitars aarch64), Windows och macOS.

    Med Ryujinx kan du njuta av dina Nintendo Switch-spel i upp till 4K-upplösning, använda flera olika handkontroller, spela online via LDN, installera mods och mycket mer.

    Tidigare var Yuzu det mest populära alternativet för Nintendo-emulering, men det lades ner efter en juridisk tvist med Nintendo. Förhoppningsvis kommer Ryujinx att undvika samma öde och fortsätta erbjuda en pålitlig lösning för Switch-emulering.

    I denna guide går vi igenom hur du installerar och konfigurerar Ryujinx på Ubuntu och andra Linux-distributioner.


    Installation av Ryujinx på Ubuntu och andra Linux-distributioner

    Det enklaste och mest tillförlitliga sättet att installera Ryujinx på Linux är genom Flatpak, en populär pakethanterare som fungerar på flera Linux-distributioner.

    1. Installera Flatpak

    Använd följande kommando för att installera Flatpak beroende på din Linux-distribution:

    Debian-baserade system (Ubuntu, Linux Mint, Zorin OS, Pop!_OS, etc.)

    sudo apt install flatpak
    

    Red Hat-baserade system (Fedora, CentOS, Rocky Linux, AlmaLinux, etc.)

    sudo dnf install flatpak
    

    Arch-baserade system (Arch, Manjaro, Garuda, etc.)

    sudo pacman -S flatpak
    

    OpenSUSE-system

    sudo zypper install flatpak
    

    2. Lägg till Flathub som källa

    Flathub är en officiell Flatpak-appbutik där Ryujinx finns tillgänglig. Lägg till Flathub genom att köra:

    flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo
    

    3. Installera Ryujinx

    När Flatpak och Flathub är konfigurerade kan du installera Ryujinx med följande kommando:

    flatpak install flathub org.ryujinx.Ryujinx
    

    Under installationen kommer du att bli ombedd att bekräfta installationen – tryck på Enter för att fortsätta.


    Konfigurera Ryujinx för att spela Nintendo Switch-spel

    När du startar Ryujinx för första gången kommer programmet att be dig att lägga till Prod Keys, vilket är en viktig del av emulatorns funktionalitet. Utan dessa nycklar kan emulatorn inte köra några spel.

    1. Lägg till Prod Keys och Firmware

    Följ dessa steg för att konfigurera emulatorn korrekt:

    1. Starta Ryujinx och klicka på ”Open the Setup Guide”.
    2. Följ instruktionerna för att ladda ner och lägga till Prod Keys.
    3. Installera den senaste Nintendo Switch-firmware genom att följa instruktionerna på samma sida.

    När dessa steg är slutförda kommer emulatorn att vara redo för användning.


    2. Lägg till och spela spel

    För att lägga till spel i Ryujinx, gör följande:

    1. Klicka på ”Options” > ”Settings”, och navigera till fliken ”Game Directories”.
    2. Lägg till mappen där dina Switch-spel (.XCI eller .NSP filer) finns.
    3. När spelen är tillagda kan du dubbelklicka på dem i Ryujinx-fönstret för att starta.

    3. Anpassa grafik och prestanda

    För att optimera din spelupplevelse kan du justera grafikinställningar:

    • Resolution Scaling – Spela i högre upplösningar än originalet (upp till 4K).
    • V-Sync – Aktivera eller inaktivera för att förbättra spelens flyt.
    • Shader Cache – Aktivera för att minska laddningstider och förbättra prestanda.
    • Docked Mode – Emulera Switchens dockade läge för att öka prestanda.

    Sammanfattning

    Att installera Ryujinx på Linux är ganska enkelt med Flatpak. Med Ryujinx kan du:

    • Spela Nintendo Switch-spel med högre upplösning och förbättrad prestanda.
    • Använda olika kontroller och spela online via LDN.
    • Modifiera spel med anpassade patchar och mods.

    Trots den något komplicerade installationsprocessen är Ryujinx för närvarande den bästa tillgängliga Nintendo Switch-emulatorn. Med regelbundna uppdateringar förbättras emulatorns prestanda och kompatibilitet.

    Obs: Emulering är laglig, men du bör endast spela spel som du äger för att undvika juridiska problem.

    Förhoppningsvis fortsätter Ryujinx att utvecklas utan att drabbas av samma juridiska problem som Yuzu.

  • Förstå filen /proc/cpuinfo i Linux

    I Linux finns ett speciellt virtuellt filsystem som heter /proc, där systemrelaterad information lagras i olika filer. En av dessa filer är /proc/cpuinfo, som innehåller detaljerad information om processorn. Här kan du hitta uppgifter som leverantörs-ID, CPU-familj, modellnamn, stöd för virtualisering, cacheminne och mycket mer.

    Eftersom denna fil är skrivskyddad kan den inte ändras, men du kan enkelt visa dess innehåll med kommandon som:

    cat /proc/cpuinfo
    

    Ett exempel på filens innehåll kan se ut så här:

    processor : 0
    vendor_id : GenuineIntel
    cpu family : 6
    model : 167
    model name : 11th Gen Intel(R) Core(TM) i9-11900F @ 2.50GHz
    stepping : 1
    microcode : 0x62
    cpu MHz : 800.000
    cache size : 16384 KB
    physical id : 0
    siblings : 8
    core id : 0
    cpu cores : 8
    apicid : 0
    initial apicid : 0
    fpu : yes
    fpu_exception : yes
    cpuid level : 27
    wp : yes
    flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe syscall nx pdpe1gb rdtscp lm constant_tsc art arch_perfmon pebs bts rep_good nopl xtopology nonstop_tsc cpuid aperfmperf tsc_known_freq pni pclmulqdq dtes64 monitor ds_cpl vmx est tm2 ssse3 sdbg fma cx16 xtpr pdcm pcid sse4_1 sse4_2 x2apic movbe popcnt tsc_deadline_timer aes xsave avx f16c rdrand lahf_lm abm 3dnowprefetch cpuid_fault epb ssbd ibrs ibpb stibp ibrs_enhanced tpr_shadow flexpriority ept vpid ept_ad fsgsbase tsc_adjust bmi1 avx2 smep bmi2 erms invpcid mpx avx512f avx512dq rdseed adx smap avx512ifma clflushopt intel_pt avx512cd sha_ni avx512bw avx512vl xsaveopt xsavec xgetbv1 xsaves dtherm ida arat pln pts hwp hwp_notify hwp_act_window hwp_epp hwp_pkg_req vnmi avx512vbmi umip pku ospke avx512_vbmi2 gfni vaes vpclmulqdq avx512_vnni avx512_bitalg avx512_vpopcntdq rdpid fsrm md_clear flush_l1d arch_capabilities
    vmx flags : vnmi preemption_timer posted_intr invvpid ept_x_only ept_ad ept_1gb flexpriority apicv tsc_offset vtpr mtf vapic ept vpid unrestricted_guest vapic_reg vid ple pml ept_mode_based_exec tsc_scaling
    bugs : spectre_v1 spectre_v2 spec_store_bypass swapgs mmio_stale_data retbleed eibrs_pbrsb gds bhi
    bogomips : 4992.00
    clflush size : 64
    cache_alignment : 64
    address sizes : 39 bits physical, 48 bits virtual
    power management:

    Extrahera specifik information
    Om du behöver hämta specifika detaljer, såsom processorns modellnamn, kan du använda följande kommando för att filtrera ut informationen:

    cat /proc/cpuinfo | grep "model name" | uniq
    

    Detta kommando hittar fältet ”model name” och ser till att det visas endast en gång.

    Vill du endast få fram modellnamnet utan etiketten, kan du använda detta kommando:

    cat /proc/cpuinfo | grep "model name" | uniq | cut -d " " -f 3-
    

    Här används cut för att ta bort de två första kolumnerna och enbart visa modellnamnet.


    Här är en förklaring av innehållet i din /proc/cpuinfo-utdata:


    Grundläggande processorinformation

    FältBeskrivning
    processorProcessorns indexnummer (i detta fall är det CPU-kärna 0). Om du har en flertrådad CPU ser du flera poster med ökande nummer.
    vendor_idTillverkaren av processorn (här är det GenuineIntel, vilket indikerar en Intel-processor).
    cpu familyIdentifieringsnummer för CPU-familjen. Intel- och AMD-processorer har olika nummerserier.
    modelCPU-modellnummer inom den angivna familjen (här modell 167).
    model nameDet fullständiga marknadsföringsnamnet på processorn.
    steppingAnger revisionen av CPU:n. Stepping-nummer används för att identifiera små förbättringar i samma modell.
    microcodeVersionen av CPU-mikrokoden, som hanterar låg nivå instruktioner och kan uppdateras via firmware- eller OS-uppdateringar.
    cpu MHzDen aktuella klockfrekvensen för CPU:n (här är det 800 MHz, vilket troligen beror på energisparfunktioner).
    cache sizeStorleken på L2/L3-cacheminnet i kilobyte (här 16384 KB, vilket motsvarar 16 MB cache).

    Flerkärnsrelaterad information

    FältBeskrivning
    physical idFysisk CPU-enhet (i system med flera processorer kommer detta att skilja sig).
    siblingsTotalt antal trådar tillgängliga på denna fysiska CPU (här 8, vilket indikerar hyper-threading är aktiverat).
    core idIdentifierar kärnan inom en fysisk CPU.
    cpu coresAntalet fysiska kärnor i processorn (här 8).

    Avbrottshantering

    FältBeskrivning
    apicidUnikt identifieringsnummer för Advanced Programmable Interrupt Controller (APIC).
    initial apicidUrsprungligt APIC-ID som tilldelats vid start.

    Flyttals- och instruktionsextensioner

    FältBeskrivning
    fpuStöd för en flyttalsenhet (Floating Point Unit).
    fpu_exceptionIndikerar att CPU:n kan hantera flyttalsundantag.
    cpuid levelMaximal CPUID-nivå som stöds av processorn (27 anger avancerade funktioner).
    wpIndikerar om Write Protection är aktiverat i kärnläge.

    Flaggor (funktioner och instruktionsstöd)

    Fältet flags innehåller en lång lista över funktioner som stöds av processorn. Några viktiga flaggor och deras betydelse:

    FlaggaBeskrivning
    fpuStöd för flyttalsoperationer.
    mmxMultimedia-instruktioner för bättre grafik- och ljudhantering.
    sse, sse2, sse4_1, sse4_2Streaming SIMD Extensions för bättre parallell bearbetning.
    avx, avx2Advanced Vector Extensions för beräkningar med stora datamängder.
    vmxVirtualiseringsteknik (Intel VT-x) för att köra virtuella maskiner effektivt.
    nxNo-Execute bit, skyddar mot körning av skadlig kod i vissa minnesområden.
    hypervisorAnger om systemet körs i en virtualiserad miljö.

    Virtualisering (vmx flags)

    Fältet vmx flags visar ytterligare detaljer om vilka virtualiseringsfunktioner som stöds av CPU:n. Några av dem är:

    FlaggaBeskrivning
    vnmiVirtual NMI stöd för bättre hantering av avbrott i virtualiserade miljöer.
    eptExtended Page Tables, vilket förbättrar prestanda vid minneshantering i VM.
    vpidVirtual Processor ID, vilket möjliggör bättre processisolering i virtuella miljöer.
    unrestricted_guestTillåter att virtuella maskiner körs i real mode.

    Buggar och säkerhetsproblem

    FältBeskrivning
    bugsHär listas kända säkerhetsproblem som påverkar denna CPU, t.ex.:
    spectre_v1Påverkad av Spectre version 1-sårbarheten.
    spectre_v2Spectre version 2-sårbarhet påverkar CPU:s spekulativa exekvering.
    retbleedRetbleed-sårbarhet som påverkar returinstruktioner.

    Prestandarelaterad information

    FältBeskrivning
    bogomipsMäter en ungefärlig CPU-prestanda, användbart för tidmätning och fördröjningar.
    clflush sizeStorlek på cachelinjer som kan tömmas med CLFLUSH-instruktionen.
    cache_alignmentAnger hur data är justerade i cacheminnet.
    address sizesAnger hur många bitar som används för att adressera fysiskt och virtuellt minne (39 bitar fysiskt, 48 bitar virtuellt i detta fall).

    Energihantering

    FältBeskrivning
    power managementDetta fält kan innehålla energisparfunktioner som stöds av CPU:n, exempelvis frekvensskalning (Intel SpeedStep), Turbo Boost, eller C-states (vilolägen). På vissa system kan detta fält vara tomt, men funktionerna är ofta tillgängliga genom andra gränssnitt, som t.ex. cpufreq.

    Sammanfattning
    Filen /proc/cpuinfo ger en djup inblick i systemets processor, inklusive tekniska specifikationer, funktioner och säkerhetsrelaterade problem. Med hjälp av denna information kan du optimera systemets prestanda, identifiera hårdvarubegränsningar och säkerställa kompatibilitet med olika programvaror.


    Sammanfattning
    Filen /proc/cpuinfo innehåller värdefull information om systemets processor, inklusive tekniska specifikationer och funktioner. Genom att använda kommandon som cat, grep och cut kan du snabbt hämta den information du behöver.

    Har du frågor eller funderingar? Lämna gärna en kommentar eller utforska mer om Linux-systeminformation via andra inbyggda verktyg som lscpu och dmidecode.

  • Solus 4.7 lanserad med Linux 6.12 LTS, GNOME 47, KDE Plasma 6.2 och Xfce 4.20

    Den senaste versionen av Solus, version 4.7, har nu släppts och erbjuder flera uppdateringar och förbättringar. Denna fristående rolling-release-distribution finns tillgänglig i flera utgåvor, inklusive Budgie, GNOME, KDE Plasma och Xfce.

    Solus 4.7, som fått namnet “Endurance,” bygger på Linux 6.12 LTS-kärnan och Mesa 24.3 för grafik. Den kommer med de senaste versionerna av skrivbordsmiljöerna Budgie 10.9.2, GNOME 47.3, KDE Plasma 6.2.5 och Xfce 4.20, vilket ger användarna tillgång till nya funktioner och förbättrad prestanda.

    En av de stora nyheterna i denna version är utökat stöd för fler NVIDIA-grafikkort, inklusive RTX 4000-serien, vilket gör att fler användare kan dra nytta av förbättrad grafikprestanda direkt efter installation.

    Solus fortsätter också att utvecklas genom att rekommendera GNOME Software och Plasma Discover som alternativ till det tidigare Solus Software Center. Dessa nya programhanterare ger bättre stöd för Flatpak-applikationer och mer detaljerad appinformation via Appstream-metadata. Solus-utvecklaren David Harder uppmuntrar användarna att testa de nya alternativen, särskilt GNOME Software för Budgie- och Xfce-versionerna.

    Förutom dessa nyheter innehåller Solus 4.7 uppdaterade standardprogram såsom webbläsaren Mozilla Firefox 134.0.2, e-postklienten Mozilla Thunderbird 128.6.0 och kontorssviten LibreOffice 24.8.4.

    Tillgänglighet och uppdatering
    Solus 4.7 kan laddas ner från den officiella webbplatsen för 64-bitars datorer. För de som redan använder Solus är det enkelt att uppdatera systemet genom den inbyggda pakethanteraren, eftersom distributionen följer en rolling-release-modell där användare får kontinuerliga uppdateringar utan att behöva installera om systemet.

  • Wine 10 är här.

    Wine 10 släppt – med nya funktioner och förbättringar

    Den senaste versionen av Wine, version 10, har nu släppts och innehåller flera spännande nyheter. Wine är ett fritt och öppen källkods-projekt som gör det möjligt att köra Windows-program på Unix-liknande operativsystem, som Linux och macOS.

    Bland de mest framträdande nyheterna i denna version finns en experimentell Bluetooth-drivrutin och en ny drivrutin för HID-pekarenheter. Dessutom har Wine 10 lagt till grundläggande stöd för att omvandla äldre Direct3D-bytecode till SPIR-V, vilket förbättrar grafikprestandan för äldre spel och applikationer.

    En annan stor förbättring rör grafikdrivrutinen för Wayland, som nu har fått stöd för OpenGL och Pbuffer samt bättre hantering av fönsterpositionering. Wayland-drivrutinen är numera aktiverad som standard i Wine.

    Wine 10 introducerar även stöd för den nya Wow64-miljön i ODBC, vilket gör det enklare att köra 32-bitars applikationer på 64-bitars system. Andra uppdateringar inkluderar möjligheten att höja processprivilegier, förbättrat stöd för AVX-instruktioner samt RSA OAEP-padding i krypteringsbiblioteket BCrypt.

    Bland övriga förbättringar märks:

    • Förbättrad hantering av HiDPI-skärmar med bättre fönsterskalning.
    • En ny backend för Media Foundation som använder FFMpeg för bättre medieuppspelning.
    • Initialt stöd för nätverkssessioner i DirectPlay, vilket underlättar multiplayer i äldre spel.
    • En uppdaterad CMD.EXE-motor för bättre kompatibilitet med kommandoskript.
    • Förbättrat stöd för ODBC Windows-drivrutiner och nya funktioner för USB-enheter via Plug’n’Play.

    För användare som kör Wine på ARM-enheter har denna version förbättrat hanteringen av undantag, byggsystemstöd och C++-funktioner på ARM64-plattformar. Det har även lagts till stöd för fler tangentbordslayouter, inklusive bättre igenkänning av Dvorak-tangentbord.

    Slutligen innehåller Wine 10 en rad optimeringar som förbättrar prestandan, åtgärdar problem med asynkron I/O-hantering, och tar bort vissa föråldrade funktioner för att ge en mer strömlinjeformad upplevelse.

    Wine 10 finns nu tillgängligt för nedladdning från den officiella webbplatsen.

  • Archinstall 3.0.2: Ny version med stöd för Wayfire och förbättrad Btrfs-hantering

    Archinstall, det menybaserade installationsverktyget för Arch Linux, har nu uppdaterats till version 3.0.2. Denna uppdatering innehåller flera förbättringar och nyheter, där det mest framträdande är stödet för Wayfire, en Wayland-baserad kompositör och fönsterhanterare.

    Vid installation av Arch Linux kan användare nu välja Wayfire som en fristående skrivbordsmiljö i menyn Profil > Skrivbord, men den kan också kombineras med andra skrivbordsmiljöer som exempelvis Xfce 4.20.

    Den nya versionen medför också bättre hantering av Btrfs-filsystemet. Bland annat har problem med upptäckt av tidigare monterade Btrfs-root-subvolymer lösts, och inställningarna för montering av subvolymer har förbättrats. Förbättringarna omfattar även diskpartitioneringen, där udev-synkronisering nu sker efter partitionering, det manuella partitionsverktyget har förbättrats, och det finns möjlighet att skapa swap-partitioner manuellt.

    Utöver detta har Archinstall 3.0.2 förfinat hanteringen av spegellistor för både lokala och fjärrbaserade källor, förbättrat scrollningen i terminalen, och introducerat en funktion som låter användaren hoppa över partitionsstegen om så önskas. Dessutom har äldre komponenter ersatts, vissa menyfunktioner återställts, och hanteringen av LUKS-diskkryptering har förbättrats.

    Versionen innehåller även kodförbättringar och omstruktureringar som gör verktyget mer stabilt och lättare att underhålla.

    Archinstall 3.0.2 finns nu tillgänglig i Arch Linux stabila arkiv och kan användas direkt genom den senaste ISO-utgåvan efter en uppdatering. Mer information finns på projektets GitHub-sida.

  • VirtualBox 7.1.6 har släppts med stöd för Linux-kärna 6.13

    Den nya versionen av VirtualBox ger bättre stöd för Linux och introducerar flera förbättringar, inklusive initialt stöd för Linux-kärna 6.13 och förbättringar för Linux-kärna 6.12. Dessutom har stöd lagts till för Red Hat Enterprise Linux 9.6:s kärna.

    Den här uppdateringen, som kommer drygt tre månader efter version 7.1.4, innebär att VirtualBox nu kan installeras på Linux-distributioner med den senaste 6.13-kärnan. Användare kan också köra virtuella maskiner med operativsystem som bygger på denna nya kärnversion.

    För Linux-användare innehåller VirtualBox 7.1.6 förbättrade ”Guest Additions” med ytterligare korrigeringar för Linux-kärna 6.12 i grafikmodulen vboxvideo. Dessutom har inledande stöd för Red Hat Enterprise Linux 9.6:s kärna lagts till, vilket gör det enklare att använda VirtualBox både som värd och gäst på dessa system. Flera problem relaterade till UBSAN-varningar har också åtgärdats för Linux-miljöer.

    Uppdateringen innebär även bättre stöd för äldre kärnor, såsom Linux 6.4, trots att den inte längre stöds officiellt. Ett grafikfel där skärmen kunde frysa vid användning av VBoxVGA-adaptern har åtgärdats, liksom ett problem med flimmer på Linux-gäster som använder grafikadaptern VMSVGA.

    Flera GUI-förbättringar har genomförts, bland annat i de avancerade inställningarna och i hanteringen av filterredigeraren, där en tidigare regression i version 7.1.4 har rättats till. Ett sällsynt fel på macOS, där programmet kunde krascha vid stängning, har också lösts.

    Andra korrigeringar inkluderar en förbättring av det sömlösa läget, där det nu aktiveras och inaktiveras korrekt beroende på statusen för ”Guest Additions.” Problem med felmeddelanden vid start i helskärmsläge samt en bugg där alternativet för 3D-acceleration saknades för vissa operativsystem har också åtgärdats.

    Den senaste versionen återinför möjligheten att byta nätverksadapter under uppstart om den aktuella adaptern inte är tillgänglig. Dessutom har hjälpknappen som saknades i inställningsfönstret på macOS-system återställts, tillsammans med snabbkommandon för hjälp i vissa fönster.

    Bland övriga förbättringar har funktioner för att exportera och importera virtuella maskiner med NVMe-lagring lagts till. Ett problem som hindrade användare från att välja grafikstyrenheten ”QemuRamFB” via kommandoradsverktyget har rättats till. Dessutom har VirtualBox ersatt sina tidigare NAT-motorer med libslirp för bättre nätverkshantering.

    En fix har också införts som säkerställer att anpassade proxyinställningar fungerar korrekt i programgränssnittet. Dessutom har vissa äldre komponenter, som byggde på GTK2 och inte längre stöds, tagits bort från Solaris-installationspaketen. Drivrutinsinstallationen för Windows-gäster och värdar har omarbetats för bättre kompatibilitet.

    Windows Server 2025 har lagts till som ett nytt alternativ för virtuella gästoperativsystem. Den fullständiga ändringsloggen finns tillgänglig på VirtualBox officiella webbplats, där den senaste versionen kan laddas ner för distributioner som Ubuntu, Fedora, Debian, openSUSE och Oracle Linux. En universell installationsfil finns också för andra Linux-distributioner. För bästa upplevelse rekommenderas det att även installera VirtualBox Extension Pack.


  • Dillo 3.2 öppen källkodswebbläsare släppt för att fira 25-årsjubileet

    Dillo 3.2 har släppts för att fira webbläsarens 25-årsjubileum och innehåller flera nya funktioner och förbättringar. Denna uppdatering introducerar grundläggande stöd för SVG-bilder, stöd för WebP-formatet och ett nytt sätt att navigera på sidor med rullningslisten.

    Dillo är en lättviktig och öppen källkodsbaserad webbläsare byggd med FLTK 1.3 GUI-verktyget. Efter att ha varit inaktiv i över nio år återupplivades projektet av utvecklaren Rodrigo Arias Mallo, och den senaste versionen innehåller flera förbättringar.

    Bland nyheterna finns möjligheten att rulla genom sidor som om de vore boksidor, där ett klick på rullningslisten med vänster musknapp flyttar sidan nedåt, och ett högerklick flyttar uppåt. Användaren kan även anpassa hur mycket av föregående sida som ska synas vid bläddring.

    Andra förbättringar inkluderar ett nytt alternativ för att definiera egna kommandon för att öppna länkar, möjligheten att flytta den vertikala rullningslisten till vänster sida, samt enklare zoomning av text med tangentbordsgenvägar. Dessutom kan en anpassad startsida för nya flikar nu anges.

    Bland de tekniska förbättringarna har Dillo 3.2 fått bättre bildskalning för att bevara proportioner, stöd för att automatiskt ladda om en sida via ett systemkommando, samt nya enheter för CSS som förbättrar sidlayouten. Det finns också ett alternativ för att ignorera specifika bildformat.

    Webbläsaren finns tillgänglig för nedladdning som källkod på projektets GitHub-sida, vilket innebär att användare behöver kompilera den själva. Det är möjligt att den snart dyker upp i olika Linux-distributioners programvaruförråd.

    Trots förbättringarna är det värt att notera att Dillo fortfarande saknar stöd för många moderna webbplatser, inklusive populära tjänster som YouTube, vilket gör att dess praktiska användning år 2025 är begränsad.

  • Linux-kärna 6.13 är här – Nya funktioner och förbättringar


    Linus Torvalds har nu officiellt lanserat Linux-kärnan version 6.13, som innehåller flera nyheter, förbättringar och utökat stöd för hårdvara. Bland de mest framstående nyheterna finns stöd för att köra Linux i skyddade virtuella miljöer, kallade ”realms”, inom Arm CCA (Confidential Compute Architecture).

    Viktiga nyheter i Linux 6.13

    Den nya versionen introducerar funktioner som förenklar hur kärnan hanterar preemption, vilket leder till bättre resurseffektivitet. En stor nyhet är också stödet för Arm CCA:s skyddade virtuella miljöer, vilket stärker säkerheten i ARM64-plattformar. Vidare har stöd för Guarded Control Stack (GCS) lagts till för att ge ökat skydd mot stackrelaterade attacker i användarytan för AArch64 (ARM64).

    För Intel-processorer introduceras stöd för sub-NUMA-klustring med sex noder, vilket förbättrar resursallokering för belastningsintensiva applikationer. AMD-processorer får nu stöd för split-lock-detektering, vilket hjälper till att identifiera och hantera prestandaproblem.

    Förbättringar inom processor- och energihantering

    Ett viktigt steg framåt är att den nya standarddrivrutinen amd-pstate nu används på vissa nyare AMD Epyc-processorer. Det ger bättre kontroll över prestanda och energiförbrukning. Dessutom har ett nytt system för att hantera termiska tröskelvärden via netlink införts, vilket gör det enklare att hantera temperaturgränser direkt från användarytan.

    Förbättrad nätverkshantering

    Linux 6.13 förbättrar nätverksprestandan genom att omvandla RTNL-låset (Routing Netlink) till att fungera per nätverksnamnrymd, vilket minskar konkurrens mellan processer i miljöer med många namnrymder. Nya funktioner inkluderar:

    • IRQ-suspension, som tillfälligt stoppar avbrott under intensiva arbetsperioder.
    • Möjlighet att konfigurera per-NAPI-inställningar via netlink, vilket ger mer detaljerad kontroll över nätverksgränssnitt.
    • Ett nytt API för att hantera trafikformning på hårdvarunivå.

    Filssystemförbättringar

    Den nya kärnan innebär också flera förbättringar inom filsystem, inklusive:

    • F2FS: Möjligheten att skapa partitioner som kan återställas genom att radera aliasade filer.
    • XFS: Stöd för atomära skrivoperationer.
    • FUSE: Optimeringar som förbättrar prestandan genom sidhantering och större flexiblitet via konfigurerbara parametrar.
    • Btrfs och exFAT: Effektivare hantering av data som resulterar i snabbare filoperationer.

    Bättre stöd för ny hårdvara

    Linux 6.13 lägger till och uppdaterar drivrutiner för en rad enheter, bland annat:

    • Surfplattor som Surface Pro 9 5G och Vexia EDU ATLA 10.
    • Grafikprocessorer som Adreno A663 och Allwinner H616.
    • Ljudkomponenter som AMD ACP 6.3 och RealTek RT721.
    • Pekskärmar från NT36672A och nätverkskort från NVIDIA Mellanox MLX5-serien.

    En ny virtuell CPU-drivrutin förbättrar prestanda för virtuella maskiner, vilket gör Linux mer effektivt i molnmiljöer.

    Andra förbättringar och framtida planer

    Linux 6.13 ger också stöd för realtidsberäkning på LoongArch-arkitekturen, stöd för pekarmaskering i användarytan, samt förbättrad felsökning genom nya verktyg för att analysera prestandan vid felaktiga vektoråtkomster.

    För de som vill testa den nya versionen finns Linux 6.13 tillgänglig för nedladdning från Linus Torvalds’ git-arkiv och kernel.org. Det rekommenderas dock att vänta tills den blir tillgänglig via distributionens officiella kanaler för att säkerställa stabilitet.

    Nästa stora version, Linux 6.14, förväntas bli klar i mars 2025, med en första testversion (RC) tillgänglig den 2 februari.


  • Linux Mint 22.1 ”Xia” är här – Nyheterna i korthet

    Den senaste versionen av Linux Mint, 22.1 ”Xia”, är nu tillgänglig för nedladdning. Denna uppdatering introducerar flera förbättringar, inklusive skrivbordsmiljön Cinnamon 6.4, som nu har en inbyggd nattljusfunktion och ett nytt standardtema.

    Denna version är baserad på Ubuntu 24.04 LTS (Noble Numbat) och använder Linux-kärnan 6.8. Några av de största nyheterna är en förbättrad Wayland-session, enklare inställningar för ljudförstärkning, mer avancerade notiser samt uppdateringar av filhanteraren Nemo. Dessutom har pakethanteringen genomgått en omfattande modernisering med nya verktyg som Aptkit och Captain, vilket gör systemet snabbare och mer framtidssäkert.

    Andra förbättringar inkluderar en uppdaterad version av verktyget Bulky, som nu kan ta bort accenter från filnamn, stöd för .ora-bilder (OpenRaster), förbättrad energihantering och enklare hantering av paketberoenden.

    Linux Mint 22.1 är en långsiktig supportversion (LTS) och kommer att få säkerhetsuppdateringar fram till 2029. För de som redan använder Linux Mint 22 öppnas möjligheten att uppgradera inom kort. Dessutom kommer flera av de nya funktionerna att bli tillgängliga för användare av Linux Mint Debian Edition (LMDE).

    Du kan redan nu ladda ner Linux Mint 22.1 från de officiella nedladdningssidorna. Ett officiellt meddelande från utvecklingsteamet förväntas senare i veckan.

    Kan laddas ner här ifrån

    https://wiki.linux.se/index.php/MiNT#Linux_Mint_22

  • openSUSE Tumbleweed introducerar Wayland-stöd för LXQt-skrivbordet

    LXQt är en lättviktig skrivbordsmiljö som kombinerar enkelhet och prestanda. Den är särskilt utformad för användare som vill ha en snabb och resurssnål arbetsmiljö utan att kompromissa med funktionalitet. LXQt är en vidareutveckling av projektet LXDE och använder moderna bibliotek som Qt för att erbjuda en smidig användarupplevelse. Det är ett populärt val för äldre datorer eller för de som föredrar minimalistiska system.

    Den senaste uppdateringen av openSUSE Tumbleweed, en rolling release-distribution, erbjuder nu Wayland-stöd för användare som vill testa den lättviktiga skrivbordsmiljön LXQt med den senaste tekniken.

    Med lanseringen av LXQt 2.1 introducerades en experimentell Wayland-session via den nya komponenten lxqt-wayland-session. Denna session kan användas tillsammans med flera olika Wayland-kompositorer, såsom Labwc, KWin, Wayfire, Hyprland, Sway, River och Niri.

    Även om Wayland-stödet för LXQt fortfarande är i ett tidigt skede och därmed inte är vanligt förekommande i andra distributioner, kan du testa det i openSUSE Tumbleweed. Det finns dock ingen färdig live-ISO med LXQt, vilket innebär att du själv behöver installera skrivbordsmiljön från paketförråden, antingen ovanpå din nuvarande installation eller i samband med en nyinstallation.

    Om du väljer att göra en nyinstallation, välj alternativet Generic Desktop under installationsprocessen. Därefter går du till avsnittet ”Software” i sammanfattningen och väljer LXQt innan du slutför installationen. Oavsett vilken väg du tar, behöver du manuellt installera Wayland-komponenten med följande kommando:

    sudo zypper install lxqt-wayland-session
    

    När det gäller val av Wayland-kompositor finns det flera alternativ. OpenSUSE:s utvecklare rekommenderar:

    • KWin för bästa kompatibilitet,
    • Labwc för avancerade användare av LXQt,
    • Hyprland, Niri, River eller Sway för dig som vill ha ett tile-baserat skrivbord,
    • Wayfire för dig som uppskattar visuella effekter.

    För att installera exempelvis Labwc som kompositor, kör kommandot:

    sudo zypper install labwc
    

    Efter installationen och en omstart av din display manager kan du välja LXQt (Wayland) i sessionsmenyn innan du loggar in. Tänk dock på att vissa funktioner och komponenter i LXQt ännu inte har full Wayland-kompatibilitet, eftersom stödet fortfarande utvecklas.

    Läs mer här

  • OpenZFS 2.3 med stöd för Kernel 6.12

    OpenZFS är ett avancerat, öppet filsystem och volymhanteringsverktyg som ursprungligen utvecklades av Sun Microsystems och nu används på flera operativsystem, inklusive Linux och FreeBSD. Det är känt för sin höga tillförlitlighet, flexibilitet och avancerade funktioner som snapshots, dataredundans och deduplicering. OpenZFS används både i företagsmiljöer och av entusiaster för att hantera stora mängder data på ett effektivt och säkert sätt.

    Nu har OpenZFS 2.3 släppts, en efterlängtad uppdatering som introducerar stöd för de senaste Linux-kärnorna, från version 4.18 upp till 6.12 LTS. Den nya versionen innehåller också en rad förbättringar och funktioner som gör systemet ännu kraftfullare.

    En av de mest spännande nyheterna är möjligheten att utöka lagringskapaciteten i en befintlig RAIDZ-pool genom att lägga till nya enheter, utan att behöva stänga ner systemet. Dessutom har deduplikeringsfunktionen fått en rejäl prestandaförbättring, vilket gör det ännu effektivare att minska lagringsutrymmet som krävs för duplicerad data.

    Andra nyheter inkluderar stöd för längre fil- och katalognamn, upp till 1023 tecken, och möjligheten att cross-kompilera kärnmoduler för olika plattformar. Operativsystem som CentOS Stream 10 och FreeBSD 14.2 stöds nu också fullt ut. För användare av NVMe-baserade lagringsenheter har man lagt till möjligheten att kringgå ARC-cache för att optimera prestandan i högintensiva arbetsbelastningar.

    För att göra verktyget ännu mer användarvänligt har JSON-format lagts till som ett alternativ för utmatning av kommandon, vilket är särskilt användbart för skript och automatiserade system. Slutligen innehåller versionen en mängd buggfixar som löser rapporterade problem från tidigare versioner.

    För mer information och för att ladda ner källkoden till OpenZFS 2.3 kan du besöka projektets GitHub-sida. Om du föredrar färdigpaketerade versioner, kommer uppdateringen snart att finnas tillgänglig i de stabila mjukvaruförråden för många Linux-distributioner.

    https://github.com/openzfs/zfs/releases/tag/zfs-2.3.0

  • Debian 12.9 ”Bookworm” updateras med 72 bugfixar och 38 säkerhetsupdateringar.

    Debian 12.9 ”Bookworm” har nu släppts, med 72 buggfixar och 38 säkerhetsuppdateringar som gör operativsystemet ännu mer stabilt och säkert. För befintliga användare av Debian 12 krävs bara en enkel uppdatering för att få tillgång till de nya förbättringarna.

    Denna uppdatering är den åttonde i serien för Debian 12. Dock saknas Debian 12.3, som aldrig släpptes på grund av ett kritiskt problem med EXT4-filsystemet som riskerade att orsaka datakorruption. Den nya versionen inkluderar uppdaterade installationsmedier, vilket är särskilt användbart för dem som vill installera Debian 12 på ny hårdvara eller som vill undvika att ladda ner stora mängder uppdateringar efter installationen.

    Debian 12.9 baseras på Linux 6.1 LTS-kärnan och innehåller omfattande förbättringar, med totalt 72 buggfixar och 38 säkerhetsuppdateringar. En detaljerad lista över ändringar finns att läsa på projektets releasesida.

    Uppdaterade installationsbilder är tillgängliga för en rad olika hårdvaruarkitekturer, inklusive 64-bitars (amd64), 32-bitars (i386), ARM och specialiserade plattformar som PowerPC och IBM System z. För 64-bitars system finns även live-bilder med förinstallerade skrivbordsmiljöer som KDE Plasma, GNOME, Xfce, Cinnamon, MATE, LXQt och LXDE. En standardversion utan grafiskt gränssnitt finns också för dem som föredrar en minimalistisk installation.

    Användare av Debian 12 kan enkelt uppdatera sina system genom att köra följande kommando i terminalen:

    sudo apt update && sudo apt full-upgrade
    

    Det går också att använda en grafisk paketmanager som Synaptic för att hantera uppdateringen. Med denna nya punktversion säkerställer Debian fortsatt tillförlitlighet och flexibilitet för både nya och befintliga användare.

    Kan laddas ner här

    https://wiki.linux.se/index.php/Debian#Versioner

  • Så radera du din hårddisk säkert.

    Att förstöra en hårddisk fsysik med t.ex brand är både svårt,riskfullt krångligt och onödig.

    Innan en dator återbrukas eller skickas till återvinning måste man se till att innehållet förstörs säkert. Spioner, marxister och andra kriminella element kan försöka återskapa data, därför är det viktigt att skydda sin del av informationen. Nedan ges några exempel på hur man kan förstöra informationen från en hårddisk för gott. Det är viktigt att notera att när du utför dessa kommandon finns det ingen återvändo.

    Med hjälp av Linux-distributioner som Knoppix eller Debian samt de kraftfulla kommandona dd och shred kan du effektivt skriva över hela hårddisken och förhindra återskapning av data. Här går vi igenom processen steg för steg.


    Förberedelser

    Vad du behöver:

    1. En dator med en fungerande USB-port eller optisk enhet.
    2. Knoppix eller Debian:
    3. En mål-disk som ska raderas.

    Varning:

    Kommandona dd och shred är kraftfulla och utför exakt vad du anger. Om du anger fel enhet kan det resultera i att fel hårddisk raderas. Kontrollera alltid enheterna noga innan du kör kommandot.


    Steg 1: Starta datorn med Knoppix eller Debian Live

    1. Skapa en live-USB eller -CD/DVD med Knoppix eller Debian.
      • För USB: Använd verktyg som Rufus (Windows) eller Etcher (Linux/macOS).
    2. Starta datorn från USB eller CD/DVD.
      • Ange BIOS/UEFI-inställningarna och välj rätt startmedia.
    3. När systemet har startat, öppna en terminal. Detta görs oftast genom att klicka på en terminalikon i startmenyn.

    Steg 2: Identifiera rätt hårddisk

    Använd kommandot lsblk eller fdisk -l för att lista alla anslutna lagringsenheter:

    lsblk
    

    Du får en lista över alla anslutna enheter. Identifiera den enhet du vill radera, till exempel /dev/sda, /dev/sdb eller liknande. Var noga med att inte välja fel enhet.


    Steg 3: Radera hårddisken med dd

    Exempel 1: Skriv över med nollor

    Detta är den vanligaste metoden och fungerar för att rensa de flesta enheter.

    sudo dd if=/dev/zero of=/dev/sdX bs=1M status=progress
    
    • if=/dev/zero: Använder en ström av nollor som indata.
    • of=/dev/sdX: Ersätt sdX med din hårddisks enhetsbeteckning.
    • bs=1M: Anger blockstorleken (1 megabyte).
    • status=progress: Visar framsteg under processen.

    Exempel 2: Skriv över med slumpmässiga data

    Detta ger en högre säkerhetsnivå men är långsammare.

    sudo dd if=/dev/urandom of=/dev/sdX bs=1M status=progress
    
    Manualsida för dd i vår wiki. 
    
    • if=/dev/urandom: Använder en ström av slumpmässiga data som indata.

    Steg 4: Radera hårddisken med shred

    shred är ett verktyg som är specifikt utformat för att säkert radera filer eller hela enheter genom att skriva över data flera gånger.

    Exempel: Säker radering med shred

    sudo shred -v -n 3 /dev/sdX
    
    Manualsida för kommandot shred i vår wiki.
    
    • -v: Visar detaljerad information om processen.
    • -n 3: Anger antalet gånger enheten ska skrivas över (standard är 3).
    • /dev/sdX: Ersätt sdX med din hårddisks enhetsbeteckning.

    Kombinera med nollor som avslutning

    För att ytterligare maskera tidigare data kan du avsluta med att skriva över enheten med nollor:

    sudo shred -v -n 3 --zero /dev/sdX
    
    • --zero: Skriv en sista överskrivning med nollor.

    Steg 5: Bekräfta att disken är tom

    Efter att processen har avslutats kan du kontrollera att enheten är tom genom att köra:

    sudo fdisk -l /dev/sdX
    

    Det bör visas som en tom enhet utan partitioner.


    Tips för snabbare och säkrare radering

    1. Öka bs-värdet i dd: Att öka blockstorleken (till exempel bs=4M) kan göra att processen går snabbare.
    2. Använd shred för extra säkerhet: Verktyget shred är ett utmärkt val om du vill förhindra återskapning genom flera överskrivningar.
    3. Kombinera metoder: Om du vill vara extra säker kan du börja med shred och sedan köra dd för att maskera data ytterligare.

    Avslutning

    När processen är klar är hårddisken helt raderad och säker att återanvända eller återvinna. Både dd och shred är kraftfulla verktyg som kräver noggrannhet. Kontrollera alltid enhetsbeteckningarna innan du börjar, och se till att du har sparat alla viktiga data innan du påbörjar raderingen.

    Manualsida för shred https://wiki.linux.se/index.php/shred
    Manualsida för dd https://wiki.linux.se/index.php/Dd

  • Tails 6.11: Ny version av anonymt Linux-operativsystem med viktiga säkerhetsuppdateringar

    Tails 6.11: Ny version av anonymt Linux-operativsystem med viktiga säkerhetsuppdateringar

    Tails-projektet har släppt version 6.11 av sitt operativsystem, som är baserat på Debian GNU/Linux och designat för att skydda användare mot övervakning och censur. Den nya versionen innehåller flera kritiska säkerhetsfixar och några nya funktioner.

    De kritiska sårbarheterna som har åtgärdats upptäcktes i den tidigare versionen, Tails 6.10, av säkerhetsexperter från den ideella organisationen Radically Open Security. Dessa brister gjorde det möjligt för en angripare att:

    • Installera skadlig programvara permanent genom en sårbarhet i Tails Upgrader.
    • Övervaka användares aktivitet i verktyg som Onion Circuits, Unsafe Browser, Tor Browser och Tor Connection.
    • Ändra inställningarna för Persistent Storage.

    Tails-projektet understryker att dessa attacker endast skulle kunna utföras av en avancerad angripare som redan har utnyttjat en annan sårbarhet. De har inga indikationer på att dessa brister har utnyttjats mot användare hittills.

    För användare som inte har uppdaterat Tails sedan den 9 januari 2025 rekommenderas en manuell uppgradering snarare än att vänta på en automatisk uppdatering.

    Förutom säkerhetsfixarna introducerar Tails 6.11 en ny funktion som kan upptäcka partitioneringsfel när Tails körs från ett USB-minne, vilket är särskilt användbart för dem som använder Persistent Storage eller genomför systemuppgraderingar. Användare kommer nu att få varningar om sådana problem tidigare.

    Andra förbättringar inkluderar:

    • En genväg till Tor Connection-assistenten via Tor-statusikonen på skrivbordet.
    • Förbättringar i WhisperBack-rapporter för att hjälpa utvecklarna att hitta viktig information.
    • Förhindrande av att GNOME Text Editor återöppnar senast använda filen.
    • Borttagning av stöd för hårdvaruplånböcker i Electrum.

    Tails 6.11 kommer också med den senaste versionen av Tor Browser (14.0.4) för anonym surfning och Mozilla Thunderbird 128.5.0 ESR för e-post och kalenderhantering.

    Användare kan ladda ner den nya versionen från Tails officiella webbplats eller uppdatera sina befintliga installationer genom att använda kommandot sudo apt update && sudo apt full-upgrade i en terminal.

  • Scribus 1.6.3: Uppdatering för öppen källkodsprogram med flera förbättringar och buggfixar

    Utvecklingsteamet bakom Scribus, en plattformsoberoende programvara för desktop publishing med öppen källkod, har släppt version 1.6.3. Uppdateringen innehåller en rad korrigeringar och förbättringar som gör programmet stabilare och mer användarvänligt.

    Vad är nytt i Scribus 1.6.3?

    Den nya versionen löser problem som att bredden i färghanteringsmenyn växte efter upprepade användningar, att vissa objektattribut inte fungerade korrekt och att programmet kunde krascha när en PDF öppnades och text importerades. Dessutom har GUI-relaterade buggar som icke-responsiva fält i menyer och felaktiga inställningar för guide- och baslinjefärger åtgärdats.

    Problem med externa enheter i filhanteraren har lösts, liksom buggar i ”Uppdatera bild”-funktionen och vissa kortkommandon. Denna version fixar också krascher vid ångring av stycken i textredigeraren och förbättrar hur programmet hanterar ramar och bokmärken.

    Förbättrade funktioner och nyheter

    Förutom buggfixar har Scribus 1.6.3 förbättrat import av CMYK-bilder och kvaliteten vid bildexport. Uppdateringar har gjorts för att ersätta gamla URL:er med säkra HTTPS-versioner. Dessutom har nya Python-funktioner lagts till för att underlätta enhetskonvertering, justering av baslinjer och textformatering. Översättningar av gränssnittet har också förnyats.

    Ladda ner Scribus 1.6.3

    Du kan ladda ner Scribus 1.6.3 som en AppImage från den officiella webbplatsen, vilket gör det enkelt att köra programmet på de flesta Linux-distributioner utan att installera det. Scribus finns även tillgängligt som en Flatpak-app via Flathub.

    Vad kommer härnäst?

    Den nuvarande Scribus 1.6-serien bygger på Qt 5.15 LTS och erbjuder redan ett förbättrat användargränssnitt med stöd för ljusa och mörka lägen, HiDPI-rendering och nya verktyg som en resursmanager. Samtidigt pågår utvecklingen av Scribus 1.8, som kommer att flytta programmet till Qt 6-plattformen och leverera ett ännu modernare och smidigare gränssnitt.

    Scribus fortsätter att vara ett kraftfullt verktyg för professionella och hobbyanvändare som söker ett gratis och flexibelt alternativ för desktop publishing.

  • När onda affärsintressen vill döda öppen källkod.

    Företaget WP Engine dödar det öppna källkodsprojektet WordPress genom domstol.

    Automattic vs. WP Engine: Konflikten som skakar WordPress-ekosystemet

    Den senaste konflikten mellan Automattic, moderbolaget bakom WordPress, och WP Engine, en ledande leverantör av managed WordPress-hosting, har rönt stor uppmärksamhet och ställer viktiga frågor om framtiden för WordPress-ekosystemet. För att förstå omfattningen av denna konflikt är det viktigt att granska bakgrunden, de inblandade aktörernas positioner och konsekvenserna för hela open source-världen.

    Bakgrund: WordPress och dess struktur

    WordPress, som skapades 2003 av Matt Mullenweg och Mike Little, är idag det mest populära innehållshanteringssystemet (CMS) i världen. WordPress-ekosystemet består av två huvudkomponenter:

    • WordPress.org: Den open source-plattform där mjukvaran, plugins och teman utvecklas och delas fritt. Den drivs av volontärer och en aktiv gemenskap.
    • WordPress.com: En kommersiell hostingtjänst som erbjuder en färdig WordPress-lösning. Tjänsten ägs och drivs av Automattic, som grundades av Matt Mullenweg.

    Denna dubbla struktur har länge varit unik och tillåtit WordPress att växa som ett både fritt och kommersiellt projekt. Men balansen mellan de ideella och kommersiella intressena har alltid varit en potentiell konfliktkälla.

    WP Engine: En konkurrerande jätte

    WP Engine är ett av de mest framstående företagen inom managed WordPress-hosting. De erbjuder hostingtjänster som är optimerade för WordPress, tillsammans med avancerade funktioner som caching, säkerhetsövervakning och utvecklarverktyg. WP Engine har också investerat i populära WordPress-plugins som Advanced Custom Fields (ACF), vilket ytterligare cementerat deras roll i ekosystemet.

    Denna framgång har dock lett till en alltmer spänd relation med Automattic, eftersom WP Engine konkurrerar direkt med WordPress.com och andra Automattic-initiativ.

    Konfliktens upptrappning

    Striden mellan Automattic och WP Engine eskalerade under 2024 när Automattic vidtog flera åtgärder som WP Engine anser vara antikonkurrerande. Samtidigt belyser Automattic att WP Engine inte har någon rätt att nyttja WordPress.org-resurser för sina kommersiella intressen utan att följa plattformens riktlinjer:

    1. Blockering av åtkomst till WordPress.org: WP Engine och dess anställda förhindrades från att komma åt viktiga resurser på WordPress.org, inklusive inloggningsuppgifter och plugin-katalogen. Automattic menar att denna blockering var nödvändig eftersom WP Engine bröt mot utvecklarriktlinjer.
    2. Manipulering av ACF-pluginen: Automattic gjorde ändringar i ACF-pluginen under förevändningen att åtgärda säkerhetsproblem, vilket WP Engine menar var onödigt och skadligt för deras varumärke. Automattic argumenterar dock att dessa åtgärder var för säkerheten.
    3. Offentliggörande av kundlistor: Automattic publicerade en lista över WP Engines kunder som bytt till andra tjänster, vilket WP Engine betraktar som en aggressiv marknadsföringsstrategi.

    Automattics hostingkunder och open source

    Automattics hostingkunder spelar en avgörande roll för att stödja WordPress-projektets open source-struktur. Intäkter från WordPress.com och relaterade tjänster hjälper till att finansiera utvecklingen av WordPress.org, inklusive dess grundläggande kod, plugins och teman. Dessutom bidrar de kommersiella tjänsterna till att stödja de många volontärer och utvecklare som underhåller ekosystemet.

    Automattic påpekar att WordPress.org är en plattform för open source-samarbete och inte en kommersiell marknadsplats för enskilda företags intressen. WP Engines krav på åtkomst upplevs av Automattic som ett missbruk av plattformens öppna natur.

    Domstolsingripande

    WP Engine svarade genom att ansöka om ett preliminärt föreläggande mot Automattic. I januari 2025 beslutade den federala domaren Araceli Martinez-Olguin att gå på WP Engines linje och beordrade Automattic att:

    • Återställa WP Engines åtkomst till WordPress.org och alla tillhörande resurser.
    • Sluta blockera eller manipulera WP Engines plugins och resurser.
    • Ta bort marknadsföringsåtgärder som riktar sig specifikt mot WP Engine.

    Domaren argumenterade att WP Engine troligen skulle vinna i sakfrågan och kritiserade Automattics agerande som potentiellt skadligt för hela WordPress-ekosystemet.

    Konsekvenser för WordPress-ekosystemet

    Konflikten mellan Automattic och WP Engine har lett till betydande oro i WordPress-gemenskapen. Kritiker menar att Automattic använder sin dominans inom WordPress.org för att hämma konkurrenter, vilket går emot de öppna och samarbetsinriktade principerna som WordPress bygger på.

    Automattic försvarar dock sitt agerande med att WordPress.org är en plattform avsedd för open source-utveckling, inte en affärsplattform. WP Engine har enligt Automattic utnyttjat WordPress.org-resurser på ett sätt som riskerar att skada projektets integritet och balans.

    Framtiden för WordPress

    Denna konflikt lyfter en bredare fråga om balans mellan affärsintressen och open source-principer. Konkurrenter som WP Engine respektera plattformens syfte och riktlinjer.

    Oavsett utgången av denna konflikt är det klart att WordPress står inför en kritisk tidpunkt som kan forma dess framtid under de kommande åren.

  • Mozilla släpper Firefox 134 med nya funktioner och förbättringar

    Den senaste versionen av Firefox, version 134, är nu tillgänglig för nedladdning på Linux, macOS och Windows. Den här uppdateringen innehåller flera nyheter som förbättrar både användarupplevelsen och funktionaliteten för webbutvecklare.

    För Linux-användare: Ny gestkontroll på touchpad

    En av de stora nyheterna för Linux är stödet för ”touchpad-hållgester”. Funktionen gör det möjligt att pausa kinetisk (momentum) rullning genom att placera två fingrar på touchpaden. Om du vill aktivera eller inaktivera funktionen kan du göra det i about:config genom att justera inställningen apz.gtk.touchpad_hold.enabled.

    Förbättrad popup-blockering

    Firefox följer nu HTML-specifikationen för användaraktivering mer noggrant. Detta innebär att popup-blockeringen har blivit mindre strikt och minskar risken för att legitima popups blockeras i onödan.

    Nyheter för webbutvecklare

    • RegExp.escape(): En ny metod som låter dig fly specialtecken i strängar så att de kan användas säkert i reguljära uttryck.
    • Promise.try(): Ett smidigt sätt att använda löftesbaserad kod (.then(), .catch()) för olika metoder.
    • Intl.DurationFormat: En funktion som möjliggör lokalbaserad formatering av tidsintervall.

    För macOS-användare

    Två problem med emoji-väljaren på macOS Sonoma har åtgärdats:

    1. Ett där väljaren stängdes omedelbart när den öppnades med Cmd+Ctrl+Mellanslag.
    2. Ett annat där bokstaven ”e” infogades oavsiktligt när väljaren öppnades med Fn+e.

    Mozilla kommer att offentliggöra fler detaljer om uppdateringen den 6 januari 2025. Samtidigt släpps också Firefox 128.6 och en uppdatering av långtidsstödda versionen Firefox 115.19 ESR.

    För nedladdning :

    https://www.mozilla.org/en-US/firefox/all/desktop-release/linux64/sv-SE/

  • Debian 13 ”Trixie” Installer Alpha släppt – med Linux 6.12 LTS och stöd för RISCV64

    Debian-projektet har nu släppt den första alfaversionen av installationsprogrammet för nästa stora version av Debian GNU/Linux, kallad ”Trixie”. Den slutliga versionen väntas komma under 2025 år, men redan nu kan nyfikna användare och entusiaster få en förhandstitt på vad som är nytt.

    Installationsprogrammet för Debian 13 innehåller den senaste Linux 6.12 LTS-kärnan, som sannolikt blir standard i den färdiga versionen. Stödet för olika hårdvaruarkitekturer har uppdaterats, där RISCV64 – en 64-bitarsversion av den populära RISC-V-arkitekturen – nu är inkluderat. Samtidigt har stödet för ARMel och i386 tagits bort, även om dessa fortfarande finns kvar i arkiven för närvarande. MIPSel-arkitekturen togs däremot bort redan förra året.

    Andra förbättringar i installationsprogrammet inkluderar en smidigare process för att skapa root-användare och första användare, samt förbättrad automatisk partitionering med bättre hantering av swap-storlek. Det finns också nya alternativ som gör det enklare att installera Debian på mindre diskar.

    Ett av de mest synliga nyheterna är det nya standardtemat ”Ceratopsian”, designat av Elise Couper. Temat genomsyrar installationsprogrammet och återfinns bland annat på bakgrundsbilder, låsskärmar och inloggningsskärmar.

    Vill du prova Debian 13 ”Trixie” redan nu? Den första alfaversionen av installationsprogrammet finns att ladda ner från Debians officiella webbplats, med stöd för flera arkitekturer som amd64, arm64, armhf, mips64el, ppc64el, riscv64 och s390x.

  • Bästa Linux distrubtionen 2024

    Den engelskspråkiga sajten linuxiac.com har tyckt och tänkt vilken linuxdistrubiton som är bäst 2024.

    Den bästa Linux-distributionen 2024? Det finns ingen universell vinnare!

    Varje år fylls internet av artiklar som utropar den ”bästa” Linux-distributionen. Nu när 2024 går mot sitt slut är det dags igen. Men låt oss vara ärliga – det finns inget objektivt svar på vilken som är bäst. Svaret är nämligen beroende av en enkel fråga: Vad ska distributionen användas till?

    Det finns inget som passar alla användningsområden. Även de mest populära ”allround”-distributionerna kan ha bättre alternativ beroende på vad du ska göra. Här är tre nyckelfaktorer som brukar avgöra om en distribution är bra för en viss användare:

    1. Syfte – Vad ska du använda distributionen till?
    2. Support – Hur pålitlig är uppdateringarna och stödet?
    3. Inlärningskurva – Hur lätt är den att använda och lära sig?

    Viktiga faktorer att tänka på

    Support och stabilitet

    Små projekt och mindre distributioner kan vara spännande, men de är ofta beroende av ett fåtal utvecklare. Om ett projekt läggs ner kan användare bli utan uppdateringar. Därför är det bättre att satsa på etablerade distributioner som stöds av företag eller stora community-grupper.

    Anpassning efter behov

    Ingen distribution är bäst för allt. En avancerad användare kanske älskar Arch Linux för dess anpassningsmöjligheter, men samma användare skulle aldrig använda det för en server. Syftet avgör valet.

    Lätt att komma igång

    En bra distribution ska göra grundläggande uppgifter enkla att utföra. För nybörjare är verktyg som förenklar installation och underhåll avgörande, medan avancerade användare gärna gräver djupare i terminalen. Dokumentation och användarvänlighet spelar också en stor roll.

    Rekommenderade Linux-distributioner för 2024

    För skrivbordet

    • Linux Mint 22 “Wilma”: Enkel, stabil och fri från onödigt innehåll. Perfekt för nybörjare och dem som vill ha en klassisk upplevelse.
    • Fedora 41: Ett toppval för vana användare som uppskattar den senaste tekniken.
    • elementary OS 8: Ett användarvänligt alternativ med ett macOS-liknande gränssnitt för dem som precis börjat med Linux.

    Rolling-release-alternativ

    • openSUSE Tumbleweed: Pålitligt och alltid uppdaterat.
    • EndeavourOS: En enklare ingång till Arch Linux.
    • Void Linux: För dig som vill ha en minimal och systemd-fri distribution.

    För servrar

    • Rocky Linux 9.5: Nära RHEL utan kompromisser och med långsiktig stabilitet.
    • Ubuntu 24.04 LTS Server: En solid lösning för servrar, men med vissa begränsningar som Snap-paket.

    Allround-distributioner

    • openSUSE Leap 15.6: Ett utmärkt val för både skrivbord och servermiljöer. Stabil och enkel att använda.

    Immutabla distributioner

    • Nitrux: Modern och annorlunda, med en unik Plasma-upplevelse.
    • Fedora Silverblue: Stabil och designad för containerbaserade arbetsflöden.
    • openSUSE MicroOS: En ledande lösning för containerhantering med transaktionella uppdateringar.

    Slutsats

    Det finns ingen ”bästa” Linux-distribution för alla. Det handlar alltid om vad du ska använda den till. Så nästa gång någon hävdar att de har svaret, fråga dem: ”Bäst för vad?” Svaret på den frågan avgör vilken distribution som passar just dig bäst.

    Ha en fantastisk start på 2025 och lycka till med ditt Linux-val!

    https://linuxiac.com/best-linux-distro-of-2024-there-is-no-such-thing

Månad: januari 2025

  • Ny Linux kärnförbättring kan minska datacenterförbrukning med upp till 30 %

    En mindre justering i Linux-kärnan version 6.13 kan leda till betydande energibesparingar i datacenter genom att effektivisera hanteringen av nätverkstrafik. Förbättringen, som utvecklats av forskare vid University of Waterloo i Kanada, optimerar hur data levereras till applikationer beroende på nätverkstrafikens belastning. Bakom lösningen står professor Martin Karsten och Joe Damato, ingenjör vid Fastly. De baserade…

  • Windows 11 är inte ett måste för alla Windows 10 användare

    Det här är en riktigt skarp och träffsäker sammanfattning av varför Windows 11 inte är den naturliga uppgraderingen för alla Windows 10-användare – och varför Linux är ett bättre alternativ. Artikeln tar upp flera bra poänger: Slutsats Windows 10:s död den 14 oktober 2025 innebär att många måste fatta ett beslut: Och som artikeln tydligt…

  • Windows 10:s slut – dags att byta till Linux?

    Windows 10:s slut – dags att byta till Linux? Den 14 oktober 2025 slutar Microsoft att supporta Windows 10. Detta innebär att operativsystemet inte längre får säkerhetsuppdateringar eller förbättringar för vanliga konsumenter. Om du vill fortsätta använda din nuvarande dator efter detta datum utan att riskera säkerhetsproblem, kan Linux vara en bra lösning. Vad händer…

  • KaOS Linux 2025.01 släppt – nu med Linux 6.12 LTS och KDE Plasma 6.2

    Den senaste versionen av KaOS Linux är här, och med den kommer uppdaterad programvara, förbättrad prestanda och en ny webbläsare. Denna fristående Linux-distribution, som är byggd kring den senaste KDE-tekniken och använder Arch Linux-pakethanteraren pacman, drivs nu av Linux-kärnan 6.12 LTS. Användare får också tillgång till KDE Plasma 6.2.5, tillsammans med de senaste versionerna av…

  • Mozilla Thunderbird 134 introducerar nytt notifikationssystem för realtidsaviseringar

    Mozilla Thunderbird 134 introducerar nytt notifikationssystem för realtidsaviseringar Mozilla Thunderbird 134 släpptes idag som den senaste utvecklingsversionen av denna kraftfulla, öppen källkod-baserade och kostnadsfria klient för e-post, kalender, chatt, nyheter, RSS och kontaktböcker. Eftersom Thunderbird 134 är en månatlig utvecklingsversion avsedd för teständamål, inkluderar den endast en större ny funktion: ett notifikationssystem för realtidsaviseringar på…

  • GNOME 48 Alpha är här – detta är nytt

    GNOME 48 Alpha är här – detta är nytt GNOME-projektet har nu släppt en alfa-version av den kommande GNOME 48, som finns tillgänglig för offentlig testning. Denna version ger en förhandsvisning av de många nya funktionerna och förbättringarna som är på gång inför den slutliga releasen. Bland de större nyheterna märks en ny välmående-panel i…

  • Hur du installerar och konfigurerar Ryujinx Emulator på Ubuntu och andra Linux-distributioner

    Hur du installerar och konfigurerar Ryujinx Emulator på Ubuntu och andra Linux-distributioner Ryujinx är en kraftfull och öppen källkods-emulator för Nintendo Switch som låter dig spela Switch-spel på din PC. Emulatorn är plattformsoberoende och fungerar på Linux (både 32-bitars armv7l och 64-bitars aarch64), Windows och macOS. Med Ryujinx kan du njuta av dina Nintendo Switch-spel…

  • Förstå filen /proc/cpuinfo i Linux

    I Linux finns ett speciellt virtuellt filsystem som heter /proc, där systemrelaterad information lagras i olika filer. En av dessa filer är /proc/cpuinfo, som innehåller detaljerad information om processorn. Här kan du hitta uppgifter som leverantörs-ID, CPU-familj, modellnamn, stöd för virtualisering, cacheminne och mycket mer. Eftersom denna fil är skrivskyddad kan den inte ändras, men…

  • Solus 4.7 lanserad med Linux 6.12 LTS, GNOME 47, KDE Plasma 6.2 och Xfce 4.20

    Den senaste versionen av Solus, version 4.7, har nu släppts och erbjuder flera uppdateringar och förbättringar. Denna fristående rolling-release-distribution finns tillgänglig i flera utgåvor, inklusive Budgie, GNOME, KDE Plasma och Xfce. Solus 4.7, som fått namnet “Endurance,” bygger på Linux 6.12 LTS-kärnan och Mesa 24.3 för grafik. Den kommer med de senaste versionerna av skrivbordsmiljöerna…

  • Wine 10 är här.

    Wine 10 släppt – med nya funktioner och förbättringar Den senaste versionen av Wine, version 10, har nu släppts och innehåller flera spännande nyheter. Wine är ett fritt och öppen källkods-projekt som gör det möjligt att köra Windows-program på Unix-liknande operativsystem, som Linux och macOS. Bland de mest framträdande nyheterna i denna version finns en…

  • Archinstall 3.0.2: Ny version med stöd för Wayfire och förbättrad Btrfs-hantering

    Archinstall, det menybaserade installationsverktyget för Arch Linux, har nu uppdaterats till version 3.0.2. Denna uppdatering innehåller flera förbättringar och nyheter, där det mest framträdande är stödet för Wayfire, en Wayland-baserad kompositör och fönsterhanterare. Vid installation av Arch Linux kan användare nu välja Wayfire som en fristående skrivbordsmiljö i menyn Profil > Skrivbord, men den kan…

  • VirtualBox 7.1.6 har släppts med stöd för Linux-kärna 6.13

    Den nya versionen av VirtualBox ger bättre stöd för Linux och introducerar flera förbättringar, inklusive initialt stöd för Linux-kärna 6.13 och förbättringar för Linux-kärna 6.12. Dessutom har stöd lagts till för Red Hat Enterprise Linux 9.6:s kärna. Den här uppdateringen, som kommer drygt tre månader efter version 7.1.4, innebär att VirtualBox nu kan installeras på…

  • Dillo 3.2 öppen källkodswebbläsare släppt för att fira 25-årsjubileet

    Dillo 3.2 har släppts för att fira webbläsarens 25-årsjubileum och innehåller flera nya funktioner och förbättringar. Denna uppdatering introducerar grundläggande stöd för SVG-bilder, stöd för WebP-formatet och ett nytt sätt att navigera på sidor med rullningslisten. Dillo är en lättviktig och öppen källkodsbaserad webbläsare byggd med FLTK 1.3 GUI-verktyget. Efter att ha varit inaktiv i…

  • Linux-kärna 6.13 är här – Nya funktioner och förbättringar

    Linus Torvalds har nu officiellt lanserat Linux-kärnan version 6.13, som innehåller flera nyheter, förbättringar och utökat stöd för hårdvara. Bland de mest framstående nyheterna finns stöd för att köra Linux i skyddade virtuella miljöer, kallade ”realms”, inom Arm CCA (Confidential Compute Architecture). Viktiga nyheter i Linux 6.13 Den nya versionen introducerar funktioner som förenklar hur…

  • Linux Mint 22.1 ”Xia” är här – Nyheterna i korthet

    Den senaste versionen av Linux Mint, 22.1 ”Xia”, är nu tillgänglig för nedladdning. Denna uppdatering introducerar flera förbättringar, inklusive skrivbordsmiljön Cinnamon 6.4, som nu har en inbyggd nattljusfunktion och ett nytt standardtema. Denna version är baserad på Ubuntu 24.04 LTS (Noble Numbat) och använder Linux-kärnan 6.8. Några av de största nyheterna är en förbättrad Wayland-session,…

  • openSUSE Tumbleweed introducerar Wayland-stöd för LXQt-skrivbordet

    LXQt är en lättviktig skrivbordsmiljö som kombinerar enkelhet och prestanda. Den är särskilt utformad för användare som vill ha en snabb och resurssnål arbetsmiljö utan att kompromissa med funktionalitet. LXQt är en vidareutveckling av projektet LXDE och använder moderna bibliotek som Qt för att erbjuda en smidig användarupplevelse. Det är ett populärt val för äldre…

  • OpenZFS 2.3 med stöd för Kernel 6.12

    OpenZFS är ett avancerat, öppet filsystem och volymhanteringsverktyg som ursprungligen utvecklades av Sun Microsystems och nu används på flera operativsystem, inklusive Linux och FreeBSD. Det är känt för sin höga tillförlitlighet, flexibilitet och avancerade funktioner som snapshots, dataredundans och deduplicering. OpenZFS används både i företagsmiljöer och av entusiaster för att hantera stora mängder data på…

  • Debian 12.9 ”Bookworm” updateras med 72 bugfixar och 38 säkerhetsupdateringar.

    Debian 12.9 ”Bookworm” har nu släppts, med 72 buggfixar och 38 säkerhetsuppdateringar som gör operativsystemet ännu mer stabilt och säkert. För befintliga användare av Debian 12 krävs bara en enkel uppdatering för att få tillgång till de nya förbättringarna. Denna uppdatering är den åttonde i serien för Debian 12. Dock saknas Debian 12.3, som aldrig…

  • Så radera du din hårddisk säkert.

    Innan en dator återbrukas eller skickas till återvinning måste man se till att innehållet förstörs säkert. Spioner, marxister och andra kriminella element kan försöka återskapa data, därför är det viktigt att skydda sin del av informationen. Nedan ges några exempel på hur man kan förstöra informationen från en hårddisk för gott. Det är viktigt att…

  • Tails 6.11: Ny version av anonymt Linux-operativsystem med viktiga säkerhetsuppdateringar

    Tails 6.11: Ny version av anonymt Linux-operativsystem med viktiga säkerhetsuppdateringar Tails-projektet har släppt version 6.11 av sitt operativsystem, som är baserat på Debian GNU/Linux och designat för att skydda användare mot övervakning och censur. Den nya versionen innehåller flera kritiska säkerhetsfixar och några nya funktioner. De kritiska sårbarheterna som har åtgärdats upptäcktes i den tidigare…

  • Scribus 1.6.3: Uppdatering för öppen källkodsprogram med flera förbättringar och buggfixar

    Utvecklingsteamet bakom Scribus, en plattformsoberoende programvara för desktop publishing med öppen källkod, har släppt version 1.6.3. Uppdateringen innehåller en rad korrigeringar och förbättringar som gör programmet stabilare och mer användarvänligt. Vad är nytt i Scribus 1.6.3? Den nya versionen löser problem som att bredden i färghanteringsmenyn växte efter upprepade användningar, att vissa objektattribut inte fungerade…

  • När onda affärsintressen vill döda öppen källkod.

    Automattic vs. WP Engine: Konflikten som skakar WordPress-ekosystemet Den senaste konflikten mellan Automattic, moderbolaget bakom WordPress, och WP Engine, en ledande leverantör av managed WordPress-hosting, har rönt stor uppmärksamhet och ställer viktiga frågor om framtiden för WordPress-ekosystemet. För att förstå omfattningen av denna konflikt är det viktigt att granska bakgrunden, de inblandade aktörernas positioner och…

  • Mozilla släpper Firefox 134 med nya funktioner och förbättringar

    Den senaste versionen av Firefox, version 134, är nu tillgänglig för nedladdning på Linux, macOS och Windows. Den här uppdateringen innehåller flera nyheter som förbättrar både användarupplevelsen och funktionaliteten för webbutvecklare. För Linux-användare: Ny gestkontroll på touchpad En av de stora nyheterna för Linux är stödet för ”touchpad-hållgester”. Funktionen gör det möjligt att pausa kinetisk…

  • Debian 13 ”Trixie” Installer Alpha släppt – med Linux 6.12 LTS och stöd för RISCV64

    Debian-projektet har nu släppt den första alfaversionen av installationsprogrammet för nästa stora version av Debian GNU/Linux, kallad ”Trixie”. Den slutliga versionen väntas komma under 2025 år, men redan nu kan nyfikna användare och entusiaster få en förhandstitt på vad som är nytt. Installationsprogrammet för Debian 13 innehåller den senaste Linux 6.12 LTS-kärnan, som sannolikt blir…

  • Bästa Linux distrubtionen 2024

    Den engelskspråkiga sajten linuxiac.com har tyckt och tänkt vilken linuxdistrubiton som är bäst 2024. Den bästa Linux-distributionen 2024? Det finns ingen universell vinnare! Varje år fylls internet av artiklar som utropar den ”bästa” Linux-distributionen. Nu när 2024 går mot sitt slut är det dags igen. Men låt oss vara ärliga – det finns inget objektivt…