• MX Linux 23.4 släppt med ny Linux-kärna och förbättrad hårdvarustöd

    MX Linux är en lättviktig och användarvänlig Linux-distribution baserad på Debian. Den har snabbt blivit populär på grund av sin stabilitet, enkelhet och kraftfulla funktioner. Distributionen riktar sig både till nybörjare och erfarna användare som söker en pålitlig plattform för dagligt bruk. Med en välbalanserad blandning av moderna funktioner och stabila programvarupaket är MX Linux ett av de mest omtyckta Linux-alternativen.

    Ny version av MX Linux – 23.4 ”Libretto”

    Den fjärde uppdateringen av MX Linux 23 ”Libretto” har nu släppts, och denna version är baserad på Debian GNU/Linux 12.7 ”Bookworm”. MX Linux 23.4 fortsätter att bygga vidare på sin stabila grund och introducerar ett antal viktiga förbättringar, både under huven och i användarupplevelsen. För användare som redan har MX Linux installerat, erbjuder den nya versionen ett enklare sätt att uppdatera systemet utan att behöva ladda ner hela ISO-filen.

    Baserad på Debian 12.7 och Linux-kärna 6.10

    Den nya MX Linux-versionen använder nu Debian GNU/Linux 12.7 som bas, vilket innebär att de flesta programvarupaket har uppdaterats till nyare versioner. Den långsiktiga stödkärnan (LTS) Linux 6.1 finns fortfarande kvar för de flesta användare, men för dem som har moderna eller problematiska hårdvarukonfigurationer erbjuder MX Linux 23.4 en Advanced Hardware Support (AHS)-version med den nyare Linux 6.10.10-kärnan. Denna kärna, tillgänglig i Liquorix-variant, är designad för att förbättra systemets responsivitet och ge bättre prestanda.

    Viktiga uppdateringar och förbättringar

    Förutom den nya kärnan, introducerar MX Linux 23.4 ett antal förbättringar. Xfce 4.18-paketen har uppdaterats för en bättre skrivbordsmiljö, och Fluxbox-utgåvan inkluderar nu ett schemaläggningsverktyg för cron installerat som standard. En ny funktion för att visa en ikon i systemfältet när en USB-enhet sätts i har också lagts till i verktyget MX-USB-Unmounter. Dessutom har LUKS2-kryptering blivit standard för MX-Live-USB-Maker, vilket ger ett säkrare sätt att skapa live USB-enheter.

    Förbättrat paketverktyg och KDE-stöd

    MX Packageinstaller har uppdaterats för att ge användarna en bättre översikt över installerade paket, och nu finns stöd för att visa program i flikarna Aktiverade, Test och Backports. En användbar funktion har lagts till för att filtrera Flatpak-appar från Flathub, vilket gör det lättare att hitta verifierade applikationer.

    För användare av KDE-utgåvan introduceras ett uppdaterat pipewire-setup-mx-verktyg, som gör PipeWire och WirePlumber-start mer tillförlitlig. Dessutom har MX Tweak-verktyget en ny funktion för att aktivera eller inaktivera Plasma Discover’s autostart av systemfältets uppdateringsnotifierare, vilket ger användarna mer kontroll över systemets beteende.

    Raspberry Pi-stöd

    För dem som använder MX Linux på Raspberry Pi har även denna utgåva fått förbättringar. De senaste paketen från både MX Linux och Raspberry Pi OS-förråden har inkluderats, vilket gör Raspberry Pi-versionen ännu mer robust och funktionell.

    Uppgradering för befintliga användare

    Användare som redan kör MX Linux 23 ”Libretto” behöver inte ladda ner hela den nya ISO-versionen. Istället kan de enkelt uppdatera sina system genom att köra kommandot sudo apt update && sudo apt full-upgrade i terminalen, eller genom att använda ett grafiskt verktyg som Synaptic Package Manager.

    Med dessa nya förbättringar fortsätter MX Linux att vara en stabil och kraftfull Linux-distribution för både nybörjare och avancerade användare.

    https://mxlinux.org/blog/mx-23-4-libretto-now-available

    Innehåller ovan bygger delvis på data ifrån


  • Linux Kernel 6.11 Släppt – Här är de Största Nyheterna

    Linux Kernel 6.11 Släppt – Här är de Största Nyheterna

    Den senaste versionen av Linux-kärnan, 6.11, har officiellt lanserats med en rad nya funktioner och förbättringar. Detta markerar ett viktigt steg framåt för öppen källkodsplattformen och introducerar betydande uppdateringar för både säkerhet och hårdvarustöd.

    Qualcomm-stöd och Rust-drivrutiner

    En av de mest anmärkningsvärda nyheterna i Linux 6.11 är introduktionen av ett nytt drivrutinssystem som gör det möjligt att stödja Bluetooth- och WLAN-chip från Qualcomm-plattformar. Detta förbättrar kompatibiliteten för moderna trådlösa enheter och öppnar dörren för bättre prestanda och stabilitet på enheter som använder dessa chip.

    Dessutom lägger den här versionen till stöd för blockdrivrutiner skrivna i Rust. Rust är känt för att erbjuda säkerhetsfördelar tack vare dess förmåga att hantera minnessäkerhet på ett mer tillförlitligt sätt än traditionella programmeringsspråk som C. Den nya dedikerade allokatorn, kallad bucket slab-allokator, är utformad för att skydda mot attacker som försöker utnyttja minnessvagheter, vilket är en viktig säkerhetsuppdatering.

    Stärkt säkerhet och stöd för nya arkitekturer

    Linux 6.11 introducerar också stöd för AMD:s SEV-SNP (Secure Encrypted Virtualization), som erbjuder en säkrare virtualiseringsmiljö genom krypterad isolering av virtuella maskiner. Förutom detta finns initialt stöd för minneshotplug och STACKLEAK-skydd på RISC-V-arkitekturen, vilket gör det svårare för angripare att utnyttja systemminnet.

    Ett annat stort steg är den nya, enhetliga API-lagret för VMware-hypercalls. Detta underlättar utvecklingen av lösningar för konfidentiell databehandling, där data hanteras på ett sådant sätt att den förblir skyddad även i en molnmiljö.

    Förbättringar i filsystem och drivrutiner

    Nya funktioner för Btrfs-filsystemet introduceras också i denna version, inklusive nya monteringsalternativ och bättre hantering av subvolymer. Kärnan har även fått stöd för NUMA (Non-Uniform Memory Access) på RISC-V-system som använder ACPI, vilket ger prestandaförbättringar i system med flera processorer.

    Utöver detta har flera nya drivrutiner lagts till eller uppdaterats för att förbättra hårdvarustödet. Det inkluderar stöd för Intel:s kommande Arrow Lake- och Lunar Lake-CPU:er samt förbättrad CPU-frekvenshantering på AMD-system via den uppdaterade amd-pstate-drivrutinen. Fläktövervakning via ACPI har också förbättrats, vilket ger användare bättre kontroll över kylningen av sina system.

    Kortsiktigt stöd och framtida uppdateringar

    Linux 6.11 kommer att vara en kortlivad gren, med stöd under bara några månader. Den kommer att ersättas av Linux 6.12, som förväntas bli en långsiktigt stödversion (LTS). Linus Torvalds har redan öppnat fönstret för sammanslagning av nya funktioner till Linux 6.12, som förväntas lanseras i slutet av 2024.

    Sammanfattningsvis representerar Linux 6.11 en viktig uppdatering med nya säkerhetsfunktioner, förbättrat stöd för modern hårdvara och optimeringar för virtualisering och systemhantering. För användare som är intresserade av att uppgradera rekommenderas det dock att vänta tills distributionens stabila mjukvaruförråd erbjuder den senaste versionen.


    Med denna uppdatering fortsätter Linux att cementera sin position som ett ledande operativsystem för både servrar och inbäddade system, samtidigt som det öppnar nya möjligheter för moderna teknologier och säkerhetsfunktioner.

    https://lkml.iu.edu/hypermail/linux/kernel/2409.1/09915.html

    Artikel ovan bygger på data ifrån


  • Ubuntu 22.04 LTS: Jammy Jellyfish – En Blick på Den Sista Planerade Uppdateringen

    Ubuntu 22.04 LTS, med kodnamnet Jammy Jellyfish, lanserades i april 2022 som en långtidssupporterad version (LTS). LTS-versioner av Ubuntu får vanligtvis fem år av support, vilket innebär att denna specifika version kommer att stödjas fram till april 2027. Under den här perioden får användare kontinuerliga säkerhetsuppdateringar och buggfixar, vilket gör den till ett stabilt och pålitligt operativsystem för både personligt och professionellt bruk.

    Som en del av LTS-strategin släpper Canonical ett antal så kallade ”point releases” under livscykeln för varje LTS-version. Dessa point releases samlar alla säkerhetsuppdateringar och buggfixar som har släppts sedan den ursprungliga lanseringen och paketerar dem i en uppdaterad installationsfil. Nu, i september 2023, har Canonical släppt den femte och sista planerade uppdateringen för Ubuntu 22.04 LTS: Ubuntu 22.04.5 LTS.

    Nyheter i Ubuntu 22.04.5 LTS

    Den senaste uppdateringen av Ubuntu 22.04 LTS, version 22.04.5, introducerar flera viktiga förbättringar. Det mest anmärkningsvärda är inkluderingen av Linux-kärna 6.8, samma kärna som används i den nyare Ubuntu 24.04 LTS (Noble Numbat). Detta innebär att systemet nu har bättre stöd för modern hårdvara, vilket gör det lättare att installera och använda Ubuntu på nyare datorer.

    Utöver kärnuppdateringen innehåller Ubuntu 22.04.5 LTS även alla säkerhetsuppdateringar och korrigeringar som har släppts sedan den förra point release-versionen, 22.04.4 LTS, som kom ut sex och en halv månad tidigare.

    Begränsade Grafikuppdateringar

    Trots förbättringarna i kärnan förblir grafikstacken, Mesa, oförändrad i denna version. Ubuntu 22.04.5 LTS använder fortfarande Mesa 23.2.1, samma som i den föregående uppdateringen. Detta står i kontrast till Ubuntu 24.04 LTS, som använder en nyare Mesa-version (24.0). Varför Canonical valde att behålla den äldre Mesa-versionen är oklart, men det kan innebära att vissa användare med nyare grafikkort får vänta på ytterligare uppdateringar eller överväga att uppgradera till Ubuntu 24.04 LTS.

    Rekommendation: Uppgradera till Ubuntu 24.04 LTS

    Även om Ubuntu 22.04 LTS fortfarande kommer att få support och uppdateringar fram till 2027, rekommenderas användare som vill ha de senaste funktionerna och längre support att överväga en uppgradering till Ubuntu 24.04 LTS. Denna version har stöd fram till 2029 och innehåller modernare GNU/Linux-teknologier, vilket gör den till ett mer framtidssäkert val.

    Hur Du Uppdaterar eller Uppgraderar

    För de som redan använder Ubuntu 22.04 LTS är det inte nödvändigt att ladda ner den senaste point release. Istället kan du enkelt uppdatera ditt system genom att använda verktyget Software Updater eller genom att köra kommandot sudo apt update && sudo apt full-upgrade i terminalen. Detta säkerställer att ditt system får alla de senaste säkerhetsuppdateringarna och programkorrigeringarna.

    Om du vill uppgradera till Ubuntu 24.04 LTS kan du göra detta genom att följa officiella uppgraderingsinstruktioner från Canonical, vilket ger dig tillgång till de nyaste funktionerna och den senaste teknologin.

    Slutsats

    Ubuntu 22.04.5 LTS markerar slutet på en era för Jammy Jellyfish. Med sina regelbundna uppdateringar har denna version fortsatt att vara en stabil och pålitlig plattform för både hemanvändare och företag. Men med introduktionen av Ubuntu 24.04 LTS står det klart att framtiden bjuder på ännu mer avancerade funktioner och bättre hårdvarustöd.

    Länka finns i wiki

    https://wiki.linux.se/index.php/Ubuntu#Version_22.04_LTS_OBS!_–%3E_LONG_TIME_SUPPORT!!


  • Kali Linux 2024.3: Nya Verktyg och Förbättrat Stöd för Raspberry Pi

    Någonstan i Sverige, sitter den goda sidan och bekämpa lede fi.

    Kali Linux är en Debian-baserad GNU/Linux-distribution som är speciellt utformad för etisk hacking och penetrationstestning. Den är utrustad med en mängd verktyg för att analysera säkerheten i system och nätverk, vilket gör den till ett oumbärligt verktyg för IT-säkerhetsproffs, etiska hackare och penetrationstestare. Med fokus på att erbjuda de senaste verktygen och teknologierna inom cybersäkerhet, uppdateras Kali Linux regelbundet för att hålla jämna steg med utvecklingen inom säkerhetsbranschen.

    Nu har Offensive Security släppt Kali Linux 2024.3, som kommer med flera nya funktioner och förbättringar. Den senaste versionen, som följer upp den tidigare 2024.2-utgåvan, introducerar 11 nya verktyg och en rad uppdateringar, särskilt för användare av Raspberry Pi och andra ARM-baserade enheter.

    11 Nya Verktyg för Hacking och Säkerhet

    Kali Linux 2024.3 innehåller en rad nya verktyg som täcker olika aspekter av cybersäkerhet. Här är några av de viktigaste nyheterna:

    • Graudit – Ett verktyg för att granska källkod och identifiera potentiella säkerhetsbrister.
    • Gsocket – Ett kommunikationsverktyg för att säkert ansluta maskiner på olika nätverk.
    • Hekatomb – Ett kraftfullt verktyg som gör det möjligt att extrahera och dekryptera autentiseringsuppgifter från samtliga datorer inom en domän.
    • Mxcheck – Skannar e-postservrar för att identifiera säkerhetsproblem.
    • Sqlmc – Testar domänens URL:er för att hitta SQL-injektionssårbarheter.

    Utöver dessa ingår även verktyg som Netexec, för att automatisera nätverkssäkerhetsbedömningar, och Netscanner, en nätverksskanner med modernt användargränssnitt. För de som arbetar med VoIP-säkerhet finns Sippts, och för lösenordstester erbjuder Kali nu Sprayhound, som är integrerat med Bloodhound för avancerad analys.

    Förbättringar för ARM-enheter och Raspberry Pi

    Kali Linux fortsätter att utvecklas för ARM-plattformar med denna release. Kali 2024.3 erbjuder stöd för Wi-Fi-enheten i Raspberry Pi 4 Compute Module, och den har uppgraderats till Linux 6.6 LTS-kärnan för Raspberry Pi 5. Det har också skett förbättringar för Pinebook-enheter, där man har återgått till Linux 6.1 LTS-kärnan för bättre stabilitet och prestanda.

    För USBArmory-enheter har DHCP-serverstödet förbättrats, och byggskripten för ARM64 har optimerats för att snabba upp skapandet av ARM64-bilder på en ARM64-värd genom att lägga till QEMU_CPU=cortex-a72-stöd.

    Kali NetHunter: Fler Mobila Enheter Stöds

    Kali NetHunter, som är den mobila versionen av Kali Linux, har också fått betydande uppdateringar. Den senaste versionen stöder nu enheter med Qualcomm Snapdragon SDM845 SoC, vilket inkluderar populära telefoner som OnePlus 6, OnePlus 6T, SHIFT SHIFT6mq och Xiaomi Pocophone F1. Detta innebär att fler mobila enheter nu kan använda Kali Linux för säkerhetsarbete på språng.

    Hur Man Uppdaterar och Laddar Ner Kali Linux 2024.3

    För dem som redan har Kali Linux installerat kan uppdateringen till den senaste versionen göras enkelt genom att köra följande kommandon i terminalen:
    sudo apt update && sudo apt full-upgrade

    Nya användare kan ladda ner Kali Linux 2024.3 i flera versioner, inklusive för 64-bitars system, ARM-enheter, virtuella maskiner, molnplattformar och Windows Subsystem for Linux (WSL). Kali NetHunter är också tillgängligt för mobila plattformar.

    Med de nya verktygen och förbättringarna fortsätter Kali Linux att vara en av de mest kraftfulla och flexibla lösningarna för IT-säkerhet och penetrationstestning, och befäster sin position som det främsta valet för säkerhetsexperter världen över.

    Mer information

    https://www.kali.org/blog/kali-linux-2024-3-release

    Kred till


  • Raspberry Pi Imager 1.9 Släppt med Nytt Gränssnitt och Stöd för AppImage

    Raspberry Pi Imager är ett populärt och användarvänligt verktyg som gör det enkelt att skapa bootbara SD-kort och USB-enheter för Raspberry Pi-enheter. Med ett intuitivt gränssnitt kan användare snabbt välja en version av operativsystemet, ladda ner den och skriva den till en lagringsenhet för att starta upp sin Raspberry Pi. Verktyget har nu uppdaterats till version 1.9, och med denna nya version kommer flera stora förbättringar och nya funktioner.

    Nyheter i Raspberry Pi Imager 1.9

    Den största nyheten i version 1.9 är övergången till Qt 6, ett modernt applikationsramverk som ger användargränssnittet ett uppdaterat och fräscht utseende. Detta gäller för alla plattformar som stöds, inklusive Linux, macOS och Windows, vilket ger en konsekvent användarupplevelse oavsett vilket operativsystem du använder.

    För Linux-användare finns det nu stöd för AppImage-paket, vilket gör att användarna kan köra Raspberry Pi Imager på nästan vilken GNU/Linux-distribution som helst utan att behöva installera programmet. AppImage är en fristående fil som kan köras direkt, och i detta fall erbjuds stöd både för 64-bitars x86-arkitekturer och ARM64-arkitekturer, vilket gör det enkelt att använda verktyget på olika Linux-enheter.

    Fler Nya Funktioner och Förbättringar

    Den nya versionen kommer också med flera praktiska funktioner och buggfixar. Bland annat visas nu ett meddelande om ingen lagringsenhet upptäcks, och det finns ett nytt kommandoradsalternativ, --disable-eject, som gör att lagringsmedia inte matas ut automatiskt efter att operativsystemet har skrivits till det. Version 1.9 har också lagt till stöd för BCM2712d0, och verktyget har blivit kompatibelt med inbyggda beroenden.

    Språkstödet har också uppdaterats, med förbättringar i översättningar till franska, italienska och förenklad kinesiska. Dessutom har flera buggar åtgärdats, inklusive problem med GPT-signaturer, system som har många loop-enheter, och localectl-problem som uppstått på modernare Debian- och Ubuntu-baserade system.

    Sammanfattning

    Raspberry Pi Imager 1.9 är en betydande uppdatering som gör verktyget mer användbart för en bredare grupp användare. Med stöd för AppImage och en rad nya funktioner och buggfixar är detta en uppdatering som säkerställer att Raspberry Pi-användare får en smidig och förbättrad upplevelse när de förbereder sin enhet för nya projekt.

    För mer information om den nya versionen och för att ladda ner programmet, finns både AppImage-filer och binärfiler för macOS och Windows tillgängliga på projektets GitHub-sida.

    https://github.com/raspberrypi/rpi-imager/releases/tag/v1.9.0

    Baserad på data ifrån.


  • VirtualBox 7.1

    VirtualBox är en plattformsoberoende virtualiseringsprogramvara som låter dig köra flera operativsystem på samma dator. Version 7.1 ger nytt gränssnitt, bättre prestanda, Wayland-stöd och ARM-virtualisering.

    VirtualBox 7.1 har nu släppts och innehåller flera stora förbättringar, inklusive en ny användargränssnitt baserad på Qt 6, med två olika användarnivåer: en grundläggande nivå och en mer avancerad nivå för erfarna användare. Gränssnittet har också förbättrad tillgänglighet. En av de stora nyheterna är stöd för Wayland, som gör det möjligt att dela urklipp mellan Linux-gäster och värdar. En ny NAT-motor har också lagts till, vilket nu stödjer IPv6.

    En annan viktig funktion i denna version är möjligheten att överföra filer mellan Linux- och Windows-system, både på värdar och gäster, vilket kräver installation av Gästtillägg. Dessutom stödjer VirtualBox 7.1 nu oövervakad installation av moderna Linux-distributioner med hjälp av subiquity- och cloud-init-baserade installationsverktyg, och låter dig ställa in separata lösenord för användar- och administratörskonton (root).

    För användare med Apple Silicon-enheter finns nu stöd för att virtualisera Linux och BSD på dessa plattformar. Det går också att spåra och återansluta till inspelningar av virtuella maskiner, samt att använda en förbättrad prestandainstrumentpanel för att övervaka resursanvändning på lokala virtuella maskiner.

    VirtualBox 7.1 har också förbättrad skärminspelningsprestanda, ett nytt kommando för att kontrollera monteringspunkter på virtuella maskiner, och nya certifikat för att förbättra säkerheten på nyligen skapade maskiner. Fjärrskrivbordsfunktionerna har uppdaterats med TLS-stöd, som automatiskt utfärdar ett nytt certifikat om det gamla håller på att gå ut, och hela systemet har blivit mer kompatibelt med Python 3.x.

    Den senaste versionen finns tillgänglig för nedladdning som binärfiler för olika Linux-distributioner, inklusive Debian, Fedora och Ubuntu, samt som en universell installerare för andra system. För full funktionalitet rekommenderas också att ladda ner den uppdaterade Oracle VirtualBox Extension Pack.

    https://www.virtualbox.org/wiki/Linux_Downloads

    Data kommer ifrån


  • Tails 6.7 lanseras: Uppdaterar Tor Browser och Thunderbird

    När lede fi lägger pussel, måste man behålla sin bit.

    Tails 6.7: Uppdateringar och nya funktioner för säkrare anonymitet

    Tails (The Amnesic Incognito Live System) är en Linux-baserad distribution skapad för att skydda användares integritet och anonymitet. Det är ett operativsystem som kan köras direkt från ett USB-minne, och som inte lämnar några spår på datorn det används på. Tails är särskilt populärt bland journalister, aktivister och andra som behöver skydda sin identitet online, då det använder verktyg som Tor Browser för att anonymisera nätverkstrafik. Den senaste versionen, Tails 6.7, introducerar flera viktiga uppdateringar och funktioner som förbättrar säkerheten och användarupplevelsen.

    Uppdatering av Tor Browser och Thunderbird

    En av de största uppdateringarna i Tails 6.7 är den nya versionen av Tor Browser, som nu är uppgraderad till version 13.5.3. Tor Browser är hjärtat i Tails och används för anonym surfning på internet. Den senaste versionen innehåller förbättringar som ytterligare förstärker användarnas säkerhet och skydd mot spårning.

    Utöver detta har e-postklienten Thunderbird uppgraderats till version 115.15. Thunderbird är ett av de mest använda verktygen för att hantera e-post säkert i Tails, och med den senaste uppdateringen får användare tillgång till bättre prestanda och säkerhetsfixar som är avgörande för att skydda känslig kommunikation.

    Nytt i OnionShare: Anonyma chattrum

    En annan spännande uppgradering är i OnionShare, som nu har uppdaterats från version 2.2 till 2.6. OnionShare är ett verktyg som tidigare möjliggjorde säker filöverföring via Tor-nätverket. I den senaste versionen introduceras möjligheten att skapa anonyma chattrum. Detta ger användare ett säkert och krypterat sätt att kommunicera utan att behöva lita på traditionella chattplattformar som kan spåra och samla in användardata. Denna funktion är särskilt relevant för personer som behöver hålla sina samtal konfidentiella, såsom journalister, aktivister eller de som lever under repressiva regimer.

    Förbättrad säkerhet och användarupplevelse

    Tails 6.7 adresserar också flera tidigare problem och förbättrar användarupplevelsen. Brandväggen förblir nu aktiv även under avstängningsprocessen, vilket ger en extra skyddsnivå för att säkerställa att ingen data läcker ut under nedstängningen av systemet.

    Dessutom har ett tidigare problem, som uppstod när man startade ett äldre Tails-USB-minne med en systempartition på endast 2,5 GB, åtgärdats. Detta gör det lättare för användare med äldre hårdvara att använda Tails utan att stöta på problem vid uppstart.

    Känt problem: Shim SBAT-verifieringsfel

    Användare av Tails 6.7 bör dock vara medvetna om ett känt problem som kan uppstå med Shim SBAT-verifieringsfel. Detta fel är ofta ett tecken på att användarens vanliga Linux-operativsystem är föråldrat. För att åtgärda detta problem ger Tails 6.7 detaljerade instruktioner för hur man inaktiverar Secure Boot i UEFI-inställningarna, vilket gör att systemet kan starta igen. Det rekommenderas att användare uppdaterar sina vanliga operativsystem och sedan försöker aktivera Secure Boot på nytt, även om uppdateringar från vissa Linux-distributioner kan ta månader att släppa.

    Smidig uppgradering och ytterligare information

    För befintliga Tails-användare är uppgradering till version 6.7 enkel tack vare de automatiska uppgraderingarna som är tillgängliga från alla versioner från 6.0 och framåt. Om problem uppstår vid uppgradering, eller om Tails inte startar efter uppdateringen, rekommenderas en manuell uppgradering för att säkerställa att Persistent Storage-funktionerna bevaras.

    För mer information om de tekniska detaljerna och en fullständig lista över ändringar kan användare besöka den officiella ändringsloggen eller läsa hela utgåvemeddelandet på Tails webbplats.

    https://tails.net/install/index.en.html

    Artikel ovan bygger på data ifrån

    https://linuxiac.com/tails-6-7-privacy-fosed-linux-distro


  • Rescuezilla 2.5.1: Kritiska fixar och förbättrad kompatibilitet

    Med Rescuezilla kan du klona en hårddisk

    Rescuezilla är ett open source-program för diskavbildning och återställning som är känt för sitt användarvänliga gränssnitt och kraftfulla verktyg. Programmet låter användare enkelt säkerhetskopiera, återställa och klona hårddiskar och partitioner. Till skillnad från mer tekniskt avancerade verktyg som Clonezilla, erbjuder Rescuezilla en grafisk miljö som gör det enklare att utföra dessa operationer utan djupgående teknisk kunskap.

    Nu har den senaste versionen, Rescuezilla 2.5.1, släppts med en rad förbättringar som ökar programmets stabilitet och användarupplevelse. Uppdateringen adresserar flera kritiska buggar, särskilt för NTFS-filsystem, och förbättrar programmets kompatibilitet med andra säkerhetskopieringslösningar som Clonezilla.

    Åtgärdade NTFS-problem och kritiska fixar

    En av de viktigaste förändringarna i Rescuezilla 2.5.1 är att programmet har slutat använda kommandot ntfsfix –clear-dirty under säkerhetskopierings- och kloningsprocesser för NTFS-partitioner. Detta kommando har visat sig kunna orsaka allvarliga problem, inklusive den välkända ”Blue Screen of Death” på Windows-datorer som återgår från viloläge. Genom att ta bort detta moment förbättras systemstabiliteten betydligt, vilket minskar risken för att användarna stöter på kritiska fel under säkerhetskopieringsoperationer.

    Lösningar på tidigare buggar

    Den senaste uppdateringen tar också itu med en bugg som kunde göra att säkerhetskopierings- eller kloningsprocessen fastnade på 0% när enbart en partition valdes. Detta problem introducerades i en tidigare version men är nu löst, vilket gör säkerhetskopiering och kloning mer pålitligt.

    Förbättringar i användarupplevelse och gränssnitt

    Flera användargränssnittsfel har åtgärdats i den nya versionen. Dessa fel kunde tidigare ge användare felaktig information om statusen för deras säkerhetskopiering eller återställning, vilket kunde skapa osäkerhet. Den senaste uppdateringen ser till att programmet nu ger tydligare och mer tillförlitlig återkoppling under pågående operationer.

    Uppgradering till partclone v0.3.32

    På den tekniska sidan har Rescuezilla uppgraderat till partclone v0.3.32, en viktig förbättring från den tidigare versionen v0.3.27. Denna nya version av partclone ger bättre felhantering och utökat stöd för BTRFS-filsystem. Det innebär att användarna kan förvänta sig mer robusta och effektiva diskoperationer, särskilt när de arbetar med komplexa eller stora filsystem.

    Bred kompatibilitet för diskavbildningar

    Rescuezillas förmåga att hantera ett brett spektrum av diskavbildningsformat är fortsatt en av dess starkaste sidor. Programmet stödjer avbilder från Clonezilla och Rescuezilla, samt virtuella maskinavbilder från plattformar som VirtualBox och VMWare, vilket gör det till ett mångsidigt verktyg för säkerhetskopiering och återställning av data.

    Tillgänglig för nedladdning

    Den senaste versionen av Rescuezilla finns nu tillgänglig för nedladdning via projektets hemsida. Genom att bränna en ISO-avbildning till ett USB-minne kan användare snabbt och enkelt starta programmet för att utföra säkerhetskopiering eller återställning. För dem som vill veta mer om alla ändringar som gjorts, finns en detaljerad ändringslogg att tillgå på webbplatsen.

    Med Rescuezilla 2.5.1 får användare en stabilare och mer pålitlig lösning för att säkerhetskopiera och återställa sina system, samtidigt som kompatibiliteten med andra säkerhetskopieringsverktyg har förbättrats.

    https://rescuezilla.com/download

    Innehåller ovan bygger på data ifrån

    https://linuxiac.com/rescuezilla-2-5-1-disk-imaging-app


  • Microsofts ”Kärlek” till Linux: En Fråga om Perspektiv

    Microsoft vill inte att du skall använda Linux på skrivbordet.

    Trots att Microsoft under de senaste åren proklamerat sin kärlek till Linux, verkar denna affektion inte sträcka sig bortom serverrummen. En nyligen genomförd Windows-säkerhetsuppdatering har orsakat problem för användare som kör Linux i en dual boot-konfiguration med Windows, vilket leder till frågor om Microsofts verkliga inställning till Linux på skrivbordet.

    Förra veckan rapporterades det om en säkerhetsuppdatering från Microsoft som oavsiktligt ”saboterade” Grub, en populär öppen källkodsstartlastare som många Linux-användare förlitar sig på för att kunna starta sina system i dual boot-miljöer med Windows. Efter uppdateringen möttes användare av det kryptiska felmeddelandet ”Något har gått allvarligt fel”, vilket effektivt blockerade deras tillgång till Linux, men lämnade Windows opåverkat.

    Enligt tekniksidan Ars Technica, syftade uppdateringen till att täppa till en säkerhetsbrist i Grub som hade varit känd i två år, men som inte åtgärdats förrän nu. Sårbarheten hade en hög risknivå och kunde potentiellt utnyttjas för att kringgå säkerhetsfunktionen Secure Boot, vilket är obligatoriskt för Windows men inte för Linux.

    Historiskt sett har Microsoft haft en komplicerad relation till Linux och öppen källkod. Under Steve Ballmers tid som VD var företaget öppet fientligt inställd till Linux, som Ballmer en gång kallade för ”en cancer”. Microsoft använde sig av strategier som att finansiera studier som framhävde lägre total ägandekostnad för Windows jämfört med Linux, samt hot om rättsliga åtgärder mot företag som använde Linux baserat på obevisade patentintrång.

    Denna aggressiva strategi, som intern dokumentation från Microsoft beskrev som ”omfamna, utvidga och utsläcka”, mildrades betydligt när Satya Nadella tog över som VD 2014. Nadella, som ledde Microsofts framgångsrika molnsatsningar, där Linux spelar en stor roll, förkunnade att ”Microsoft älskar Linux”. Detta markerade en tydlig kursändring där Microsoft såg Linux mer som en partner än som en rival, åtminstone i molnet.

    Trots Nadellas försäkringar, tycks gamla rivaliteter leva kvar när det kommer till skrivbordsversioner av Linux. Skrivbords-Linux står fortfarande i direkt konkurrens med Windows, vilket fortsätter att generera betydande inkomster för Microsoft. Detta ställer företaget i en prekär position där det ekonomiskt gynnar från Linux i molnet, samtidigt som de konkurrerar med Linux på skrivbordsfronten.

    Denna senaste incident med säkerhetsuppdateringen kan ses som en påminnelse om att även om Microsoft har anpassat sin affärsstrategi för att omfamna Linux där det ekonomiskt gynnar dem, kvarstår en restriktiv hållning gentemot Linux som ett skrivbordsalternativ. För många i Linux-gemenskapen är detta en tydlig indikation på att Microsofts ”kärlek” till Linux kanske är mer en fråga om bekvämlighet än av verklig övertygelse.

    I slutändan, när Microsoft uttalar sin kärlek till Linux, blir det alltmer tydligt att det verkligen beror på vilken definition av ”Linux” man väljer att använda.

    Här hittar du en nästa färdig översatt GRUB manual till Svenska

    https://wiki.linux.se/index.php/GNU_GRUB_Manual

    Läs mer här


  • GNOME 47 RC

    GNOME, som står för GNU Network Object Model Environment, är en ledande skrivbordsmiljö utformad för att ge användarna en intuitiv och attraktiv arbetsyta för operativsystem som använder Linux och UNIX-liknande system. Det är en central del av många populära Linux-distributioner som Fedora och Ubuntu. GNOME är känt för sin fokus på användbarhet och tillgänglighet och drivs av en aktiv community av utvecklare och användare som kontinuerligt arbetar för att förbättra dess funktioner och användarvänlighet.

    En Release Candidate (RC) är en betaversion av programvara, som är potentiellt klar att bli den slutgiltiga produkten om inga större fel hittas. Således är RC en viktig del i utvecklingsprocessen, eftersom den ger både utvecklare och användare en möjlighet att testa programvaran i realvärlden och identifiera eventuella återstående problem.

    Nyligen tillkännagav GNOME-projektet lanseringen av GNOME 47 RC. Denna nya version introducerar flera spännande funktioner och förbättringar. Efter en kort försening från dess ursprungliga tidplan, erbjuder RC:n nu publiken en chans att utforska och ge feedback på flera nyckelförbättringar som förväntas i den slutgiltiga utgåvan.

    En av de mest anmärkningsvärda nya funktionerna i GNOME 47 RC är experimentellt stöd för ett färgstyrningsprotokoll i Mutter, en fönster- och kompositionsmanager som är central för skrivbordsmiljön. Detta lovar förbättrad färgnoggrannhet och -hantering för grafiskt intensiva applikationer. Dessutom har initialt stöd för PipeWire explicit synkronisering lagts till, vilket förbättrar ljud- och videoflöden genom att synkronisera dem mer effektivt över olika programvarukomponenter.

    RC-versionen tar också itu med flera användargränssnittsförbättringar, såsom förbättrad muspekarens smidighet under systembelastning, förbättrade dra och släpp-funktioner mellan X11- och Wayland-klienter, och nya API-förbättringar som exponeras genom gnome-settings-daemon för bättre systemkonfigurationshantering.

    Dessutom presenterar Nautilus 47 RC, GNOME:s filhanterare, uppdateringar som en ny filväljare med ett ”val” menysystem, och förbättrad navigering i sökvägsfältet. Även GNOME:s webbläsare, Epiphany 47, ser signifikanta förbättringar som bättre hantering av webbapplikationer och en förbättrad sekretessrapport.

    Som vanligt innehåller RC:n en rad buggfixar och språkuppdateringar, vilka alla bidrar till att finslipa användarupplevelsen inför den slutliga lanseringen. Användare som är intresserade av att testa GNOME 47 RC kan ladda ner ISO-bilden för GNOME OS 47 RC och installera den på en virtuell maskin som stöder UEFI, exempelvis genom GNOME Boxes som finns tillgänglig på Flathub.

    Detta utgör en spännande tid för GNOME-communityn och bidrar ytterligare till dess stadiga framsteg inom fri programvara och öppen källkod. Med fortsatt feedback från användare och utvecklare ser GNOME-projektet fram emot att ge en ännu bättre och mer stabil skrivbordsmiljö i den slutliga versionen av GNOME 47.

    Gnome information : https://discourse.gnome.org/t/gnome-47-rc-released/23210

    Kred till


  • Fail2Ban skyddar dej emot Brute-force-attacke.

    Skydda din dator emot lede fi.

    Brute-force-attacker är en av de enklaste, men ändå mest genomträngande säkerhetshoten mot digitala system. En brute-force-attack innebär att en angripare använder ett automatiserat verktyg för att systematiskt testa alla möjliga lösenordskombinationer i hopp om att slutligen gissa sig till det korrekta lösenordet. Denna metod kräver inga sofistikerade tekniker och bygger helt på att försöka tillräckligt många kombinationer för att lyckas. På grund av dess enkelhet och höga framgångsgrad, är det viktigt att implementera robusta säkerhetsåtgärder för att skydda känslig information.

    En effektiv lösning för att skydda system mot sådana attacker är Fail2Ban, ett Python-baserat verktyg som manuellt måste installeras på systemet. Fail2Ban skyddar nätverksåtkomst genom att övervaka inloggningsförsök och temporärt blockera IP-adresser som visar misstänkt aktivitet, såsom upprepade misslyckade inloggningsförsök. Denna blockering baseras på regler som definieras i konfigurationsfiler, vilket gör det möjligt för systemadministratörer att finjustera dess beteende beroende på deras specifika behov.

    Konfigurationsfiler för Fail2Ban är placerade i ”/etc/fail2ban/”, med undermappar som innehåller filer för specifika åtgärder, filter och regler för olika tjänster. En av de viktigaste filerna är ”jail.conf”, som innehåller inställningar för övervakning av tjänster som SSH. Det är dock rekommenderat att inte redigera denna fil direkt. Istället bör man kopiera den till ”jail.local” och göra nödvändiga ändringar där för att undvika problem vid framtida uppdateringar av programmet.

    Installationsprocessen för Fail2Ban på en Ubuntu 24.04-server börjar med att uppdatera systemets paketlista och programvara med hjälp av kommandona:

    $ sudo apt update && sudo apt upgrade -y

    Därefter installeras Fail2Ban med:

    $ sudo apt install fail2ban

    Efter installationen kan dess version kontrolleras för att försäkra sig om att allt gick som det skulle:

    $ fail2ban-server --version

    När installationen är klar och programvaran är verifierad, är nästa steg att konfigurera den för att effektivt skydda systemet. Detta görs genom att anpassa inställningarna i ”jail.local”-filen, vilket inkluderar att aktivera övervakning av tjänster som SSH och definiera hur länge en IP-adress ska blockeras efter upprepade misslyckade försök.

    Genom att ta dessa steg, kan organisationer och individuella användare effektivt höja säkerhetsnivån på sina system och skydda dem mot den alltid närvarande risken för brute-force-attacker.

    För att skydda SSH-tjänsten med Fail2Ban, är det viktigt att korrekt konfigurera filen jail.local för att skapa en effektiv policy för blockering av IP-adresser som gör upprepade misslyckade inloggningsförsök. Här är ett exempel på hur du kan konfigurera Fail2Ban för att skydda SSH på din server:

    Exempel för att skydda emot brute force attack på ssh

    Steg 1: Skapa eller redigera jail.local

    Kopiera jail.conf till jail.local om du inte redan har en jail.local-fil. Detta säkerställer att dina anpassningar inte skrivs över vid uppdateringar av Fail2Ban:

    sudo cp /etc/fail2ban/jail.conf /etc/fail2ban/jail.local
    Steg 2: Konfigurera SSH-jail

    Öppna jail.local med en textredigerare, till exempel Nano:

    sudo nano /etc/fail2ban/jail.local

    Leta reda på sektionen för SSH, som vanligtvis är markerad med [sshd] eller [ssh]. Om det inte finns någon specifik sektion, kan du skapa en genom att lägga till följande konfiguration:

    [sshd]
    enabled = true
    port    = ssh
    filter  = sshd
    logpath = /var/log/auth.log
    maxretry = 5
    bantime = 600
    findtime = 600
    Förklaring av konfigurationsparametrar:
    • enabled: Sätter denna jail till aktiv. Sätt detta till true för att aktivera.
    • port: Anger porten som tjänsten lyssnar på. Standard är ssh, vilket översätter till port 22, men du kan ändra detta om din SSH-tjänst lyssnar på en annan port.
    • filter: Detta refererar till det filter som används för att identifiera misslyckade försök. sshd är standardfiltret som matchar misslyckade SSH-inloggningsförsök.
    • logpath: Sökvägen till loggfilen där misslyckade försök registreras. För SSH på de flesta Linux-distributioner är detta /var/log/auth.log.
    • maxretry: Antalet misslyckade försök från en IP-adress innan den blockeras.
    • bantime: Tiden i sekunder som en IP-adress blockeras från att göra ytterligare anslutningar. I detta exempel är tiden satt till 600 sekunder (10 minuter).
    • findtime: Tidsperioden i sekunder under vilken maxretry får inträffa för att IP-adressen ska blockeras. I detta exempel måste 5 misslyckade försök ske inom 600 sekunder (10 minuter).
    Steg 3: Starta om Fail2Ban

    När du har gjort dina ändringar, spara filen och starta om Fail2Ban för att de nya inställningarna ska träda i kraft:

    sudo systemctl restart fail2ban

    Med dessa inställningar kommer Fail2Ban att övervaka SSH-loggfiler för misslyckade inloggningsförsök och blockera IP-adresser som upprepat misslyckas med att logga in, vilket ökar säkerheten för din server mot brute-force-attacker.

    https://github.com/fail2ban/fail2ban


  • Nitrux 3.6.1 Lanseras med Förbättrat Språkstöd och Utökade Funktioner

    Den senaste versionen av den systemd-fria och oföränderliga Linux-distributionen Nitrux är nu officiellt släppt. Nitrux 3.6.1, som är baserad på Debian GNU/Linux och använder OpenRC, presenterades idag av Uri Herrera. Denna version markeras som den senaste ISO-avbildningen i deras kontinuerligt uppdaterade serie och innehåller flera viktiga uppdateringar och förbättringar.

    Uppdateringen drivs av en Liqurix-smaksatt Linux-kärna 6.9 och är främst inriktad på att utöka språkstödet. Distributionen välkomnar nu användare med tillagd lokaliseringsstöd för en mängd språk, inklusive ukrainska, georgiska, koreanska och många fler, vilket totalt omfattar över tjugo nya språkinställningar.

    En spännande nyhet i Nitrux 3.6.1 är integrationen av pipx, en pakethanterare som isolerar och kör Python-applikationer säkert. Den nya versionen introducerar också användbara skrivbordsstartare för installation av LibreOffice och Bauh, ett grafiskt gränssnitt för hantering av Linux-programvara, vilket underlättar för användarna att anpassa sina system.

    Laptopanvändare kan se fram emot förbättringar som sträcker sig från förlängd batteritid tack vare optimerad TLP-konfiguration till bättre grafikprestanda genom uppdaterade drivrutiner för Mesa och NVIDIA. Systemets övergripande prestanda har också förbättrats med en uppdaterad Sysctl-konfiguration.

    För nya installationer erbjuder Nitrux 3.6.1 en förbättrad upplevelse där användare nu kan installera distributionen utan en aktiv internetanslutning och med stöd för maskinvaror som förinstallerats med Windows.

    Nitrux Update Tool System (NUTS), verktyget för uppdatering av systemet, har också fått en uppdatering till version 2.1.6. Denna version förbättrar hanteringen av systemfiler och OpenRC-tjänster, vilket gör det enklare för användare att hålla sina system aktuella och säkra.

    Med dessa förbättringar och mer, är Nitrux 3.6.1 tillgänglig för nedladdning från den officiella webbplatsen, och erbjuder en rik uppsättning funktioner för nya såväl som befintliga användare som söker ett stabilt, säkert och anpassningsbart operativsystem.

    Mer information

    Kred till
    https://9to5linux.com/nitrux-3-6-1-immutable-and-systemd-free-distro-improves-language-support


  • QEMU 9.1 släppt

    QEMU är en öppenkällkodsmjukvara som fungerar som en maskinemulator och virtualiserare. Den tillåter användare att köra ett operativsystem och dess applikationer inuti ett annat operativsystem, vilket möjliggör testning och utveckling över olika plattformar. QEMU är kapabel att efterlikna flera olika maskinarkitekturer, vilket gör den till ett kraftfullt verktyg för utvecklare som arbetar med varierade hårdvarumiljöer.

    Nyligen lanserades QEMU version 9.1, en uppdatering som bygger vidare på dess föregångare med förbättrat stöd för ARM- och RISC-V plattformar, bland andra. Denna version introducerar flera nya funktioner, däribland stöd för kompressionsavlastning via Intel In-Memory Analytics Accelerator (IAA) eller User Space Accelerator Development Kit (UADK). Det finns också nya återhämtningsmekanismer för att hantera fel som kan uppstå under postcopy-operationer.

    Med version 9.1 får användare också tillgång till VIRTIO_F_NOTIFICATION_DATA, en funktion som låter gästdrivrutiner ge extra data vid enhetsnotifikationer för att förbättra prestanda och underlätta felsökning. För användare på Linux och Windows erbjuds nya kommandon för nätverkskonfiguration och SSH-anslutningar, vilket breddar användningsområdena för QEMU inom olika operativsystem.

    För ARM-emulering introducerar QEMU 9.1 support för flera arkitekturfunktioner som FEAT_NMI och FEAT_Debugv8p8, samt förbättrat stöd för SMMUv3 och nya brädstöd för bland annat Xilinx Zynq och B-L475E-IOT01A. På RISC-V-sidan har stödet utökats med flera nya tillägg som Zve32x och Zabha, samt förbättrad stöd för den privilegierade arkitekturspecifikationen version 1.13.

    LoongArch och SPARC-arkitekturer har också fått nya funktioner i QEMU 9.1, inklusive förmågan att direkt starta en ELF-kärna och stöd för upp till 256 virtuella CPU:er via LoongArchs extioi virt-tillägg. För x86-arkitekturen har stöd för nya processorer som Icelake-Server-v7 och SapphireRapids-v3 lagts till, samt förbättrad support för AMD:s säkerhetsfunktion SEV-SNP i KVM-miljöer.

    Version 9.1 adresserar också säkerhetsproblem relaterade till QEMU:s NBD-server och dess TLS-kryptering, vilket ökar säkerheten för användare som hanterar nätverksblockenheter.

    Slutligen har QEMU 9.1 förbättrat kommandoradsstöd för att konfigurera tillåtna eller blockerade kommandon, vilket ger användare större kontroll över deras virtualiseringsmiljöer. Den senaste versionen av QEMU kan hämtas från dess officiella webbplats, där man antingen kan välja att kompilera programvaran från källkoden eller installera den direkt från sin distributions paketförråd.

    Qemu hemsida

    Kred till


  • Tyskland investerar 7,8 miljoner SEK i FreeBSD för att stärka säkerheten

    Tysklands Sovereign Tech Fund (STF) har nyligen tillkännagivit en betydande investering på €686,400, motsvarande cirka 7,8 miljoner SEK, i FreeBSD-operativsystemet. Med denna finansiering, som sträcker sig fram till 2025, avser STF att stärka säkerheten och förbättra infrastrukturen för FreeBSD, ett av de ledande operativsystemen inom öppen källkod.

    STF, som finansieras av det tyska ministeriet för ekonomi och klimatåtgärder och drivs av den federala myndigheten för disruptiv innovation, har en lång historia av att stödja viktiga projekt inom öppen källkod. Tidigare investeringar inkluderar bland annat €1 miljon till GNOME, €203,000 till GStreamer och €157,000 till FFmpeg.

    Den nuvarande investeringen i FreeBSD syftar till att adressera flera viktiga områden:

    • Zero Trust-byggnader: Utveckla verktyg och processer för att stärka säkerheten och minska potentiella säkerhetsluckor.
    • CI/CD-automation: Strömlinjeforma mjukvaruleveransprocesser och förbättra operationell effektivitet.
    • Minskning av teknisk skuld: Implementera verktyg för att hantera teknisk skuld och hålla utvecklingen hållbar.
    • Säkerhetskontroller: Uppdatera säkerhetsramverk för att förbättra efterlevnaden av regler och standarder.
    • SBOM-verktyg: Förbättra verktyg för hantering av Software Bill of Materials, vilket är centralt för att säkerställa att programvarans ursprung och komponenter är transparenta och säkra.

    Deb Goodkin, verkställande direktör för FreeBSD Foundation, uttryckte sin tacksamhet och optimism över denna investering och betonade vikten av att stärka FreeBSD:s position som ett säkert och pålitligt operativsystem. Fiona Krakenbürger, medgrundare av STF, betonade också att investeringen kommer att främja FreeBSD:s modernisering och förbättra säkerheten, vilket är avgörande för global digital suveränitet.

    Denna satsning följer på globala trender där allt större fokus läggs på att säkra den öppna källkods-ekosystemet, ett område som USA:s nationella cybersäkerhetsrapport nyligen belyste. Investeringen kommer sannolikt att påverka offentliga och privata aktörer, inklusive forskning och kommersiell verksamhet, som är beroende av FreeBSD.

    FreeBSD Foundation förväntas släppa ytterligare detaljer om projektet i de kommande dagarna, medan STF kommer att tillhandahålla mer information via sin webbplats.

    Information ovan kommer delvis ifrån

    https://linuxiac.com/sovereign-tech-fund-injects-686400-into-freebsd


  • Valve Steam Deck som en väg till Linux-skrivbordet

    Yes, nu kan man bekämpa lede fi.

    Valve Steam Deck som en väg till Linux-skrivbordet
    Den här Linux-baserade handhållna spelkonsolen är inte bara fantastisk för spelare, utan kan också fungera som en introduktion till Linux för skrivbordsanvändare.

    För över tio år sedan sa Gabe Newell, VD för Valve och dess spelplattform Steam, att ”Linux är framtiden för spel.” Det var en spännande idé, men den slog inte riktigt igenom. Däremot har Valves Linux-baserade, handhållna Steam Deck funnit en egen plats på marknaden.

    Visst, Steam Decks försäljning, som förväntas nå cirka 4 miljoner enheter globalt under 2024, är liten jämfört med rivalen Nintendo Switch, som har cirka 200 miljoner sålda enheter. Men de som äger en Steam Deck gillar den verkligen. Valve uppger att nästan hälften av alla Steam Deck-ägare föredrar den framför andra spelplattformar.

    En av de största anledningarna till detta är tillgången till det stora Steam-biblioteket med spel. Dessutom kan Steam Deck användas som en dator i sig. Med sin större skärm på 7,4 tum på OLED-modellerna, speltid på mellan 3 och 12 timmar, och en utmärkt haptisk återkoppling, är den både kraftfull och behaglig att använda. Steam Deck har också bättre hårdvara än Nintendo Switch.

    Tre olika modeller

    Steam Deck kommer i tre olika versioner.

    1. Grundmodellen kostar cirka 4 400 kr (399 USD) och har 256 GB NVMe SSD-lagring, en 7-tums skärm med upplösningen 1280 x 800, en AMD Zen 2-processor på 2,4-3,5 GHz, en RDNA 8 GPU och 16 GB RAM.
    2. Mellanmodellen kostar 6 100 kr (549 USD) och har 512 GB lagring, OLED-skärm på 7,4 tum och längre batteritid.
    3. Den avancerade modellen kostar 7 200 kr (649 USD) och har 1 TB lagring, OLED-skärm och ännu bättre prestanda.

    Steam Deck som en Linux-dator

    En av de stora fördelarna med Steam Deck är att den även fungerar som en bro till Linux-skrivbordet. Steam Deck är i grunden en dator med SteamOS, en variant av Arch Linux, som använder KDE Plasma som gränssnitt. Ett av de största hindren för Linux som plattform har länge varit att det inte funnits tillräckligt med spelstöd. Men tack vare Steam Deck kan du nu spela Windows-spel på Linux utan krångel.

    Detta är möjligt tack vare Proton, en öppen källkod-lösning utvecklad av Valve i samarbete med CodeWeavers. Proton bygger på Wine, ett projekt som länge möjliggjort att köra Windows-program på Linux. Proton fungerar genom att översätta Windows API-anrop till Linux-kompatibla POSIX-anrop, utan att behöva använda emulering eller virtualisering, vilket gör det snabbt och effektivt.

    Hur Proton fungerar

    1. Windows API-översättning: Proton omvandlar Windows API-anrop till POSIX-anrop som Linux kan hantera, utan behov av virtualisering eller emulering, vilket gör att spelen körs snabbt.
    2. Direct3D till Vulkan: Proton översätter Direct3D-anrop (som Windows-spel använder) till Vulkan-anrop, som Linux kan använda. Detta görs genom verktyg som DXVK för äldre versioner av Direct3D och VKD3D-Proton för Direct3D 12.
    3. Integrerat med Steam: Proton är inbyggt i Steam-klienten och gör att användare enkelt kan installera och spela Windows-spel på Linux utan att behöva hantera tekniska inställningar.

    Enkel installation av Proton på Linux

    För de flesta användare är det bara några enkla steg som krävs för att komma igång med Proton:

    1. Installera Steam: Installera Steam-klienten på din Linux-distro. På moderna system är detta ofta bara ett knapptryck bort.
    2. Aktivera Steam Play: I Steam-klienten går du till Inställningar, navigerar till Steam Play-sektionen och aktiverar Steam Play för alla spel. Välj den senaste versionen av Proton från rullgardinsmenyn.
    3. Installera och spela spel: När Steam Play är aktiverat kan du installera Windows-spel från ditt Steam-bibliotek, och Steam kommer automatiskt använda Proton för att köra dem på Linux.

    Det är så enkelt. Självklart fungerar inte alla spel lika bra. Vissa spel fungerar direkt, medan andra kan kräva justeringar eller kanske inte fungerar alls på grund av problem som inkompatibilitet med anti-fusk-programvara. Du kan kontrollera spelets kompatibilitet på ProtonDB, en webbplats som listar vilka spel som fungerar med Proton och Linux.

    En bro till Linux-skrivbordet

    Om du gillar spel och vill ha ett portabelt system, oavsett om du bryr dig om Linux eller inte, rekommenderar jag starkt att du provar Steam Deck. Och om du gillar den, varför inte också prova Linux-skrivbordet för att se hur det fungerar för spel och som produktionsverktyg? Linux-skrivbordet kan visa sig vara en kraftfull plattform både för arbete och underhållning.

    Baserad på data ifrån

    https://opensourcewatch.beehiiv.com/p/valve-steam-desk-stepping-stone-linux-desktop


  • Armbian 24.8

    Armbian är en populär Linux-distribution som är skräddarsydd för ARM-baserade enheter, såsom single-board-datorer liknande Raspberry Pi, men med ett fokus på mer tekniskt avancerade funktioner och stöd. Distributionen bygger på de robusta grunderna av Debian och Ubuntu och är utformad för att erbjuda en lätt, flexibel och högpresterande operativsystemlösning för ett brett spektrum av ARM-hårdvara.

    Den senaste uppdateringen av denna distribution, Armbian 24.8, har nyligen lanserats och bär kodnamnet Yelt. Denna version markerar en signifikant utveckling jämfört med sin föregångare, Armbian 24.5, som släpptes för tre månader sedan. Armbian 24.8 innehåller en rad spännande förbättringar och tillägg som gör den ännu mer attraktiv för både nya och befintliga användare.

    En av de mest noterbara uppgraderingarna i Armbian 24.8 är introduktionen av stöd för Linux Kernel 6.10, vilket innebär förbättrad prestanda, säkerhet och kompatibilitet med ett ännu bredare utbud av hårdvara. Dessutom har denna version förbättrad stabilitet för RK3588-hårdvara tack vare uppdateringar i bootloader, vilket är avgörande för att säkerställa en smidig och pålitlig drift.

    Vidare erbjuder Armbian 24.8 förbättrad grafikprestanda med stöd för 4K60p videoacceleration, vilket är särskilt användbart för de som använder KDE Plasma och GNOME som skrivbordsmiljöer. Denna uppdatering ger också fullt stöd för BigTreeTech CB1 IO-kortet, vilket är en viktig komponent för dem som är engagerade i 3D-skrivarprojekt.

    Ny support har lagts till för flera ARM-brädor, inklusive Libre Alta och Solitude, Radxa E25, Rock 5C, samt Banana Pi F3, vilket breddar de möjliga användningsområdena för Armbian ytterligare. Dessutom har 3D-acceleration nu introducerats på Debian-baserade Armbian-installationer, och stödet för ThinkPad X13s har förbättrats, vilket speglar distributionens fortsatta engagemang för att stödja en variation av plattformar.

    I denna version har Armbian också utvidgat sin långtidssupport (LTS) för att inkludera enheter som Odroid C1, NanoPi NEO, Banana Pi BPI-M1, ClearFog, Helios64 och TinkerBoard. Detta visar ett åtagande att ge långsiktig stabilitet och support till en kärngrupp av enheter, vilket är av stort värde för användare som är beroende av dessa plattformar för sina projekt och applikationer.

    För användare som föredrar mer fulländade skrivbordsmiljöer har Armbian 24.8 infört officiellt stöd för skrivbordsmiljöer som GNOME, Xfce, Cinnamon och KDE Plasma. Detta ger en mer anpassningsbar och användarvänlig upplevelse direkt ur lådan.

    Avslutningsvis har Armbian-utvecklingsteamet gjort betydande framsteg när det gäller att rensa upp och effektivisera kodbasen, vilket har lett till en smalare och effektivare distribution. Äldre enheter har fasats ut för att fokusera resurserna på enheter som stöds på huvudlinjen, och det experimentella stödet för Ubuntu 24.04 LTS (Noble Numbat) testas nu i dess slutliga fas. För de som är intresserade av att prova eller uppgradera till denna senaste version, är den detaljerade ändringsloggen och nedladdningsalternativen tillgängliga på Armbians officiella webbplats.

    Webplats

    Cred till


  • RawTherapee 5.11: En Ny Era för Råbildsbehandling

    RawTherapee är ett kraftfullt och populärt program för råbildsbehandling, särskilt uppskattat av fotografer och bildredigerare som arbetar med högkvalitativa bildfiler. Som en plattformsoberoende, öppen källkodsprogramvara är det ett konkurrenskraftigt alternativ till andra kommersiella redigeringsprogram. RawTherapee erbjuder en bred uppsättning verktyg för att justera exponering, färgbalans, skärpa, brusreducering och mycket mer. Dess flexibilitet och stöd för olika råfilformat gör det till ett oumbärligt verktyg för dem som söker maximal kontroll över sina bilder.

    Banbrytande Funktioner i RawTherapee 5.11

    I den senaste uppdateringen, version 5.11, tar RawTherapee ytterligare ett steg framåt med flera nya och förbättrade funktioner som är utformade för att göra bildredigeringsprocessen smidigare och mer effektiv. En av de mest efterlängtade nyheterna är det utökade stödet för HiDPI, som nu erbjuder skarpare och mer detaljerade bildförhandsvisningar än tidigare. Detta är en stor förbättring för fotografer som arbetar med högupplösta skärmar.

    Dessutom har programmet fått en ny maximal zoomfunktion, vilket möjliggör ännu mer detaljerad redigering och finjustering av bilder. För dem som hanterar stora fotobibliotek, erbjuder den förbättrade filbläddraren nu möjligheten att visa alla bilder i undermappar, vilket gör det enklare att organisera och hitta rätt bilder.

    Utökat Stöd för Råfilformat och Objektivkorrigeringar

    En annan stor nyhet i RawTherapee 5.11 är det utökade stödet för olika råfilformat. Programmet kan nu hantera 12-bitars råfiler från Panasonic samt komprimerade råfiler från Fujifilm, och det finns även stöd för att öppna JPEG XL-bilder. Detta innebär att ännu fler fotografer kan använda RawTherapee för att redigera sina bilder, oavsett vilken kameramodell de använder.

    Programmet har också fått en förbättrad funktion för automatisk objektivkorrigering. Genom att läsa metadata från bildfilerna kan RawTherapee nu automatiskt korrigera förvrängningar och andra optiska fel som orsakas av kamerans objektiv, vilket gör redigeringsprocessen både snabbare och enklare.

    Övergång till LibRaw för Bättre Kamerastöd

    En av de mest betydelsefulla förändringarna i denna uppdatering är övergången från det äldre dcraw-systemet till LibRaw för att läsa råfiler. Detta nya system ger bättre stöd för nyare kameramodeller och råfilformat, vilket säkerställer att användare alltid har tillgång till de senaste verktygen och funktionerna för att redigera sina bilder. Om några problem uppstår med specifika råfiler uppmanas användare att rapportera dessa för att förbättra programmet ytterligare.

    Enkel Installation på Flera Plattformar

    RawTherapee 5.11 är tillgängligt för flera operativsystem, inklusive Windows, Linux och macOS. Windows-användare kan enkelt installera programmet genom att ladda ner och köra installationsfilen. För Linux-användare finns flera alternativ beroende på vilken pakethanterare som används, medan macOS-användare behöver Monterey 12.3 eller senare för att kunna installera programmet. Det är viktigt att macOS-användare installerar programmet i /Applications-mappen för att säkerställa att det fungerar korrekt.

    Sammanfattning

    Med RawTherapee 5.11 får fotografer och bildredigerare ett ännu kraftfullare verktyg för att skapa högkvalitativa bilder. De nya funktionerna och förbättringarna gör programmet till ett av de mest mångsidiga och användarvänliga alternativen för råbildsbehandling, oavsett vilken plattform eller kameramodell som används.

    mer om programmet

    https://www.rawtherapee.com/downloads/5.11

    Cred till

    https://linuxiac.com/rawtherapee-5-11-launches-with-groundbreaking-features


  • Mozilla Firefox 130: Nya Funktioner och Förbättringar i Den Senaste Versionen

    Mozilla har nu släppt version 130 av sin populära webbläsare Firefox, en uppdatering som kommer med en rad nya funktioner och förbättringar. Även om den officiella lanseringen är planerad till den 3 september 2024, är webbläsaren redan tillgänglig för nedladdning, vilket ger användare möjlighet att prova de senaste funktionerna innan den formella tillkännagivandet.

    Nyckelfunktioner i Firefox 130

    En av de mest anmärkningsvärda nyheterna i Firefox 130 är den förbättrade översättningsfunktionen. Användare kan nu översätta specifika textavsnitt till olika språk, även efter att en fullständig sida har översatts. Detta ger ökad flexibilitet och gör det enklare att förstå och navigera innehåll på andra språk.

    För Linux-användare har Firefox 130 också introducerat överscroll-animationer som standard, vilket förbättrar användarupplevelsen genom att göra skrollningsbara områden smidigare och mer responsiva.

    Introduktionen av Firefox Labs

    En annan viktig nyhet är införandet av Firefox Labs, en ny sektion i webbläsarens inställningar. Firefox Labs gör det enklare för användare att testa och aktivera experimentella funktioner. Just nu erbjuder Firefox Labs möjligheten att aktivera en AI-driven chattbot, en funktion för automatisk öppning av bild-i-bild-videor vid flikbyte, samt stöd för Service Workers i debuggerpanelen. Dessutom har adressfältet uppdaterats för att visa resultat under tiden användare skriver med hjälp av en inmatningsmetodredigerare (IME).

    Förbättrad Säkerhet och Prestanda

    För att förbättra säkerheten har Firefox 130 introducerat en ny lösenordsgenerator som automatiskt skapar starka, slumpmässiga lösenord när användare registrerar nya konton. Detta är ett viktigt steg mot att stärka skyddet för användarnas onlinekonton och säkerställa att de använder säkra lösenord.

    Webbläsaren har också förbättrat prestandan, särskilt på Android-enheter, där sidladdningstiderna har optimerats för en snabbare och smidigare surfupplevelse. Dessutom har funktionaliteten för ”Kopiera” och ”Klistra in” i snabbmenyn förbättrats för att fungera mer pålitligt och intuitivt.

    Nyheter för Webbutvecklare

    För webbutvecklare har Firefox 130 uppdaterat WebCryptoAPI för att stödja Curve25519-primitiver, inklusive Ed25519-signaturer och X25519-nyckelgenerering. Dessutom har Web Codecs API aktiverats på skrivbordsplattformar, vilket ger utvecklare mer direkt åtkomst till ljud- och videokodare och avkodare. Dessa uppdateringar gör det möjligt för utvecklare att bygga mer avancerade och säkra webbapplikationer.

    Sammanfattning

    Firefox 130 representerar ett betydande steg framåt för Mozilla, med en rad nya funktioner och förbättringar som gynnar både vanliga användare och utvecklare. Med förbättrad säkerhet, bättre prestanda och en smidigare användarupplevelse fortsätter Firefox att vara ett starkt alternativ i webbläsarvärlden. Även om den officiella lanseringen är den 3 september, kan de som är nyfikna redan nu ladda ner den senaste versionen för både 64-bitars och 32-bitars system från Mozillas nedladdningsserver.

    https://ftp.mozilla.org/pub/firefox/releases/130.0


  • Debian 12.7 ”Bookworm” lanserad med omfattande uppdateringar

    Den senaste uppdateringen av Debian GNU/Linux, version 12.7 ”Bookworm”, har nu officiellt släppts. Denna nya version kommer bara två månader efter föregångaren Debian 12.6 och markerar den sjätte punktreleasen i serien. Eftersom version 12.3 aldrig släpptes, betecknas denna release som den sjätte i ordningen. En nyckelfunktion i Debian 12.7 är att den drivs av Linux 6.1 LTS-kärnan, som stöds fram till december 2026, vilket garanterar långsiktig stabilitet och säkerhet för användarna.

    I denna uppdatering finns totalt 55 säkerhetsuppdateringar och 51 buggfixar som syftar till att förbättra systemets stabilitet och säkerhet. Dessa uppdateringar sträcker sig över många av de paket som ingår i distributionen, med detaljerad information tillgänglig på projektets officiella utgivningssida.

    För användare som planerar att installera Debian på ny hårdvara erbjuder Debian 12.7 en aktuell installationsmedia som minskar behovet av omfattande nedladdningar av uppdateringar efter installationen. Detta är en välkommen förbättring som förenklar initiala installationer och underhållsuppdateringar.

    Installationsavbildningar av Debian 12.7 är tillgängliga för en rad olika hårdvaruarkitekturer, inklusive 64-bitars (amd64), 32-bitars (i386), PowerPC 64-bitars Little Endian (ppc64el), IBM System z (s390x), MIPS 64-bitars Little Endian (mips64el), MIPS 32-bitars Little Endian (mipsel), MIPS, Armel, ARMhf och AArch64 (arm64). Detta breda stöd understryker Debians åtagande att vara tillgänglig på en mångfald av plattformar.

    Uppdaterad Debian 12; 12.7 utgiven

    Samtidigt har Debian-projektet också släppt en uppdatering till Debian 11.11 ”Bullseye”, som inkluderar 50 buggfixar och 27 säkerhetsuppdateringar. Denna release fortsätter att stödja den tidigare stabila grenen av Debian med nödvändiga förbättringar för befintliga användare.

    Användare som för närvarande kör äldre versioner av Debian rekommenderas att uppdatera sina system för att dra nytta av de senaste förbättringarna. Detta kan göras genom terminalkommandon eller med grafiska pakethanterare som Synaptic Package Manager.

    sudo apt update && sudo apt full-upgrade

    För mer information om nedladdningar och specifikationer av Debian 12.7 och Debian 11.11 ”Bullseye”, besök Debians officiella webbplats.

    Här kan Debian 12.7 laddas ner

    https://wiki.linux.se/index.php/Debian#Debian_12.7


Månad: september 2024

  • MX Linux 23.4 släppt med ny Linux-kärna och förbättrad hårdvarustöd

    MX Linux är en lättviktig och användarvänlig Linux-distribution baserad på Debian. Den har snabbt blivit populär på grund av sin stabilitet, enkelhet och kraftfulla funktioner. Distributionen riktar sig både till nybörjare och erfarna användare som söker en pålitlig plattform för dagligt bruk. Med en välbalanserad blandning av moderna funktioner och stabila programvarupaket är MX Linux…

  • Linux Kernel 6.11 Släppt – Här är de Största Nyheterna

    Linux Kernel 6.11 Släppt – Här är de Största Nyheterna Den senaste versionen av Linux-kärnan, 6.11, har officiellt lanserats med en rad nya funktioner och förbättringar. Detta markerar ett viktigt steg framåt för öppen källkodsplattformen och introducerar betydande uppdateringar för både säkerhet och hårdvarustöd. Qualcomm-stöd och Rust-drivrutiner En av de mest anmärkningsvärda nyheterna i Linux…

  • Ubuntu 22.04 LTS: Jammy Jellyfish – En Blick på Den Sista Planerade Uppdateringen

    Ubuntu 22.04 LTS, med kodnamnet Jammy Jellyfish, lanserades i april 2022 som en långtidssupporterad version (LTS). LTS-versioner av Ubuntu får vanligtvis fem år av support, vilket innebär att denna specifika version kommer att stödjas fram till april 2027. Under den här perioden får användare kontinuerliga säkerhetsuppdateringar och buggfixar, vilket gör den till ett stabilt och…

  • Kali Linux 2024.3: Nya Verktyg och Förbättrat Stöd för Raspberry Pi

    Kali Linux är en Debian-baserad GNU/Linux-distribution som är speciellt utformad för etisk hacking och penetrationstestning. Den är utrustad med en mängd verktyg för att analysera säkerheten i system och nätverk, vilket gör den till ett oumbärligt verktyg för IT-säkerhetsproffs, etiska hackare och penetrationstestare. Med fokus på att erbjuda de senaste verktygen och teknologierna inom cybersäkerhet,…

  • Raspberry Pi Imager 1.9 Släppt med Nytt Gränssnitt och Stöd för AppImage

    Raspberry Pi Imager är ett populärt och användarvänligt verktyg som gör det enkelt att skapa bootbara SD-kort och USB-enheter för Raspberry Pi-enheter. Med ett intuitivt gränssnitt kan användare snabbt välja en version av operativsystemet, ladda ner den och skriva den till en lagringsenhet för att starta upp sin Raspberry Pi. Verktyget har nu uppdaterats till…

  • VirtualBox 7.1

    VirtualBox 7.1 har nu släppts och innehåller flera stora förbättringar, inklusive en ny användargränssnitt baserad på Qt 6, med två olika användarnivåer: en grundläggande nivå och en mer avancerad nivå för erfarna användare. Gränssnittet har också förbättrad tillgänglighet. En av de stora nyheterna är stöd för Wayland, som gör det möjligt att dela urklipp mellan…

  • Tails 6.7 lanseras: Uppdaterar Tor Browser och Thunderbird

    Tails 6.7: Uppdateringar och nya funktioner för säkrare anonymitet Tails (The Amnesic Incognito Live System) är en Linux-baserad distribution skapad för att skydda användares integritet och anonymitet. Det är ett operativsystem som kan köras direkt från ett USB-minne, och som inte lämnar några spår på datorn det används på. Tails är särskilt populärt bland journalister,…

  • Rescuezilla 2.5.1: Kritiska fixar och förbättrad kompatibilitet

    Rescuezilla är ett open source-program för diskavbildning och återställning som är känt för sitt användarvänliga gränssnitt och kraftfulla verktyg. Programmet låter användare enkelt säkerhetskopiera, återställa och klona hårddiskar och partitioner. Till skillnad från mer tekniskt avancerade verktyg som Clonezilla, erbjuder Rescuezilla en grafisk miljö som gör det enklare att utföra dessa operationer utan djupgående teknisk…

  • Microsofts ”Kärlek” till Linux: En Fråga om Perspektiv

    Trots att Microsoft under de senaste åren proklamerat sin kärlek till Linux, verkar denna affektion inte sträcka sig bortom serverrummen. En nyligen genomförd Windows-säkerhetsuppdatering har orsakat problem för användare som kör Linux i en dual boot-konfiguration med Windows, vilket leder till frågor om Microsofts verkliga inställning till Linux på skrivbordet. Förra veckan rapporterades det om…

  • GNOME 47 RC

    GNOME, som står för GNU Network Object Model Environment, är en ledande skrivbordsmiljö utformad för att ge användarna en intuitiv och attraktiv arbetsyta för operativsystem som använder Linux och UNIX-liknande system. Det är en central del av många populära Linux-distributioner som Fedora och Ubuntu. GNOME är känt för sin fokus på användbarhet och tillgänglighet och…

  • Fail2Ban skyddar dej emot Brute-force-attacke.

    Brute-force-attacker är en av de enklaste, men ändå mest genomträngande säkerhetshoten mot digitala system. En brute-force-attack innebär att en angripare använder ett automatiserat verktyg för att systematiskt testa alla möjliga lösenordskombinationer i hopp om att slutligen gissa sig till det korrekta lösenordet. Denna metod kräver inga sofistikerade tekniker och bygger helt på att försöka tillräckligt…

  • Nitrux 3.6.1 Lanseras med Förbättrat Språkstöd och Utökade Funktioner

    Den senaste versionen av den systemd-fria och oföränderliga Linux-distributionen Nitrux är nu officiellt släppt. Nitrux 3.6.1, som är baserad på Debian GNU/Linux och använder OpenRC, presenterades idag av Uri Herrera. Denna version markeras som den senaste ISO-avbildningen i deras kontinuerligt uppdaterade serie och innehåller flera viktiga uppdateringar och förbättringar. Uppdateringen drivs av en Liqurix-smaksatt Linux-kärna…

  • QEMU 9.1 släppt

    QEMU är en öppenkällkodsmjukvara som fungerar som en maskinemulator och virtualiserare. Den tillåter användare att köra ett operativsystem och dess applikationer inuti ett annat operativsystem, vilket möjliggör testning och utveckling över olika plattformar. QEMU är kapabel att efterlikna flera olika maskinarkitekturer, vilket gör den till ett kraftfullt verktyg för utvecklare som arbetar med varierade hårdvarumiljöer.…

  • Tyskland investerar 7,8 miljoner SEK i FreeBSD för att stärka säkerheten

    Tysklands Sovereign Tech Fund (STF) har nyligen tillkännagivit en betydande investering på €686,400, motsvarande cirka 7,8 miljoner SEK, i FreeBSD-operativsystemet. Med denna finansiering, som sträcker sig fram till 2025, avser STF att stärka säkerheten och förbättra infrastrukturen för FreeBSD, ett av de ledande operativsystemen inom öppen källkod. STF, som finansieras av det tyska ministeriet för…

  • Valve Steam Deck som en väg till Linux-skrivbordet

    Valve Steam Deck som en väg till Linux-skrivbordetDen här Linux-baserade handhållna spelkonsolen är inte bara fantastisk för spelare, utan kan också fungera som en introduktion till Linux för skrivbordsanvändare. För över tio år sedan sa Gabe Newell, VD för Valve och dess spelplattform Steam, att ”Linux är framtiden för spel.” Det var en spännande idé,…

  • Armbian 24.8

    Armbian är en populär Linux-distribution som är skräddarsydd för ARM-baserade enheter, såsom single-board-datorer liknande Raspberry Pi, men med ett fokus på mer tekniskt avancerade funktioner och stöd. Distributionen bygger på de robusta grunderna av Debian och Ubuntu och är utformad för att erbjuda en lätt, flexibel och högpresterande operativsystemlösning för ett brett spektrum av ARM-hårdvara.…

  • RawTherapee 5.11: En Ny Era för Råbildsbehandling

    RawTherapee är ett kraftfullt och populärt program för råbildsbehandling, särskilt uppskattat av fotografer och bildredigerare som arbetar med högkvalitativa bildfiler. Som en plattformsoberoende, öppen källkodsprogramvara är det ett konkurrenskraftigt alternativ till andra kommersiella redigeringsprogram. RawTherapee erbjuder en bred uppsättning verktyg för att justera exponering, färgbalans, skärpa, brusreducering och mycket mer. Dess flexibilitet och stöd för…

  • Mozilla Firefox 130: Nya Funktioner och Förbättringar i Den Senaste Versionen

    Mozilla har nu släppt version 130 av sin populära webbläsare Firefox, en uppdatering som kommer med en rad nya funktioner och förbättringar. Även om den officiella lanseringen är planerad till den 3 september 2024, är webbläsaren redan tillgänglig för nedladdning, vilket ger användare möjlighet att prova de senaste funktionerna innan den formella tillkännagivandet. Nyckelfunktioner i…

  • Debian 12.7 ”Bookworm” lanserad med omfattande uppdateringar

    Den senaste uppdateringen av Debian GNU/Linux, version 12.7 ”Bookworm”, har nu officiellt släppts. Denna nya version kommer bara två månader efter föregångaren Debian 12.6 och markerar den sjätte punktreleasen i serien. Eftersom version 12.3 aldrig släpptes, betecknas denna release som den sjätte i ordningen. En nyckelfunktion i Debian 12.7 är att den drivs av Linux…