• Kontrollera SSD/HDD-hälsa på Linux: En guide för systemadministratörer

    För Svenska manual till smartctl se vår wiki .

    Som systemadministratör med ansvar för att hantera Linux-system i ett datacenter är det viktigt att regelbundet kontrollera hälsan på SSD- och HDD-enheter. Detta hjälper dig att identifiera och ersätta felaktiga enheter innan dataförlust uppstår. På Linux kan du använda verktyg som smartctl (del av smartmontools-paketet) och gnome-disks för att övervaka lagringsenheters hälsa, inklusive felprocent, temperatur och allmänt hälsotillstånd. I denna artikel går vi igenom hur du installerar och använder smartctl för att kontrollera hälsan på dina SSD- och HDD-enheter.

    Förutsättningar

    • En server eller dator med Linux-operativsystem.
    • Rotanvändarlösenord konfigurerat på servern.

    Installation av Smartctl

    Smartctl ingår i standardförvaret för alla större Linux-distributioner. Följande kommandon körs som root-användare. Om du inte är inloggad som root, förbered kommandona genom att lägga till ”sudo” i början.

    För Debian- och Ubuntu-distributioner, installera smartctl med följande kommando:

    apt install smartmontools -y

    För RHEL, CentOS och Fedora-distributioner, använd följande kommando:

    dnf install smartmontools

    Efter installationen startar du smartctl-tjänsten med följande kommando:

    systemctl start smartd

    Du kan kontrollera statusen för smartd-tjänsten med:

    systemctl status smartd

    Om tjänsten körs korrekt bör du se ett liknande meddelande:

    ? smartmontools.service - Self Monitoring and Reporting Technology (SMART) Daemon
         Loaded: loaded (/lib/systemd/system/smartmontools.service; enabled; vendor preset: enabled)
         Active: active (running) since Fri 2024-07-02 08:58:33 UTC; 11s ago

    Testa hälsan på SSD/HDD

    Efter att ha installerat smartctl behöver du aktivera SMART-funktioner på din hårddisk.

    Detta gör du genom att köra:

    smartctl -s on /dev/sda

    För att få detaljerad information om din hårddisk, kör:

    smartctl -i /dev/sda

    Exemplet nedan visar vad du kan förvänta dig:

    Device Model:     WDC WD5000LPVX-75V0TT0
    Serial Number:    WXV1EC4KN2N7
    SMART support is: Available - device has SMART capability.
    SMART support is: Enabled

    Utföra Hälsotester

    För att utföra ett kort test på disken, använd följande kommando:

    smartctl -t short -a /dev/sda

    För att visa resultatet av självtestet, kör:

    smartctl -l selftest /dev/sda

    För ett längre och mer omfattande test, använd:

    smartctl -t long -a /dev/sda

    Du kan avbryta ett pågående test med:

    smartctl -X /dev/sda

    För att testa den övergripande hälsan på disken, använd:

    smartctl -d ata -H /dev/sda

    Kontrollera Fel och Loggar

    För att endast skriva ut felloggen, använd:

    smartctl -l error /dev/sda

    Få Hjälp och Information

    Om du behöver hjälp med smartctl och dess olika alternativ, kör:

    smartctl --help

    Detta kommando ger dig en fullständig lista över alla tillgängliga alternativ och hur du använder dem. Det är ett ovärderligt verktyg för att maximera nyttan av smartctl och säkerställa att dina lagringsenheter fungerar optimalt.

    Sammanfattning

    Genom att regelbundet använda smartctl kan du övervaka och säkra hälsan på dina SSD- och HDD-enheter på Linux-system. Detta minskar risken för oväntade enhetsfel och dataloss, vilket är avgörande för att säkerställa hög tillförlitlighet och prestanda i datacenter.

    https://www.howtoforge.com/how-to-check-ssd-hdd-health-in-linux


  • Canonical släpper första uppdateringen av Ubuntu 24.04 LTS efter två veckors försening

    Efter en kort försening har Canonical idag släppt den första punktversionen av det långsiktigt stödja operativsystemet Ubuntu 24.04 LTS, även känt som ”Noble Numbat”. Den nya versionen, Ubuntu 24.04.1 LTS, innehåller en samling viktiga säkerhetsfixar och programuppdateringar som har släppts sedan den ursprungliga lanseringen i april 2024. Den är särskilt användbar för användare som vill installera Ubuntu 24.04 LTS på nya system utan att behöva ladda ner ett stort antal uppdateringar efter installationen.

    Denna uppdatering innebär också betydande förbättringar när det gäller att integrera Ubuntu-maskiner i Windows-nätverk, tack vare bättre stöd för Active Directory. För användare av tidigare versioner av Ubuntu innebär denna uppdatering dessutom att det nu är möjligt att uppgradera direkt från Ubuntu 22.04 LTS (Jammy Jellyfish) till Ubuntu 24.04 LTS, vilket tidigare inte varit tillgängligt.

    Ubuntu 24.04.1 LTS finns nu tillgängligt för nedladdning som både Desktop- och Server-versioner, tillsammans med andra officiella Ubuntu-varianter som Kubuntu, Xubuntu och Lubuntu. Dessa nedladdningar är avsedda för nya installationer, och användare uppmanas att ladda ner den senaste versionen direkt från den officiella webbplatsen.

    Nästa punktversion, Ubuntu 24.04.2 LTS, är planerad att släppas i februari 2025. Den förväntas bli en mer omfattande uppdatering med introduktionen av Linux-kärnan 6.11 och Mesa 24.2-grafikstackar, som hämtats från den kommande Ubuntu 24.10 (Oracular Oriole), vilken förväntas lanseras i oktober 2024.

    Ubuntu 24.04 LTS kommer att ha stöd fram till juni 2029. För användare som är intresserade av de allra senaste funktionerna och uppdateringarna, inklusive den senaste kärnan och de nyaste grafikstackarna, kan det vara värt att överväga att vänta på Ubuntu 24.10.

    Kred till


  • Calligra 4.0 Office Suite lanseras med Qt 6-port, ny design och förbättrad funktionalitet

    Ordbehandling, kalkyl, databas ,presentation och ett vektor ritprogram ingår i Calligra

    Calligra 4.0 är den senaste versionen av Calligra Suite, en öppen källkodsbaserad kontors- och grafiksvit utvecklad av KDE. Denna svit erbjuder ett brett utbud av verktyg för ordbehandling, kalkylblad, presentationer och mer. Med sin användarvänliga design och mångsidiga funktionalitet är Calligra ett populärt alternativ för både personligt och professionellt bruk.

    Stor uppdatering med modern design

    I den nya versionen, Calligra 4.0, introduceras flera stora förändringar. Den mest framträdande nyheten är portningen till det senaste Qt 6-ramverket och KDE Frameworks 6, vilket har gett sviten en modern och uppdaterad design. Användargränssnittet har fått en omfattande omarbetning med en ny sidofältsdesign som gör verktygen ännu mer intuitiva och lättanvända.

    Förbättringar i användargränssnittet

    Calligra 4.0 erbjuder en helt ny ”ramlös” stil för startfönstret som visas när man öppnar någon av svitens komponenter, vilket ger ett renare och mer fokuserat utseende. Innehållet i sidofältets flikar har blivit mer enhetligt, och verktygsraden har optimerats för att ge en mer strömlinjeformad användarupplevelse. Inställningsdialogerna har också gjorts mer lättnavigerade, och en ny popup-meny i verktygsraden gör det enklare att komma åt anpassade former.

    Specifika förbättringar i Words, Sheets och Stage

    Calligra Words, ordbehandlingsverktyget, har uppdaterats med en skuggeffekt som tydligare markerar dokumentets gränser, vilket ger användaren bättre visuell feedback. Dessutom har dialogrutorna för Style Manager och Page Layout fått ett nytt utseende, vilket gör det enklare att hantera dokumentets utformning.

    I Calligra Sheets, kalkylbladsverktyget, har en ny widget-baserad cellredigerare introducerats som standard, vilket förbättrar effektiviteten och användarupplevelsen vid redigering av kalkylblad.

    Calligra Stage, presentationsverktyget, har fått ett förbättrat verktygstips för bilder, särskilt anpassat för användning i Wayland-sessioner. Dessutom har Webshape-pluginen uppdaterats för att använda QtWebEngine, vilket gör det möjligt för användare att enkelt bädda in webbplatser direkt i sina dokument, kalkylblad och presentationer.

    Tillgänglighet och nedladdning

    Calligra 4.0 är nu tillgänglig för nedladdning från KDE:s officiella webbplats. Denna uppdatering gör Calligra Suite till ett ännu mer kraftfullt verktyg för både kontorsarbete och grafisk design, och är kompatibel med stationära datorer, surfplattor och smartphones. För mer information och för att ladda ner den senaste versionen, besök den officiella hemsidan.

    https://calligra.org


  • Ny Release: 4MLinux 46 – Lättviktsdistribution med Uppdaterade Funktioner och Applikationer

    För dej som har filer ifrån CBM Amiga.

    Ny Release: 4MLinux 46 – Lättviktsdistribution med Uppdaterade Funktioner och Applikationer

    Den senaste versionen av 4MLinux, en av de mest kompakta Linux-distributionerna, har nu lanserats som 4MLinux 46. Denna utgåva kommer med flera viktiga uppdateringar och nya funktioner som gör den ännu mer attraktiv för användare som söker en lättviktig men kapabel Linux-miljö.

    Integrerad LAMP-server och Nytt Innehåll

    En av de största nyheterna i 4MLinux 46 är integrationen av 4MServer-utgåvan direkt i huvuddistributionen. Detta innebär att användare nu kan sätta upp en mycket lättviktig HTTP/FTP-server baserad på BusyBox, Apache, MariaDB, PHP, Perl, Python och Ruby, utan att behöva ladda ner en separat ISO-fil. Detta gör 4MLinux till ett ännu mer mångsidigt verktyg, särskilt för de som behöver en snabb och effektiv serverlösning.

    Nya Funktioner och Förbättringar

    Denna release är byggd på Linux 6.6 LTS-kärnan och använder Mesa 24.0.4 som grafikmotor. Bland de nya funktionerna märks stöd för RAW-bildfiler från digitalkameror, något som gör det möjligt för fotografer och grafiska användare att arbeta med högupplösta bilder direkt i 4MLinux. Dessutom har stöd för Windows Enhanced Metafiles (EMF-bilder) inkluderats, vilket breddar distributionens användningsområden.

    Nya applikationer som DVDAuthor, VCDImager och qv4l2 har också lagts till, vilket gör det enklare att arbeta med multimedia och bildhantering. Stödet för äldre ljudformat, som ofta återfinns på plattformar som Amiga och Commodore, har förbättrats, vilket gör att 4MLinux 46 fortsätter att vara relevant även för retroentusiaster.

    Uppdaterade Applikationer och GTK 4-stöd

    Med stöd för den senaste GTK 4-verktygssatsen har 4MLinux 46 förbättrad kompatibilitet med moderna applikationer, vilket säkerställer att användarna kan dra nytta av de senaste teknologierna inom Linux-världen. Standardprogrammen i denna version har också uppdaterats, med nya versioner av populära applikationer som LibreOffice 24.8, GIMP 2.10.38, Mozilla Firefox 124.0 och Google Chrome 128.0.6613.84, för att nämna några.

    Nedladdning och Tillgänglighet

    4MLinux 46 finns nu tillgänglig för nedladdning i både Full och Core-versioner från distributionens officiella webbplats. Som tidigare är 4MLinux endast tillgänglig för 64-bitars system och använder den lätta JWM (Joe’s Window Manager) som standard för det grafiska gränssnittet.

    För de som söker en kompakt och snabb Linux-distribution med stöd för en rad moderna och klassiska applikationer är 4MLinux 46 ett utmärkt val. Mer information om denna release finns tillgänglig på distributionens officiella releasesida.

    https://4mlinux-releases.blogspot.com

    Kred till


  • Utforska jq: Ett kraftfullt verktyg för att hantera JSON-data

    JSON har blivit ett av de mest använda formaten för att överföra data, särskilt inom API:er och moderna databassystem. För att effektivt kunna manipulera och bearbeta JSON-data behöver man rätt verktyg, och jq är ett av de mest kraftfulla och flexibla alternativen som finns tillgängliga. I denna artikel kommer vi att gå igenom vad jq är, hur det används, samt presentera några alternativa verktyg som kan vara värda att överväga.

    Vad är jq och vad används det till?

    Jq är ett kommandoradsverktyg som används för att bearbeta och filtrera JSON-data. Det används ofta tillsammans med andra kommandon, som cURL, för att hantera data som hämtas från API:er. Till exempel kan du med hjälp av jq och cURL snabbt och enkelt hämta och filtrera information från Digitaloceans API.

    Förutom att vara användbart för API-interaktioner, är jq också ett ovärderligt verktyg för att hantera stora JSON-filer. Många moderna databassystem, inklusive MongoDB, PostgreSQL och MySQL, använder JSON som ett sätt att lagra data. Genom att behärska jq får du inte bara bättre kontroll över din data, utan du blir också bättre rustad att förstå och arbeta med dessa databassystem.

    Så installerar och använder du jq

    Att komma igång med jq är enkelt. För att installera jq på en Linux-maskin, använder du följande kommando:

    sudo apt install jq

    När jq är installerat kan du använda det för att bearbeta JSON-data. Ett enkelt exempel är att hämta din IP-adress från ipinfo.io och skriva ut den i ett läsbart format:

    curl https://ipinfo.io/ | jq '.'

    Här används det mest grundläggande jq-filtret, punkt (.), som helt enkelt skriver ut JSON-datan i ett formaterat, läsbart format. Du kan också använda rörsymbolen (|) för att kombinera flera filter. Till exempel kan du filtrera ut enbart IP-adressen från samma JSON-svar:

    curl https://ipinfo.io/ | jq '. | .ip'

    Skapa en enkel nyhetsläsare med jq

    Ett av de mest användbara sätten att använda jq är att skapa en enkel nyhetsläsare för att hämta data från API:er. Många webbplatser, inklusive Github, erbjuder API:er där du kan hämta information om projekt och deras senaste uppdateringar.

    För att börja kan du använda cURL för att hämta information från ett Github-repository, till exempel Bitcoin-projektet:

    curl https://api.github.com/repos/bitcoin/bitcoin/issues

    För att enbart visa den första posten i flödet kan du använda jq så här:

    curl https://api.github.com/repos/bitcoin/bitcoin/issues | jq '.[0]'

    Detta kommando visar alla fält i den första posten från API:et. Du kan anpassa JSON-utdata genom att använda jq:s filter och skapa ett skräddarsytt JSON-objekt:

    curl https://api.github.com/repos/bitcoin/bitcoin/issues | jq '.[0] | { title: .title }'

    Vill du visa flera fält, kan du lägga till dessa med ett kommatecken:

    curl https://api.github.com/repos/bitcoin/bitcoin/issues | jq '.[0] | {title: .title, url: .html_url, author: .user.login}'

    Genom att ta bort indexet ”0” kan du applicera filtret på alla poster i flödet:

    curl https://api.github.com/repos/bitcoin/bitcoin/issues | jq '.[] | {title: .title, url: .html_url, author: .user.login}'

    För den som vill automatisera detta kan du skapa ett Bash-script som hämtar och visar den senaste informationen från ett specifikt Github-projekt.

    Söka och läsa data från en JSON-databas

    Jq är inte bara användbart för att hämta data från API:er; det är också ett kraftfullt verktyg för att hantera JSON-filer på din dator. Anta att du har en JSON-databas med följande struktur:

    [
        {"id": 1, "name": "Ramces", "balance": 20},
        {"id": 2, "name": "Alice", "balance": 30},
        {"id": 3, "name": "Bob", "balance": 10},
        {"id": 4, "name": "Charlie", "balance": 20},
        {"id": 5, "name": "Maria", "balance": 50}
    ]

    För att läsa den första posten i databasen använder du följande kommando:

    jq '.[0]' database.json

    Vill du lista alla namn i databasen, kan du använda detta kommando:

    jq '.[] | .name' database.json

    Jq har också inbyggda funktioner som låter dig filtrera data baserat på olika kriterier, till exempel längden på namnet:

    jq '.[] | select((.name|length)>6)' database.json

    Bearbeta JSON-databaser med jq

    Jq erbjuder även funktioner som gör att du kan behandla JSON-data på ett sätt som påminner om kalkylblad. Till exempel kan du summera alla saldon i databasen:

    jq '[.[] | .balance] | add' database.json

    Du kan även lägga till villkor i dina filter, som att bara inkludera ett saldo om namnet är ”Alice”:

    jq 'if .[1].name == "Alice" then [ .[] | .balance ] | add else "Second name is not Alice" end' database.json

    Jq gör det möjligt att både ta bort och lägga till data temporärt eller permanent, vilket är särskilt användbart vid testning och filtrering.

    Hantera icke-JSON-data med jq

    En av jq:s mindre kända men mycket användbara funktioner är möjligheten att bearbeta data som inte är i JSON-format. Genom att använda ett särskilt ”slurpläge” kan jq konvertera textdata till JSON-arrayer:

    echo '1 2' | jq -s .

    När data har konverterats kan du använda index för att referera till och manipulera datan. Till exempel kan du addera två tal:

    echo '1 2' | jq -s '.[0] + .[1]'

    Du kan även skapa ett nytt JSON-objekt från text:

    echo '6 "Mallory" 10' | jq -s '{"id": .[0], "name": .[1], "balance": .[2]}'

    Om du bara vill ha ut råtext från jq, exempelvis för att använda det i ett skript, kan du använda flaggan -r:

    jq -r '.[] | .name' database.json

    Alternativa verktyg till jq

    Även om jq är mycket populärt, finns det flera alternativa verktyg som kan vara värda att överväga beroende på dina behov.

    • jaq: Skrivet i Rust, erbjuder jaq samma funktionalitet som jq men är upp till 30 gånger snabbare. Detta kan vara avgörande när du hanterar stora datamängder. Nackdelen är att jaq inte finns i de vanliga Linux-paketförråden, så du måste installera det manuellt.
    • gojq: Ett annat alternativ är gojq, som är skrivet i Go. Det är lätt att installera på många plattformar och ger mer detaljerade felmeddelanden, vilket kan vara till stor hjälp för nybörjare. GoJq kan även hantera YAML-filer, vilket gör det användbart för Docker-användare. Dock saknar det några funktioner som finns i jq.
    • fq: Fq är ett kraftfullt verktyg som kan hantera både text- och binärdata, inklusive JSON, YAML och HTML. Det har även en inbyggd hex-läsare, vilket gör det användbart för att analysera filers interna struktur. Fq är dock fortfarande under utveckling, så vissa funktioner kan komma att förändras.

    Sammanfattning

    Att lära sig jq är en utmärkt investering för alla som arbetar med JSON-data. Oavsett om du hämtar data från API:er, bearbetar stora JSON-filer eller manipulerar data i ett skript, ger jq dig verktygen du behöver för att arbeta effektivt och flexibelt. Genom att även utforska alternativa verktyg som jaq, gojq och fq, kan du hitta den lösning som bäst passar dina specifika behov.

    Att behärska jq är bara början på din resa inom programmering och automatisering. Utforska vidare och lär dig hur du kan använda dessa färdigheter för att bygga kraftfulla och effektiva verktyg på din dator.

    Kred till

    https://www.maketecheasier.com/use-jq-process-json-linux/


  • Linux har fullt 33 år


    Igår, den 25 augusti, fyllde Linux 33 år.

    Det var den 25 augusti 1991 som den då 21-årige finske studenten Linus Torvalds gjorde ett historiskt inlägg på newsgroupen comp.os.minix. Han berättade att han arbetade på ett nytt, gratis operativsystem för 386(486) AT-kloner – ett projekt som han beskrev som en hobby.

    Det är nu 33 år sedan detta tillkännagivande, och Linus kunde nog inte föreställa sig att hans lilla ”hobby” skulle växa till något så stort. Idag används Linux av miljontals människor världen över.

    Hans ursprungliga meddelande löd:

    ”Hej alla Minix-användare – Jag utvecklar ett gratis operativsystem (bara som en hobby, kommer inte bli stort och professionellt som gnu) för 386(486) AT-kloner. Projektet har pågått sedan april och börjar nu bli klart. Jag tar gärna emot synpunkter på vad folk gillar/ogillar med Minix, eftersom mitt OS påminner om det i vissa avseenden (t.ex. filsystemets layout, av praktiska skäl). Jag har portat bash(1.08) och gcc(1.40), och det verkar fungera. Det betyder att jag kanske har något praktiskt klart om några månader, och jag vill gärna veta vilka funktioner folk helst vill ha. Alla förslag är välkomna, men jag kan inte lova att jag kommer implementera dem. Linus PS. Ja – det är helt fritt från Minix-kod och har ett multitrådat filsystem. Det är INTE portabelt (använder 386 task switching etc.), och det kommer förmodligen aldrig att stödja något annat än AT-hårddiskar, eftersom det är allt jag har :-(.”

    Det visar att små projekt kan växa sig stora. 33 år senare finns Linux i våra telefoner, TV-apparater, bilar, routrar och superdatorer. Allt som går att koppla upp till internet innehåller oftast Linux.

    För 33 år sedan visste knappt någon vad internet var, men idag är hela samhället uppkopplat. Personligen ryckte jag in i lumpen efter valet 1991. Jag kom i kontakt med Linux på en dataförening som fanns på Östermalm. De minidatorer som fanns då drog mycket ström och var dyra i drift för en förening, vilket gjorde att Linux började köras på överblivna PC delar istället.

    Cred till


  • Amelia: Ett Nytt Bash-Baserat Installationsprogram som Förenklar Arch Linux Installation för Erfarna Användare

    Nu kan man göra linux installationer på löpade band

    Arch Linux är vida känt för sin flexibilitet, enkelhet och kraft, men installationsprocessen har länge varit en utmaning, särskilt för nybörjare. Även för erfarna användare kan den manuella installationen vara tidskrävande och komplex. Här kommer Amelia in i bilden, ett nytt Bash-baserat installationsprogram som kombinerar automation med interaktivitet för att göra installationen av Arch Linux både snabbare och enklare, utan att kompromissa med användarkontrollen.

    En Ny Tidsbesparare för Erfarna Användare

    Amelia är utvecklad för att effektivisera installationsprocessen för Arch Linux, och med sina nästan 5 000 rader Bash-skript är den skapad med fokus på moderna GPT-plattformar. Genom att använda Discoverable Partitions Specification (DPS) kan Amelia automatiskt upptäcka och hantera partitioner, vilket eliminerar behovet av att manuellt redigera fstab-filen – en uppgift som ofta är både komplicerad och riskfylld.

    Installationsprogrammet är utformat för att följa de senaste trenderna inom filsystem och systeminitialisering. Till exempel, när användare väljer att använda ext4 som filsystem, hoppar Amelia över det traditionella genfstab-kommandot och låter istället systemd:s inbyggda mekanismer hantera nödvändiga konfigurationer. Denna automatisering sträcker sig även till initramfs, där systemd ersätter den äldre kombinationen av base och udev, vilket ytterligare förenklar processen.

    Kontroll och Interaktivitet i Fokus

    Trots den omfattande automationen ger Amelia användarna full kontroll över installationen. Processen är mycket interaktiv, med menybaserade och färgkodade promptar som guidar användaren genom varje steg. För diskhantering använder Amelia cgdisk, vilket erbjuder en pseudo-GUI som balanserar användarvänlighet med funktionell kraft, och säkerställer att partitioneringen är både säker och enkel att genomföra.

    Användare får också möjlighet att ta viktiga beslut under installationen, med krav på bekräftelse vid varje kritiskt moment. Detta säkerställer att användaren alltid är informerad och har full kontroll, vilket minskar risken för oönskade resultat.

    Anpassning för Alla Behov

    Amelia erbjuder ett detaljerat menysystem som låter användare anpassa sin installation. Från val av språk och tangentbordslayout till finjustering av systemet för specifika skrivbordsmiljöer som KDE Plasma, GNOME och Xfce, är Amelia utformad för att optimera prestandan efter användarens behov.

    För de som vill gå ett steg längre finns avancerade alternativ som kärnval och hantering av EFI-boot, vilket gör det möjligt för användare att skräddarsy sina system efter egna preferenser. Installationsprogrammet utför också viktiga kontroller innan installationen påbörjas, såsom att verifiera UEFI-läge, internetanslutning och att systemklockan är korrekt inställd.

    För Erfarna Användare

    Det är viktigt att poängtera att Amelia är designad för avancerade användare. Även om installationsprogrammet automatiserar många av de komplexa delarna av installationen, krävs det att användaren har en god förståelse för Arch Linux och dess installation. Detta gäller särskilt för diskpartitioneringen, där en god förståelse för olika partitionstyper är avgörande.

    Amelia är inte avsedd att guida nybörjare genom varje steg, utan är snarare ett verktyg för att spara tid för de som redan har erfarenhet av Arch Linux. Till exempel, när skribenten testade att snabbt installera Arch Linux med Xfce som skrivbordsmiljö, tog processen endast 15 minuter tack vare Amelia.

    Slutsats

    Amelia är ett kraftfullt verktyg för att installera Arch Linux, särskilt för erfarna användare som vill spara tid genom att automatisera stora delar av den manuella installationsprocessen. Även om det inte är designat för nybörjare, erbjuder Amelia en effektiv och kontrollerad installationsupplevelse som gör det möjligt för användare att snabbt och enkelt sätta upp sitt system.

    För de som är intresserade av att använda Amelia, rekommenderas det att besöka dess GitLab-sida för mer information och för att komma igång med installationen. Amelia är ett värdefullt tillskott till verktygslådan för alla som regelbundet installerar Arch Linux och vill ha en snabbare och smidigare process.

    All cred till

    https://linuxiac.com/amelia-a-new-bash-powered-arch-linux-installer


  • Skolplattform

    Har du inte en miljard i budget som Stockholms stad bränner på en värdelös skolplattform? I vår wiki får du länkar till skolplattformar som är gratis. Tänk vad skattepengar vi hade sparat om vi hade haft politiker som förstod vad internet är och att det finns öppen källkod.

    https://wiki.linux.se/index.php/skolplattform


  • Introduktion till Firejail och Installation på Linux

    I sandlådan kan man utveckla sina visioner ovasätt ålder.

    I en värld där cybersäkerhet blir allt viktigare är det avgörande att skydda ditt system från potentiella hot och skadliga program. För Linux-användare finns det flera verktyg som kan bidra till att stärka systemets säkerhet, och ett av de mest användbara är Firejail. I denna artikel ska vi utforska vad Firejail är, dess huvudsakliga funktioner, och hur du kan installera och använda det på ditt Linux-system.

    Vad är Firejail?

    Firejail är ett säkerhetsverktyg som används för att köra applikationer i en isolerad miljö, eller en ”sandbox”. Detta innebär att programmet körs i en kontrollerad miljö där dess tillgång till systemresurser, såsom filer, nätverk och enheter, är kraftigt begränsad. Syftet med detta är att minimera skadorna om en applikation skulle komprometteras, till exempel genom en säkerhetsbrist.

    Huvudfunktioner:

    1. Sandboxing: Isolering av applikationer för att skydda systemet från skadliga aktiviteter.
    2. Profilbaserad säkerhet: Möjlighet att använda fördefinierade profiler eller skapa egna för att definiera åtkomstbegränsningar.
    3. Skydd mot säkerhetsproblem: Begränsar vad applikationer kan göra även om de skulle komprometteras.
    4. Användarvänlighet: Enkelt att använda, kräver bara ett prefix i kommandot för att köra en applikation i en sandbox.

    Installera Firejail på Linux

    Firejail är tillgängligt för de flesta Linux-distributioner och kan enkelt installeras via systemets paketmanager. Här är en steg-för-steg-guide för att installera Firejail på några vanliga Linux-distributioner.

    1. Ubuntu och Debian-baserade distributioner

    För Ubuntu, Debian och deras derivat kan Firejail installeras direkt från de officiella paketarkiven:

    sudo apt update
    sudo apt install firejail

    Efter installationen kan du verifiera att Firejail är installerat genom att köra följande kommando:

    firejail --version

    2. Fedora

    På Fedora kan du installera Firejail med dnf:

    sudo dnf install firejail

    Precis som med Ubuntu och Debian kan du kontrollera installationen med:

    firejail --version

    3. Arch Linux

    För Arch Linux och dess derivat, som Manjaro, kan Firejail installeras via pacman:

    sudo pacman -S firejail

    Kontrollera installationen med:

    firejail --version

    Använda Firejail

    När Firejail är installerat är det enkelt att använda. För att köra en applikation i en sandboxad miljö lägger du bara till firejail före kommandot du vill köra. Här är några exempel:

    • För att köra Firefox i en sandboxad miljö:
      firejail firefox
    • För att köra VLC:
      firejail vlc

    Kontrollera sandbox-status

    Du kan också kontrollera om en applikation körs i en sandbox genom att använda kommandot firejail --list som visar alla aktiva sandboxes.

    Skapa och anpassa profiler

    Firejail använder profiler för att definiera vilka resurser en applikation har tillgång till. Profiler finns i /etc/firejail/, och du kan skapa egna profiler eller redigera befintliga för att anpassa säkerhetsinställningarna för specifika applikationer.

    Slutsats

    Firejail är ett kraftfullt verktyg för att förbättra säkerheten på ditt Linux-system genom att isolera applikationer och begränsa deras tillgång till systemresurser. Genom att installera och använda Firejail kan du minska risken för att ditt system äventyras av skadliga program eller säkerhetsbrister. Med enkla installationssteg och användarvänliga kommandon är det ett ovärderligt tillägg till alla Linux-användares säkerhetsverktyg.

    Oavsett om du är en erfaren Linux-användare eller nybörjare, är det värt att utforska Firejail för att skydda ditt system och din data på ett effektivt sätt.

    Nu har du läst artikel, nu kan du se videon


  • LibreOffice 24.8: Ny Version med Kraftfulla Förbättringar och Funktioner

    På min tid behövde man minsann inte uppgradera sin Facit skrivmaskin med ny mjukvara. E

    LibreOffice 24.8: Ny Version med Kraftfulla Förbättringar och Funktioner

    Den senaste versionen av LibreOffice, version 24.8, har nyligen släppts och finns nu tillgänglig för nedladdning på Windows, macOS och Linux. Denna uppdatering kommer med en rad nya funktioner och förbättringar som gör denna fria och öppna kontorssvit ännu mer kraftfull och användarvänlig.

    Enade teknologier för bättre dokumenthantering
    I centrum för LibreOffice 24.8 finns den avancerade LibreOffice Technology-motorn, som är utformad för att förena svitens olika versioner för skrivbord, mobil och moln. Genom denna plattform blir det möjligt att skapa dokument som är konsekventa och fullt kompatibla med både öppna ISO-standarder som ODT och Microsofts egna OOXML-format. Detta innebär att användare kan skapa och dela dokument med större trygghet, oavsett vilket format som används.

    Förbättrat gränssnitt och avancerad avstavning i Writer
    Writer, LibreOffice’s ordbehandlingsprogram, har fått en rad uppdateringar som gör det ännu smidigare att arbeta med text. Gränssnittet har förbättrats med en mer flexibel kommentarsruta, enklare hantering av formateringssymboler och förbättrad valmöjlighet för punktlistor. Dessutom har nya funktioner som en förbättrad dialog för hyperlänkshantering och en ”Sök”-panel i sidofältet gjort det lättare att navigera och redigera dokument.

    En av de mest anmärkningsvärda förbättringarna är den nya avstavningsfunktionen, som nu ger användarna möjlighet att undvika avstavning av specifika ord. Stödet har också utökats för avstavning över kolumner, sidor och till och med sammansatta ord, vilket ger en större kontroll över textens layout.

    Calc: Utökade analytiska funktioner och förbättrad prestanda
    Calc, som är LibreOffice’s kalkylblad, har också genomgått stora förbättringar. Nya kraftfulla funktioner som FILTER, LET, RANDARRAY, SEQUENCE, SORT, SORTBY, UNIQUE, XLOOKUP och XMATCH har lagts till. Dessa funktioner gör det möjligt för användare att hantera och analysera data på ett mer sofistikerat sätt, vilket kan vara till stor hjälp för allt från enkla beräkningar till avancerade datamodeller.

    Prestanda har också förbättrats märkbart. Trådade beräkningar och optimerade omritningar innebär att endast de delar av kalkylbladet som behöver uppdateras faktiskt omritas, vilket resulterar i snabbare och mer effektivt arbete. Dessutom har cellfokusmarkeringen omplacerats för bättre synlighet, och kommentarer kan nu enkelt redigeras eller tas bort direkt från Navigatorns högerklicksmeny.

    Impress och Draw: Bättre presentationer med realtidsuppdateringar
    För dem som arbetar med presentationer och grafik har Impress och Draw blivit ännu mer användarvänliga. Navigeringen mellan bilder är nu smidigare, och anteckningsrutan kan enkelt kollapsas för att ge en bättre överblick under presentationer. En annan viktig nyhet är möjligheten att uppdatera pågående bildspel i realtid. Detta innebär att ändringar som görs i EditView eller PresenterConsole omedelbart reflekteras i bildspelet, även om det visas på en annan skärm, vilket gör det enklare att göra justeringar i sista minuten utan att störa presentationens flöde.

    Nya diagramtyper och textformatering i Chart
    Diagrammodulen i LibreOffice 24.8 har också fått nya funktioner, inklusive två nya diagramtyper: ”Pie-of-Pie” och ”Bar-of-Pie”. Dessa tillåter användare att bryta ner en del av ett cirkeldiagram i ett sekundärt cirkel- eller stapeldiagram, vilket ger mer detaljerad visualisering. Denna uppdatering förbättrar också kompatibiliteten med Microsoft Office, eftersom dessa nya diagramtyper nu kan importeras från OOXML-filer.

    Dessutom har textformateringsmöjligheterna utökats, vilket gör det möjligt att individuellt formatera text i diagramtitlar, textrutor och former, vilket ger större kontroll över diagrammens utseende.

    Förbättrad tillgänglighet och stöd för nya användare
    Tillgängligheten i LibreOffice 24.8 har förbättrats, med bättre stöd för formateringsalternativ som skärmläsare nu kan hantera korrekt, vilket gör sviten mer inkluderande för användare med funktionsnedsättningar. För nya användare finns en ”Komma igång-guide” tillgänglig för nedladdning, och förstahandsupport erbjuds via frivilligledda e-postlistor och webbplatsen Ask LibreOffice.

    Sammanfattningsvis erbjuder LibreOffice 24.8 en mängd förbättringar som gör denna redan kraftfulla kontorssvit ännu bättre. För mer information om alla nya funktioner och förbättringar, besök projektets officiella webbplats, där du också kan ladda ner den senaste versionen.

    All Cred till

    https://linuxiac.com/libreoffice-24-8-office-suite


  • Säkerhetsbulletiner i Linux: Oroa dig inte för CVE, håll dig bara uppdaterad

    Kod med ont uppsått i Linuxkärnan kan ge ett säkhetsproblem. Det är några miljarder enheter som kör Linux.

    I säkerhetsvärlden kan Common Vulnerabilities and Exposures (CVE) säkerhetsbulletiner framstå som något att frukta. För Linux-användare är det dock en naturlig del av vardagen. Under Open Source Summit China i Hong Kong förklarade Greg Kroah-Hartman, underhållare av Linux stabila kärna, att Linux säkerhetsteam i genomsnitt utfärdar runt 60 CVE-säkerhetsbulletiner varje vecka. Detta kan låta skrämmande, men för Linux-användare är det egentligen inget att oroa sig för – så länge du håller ditt system uppdaterat.

    Linux och CVE:er: En naturlig del av ekosystemet

    Linux är ett operativsystem som driver stora delar av vår moderna värld. Det finns på allt från Android-telefoner till luftkonditioneringsenheter, servrar som driver webben, och till och med superdatorer. Därmed är det inte förvånande att det finns många sårbarheter som måste åtgärdas. CVE-systemet är utformat för att spåra dessa sårbarheter och identifiera de som verkligen utgör en säkerhetsrisk.

    När det gäller Linux-CVE:er handlar det om allvarliga problem, som kan påverka systemets funktionalitet på ett fundamentalt sätt. Mindre problem, som förlorad data på grund av en bugg eller en dator som saktas ner, klassificeras inte som CVE:er. Det är de allvarliga sårbarheterna, som kan få en server att krascha, som fångar uppmärksamheten.

    Linux tar ansvar för sina sårbarheter

    I februari 2024 tog Linux-kärnans utvecklingsteam över ansvaret för att tilldela CVE:er för Linux-kärnan. Denna förändring kom som ett svar på nya lagkrav, särskilt från Europeiska unionen, som kräver att open source-projekt tar större ansvar för kända sårbarheter. Greg Kroah-Hartman förklarade att detta steg togs för att förbättra processen och för att säkerställa att Linux-utvecklarna har kontroll över hur sårbarheter hanteras inom deras ekosystem.

    60 CVE:er i veckan – ska vi vara oroliga?

    Vid första anblick kan det låta alarmerande att 60 nya CVE:er identifieras varje vecka. Men Kroah-Hartman påpekade att av de 38 miljoner kodrader som Linux-kärnan består av, använder de flesta användare bara en liten del. Till exempel använder en vanlig bärbar dator ungefär 1,5 miljoner kodrader, medan en smartphone kan använda upp till 4 miljoner. Detta innebär att de flesta CVE:er sannolikt inte påverkar just din specifika installation.

    Det är också viktigt att förstå att olika system använder olika delar av Linux-kärnan, vilket gör att en sårbarhet kan vara kritisk i ett system men irrelevant i ett annat. Därför arbetar Linux-kärnteamet ständigt med att identifiera, åtgärda och distribuera patchar för de sårbarheter som upptäcks.

    Håll ditt Linux-system säkert

    Linux-kärnans säkerhetsteam agerar reaktivt på rapporterade sårbarheter. De söker inte aktivt efter buggar, utan svarar på inkommande rapporter, identifierar om ett säkerhetsproblem föreligger, och arbetar sedan med att snabbt åtgärda detta. När en fix är tillgänglig, inkluderas den i de veckovisa stabila kärnsläpparna, som görs tillgängliga för användarna så snart som möjligt.

    För att hålla ditt system säkert rekommenderar Kroah-Hartman att alltid använda den senaste stabila eller långtidsstödda kärnan. Detta innebär att du regelbundet bör uppdatera din Linux-kärna, även om det kan kännas besvärligt.

    Som Kroah-Hartman påpekade, har stora aktörer som Debian och Android bevisat att det är möjligt att hålla system säkra genom att kontinuerligt uppdatera kärnan. Debian, som driver över 80 % av världens servrar, och Android, som används av miljarder enheter, tar regelbundet in dessa stabila uppdateringar för att skydda sina system mot säkerhetsproblem.

    Slutsats

    Det stora antalet CVE:er som släpps varje vecka för Linux kan verka överväldigande, men det är inget att få panik över. Så länge du håller din Linux-kärna uppdaterad, är chansen stor att du inte påverkas av majoriteten av dessa sårbarheter. Genom att regelbundet uppdatera din kärna kan du säkerställa att ditt system är skyddat mot de senaste hoten och fortsätter att fungera smidigt i en ständigt föränderlig värld.

    https://www.zdnet.com/article/the-linux-security-team-issues-60-cves-a-week-but-dont-stress-do-this-instead


  • NVIDIA Släpper 560 Grafikdrivrutin för Linux med Öppna GPU-Kärnmoduler som Standard

    Yes, som vi har vänta. Att spela raid over moscow i 4k, nu väntar vi bara på uppföljaren Raid over Karl Marx Stadt.

    NVIDIA har nyligen lanserat den stabila versionen av sin 560 grafikdrivrutin, en viktig milstolpe för användare av Linux, FreeBSD och Solaris. Denna nya drivrutin markerar en betydande förändring genom att de öppna GPU-kärnmodulerna nu används som standard på system som stöds. Detta inkluderar flera av NVIDIA:s moderna arkitekturer som Turing, Ampere, Ada Lovelace, Blackwell, Grace Hopper och Hopper.

    En av de mest framträdande nyheterna i NVIDIA 560-serien är att nvidia-installer nu automatiskt väljer de öppna GPU-kärnmodulerna på kompatibla system. Detta är en stor fördel för användare som vill dra nytta av de senaste förbättringarna inom öppen källkod och grafisk prestanda. De öppna modulerna ger ökad flexibilitet och möjlighet till djupare integration med Linux-ekosystemet, vilket är särskilt viktigt för utvecklare och avancerade användare.

    Förutom detta har drivrutinen utökats med flera nya funktioner och förbättringar. Bland annat stöds nu EGL_KHR_platform_x11 och EGL_EXT_platform_xcb-tillägg på Xwayland, vilket gör det möjligt för applikationer att fungera bättre i miljöer som använder Xwayland. NVIDIA har även introducerat en PipeWire-backend för NvFBC, vilket möjliggör skärmdelning på Wayland-kompositörer som stödjer XDG Desktop Portal.

    En annan betydande uppdatering är införandet av DRM-KMS explicit synkronisering och VRR-stöd (Variable Refresh Rate) för Wayland, vilket förbättrar grafikupplevelsen på äldre GPU:er samt på bärbara datorer när de öppna GPU-kärnmodulerna används. För de som använder Vulkan är det nu möjligt att se Vulkan-relaterad information direkt i nvidia-settings kontrollpanel.

    Den nya drivrutinen har också fokuserat på att lösa en rad buggar och problem som rapporterats av användare. Bland annat har problem med DVI-utgångar som inte fungerade med HDMI-skärmar, frysningar i KDE Plasma under Wayland, och skärmfrysningar vid användning av Wayland direkt scanout på system med flera skärmar, nu blivit åtgärdade. Dessutom har krascher och minnesproblem som drabbade vissa bärbara datorer hanterats.

    NVIDIA har även åtgärdat problem som orsakade krascher vid återskapande av NvFBC-fångstsessioner samt buggar som påverkade installationen av drivrutinen på system med alternativa verktyg. Dessa förbättringar gör NVIDIA 560-serien till ett stabilt och kraftfullt val för användare som söker den bästa grafiska prestandan på sina Linux-, FreeBSD- och Solaris-system.

    För de som är intresserade finns den nya NVIDIA 560.35.03 drivrutinen nu tillgänglig för nedladdning från den officiella webbplatsen, kompatibel med både 64-bitars och ARM64 (AARch64) Linux-system samt FreeBSD och Solaris.


  • Dual-boot-system drabbade av Microsoft-uppdatering – Linux-användare möts av felmeddelande

    Sammanfattning: En nyligen släppt uppdatering från Microsoft har orsakat stora problem för användare som kör både Windows och Linux på sina datorer. Trots löften om att uppdateringen inte skulle påverka Linux-enheter, har många användare rapporterat att deras system nu misslyckas med att starta Linux-operativsystemet.


    Förra tisdagen drabbades ett stort antal Linux-användare av oväntade problem efter att ha installerat en uppdatering från Microsoft. Många av dessa användare, som kör relativt nya versioner av Linux, upptäckte att deras system inte längre kunde starta. Istället möttes de av ett kryptiskt felmeddelande som löd: ”Något har gått allvarligt fel.”

    Orsaken till problemet

    Problemet uppstod efter att Microsoft släppte en uppdatering som skulle åtgärda en två år gammal sårbarhet i GRUB, en populär bootloader som används för att starta upp Linux-system. Sårbarheten, som hade en allvarlighetsgrad på 8,6 av 10, gjorde det möjligt för hackare att kringgå Secure Boot, en säkerhetsfunktion som är designad för att förhindra att skadlig programvara laddas under uppstartsprocessen. Även om sårbarheten upptäcktes 2022, valde Microsoft att patcha den först nu.

    Dual-boot-användare hårt drabbade

    Den här uppdateringen påverkade särskilt system som är konfigurerade för att köra både Windows och Linux, så kallade dual-boot-system. När dessa användare försökte starta upp Linux efter uppdateringen fick de ett felmeddelande som indikerade ett säkerhetspolicyöverträde, vilket ledde till att systemet inte kunde starta. Diskussionsforum fylldes snabbt med rapporter från frustrerade användare som stött på problemet.

    En användare uttryckte sin frustration: ”Windows hävdar att den här uppdateringen inte skulle påverka system som kör både Windows och Linux, men det stämmer uppenbarligen inte.” Enligt denna användare verkar uppdateringen ha gjort vissa Linux EFI shim bootloaders inkompatibla med Microsofts EFI bootloaders.

    Flera Linux-distributioner drabbade

    Problemet är inte begränsat till en specifik Linux-distribution. Rapporteringar visar att flera distributioner, inklusive Debian, Ubuntu, Linux Mint, Zorin OS och Puppy Linux, har påverkats. Trots detta har Microsoft ännu inte offentligt erkänt problemet eller erbjudit någon konkret lösning. Företagets representanter har inte heller svarat på förfrågningar om kommentarer.

    Microsofts svar och fortsatta problem

    I en uppdatering som skickades ut 17 timmar efter att problemet först uppmärksammades, angav Microsoft att uppdateringen inte skulle tillämpas när ett Linux-startalternativ upptäcks. De erkände dock att vissa användare upplever problem, särskilt när föråldrade Linux-laddare används. Microsoft meddelade också att de arbetar tillsammans med sina Linux-partners för att undersöka och åtgärda problemet.

    Uppdateringen som orsakade problemen installerade en så kallad SBAT (Secure Boot Advanced Targeting), en mekanism inom Linux för att återkalla vissa komponenter i startkedjan. Enligt Microsoft skulle SBAT endast tillämpas på enheter som enbart kör Windows, men det verkar som att den ändå har påverkat dual-boot-system.

    Vad kan användarna göra nu?

    Eftersom Microsoft ännu inte har erbjudit en officiell lösning, har drabbade användare tvingats hitta egna sätt att lösa problemet. Ett alternativ är att inaktivera Secure Boot via datorns EFI-panel, men detta kan kompromettera säkerheten. Ett bättre alternativ på kort sikt kan vara att ta bort den SBAT-policy som Microsoft införde, vilket låter användare behålla vissa säkerhetsfunktioner medan de undviker att bli helt blockerade från att starta Linux.

    Steg-för-steg-lösning

    För att åtgärda problemet kan användare följa dessa steg:

    1. Inaktivera Secure Boot.
    2. Logga in på ditt Ubuntu-konto och öppna en terminal.
    3. Ta bort SBAT-policyn genom att köra kommandot:
       sudo mokutil --set-sbat-policy delete
    1. Starta om datorn och logga in igen för att uppdatera SBAT-policyn.
    2. Aktivera sedan Secure Boot igen i BIOS.

    En växande kritik mot Secure Boot

    Den här incidenten är bara det senaste exemplet på att Secure Boot, en funktion avsedd att göra uppstarten av datorer säkrare, har blivit en alltmer kontroversiell och problematisk teknik. Under de senaste 18 månaderna har forskare upptäckt flera sårbarheter som kan utnyttjas för att helt kringgå denna säkerhetsfunktion.

    Will Dormann, en senior sårbarhetsanalytiker på säkerhetsföretaget Analygence, uttryckte sin oro: ”Secure Boot är tänkt att göra uppstarten av Windows säkrare, men den växande mängden brister gör att det inte är riktigt så säkert som det är tänkt att vara. Problemet är att Secure Boot inte bara är ett Microsoft-problem, även om de har nycklarna till riket. Varje sårbarhet i en Secure Boot-komponent kan påverka system som kör Windows med Secure Boot aktiverat. Därför måste Microsoft ta itu med och blockera dessa sårbarheter.”


    Denna artikel belyser den senaste incidenten med Secure Boot och dess konsekvenser för dual-boot-användare. Problemen visar hur komplex och sårbar tekniken kan vara, vilket väcker frågor om dess långsiktiga tillförlitlighet och säkerhet.

    Data till texten ovan kommer ifrån

    https://arstechnica.com/security/2024/08/a-patch-microsoft-spent-2-years-preparing-is-making-a-mess-for-some-linux-users


  • Manjaro Linux Introducerar COSMIC Desktop och Stora Systemuppdateringar

    Manjaro Linux, det populära Arch-baserade operativsystemet, fortsätter att imponera med sitt senaste utbud av uppdateringar. Den senaste versionen, som nyligen släpptes, markerar en viktig milstolpe för distributionen. Bland de mest anmärkningsvärda nyheterna är lanseringen av den efterlängtade COSMIC Desktop-miljön, nu tillgänglig för Manjaro-användare i sin första alfaversion.

    En Ny Era med COSMIC Desktop

    COSMIC Desktop, nu i version 1.0-alpha, representerar en betydande utveckling för användare som söker en mer anpassningsbar och strömlinjeformad skrivbordsmiljö. Denna nya miljö är utformad för att ge en effektivare användarupplevelse och möjliggör högre grad av personalisering än vad som traditionellt har varit möjligt med GNOME, som tidigare har dominerat Manjaros skrivbordserbjudanden.

    För att testa COSMIC Desktop behöver användarna bara öppna Pamac, söka efter ”cosmic” och installera de tillgängliga paketen. Därefter kan de logga ut och välja COSMIC-sessionen från inloggningsskärmen för att utforska den nya miljön.

    Omfattande Systemuppdateringar

    Förutom introduktionen av COSMIC har Manjaro också genomfört betydande uppdateringar av sina kärnkomponenter. Den nya uppdateringen inkluderar en uppgradering av kärnan från version 4.19 till den experimentella 6.11.0 rc3, vilket ger förbättrad prestanda och stabilitet. Dessutom finns det nya realtidsversioner av kärnan, vilket säkerställer robust prestanda för kritiska applikationer, något som är särskilt viktigt för professionella användare.

    Skrivbordsmiljöerna KDE och GNOME har också fått stora uppgraderingar. KDE Frameworks har nått version 6.5.0, vilket ger en ännu mer effektiv och smidig användarupplevelse. GNOME har uppdaterats till version 46.4, och för mobila enheter har Phosh-miljön uppgraderats till version 0.41.0, vilket förbättrar kompatibiliteten och användargränssnittet på mobila plattformar.

    Förbättrad Applikationssupport och Ny Hårdvara

    Manjaro fortsätter att förbättra sina applikationer med den senaste uppdateringen. Bland de mest framträdande är Mesa 24.1.6, som ger förbättrad grafikprestanda, tillsammans med nya versioner av Firefox (129) och Thunderbird (115.14.0), vilket ger en bättre upplevelse för webbsurfning och e-posthantering. Verktygen OpenGamepadUI och Inputplumber har också uppdaterats, vilket ger förbättrad enhetsinteraktion och kontroll.

    Dessutom har Manjaro utökat sitt hårdvaruerbjudande med lanseringen av den nya ”Hero” gaming-laptopen. Denna bärbara dator levereras nu med Manjaro förinstallerat, vilket ger användarna en kraftfull kombination av hårdvara och mjukvara direkt ur lådan. Som en extra förmån för användarna har Manjaro inlett ett samarbete med Surfshark VPN, vilket ger nya användare tre extra månader gratis på deras VPN-tjänst.

    Sammanfattning

    Manjaros senaste uppdateringar visar på distributionens ständiga strävan att erbjuda sina användare de bästa verktygen och upplevelserna. Med lanseringen av COSMIC Desktop och de omfattande systemförbättringarna står det klart att Manjaro fortsätter att vara ett kraftfullt och flexibelt val för Linux-användare världen över. Oavsett om du är en ny användare eller en erfaren veteran, erbjuder denna senaste version av Manjaro något för alla.

    Mer kan läsas här.

    https://linuxiac.com/cosmic-desktop-landed-in-manjaro-linux


  • Ny stor uppdatering: WirePlumber 0.5 introducerar smart filter policy

    Ibland kan det vara bra att filtera en del oljud.

    Efter mer än två års utveckling sedan version 0.4 släpptes, är WirePlumber 0.5 äntligen här, och med denna nya version kommer en rad nya funktioner och förbättringar. Bland dessa nya funktioner hittar vi Event Dispatcher, men i denna artikel kommer vi att fokusera på en annan mycket spännande nyhet: Smart Filter Policy.

    WirePlumber är en kraftfull session manager för PipeWire, ett modernt multimedia-ljudsystem som blir alltmer populärt på Linux-system. WirePlumber fungerar som en brygga mellan användare och PipeWire, och hanterar olika uppgifter som automatisk anslutning av ljudenheter, strömhantering och hantering av sessioner. Sedan den första lanseringen har WirePlumber spelat en central roll i att göra PipeWire mer användarvänligt och anpassningsbart för både professionella och vardagliga användare.

    Vad är ljudfilter?

    Ljudfilter är bearbetningsenheter som omvandlar frekvenserna i en ljudsignal. Dessa filter kan användas i många olika sammanhang, och likt PulseAudio erbjuder PipeWire redan moduler som inkluderar de vanligaste ljudfiltren. Exempel på dessa är:

    • Filter-Chain-modulen: Skapar ett ”pipeline”-filter från en kedja av andra filter, inklusive tredjepartsfilter från projekt som LADSPA eller LV2, samt inbyggda PipeWire-filter såsom equalizers och mixers.
    • Echo-Cancel-modulen: Tar bort eko från inspelningsenheter genom att övervaka deras respektive uppspelningsenhet.
    • Loopback-modulen: Vidarebefordrar ljudsignalen utan att ändra några frekvenser, vilket kan vara användbart för att dölja en specifik enhet.

    Hur fungerar ljudfilter i PipeWire?

    I PipeWire representeras ljudfilter som ett par av två noder: en virtuell klientnod och en virtuell enhetsnod. Detta upplägg gör att användare kan kontrollera och ändra den verkliga enheten som är kopplad till filterutgången samt den klient som skickar ljud till filteringången. Användarna kan använda verktyg som PulseAudio Volume Control eller WirePlumbers CLI-verktyg, wpctl, för att hantera dessa filter utan att behöva bekymra sig om tekniska detaljer.

    Introduktion av Smart Filter Policy i WirePlumber 0.5

    I tidigare versioner av WirePlumber behandlades ljudfilternoder som vanliga noder. Detta innebar att användaren manuellt behövde flytta filter när nya ljudenheter anslöts, om dessa enheter inte var standard. Dessutom behövde klientströmmen riktas mot det faktiska filtret istället för den riktiga enheten. Detta kunde bli krångligt, särskilt för filter som Echo-Cancel, som bara är användbart med högtalare och mikrofoner, men inte med ett headset.

    För att lösa detta introducerar WirePlumber 0.5 den nya Smart Filter Policy. Denna funktion automatiserar processen att länka filter till specifika enheter, vilket gör att användare slipper manuellt ingripande varje gång de vill använda ett specifikt filter med en viss enhet.

    Hur fungerar Smart Filter Policy?

    Den smarta filterpolicyn styrs av en uppsättning egenskaper som kan ställas in i den virtuella enhetsnoden för ett ljudfilter. Dessa egenskaper inkluderar:

    • filter.smart: Aktiverar den smarta filterpolicyn.
    • filter.smart.name: Unikt namnidentifierare för filtret.
    • filter.smart.before: Lista över filter som ska kedjas före detta filter.
    • filter.smart.after: Lista över filter som ska kedjas efter detta filter.
    • filter.smart.target: Egenskaper för det filterets slutmål.

    Dessa egenskaper gör det möjligt att automatiskt och transparent kontrollera hur filter kedjas ihop och länkas till enheter. Till exempel, om du har tre utgångsfilter och två utgångsenheter, kan du instruera WirePlumber att kedja två filter och använda dem med en viss enhet, medan ett tredje filter bara används med en annan enhet.

    Praktiska tillämpningar

    En av de mest uppenbara fördelarna med den smarta filterpolicyn är att den gör det möjligt för spelare och andra användare att konfigurera sina system så att rätt filter (som ekodämpning eller brusreducering) bara aktiveras när de behövs. Spelet eller applikationen behöver inte veta vilken enhet som används eller vilka filter som är aktiverade, allt sker automatiskt och utan att användaren behöver ingripa.

    Slutsats

    Den smarta filterpolicyn i WirePlumber 0.5 är fortfarande experimentell och kan komma att förbättras ytterligare i framtiden. Men redan nu erbjuder den en smidig lösning för att hantera och automatisera användningen av ljudfilter, vilket gör livet enklare för användare som vill ha en sömlös upplevelse. Genom att automatisera filterkonfigurationer som tidigare krävde manuellt arbete, markerar denna funktion ett betydande steg framåt för WirePlumber och PipeWire.

    Om du är nyfiken på att prova, rekommenderas att du leker med inställningarna och ger feedback till utvecklarna för ytterligare förbättringar.

    https://www.collabora.com/news-and-blog/blog/2024/06/26/smart-audio-filters-with-wireplumber-0.5


  • Skapa och Montera en Krypterad Image-fil på Ubuntu och Debian

    Kryptera mera , den kosmopolitiska ondskan finns där ute.

    Att skapa en krypterad image-fil och montera den som en hårddisk kan vara en användbar metod för att skydda känsliga data. På system som Ubuntu och Debian kan detta göras relativt enkelt med hjälp av verktyg som dd, losetup, cryptsetup, och mkfs. I denna artikel går vi igenom stegen för att skapa, kryptera och montera en image-fil, samt hur man säkert avmonterar och låser den.

    1. Installera Nödvändiga Verktyg

    För att komma igång behöver du installera några verktyg som inte alltid är förinstallerade. Öppna terminalen och kör följande kommandon för att uppdatera paketlistan och installera cryptsetup och lvm2:

    sudo apt-get update
    sudo apt-get install cryptsetup lvm2

    Dessa verktyg är viktiga för att kunna skapa och hantera krypterade volymer på ditt system.

    2. Skapa en Tom Image-fil

    Nästa steg är att skapa en tom image-fil som kommer att fungera som en container för dina krypterade data. Detta görs med hjälp av dd, ett kraftfullt verktyg för att skapa och kopiera filstrukturer. Här skapar vi en 1 GB stor image-fil:

    dd if=/dev/zero of=krypterad.img bs=1M count=1024

    Detta kommando genererar en fil vid namn krypterad.img som är 1 GB stor, fylld med nollor.

    3. Skapa en Loop-enhet

    För att kunna hantera image-filen som om det vore en fysisk enhet måste vi koppla den till en loop-enhet. Detta gör vi med losetup:

    sudo losetup /dev/loop0 krypterad.img

    Nu behandlas image-filen som en loop-enhet (/dev/loop0), vilket gör att vi kan kryptera den med LUKS.

    4. Kryptera Image-filen med LUKS

    LUKS (Linux Unified Key Setup) är en standard för kryptering av hårddiskar på Linux. För att kryptera din image-fil använder du följande kommando:

    sudo cryptsetup luksFormat /dev/loop0

    När du kör detta kommando kommer du att bli ombedd att bekräfta krypteringen och ange ett lösenord. Detta lösenord kommer att användas för att låsa upp volymen i framtiden.

    5. Lås upp och Öppna den Krypterade Volymen

    Efter att ha krypterat volymen behöver du låsa upp den för att kunna använda den. Detta görs med cryptsetup open:

    sudo cryptsetup open /dev/loop0 krypterad_volym

    Här låser vi upp volymen och mappar den till ett namn (krypterad_volym) som vi kan referera till senare.

    6. Skapa ett Filsystem på den Upplåsta Volymen

    För att lagra data på volymen behöver vi skapa ett filsystem. I detta exempel använder vi ext4, men du kan välja vilket filsystem som passar dina behov:

    sudo mkfs.ext4 /dev/mapper/krypterad_volym

    Efter detta steg är din volym redo att användas som en vanlig hårddisk.

    7. Montera den Krypterade Volymen

    Nu kan du montera volymen till en katalog på ditt filsystem så att du kan börja lagra filer på den. Skapa en monteringspunkt och montera volymen:

    sudo mkdir /mnt/krypterad_disk
    sudo mount /dev/mapper/krypterad_volym /mnt/krypterad_disk

    Volymen är nu monterad och du kan använda den precis som en vanlig hårddisk. All data som skrivs till denna volym kommer att vara krypterad.

    8. Avmontera och Lås Volymen när du är Klar

    När du är färdig med att använda volymen är det viktigt att du säkert avmonterar den och låser den krypterade imagen. Följ dessa steg:

    sudo umount /mnt/krypterad_disk
    sudo cryptsetup close krypterad_volym
    sudo losetup -d /dev/loop0

    Dessa kommandon säkerställer att volymen är avmonterad och att imagen är låst, vilket gör att ingen obehörig kan komma åt dina data utan att först låsa upp den krypterade imagen med rätt lösenord.

    Slutsats

    Att skapa och använda en krypterad image-fil på Ubuntu och Debian ger ett starkt skydd för känsliga data. Genom att följa stegen ovan kan du enkelt skapa en säker plats för dina filer, som du kan montera och använda vid behov, och som är skyddad från obehörig åtkomst. Det är ett effektivt sätt att hantera känslig information på ett säkert sätt.


  • Introduktion till Neos CMS: Installation och Säkring på Ubuntu, Debian och Fedora

    Men snälla herr tux, det finns CMS. 1900 talet ringde vill ha sin primitiva kommunikation på papper tillbaka.

    Content Management Systems (CMS) är idag en hörnsten för att hantera och publicera innehåll på webbplatser. Genom att använda ett CMS kan användare enkelt uppdatera och underhålla en webbplats utan att behöva djupgående teknisk kunskap. Populära CMS-plattformar som WordPress, Joomla och Drupal har länge dominerat marknaden, men Neos CMS erbjuder ett kraftfullt alternativ med unika fördelar, särskilt för företag och avancerade användare.

    I denna artikel guidar vi dig genom installationen av Neos CMS på tre olika Linux-distributioner: Ubuntu, Debian och Fedora. Vi kommer att använda LAMP-stacken (Linux, Apache, MySQL/MariaDB och PHP), Composer och ImageMagick för installationen, och vi säkrar webbplatsen med HTTPS via Certbot och Let’s Encrypt. Artikeln avslutas med en kort översikt över hur man installerar Neos CMS på dessa distributioner.

    Vad är ett CMS?

    Ett Content Management System (CMS) är en programvara som låter användare skapa, hantera och redigera webbplatsinnehåll utan att behöva kunna programmera. CMS:er används för att bygga allt från enkla bloggar till komplexa företagswebbplatser och erbjuder ofta ett användarvänligt gränssnitt för innehållshantering. Populära CMS inkluderar:

    • WordPress: Användarvänligt med ett stort utbud av teman och plugins, idealiskt för både små bloggar och stora webbplatser.
    • Joomla: Balans mellan användarvänlighet och komplexitet, bra för mer avancerade webbplatser.
    • Drupal: Mycket kraftfullt och flexibelt, men kräver mer teknisk kunskap. Används ofta för komplexa webbplatser och intranät.

    Introduktion till Neos CMS

    Neos CMS skiljer sig från andra plattformar genom sin moderna och intuitiva redigeringsupplevelse, där innehåll kan redigeras direkt på sidan. Det är också mycket flexibelt för utvecklare, med stöd för anpassade innehållsmodeller och enkel integration med andra system. För företag som behöver en robust och flexibel CMS-lösning är Neos CMS ett utmärkt val.

    Installation av Neos CMS på Ubuntu, Debian och Fedora

    Nedan följer detaljerade instruktioner för hur du installerar Neos CMS på Ubuntu, Debian och Fedora. Varje distribution har sina egna förutsättningar och kommandon, men grundstegen förblir desamma.

    Steg 1: Installera nödvändiga beroenden

    För att börja installationen behöver du installera nödvändiga beroenden inklusive Apache, MariaDB/MySQL, PHP, Composer, Git och ImageMagick. Dessa paket är tillgängliga i distributionens förråd.

    För Ubuntu och Debian:

    Börja med att uppdatera paketlistan:

    sudo apt update

    Installera sedan alla nödvändiga paket:

    sudo apt install apache2 mariadb-server composer git php php-cli php-common php-imap php-redis php-snmp php-xml php-zip php-imagick php-mbstring php-curl libapache2-mod-php php-mysql imagemagick

    För Fedora:

    Uppdatera systemet och installera nödvändiga paket med dnf:

    sudo dnf update

    Installera sedan paketen:

    sudo dnf install httpd mariadb-server composer git php php-cli php-common php-imap php-redis php-snmp php-xml php-zip php-imagick php-mbstring php-curl php-mysqlnd ImageMagick

    Steg 2: Konfigurera PHP och MariaDB/MySQL

    Efter installationen måste vi konfigurera PHP och MariaDB (eller MySQL). Redigera PHP-konfigurationsfilen för att ställa in rätt tidszon och öka minnesgränsen.

    För Ubuntu och Debian:

    sudo nano /etc/php/8.3/apache2/php.ini

    För Fedora:

    sudo nano /etc/php.ini

    Gör följande ändringar i filen:

    date.timezone = Europe/Amsterdam
    upload_max_filesize = 80M
    memory_limit = 512M
    max_execution_time = 360

    Starta om Apache-webbservern för att tillämpa ändringarna:

    För Ubuntu och Debian:

    sudo systemctl restart apache2

    För Fedora:

    sudo systemctl restart httpd

    Säkra MariaDB-installationen och skapa en databas och användare för Neos CMS:

    sudo mariadb-secure-installation

    Logga in på MariaDB och skapa databasen och användaren:

    sudo mariadb -u root -p
    
    CREATE DATABASE neosdb;
    CREATE USER neos@localhost IDENTIFIED BY 'neospassword';
    GRANT ALL PRIVILEGES ON neosdb.* TO neos@localhost;
    FLUSH PRIVILEGES;
    QUIT;

    Steg 3: Ladda ner och installera Neos CMS

    Ladda ner Neos CMS källkod från GitHub och installera de nödvändiga PHP-biblioteken med Composer:

    git clone https://github.com/neos/neos-base-distribution.git /var/www/neos
    cd /var/www/neos
    composer install

    Ställ sedan in korrekta filbehörigheter:

    För Ubuntu och Debian:

    sudo ./flow core:setfilepermissions www-data www-data
    sudo chown -R www-data:www-data /var/www/neos

    För Fedora:

    sudo ./flow core:setfilepermissions apache apache
    sudo chown -R apache:apache /var/www/neos

    Steg 4: Konfigurera Apache (eller httpd) Virtual Host

    Skapa en ny Apache Virtual Host för att köra Neos CMS. Börja med att aktivera nödvändiga moduler:

    För Ubuntu och Debian:

    sudo a2enmod rewrite ssl

    För Fedora:

    Aktivera modulerna i Apache-konfigurationsfilen om det behövs.

    Skapa sedan en ny konfigurationsfil för Neos:

    För Ubuntu och Debian:

    sudo nano /etc/apache2/sites-available/neos.conf

    För Fedora:

    sudo nano /etc/httpd/conf.d/neos.conf

    Lägg in följande konfiguration i filen och ersätt domännamnet med ditt eget:

    <VirtualHost *:80>
        ServerName dittdomannamn.com
        ServerAdmin admin@dittdomannamn.com
        DocumentRoot /var/www/neos/Web
        <Directory /var/www/neos/Web>
            AllowOverride All
        </Directory>
        ErrorLog ${APACHE_LOG_DIR}/dittdomannamn.error.log
        CustomLog ${APACHE_LOG_DIR}/dittdomannamn.access.log combined
    </VirtualHost>

    Aktivera Virtual Host-konfigurationen och kontrollera att Apache-konfigurationen är korrekt:

    För Ubuntu och Debian:

    sudo a2ensite neos.conf
    sudo apachectl configtest
    sudo systemctl restart apache2

    För Fedora:

    sudo systemctl restart httpd

    Säkring av Neos CMS med HTTPS

    För att säkra din installation av Neos CMS med HTTPS använder vi Certbot och Let’s Encrypt. Installera först Certbot och dess Apache-plugin.

    För Ubuntu och Debian:

    sudo apt install certbot python3-certbot-apache

    För Fedora:

    sudo dnf install certbot python3-certbot-apache

    Kör sedan Certbot för att generera SSL-certifikat:

    sudo certbot --apache --agree-tos --redirect --hsts --staple-ocsp --email din@epostadress.com -d dittdomannamn.com

    SSL-certifikaten kommer att placeras i katalogen /etc/letsencrypt/live/dittdomannamn.com, och din Neos CMS-webbplats kommer nu att vara säkrad med HTTPS.

    Slutför installationen av Neos CMS

    Med Neos CMS installerat och säkrat kan du nu slutföra installationen via terminalen. Först, konfigurera databasen:

    cd /var/www/neos
    sudo ./flow setup:database

    Välj mysqli som databasdrivrutin och ange din databasinformation. Efter detta ställer du in bildhanteraren:

    sudo ./flow setup:imagehandler

    Migrera därefter databasen:

    sudo ./flow doctrine:migrate

    Skapa en administratörsanvändare:

    sudo ./flow user:create --roles administrator

    Slutligen, importera Neos.Demo-webbplatsen för att komma igång:

    sudo flow:cache:flush
    sudo ./flow site:import --package-key Neos.Demo

    Nu kan du logga in på Neos CMS via din webbläsare genom att besöka https://dittdomannamn.com/login och använda de administratörsupp

    gifter du skapade.

    Sammanfattning

    Du har nu lyckats installera och säkra Neos CMS på en server med Ubuntu, Debian eller Fedora. Med LAMP-stacken och HTTPS via Let’s Encrypt är din webbplats redo för produktion. Neos CMS erbjuder en kraftfull och flexibel plattform för att hantera ditt webbplatsinnehåll, med användarvänliga verktyg och avancerade funktioner som passar både små företag och stora organisationer. Oavsett vilken Linux-distribution du använder, ger Neos CMS dig möjlighet att skapa och hantera en professionell webbplats med full kontroll över innehållet och funktionaliteten.

    Bilder och exempel finner ni på

    https://www.howtoforge.com/how-to-install-neos-cms-on-ubuntu-24-04-server


  • CachyOS Augusti 2024-släpp: En uppdaterad Arch Linux-baserad distribution med spännande nyheter

    Nya CachyOS har stöd för den Atari Lynx liknade datorn Asus rog ally x.

    CachyOS är en Arch Linux-baserad distribution som har fått allt mer uppmärksamhet tack vare sitt fokus på prestanda, användarvänlighet och stöd för den senaste tekniken. Med varje ny version introducerar utvecklarna förbättringar som gör det enklare och mer effektivt att använda CachyOS. Den senaste uppdateringen, Augusti 2024-släppet, är inget undantag och kommer med flera intressanta nyheter och uppdateringar.

    Stöd för COSMIC-skrivbordsmiljön

    En av de mest spännande nyheterna i denna release är stödet för COSMIC Alpha-skrivbordsmiljön från System76. COSMIC är en skrivbordsmiljö skriven i Rust, som ger användarna en modern och effektiv arbetsmiljö. CachyOS-användare kan nu enkelt installera COSMIC genom att köra kommandot sudo pacman -S cosmic-session i Terminalen, vilket gör det möjligt att utforska denna nya och lovande skrivbordsmiljö på ett Arch-baserat system.

    NVIDIA 560 Beta-drivrutin och förbättrad hårdvaruidentifiering

    För användare med NVIDIA GPU erbjuder CachyOS Augusti 2024-släppet ytterligare fördelar. Den nya versionen levereras med NVIDIA 560 Beta-grafikdrivrutinen, som nu använder de öppna GPU-kärnmodulerna som standard. Detta innebär att systemet automatiskt väljer dessa öppna moduler om din NVIDIA GPU stöds, vilket förbättrar kompatibiliteten och prestandan.

    Utvecklarna har också förbättrat CachyOS Hardware Detection-verktyget för att bättre hantera NVIDIA PRIME/Hybrid Profil-detektering, vilket gör det enklare att identifiera och använda mobila GPU:er. Den tidigare RTD3-lösningen har dock tagits bort på grund av problem som vissa användare har upplevt med vissa konfigurationer.

    Förbättrad Kernel Manager och nya funktioner

    CachyOS Kernel Manager-verktyget har fått en rad förbättringar i denna uppdatering. Nu kan användare lägga till anpassade flaggor till schemaläggare via ett grafiskt gränssnitt, vilket ger ökad flexibilitet för dem som bygger sina egna kärnor. Stöd för NVIDIA:s öppna GPU-kärnmoduler har också lagts till för anpassade kärnor, och en ny funktion som minns de senaste inställningarna gör det enklare att återanvända tidigare konfigurationer. Dessutom har hanteringen av lösenordsuppmaningar förbättrats, vilket ökar användarvänligheten.

    Andra förbättringar och uppdateringar

    Utöver de större nyheterna innehåller CachyOS Augusti 2024-släppet flera andra förbättringar. Ett nytt skript har lagts till för att underlätta hanteringen av Secure Boot, och en ny Arch Linux-spegel samt Cache CDN (CDN77) har blivit standard vid installation. Det finns nu också stöd för automatisk montering av användarpartitioner från Live ISO, vilket förenklar installationsprocessen. För de som använder ROG Ally X-spelkonsolen har stöd lagts till i CachyOS Handheld Edition, vilket gör den till ett ännu bättre val för spelare.

    Under huven körs denna version av CachyOS på Linux-kärnan 6.10.5 och använder KDE Plasma 6.1.4 som standard skrivbordsmiljö, vilket ger en stabil och modern användarupplevelse. Självklart innehåller den nya ISO-utgåvan även de senaste uppdateringarna för kärnkomponenter och applikationer.

    Hur du uppdaterar och laddar ner den senaste versionen

    För mer information om Augusti 2024-släppet och för att ladda ner den senaste versionen av CachyOS, kan du besöka deras officiella webbplats. Om du redan använder CachyOS kan du enkelt uppdatera ditt system genom att köra kommandot sudo pacman -Syu i din Terminal.

    CachyOS fortsätter att leverera en högpresterande och användarvänlig Arch-baserad distribution, och med de senaste uppdateringarna blir den bara bättre. Oavsett om du är en ny användare eller en veteran i Linux-världen, har CachyOS något att erbjuda.

    https://cachyos.org/download

    Texten ovan på bygger på data ifrån


  • Så Säkrar Du Din Debian Server Med Fail2ban

    I takt med att digitala hot blir alltmer sofistikerade, blir behovet av robusta säkerhetssystem på internetexponerade servrar allt viktigare. Ett effektivt verktyg för detta är Fail2ban, ett program som skyddar din server mot brute-force-attacker genom att analysera loggfiler och tillfälligt blockera IP-adresser som uppvisar misstänkta beteenden. Fail2ban är särskilt användbart på Debian-baserade system, där version 1.0.2 levereras som standard i den senaste utgåvan, Debian 12.

    Installation och Grundläggande Användning

    Fail2ban är förkonfigurerat på Debian med en aktiv sshd-jail, vilket innebär att SSH-inloggningar är skyddade från start. Detta grundskydd är ofta tillräckligt för många användare, men det är viktigt att verifiera att tjänsten faktiskt är aktiv. Detta görs enkelt genom att skicka kommandot fail2ban-client ping i terminalen; om tjänsten körs, kommer du få ett ”pong” som svar.

    Viktiga Konfigurationer

    Fail2ban arbetar genom så kallade ”jails” – konfigurationsblock som specificerar vilka loggfiler som ska övervakas, vilka filter som ska användas för att detektera misslyckade inloggningsförsök, och vilka åtgärder som ska vidtas när ett intrångsförsök upptäcks. Ett jail aktiveras inte automatiskt utan måste konfigureras och aktiveras av administratören.

    Ett problem som kan uppstå med Debian 12 är att rsyslog-paketet, som hanterar loggning av systemhändelser, är markerat som valfritt. Det betyder att om det inte är installerat, så hanteras loggarna endast av systemd’s journald, vilket kan påverka Fail2ban:s förmåga att läsa dessa loggar. Om du inte använder rsyslog, bör du ange backend = systemd i Fail2ban:s konfigurationsfil för att säkerställa att loggarna kan läsas korrekt.

    Aktivering och Anpassning av Jails

    För att anpassa och aktivera ytterligare jails, bör du redigera eller skapa en fil med namnet jail.local i /etc/fail2ban/-katalogen. Detta tillvägagångssätt försäkrar att dina anpassningar inte skrivs över vid framtida uppdateringar av Fail2ban. Till exempel, för att aktivera ett jail för Pure-FTPd, skulle du lägga till nödvändiga rader i jail.local för att specificera de önskade inställningarna.

    Efter att du har gjort dina ändringar, måste du ladda om Fail2ban-konfigurationen med kommandot systemctl reload fail2ban för att dina ändringar ska träda i kraft. Du kan sedan verifiera att dina jails är aktiva med fail2ban-client.

    Installation av Fail2ban på Ubuntu

    Även om Fail2ban är förkonfigurerat på Debian-system, kan Ubuntu-användare behöva installera och konfigurera Fail2ban manuellt för att uppnå samma skyddsnivå. Här följer en steg-för-steg-guide för att installera och konfigurera Fail2ban på Ubuntu.

    Installation

    1. Uppdatera ditt system:
      Innan du installerar nya paket är det alltid en bra idé att uppdatera systemets paketdatabas för att säkerställa att du får de senaste versionerna av alla program. Öppna terminalen och kör följande kommandon:
       sudo apt update
       sudo apt upgrade
    1. Installera Fail2ban:
      Efter att ha uppdaterat systemet kan du installera Fail2ban med apt:
       sudo apt install fail2ban

    Konfiguration

    1. Kopiera standardkonfigurationsfilerna:
      För att undvika att dina anpassningar skrivs över vid framtida paketuppdateringar, bör du kopiera standardkonfigurationsfilerna och sedan redigera kopiorna:
       sudo cp /etc/fail2ban/jail.conf /etc/fail2ban/jail.local
    1. Redigera jail.local:
      Öppna den nya jail.local-filen i en textredigerare. Du kan använda nano eller en annan redigerare som du föredrar:
       sudo nano /etc/fail2ban/jail.local

    Här kan du göra nödvändiga anpassningar, som att aktivera eller konfigurera specifika jails. Du kan exempelvis ändra bantime, findtime, och maxretry inställningar för att anpassa hur Fail2ban hanterar blockeringar.

    1. Aktivera och konfigurera specifika jails:
      Du kan aktivera specifika jails genom att ändra enabled från false till true i jail.local. Om du till exempel vill skydda SSH-servern, se till att sshd-jailen är aktiverad:
       [sshd]
       enabled = true

    Starta och kontrollera Fail2ban

    1. Starta Fail2ban-tjänsten:
      Efter att du har gjort ändringarna i konfigurationsfilen, starta om Fail2ban-tjänsten för att tillämpa dessa:
       sudo systemctl restart fail2ban
    1. Kontrollera status för Fail2ban:
      Du kan kontrollera status för Fail2ban-tjänsten för att se till att den körs korrekt:
       sudo fail2ban-client status

    Det här ger dig en översikt över vilka jails som är aktiva och någon grundläggande information om dem.

    Genom att följa dessa steg har du effektivt installerat och konfigurerat Fail2ban på din Ubuntu-server. Detta hjälper till att skydda din server mot oönskade åtkomstförsök och stärka din server’s säkerhet. Regelbunden översyn och justering av dina Fail2ban-inställningar rekommenderas för att upprätthålla en optimal säkerhetsnivå.

    Avslutningsvis

    Fail2ban erbjuder en flexibel och kraftfull lösning för att skydda din Debian server mot oönskade intrångsförsök. Genom att förstå och använda dess konfigurationsmöjligheter kan du effektivt öka säkerheten på din server. Tänk på att regelbundet granska och anpassa dina Fail2ban-inställningar för att upprätthålla en hög säkerhetsnivå.

    https://www.howtoforge.com/using-fail2ban-on-debian-12


  • Ny uppdatering av Archinstall 2.8.2 förbättrar Arch Linux installation

    Arch Linux-användare har nu tillgång till den nyaste versionen av Archinstall, version 2.8.2, som introducerar flera signifikanta förbättringar och korrigeringar i installationssystemet. Denna senaste uppdatering, den andra i 2.8-serien, har optimerat hastigheten vid laddning av speglar och filnedladdningar, vilket förbättrar den övergripande installationsupplevelsen.

    En av de största förändringarna i Archinstall 2.8.2 är övergången från att använda traditionella spegellistor till en mer effektiv metod med JSON-formaterade statusuppdateringar för speglar. Detta steg inte bara accelererar initial laddning av speglar utan även själva nedladdningsprocessen under installationen.

    Förutom infrastrukturella förbättringar har version 2.8.2 också infört uppdateringar gällande Limine bootladdarens konfigurationsfilnamn och syntax. Vidare har ett nytt system för argumentanalys implementerats, vilket gör det lättare att hantera olika ingångsparametrar på ett mer effektivt sätt.

    En annan viktig aspekt av uppdateringen är den förlustfria optimeringen av bilder inom installationsprogrammet, vilket sparar värdefullt diskutrymme. Dessutom har en förbättrad loggningsmekanism implementerats, vilken säkerställer att felmeddelanden loggas korrekt före avslutning av processer, vilket är kritiskt för felsökning.

    Utväcklarna har inte bara fokuserat på tekniska förbättringar, utan också på användarupplevelsen. Den pågående utvecklingen av den nya Curses-baserade användargränssnittet fortsätter att frambringa nya funktioner som textinmatningsmenyer och rullningsfunktioner, vilket förbättrar navigering och tillgänglighet.

    För de som är intresserade av mer detaljerade uppgifter eller som vill ladda ner den senaste versionen, är all relevant information tillgänglig på projektets GitHub-sida.

    Notera att Archinstall uppdateras automatiskt oavsett vilken ISO-bild som används för installationen, vilket garanterar att alla användare har tillgång till de senaste verktygen och funktionerna.

    Denna nya version av Archinstall är ett tydligt exempel på det kontinuerliga arbetet att förbättra och förfina Arch Linux som ett kraftfullt och anpassningsbart operativsystem för sina användare.


  • Tails 6.6: En Väsentlig Uppdatering för Förbättrad Hårdvarustöd och Säkrare Lagring

    När lede fi lyssnar , då måste man kryptera.

    Tails (The Amnesic Incognito Live System) är ett Debian-baserat operativsystem designat för att maximera användarens anonymitet och säkerhet. När det körs från en USB-sticka eller DVD, lämnar Tails inga spår på datorn det används på, eftersom all data försvinner när systemet stängs av. Operativsystemet använder Tor-nätverket för att dirigera all internettrafik, vilket gör användaren anonym och hjälper till att kringgå censur. Tails inkluderar också krypteringsverktyg för att säkra filer, e-post och meddelanden. Det är ett självständigt system som är idealiskt för användare som behöver skydda sin identitet och integritet när de är online.

    I en nyligen släppt uppdatering har Tails, det Debian-baserade operativsystemet känt för sin fokus på användarprivatet och anonymitet, avancerat till version 6.6. Denna version bär med sig betydande förbättringar som syftar till att utöka funktionaliteten och säkerheten för dess användare.

    Den mest framstående uppdateringen i Tails 6.6 är förbättrad hårdvarustöd som innefattar bättre kompatibilitet med nyare grafikkort och Wi-Fi-enheter. Detta är särskilt viktigt för användare som förlitar sig på Tails för att säkerställa sin anonymitet på olika typer av hårdvara.

    Ett nytt felupptäckningssystem har också införts, vilket är aktivt vid den första uppstarten från en USB-sticka. Systemet är nu kapabelt att identifiera och informera om misslyckanden när systempartitionens storlek justeras, vilket tidigare kunde vara en störande faktor för nya användare.

    En annan betydelsefull uppdatering är förbättringar i den Permanent Lagring-funktionen, vilket inkluderar förlängd väntetid till fyra minuter innan ett felmeddelande visas vid problem med upplåsning. Detta tillägg gör det mindre sannolikt att användare upplever avbrott i tillgången till deras lagrade data. Förbättrad stabilitet vid skapandet av lagringsutrymme efter den första installationen ger ytterligare robusthet till lagringsfunktionerna.

    Tails 6.6 återinför även möjligheten att aktivera flera nätverksgränssnitt och förbättrar anslutningen till Tor-nätverket med standardbroar, vilket gör det enklare för användare att bibehålla sin anonymitet under varierande nätverksförhållanden. Tails Cloner har också blivit mer effektiv genom att avlägsna den tidigare 30 sekunders väntetiden som krävdes vid installation genom kloning.

    Programvaruuppdateringar inkluderar den senaste versionen av Tor Browser, 13.5.2, och Mozilla Thunderbird, 115.14.0, som båda bidrar till en säkrare och mer pålitlig online-upplevelse.

    Tails 6.6 står fortfarande på en stabil grund byggd på Debian GNU/Linux 12 ”Bookworm” och drivs av den långsiktigt stödda Linux-kärnan 6.1 LTS, vilken kommer att ha teknisk support fram till december 2026.

    För användare som är intresserade av att uppdatera sina system eller ladda ner den senaste versionen, är Tails 6.6 tillgänglig på dess officiella webbplats som antingen en ISO-fil eller en USB-bild.

    Med dessa uppgraderingar fortsätter Tails att vara en ledare inom säkra och anonyma operativsystem, vilket ger sina användare både de verktyg och förtroende de behöver för att navigera på internet utan att offra deras privatliv.

    Här kan man ladda tails

    Mer kan läsa här


  • Så installerar och konfigurerar du Hestia-kontrollpanelen på Ubuntu och Debian

    Hestia-kontrollpanelen, även känd som HestiaCP, är ett kostnadsfritt och effektivt verktyg för webbhotellhantering som erbjuder gränssnitt både via webb och kommandorad. Detta gör det enklare för användare att hantera allt från domännamn och webbplatser till e-postkonton och DNS-zoner. Följande guide förklarar hur du installerar HestiaCP på Ubuntu 22.04 LTS och Debian 12 och tar dig igenom hela processen steg för steg.

    Förberedelser

    Innan installationen inleds är det viktigt att förbereda med följande:

    • Serverkrav: En nyligen installerad Ubuntu eller Debian server med åtminstone 4 GB RAM.
    • Domännamn: Ett giltigt domännamn som pekar mot serverns IP-adress.

    Steg 1: Förbered din server

    Uppdatera först din servers paketlista och uppgradera befintliga paket till den senaste versionen med kommandona:

    sudo apt update
    sudo apt upgrade -y

    Ange sedan ett fullständigt kvalificerat domännamn (FQDN) som din servers värdnamn och verifiera ändringen:

    sudo hostnamectl set-hostname yourdomain.com
    hostnamectl

    Installera nödvändiga beroenden med:

    sudo apt install ca-certificates software-properties-common apt-transport-https gnupg wget unzip -y

    Steg 2: Installera Hestia Control Panel

    Ladda ner det senaste installationskriptet för HestiaCP från dess officiella GitHub-repositorium:

    wget https://raw.githubusercontent.com/hestiacp/hestiacp/release/install/hst-install.sh

    Kör sedan installationskriptet och följ instruktionerna som visas på skärmen:

    bash hst-install.sh

    Under installationen får du välja vilka mjukvarupaket som ska installeras, där standardinställningen inkluderar:

    • Nginx som webb-/proxyserver
    • Apache som backend-webbserver
    • PHP-FPM för applikationsserver
    • Bind för DNS-hantering
    • Exim och SpamAssassin för e-post
    • Dovecot för POP3/IMAP
    • MariaDB som databasserver
    • Vsftpd för FTP-tjänster
    • Iptables och Fail2Ban för säkerhet

    Du kommer också att ombedas att ange administrativa uppgifter och bekräfta installationen.

    Steg 3: Logga in på Hestia-kontrollpanelen

    När installationen är klar kommer du att få en URL, användarnamn och lösenord för att logga in. Du kan nå kontrollpanelen via:

    https://yourdomain.com:8083
    eller
    https://server-ip:8083

    Det är möjligt att du möts av en säkerhetsvarning då SSL-certifikatet är självsignerat; acceptera undantaget för att fortsätta.

    Steg 4: Säkra din installation

    Det är viktigt att direkt ändra det förinställda administratörslösenordet genom att navigera till:

    Användare > Admin > Redigera > Ändra lösenord

    För ytterligare säkerhet, aktivera SSL-certifikat för dina domäner under:

    Webb > Din domän > Redigera > Aktivera Let’s Encrypt SSL

    Håll även kontrollpanelen uppdaterad genom att regelbundet kontrollera nya uppdateringar under:

    Inställningar > Uppdateringar > Kontrollera uppdateringar

    Slutord

    Med Hestia-kontrollpanelen kan du enkelt hantera ditt webbhotell med en användarvänlig och funktionell lösning. Genom att följa denna guide bör din server vara redo att sköta webbdomäner, e-post, databaser och mer. Kom ihåg att regelbunden underhållning och uppdatering är nyckeln till en säker och stabil servermiljö.

    För mer information och bilder se

    https://www.tecmint.com/install-hestia-control-panel-ubuntu-debian


  • IBM Model 5150

    IBM Model 5150, som släpptes 1980, är en riktig klassiker. Maskinen, som är utrustad med en Intel 8088-processor på 4,77 MHz, kan inte köra Linux, men den är ändå grundläggande för utvecklingen av de persondatorer vi använder idag. Under våren har Datorhjälp renoverat ett sådant exemplar åt en av sina kunder.

    Den x86-baserade dator som du kör idag är alltså bakåtkompatibel med den här datorn. Teoretiskt kan man boota en modern maskin med PC DOS 3.3 (praktiskt lite knepigt, då modern hårdvara saknar stöd för 5 1/2-tums floppydisk)

    Observera att denna modell saknar hårddisk, utan allt laddas från en floppydisk. Hårddisken introducerades först med IBM XT, och några år senare kom IBM AT som hade en 80286-processor. Det fanns faktiskt en Intel 80186, som användes i det svenska skoldatormisslyckandet Compis.

    Intel fortsatte att namnge sina processorer upp till 486 med siffror. Sedan gick de över till varumärket Pentium, eftersom man inte kan varumärkesskydda siffror. Det fanns en CPU som kallades 586, som var en klon från NexGen och Cyrix, men dessa bolag blev senare uppköpta. NexGen blev uppköpta av AMD och Cyrix köptes upp av National Semiconductor 1997.

    Maskinen har en 5 1/4-tums floppydisk. En intressant detalj är att om man stänger floppydiskluckan utan en disk i, laddas något som kallas Kassett-BASIC. IBM PC levererades med tre olika BASIC-tolkar: Kassett-BASIC, som var inbyggt i ROM, BASIC och BASICA, som är en mer avancerad version av BASIC-tolken. Notera att IBM PC körde PC-DOS medan andra senare kloner körde MS-DOS.
    RS232c kodert på 8 bitars ISA Bus
    Minnet. På den här tiden var 640 Kb väldig mycket minne.

    På 80 talet skojades det om IBM stod för Ingen Bra Maskin..

    Det gick år väldig mycket IC kretsar för den enklaste logiken.

    Iphone 1 ifrån 2007 är ca 1200 snabbare i beräkningskraft än 8088 på 4, 77 mhz

    Jämförelsen mellan en Intel 8088-processor och en modern smartphone som iPhone 14 blir ännu mer extrem. Tekniken har avancerat i en otrolig takt sedan den första IBM PC:n, och den moderna smarttelefonen är många storleksordningar mer kraftfull och kapabel än 1980-talets datorteknik.

    Intel 8088

    • Frekvens: 4,77 MHz
    • Instruktioner per sekund: Cirka 0,33 MIPS

    iPhone 14

    • Processor: Apple A15 Bionic
    • Frekvens: Upp till 3,23 GHz på de snabbaste kärnorna
    • Arkitektur: 64-bit med 6 kärnor (2 prestandakärnor och 4 effektivitetskärnor)
    • Instruktioner per sekund: A15 Bionic kan hantera tusentals MIPS och har en mycket högre effektivitet tack vare moderna optimeringar och tekniker som parallell bearbetning och avancerad prediktion av instruktionsflöden.

    Jämförelse

    A15 Bionic-chippet i iPhone 14 kan mycket grovt uppskattas vara tiotusentals gånger snabbare än Intel 8088 i termer av rå beräkningskraft. Den stöder dessutom moderna funktioner som artificiell intelligens, avancerad grafikbearbetning, parallell bearbetning över flera kärnor, och mycket mer som inte bara gör den snabbare men också kapabel att hantera komplexa uppgifter som inte var möjliga på 1980-talet.

    iPhone 14 och liknande moderna enheter är så avancerade att de i praktiken är kraftfulla bärbara datorer, med kapacitet att utföra avancerade uppgifter som realtidsbildbehandling, spelande av högkvalitativa spel, och drift av flera applikationer samtidigt utan märkbar fördröjning, något som var otänkbart med de tekniska begränsningarna hos en 8088 CPU.

    Notera att funktionsknapparna är på vänster sida. Det är först med IBM AT som funktionsknapparna kommer att vara på den översta tangentraden, som dagens tangentbord


  • Ubuntu kommer får nyare kernel i fortsättningen

    Djupt nere i urberget någonstans sitter tux och koda på kernel till nyaste ubuntu

    Canonicals team för kärnutveckling har beslutat att ändra hur de väljer Linux-kärnversioner för framtida versioner av Ubuntu. Deras nya mål är att hålla sig uppdaterade med de senaste framstegen i den ursprungliga Linux-kärnan.

    Det nya tillvägagångssättet innebär att de kommer att implementera de senaste kärnfunktionerna och uppdateringarna i Ubuntu, även om det inkluderar att använda versionskandidat-kärnor vid tidpunkten då Ubuntu slutar ta emot nya funktioner före en versionssläpp.

    Tidigare har Canonicals team noggrant vägt samman tajmingen mellan Linux-kärnans oberoende släppschema och Ubuntus fasta sexmånaders släppcykel. Den globala Linux-gemenskapen släpper nya kärnversioner varannan till var tredje månad baserat på projektets mognad, medan Ubuntu planerar sina släpp långt i förväg utan att anpassa sig till externa förändringar.

    Denna skillnad i tajming har tidigare skapat utmaningar i att synkronisera de två släppcyklerna. Vanligtvis skulle Canonical vänta ungefär en månad efter ett kärnsläpp för att bedöma dess stabilitet innan det inkluderas i en ny Ubuntu-version för att garantera systemets tillförlitlighet och breda kompatibilitet.

    Nu byter Canonical strategi till ett mer aggressivt tillvägagångssätt genom att direkt implementera den senaste tillgängliga versionen av Linux-kärnan vid varje Ubuntu släppdatum, även om kärnan fortfarande är i ett versionskandidat-stadium. Detta kan innebära att nya Ubuntu-versioner kommer med den senaste tekniken, men också med en ökad risk för instabilitet.

    För att hantera dessa risker planerar Canonical att använda en ”Brokärna”, som är den senast stabila versionen av Linux-kärnan, i de fall där de nyare kärnversionerna bedöms vara för instabila eller saknar stöd för viktiga komponenter såsom NVIDIA-drivrutiner eller ZFS-filsystemet. Detta ska bidra till att hålla systemet stabilt medan nyare tekniker testas och integreras.

    Mer kan läsas här

    https://linuxiac.com/canonical-announces-shift-in-ubuntu-kernel-selection-strategy


  • Ubuntu 24.04.1 försenas till sista Augusti pga buggar

    Bugghunter Tux är rena John Rambo i sin jakt på buggar.

    Utskjutet släppdatum för Ubuntu 24.04.1 till senare i augusti
    Det planerade släppet av Ubuntu 24.04.1 LTS har blivit förskjutet från den ursprungliga datumen den 19 augusti till den 29 augusti på grund av upptäckten av flera kritiska buggar.

    Denna försening beror på identifieringen av allvarliga problem under den slutgiltiga testningsfasen, vilket är nödvändigt för att försäkra en problemfri uppgradering från den föregående versionen 22.04 LTS.

    En första LTS point-release för Ubuntu, som 24.04.1, är den rekommenderade tidpunkten för användare av den tidigare långsiktiga supportversionen att uppgradera. Att uppgradera innan detta släpp är inte rekommenderat då det kan orsaka systemfel.

    Även om en uppgradering från Ubuntu 22.04 LTS till 24.04 LTS tekniskt sett är möjlig, är detta inte en officiellt stödd metod, då det innefattar en övergång via en tillfällig version, 23.10 (Mantic Minotaur).

    De buggar som leder till denna försening inkluderar problem som:

    • Föråldrat stöd för NVIDIA i Snapd
    • Problem med rensning av Python
    • Anslutningsproblem till Snap Store
    • Konfigurationsproblem med Cloud-Init
    • Startproblem med RabbitMQ-servern

    Användare som vill följa den officiella uppgraderingsvägen behöver därför vänta ytterligare tio dagar från det tidigare annonserade datumet för att uppgradera sina system från 22.04 LTS (Jammy Jellyfish) till 24.04 LTS (Noble Numbat).

    Denna försening är viktig då den säkerställer att uppgraderingsprocessen är stabil och ger minimala avbrott för användarna. För ytterligare information kan du besöka det officiella tillkännagivandet. Aktuella hinder för uppgradering kan granskas här.

    Cred till

    https://linuxiac.com/ubuntu-24-04-1-point-release-postponed-to-late-august


  • Kom igång med Apache och Python WSGI på Ubuntu

    Kom igång med Apache och Python WSGI på Ubuntu

    Att driftsätta Python-webbapplikationer på en Apache-server kan låta komplicerat, men det behöver inte vara det. Med den här guiden får du en steg-för-steg instruktion om hur du enkelt kan konfigurera Apache med Python WSGI på Ubuntu, oavsett om du använder version 24.04, 23.04 eller tidigare versioner.

    Steg 1: Grundläggande installationer

    Innan du börjar, se till att ditt system är uppdaterat. Använd följande kommandon för att uppdatera paketlistan och uppgradera befintliga paket:

    sudo apt update && sudo apt upgrade

    När ditt system är uppdaterat, fortsätt med att installera Apache-webbservern och Python. Detta gör du genom följande kommando:

    sudo apt install apache2 python3

    Efter att Apache och Python är installerade behöver du också Python WSGI-modulen, som skapar en bro mellan din Python-applikation och Apache-webbservern:

    sudo apt install libapache2-mod-wsgi-py3

    Steg 2: Skapa en enkel Python-applikation

    För att testa din setup, skapa en enkel Python-applikation. Börja med att skapa en mapp där din applikation ska bo:

    sudo mkdir /var/www/html/myapp && cd /var/www/html/myapp

    I den här mappen, skapa en fil som heter wsgi.py och fyll den med följande Python-kod:

    def application(environ, start_response):
        status = '200 OK'
        output = b'Hello from Ubuntu Shell!'
    
        response_headers = [('Content-type', 'text/plain')]
        start_response(status, response_headers)
        return [output]

    Denna enkla applikation kommer att skicka en hälsning när den nås via webben.

    Steg 3: Konfigurera Apache för att betjäna din app

    Nu när din applikation är klar att gå, måste du berätta för Apache hur den ska betjäna den. Detta görs genom att skapa en konfigurationsfil för Apache:

    sudo nano /etc/apache2/conf-available/python-wsgi.conf

    I den här filen, lägg till följande konfiguration:

    WSGIScriptAlias /wsgi /var/www/html/myapp/wsgi.py

    Detta instruerar Apache att dirigera trafik som kommer till /wsgi till din applikation. Aktivera sedan konfigurationen och starta om Apache:

    sudo a2enconf python-wsgi
    sudo systemctl restart apache2

    Steg 4: Testa din Python-applikation

    För att se din applikation i aktion, öppna en webbläsare och navigera till http://din-ip-adress/wsgi. Du bör välkomnas av meddelandet ”Hello from Ubuntu Shell!”

    Sammanfattning

    Grattis! Du har nu en fungerande Python-applikation på en Apache-server. Om du stöter på problem med att Apache inte laddar kan det bero på konflikter med andra tjänster som Nginx. Kontrollera och åtgärda dessa problem vid behov. Denna guide ger dig grunderna, men det finns mycket mer att utforska och anpassa för att dina applikationer ska fungera optimalt.

    Texten ovan bygger på data ifrån


  • Ett frö har såtts.

    PHP (Hypertext Preprocessor) är ett populärt skriptspråk som primärt används för att skapa dynamiska webbsidor och webbapplikationer. Språket är serverbaserat, vilket innebär att koden exekveras på webbservern innan innehållet skickas till användarens webbläsare. PHP är känt för sin enkelhet och flexibilitet, vilket gör det till ett utmärkt val för både nybörjare och erfarna utvecklare. Det stöder ett brett spektrum av databaser och kan enkelt integreras med HTML, vilket gör det möjligt att skapa interaktiva och användarvänliga webbplatser. PHP är öppen källkod, vilket innebär att det är gratis att använda och har en stor, aktiv community som ständigt bidrar med verktyg, resurser och förbättringar.

    Linux.se har nyligen påbörjat arbetet med att översätta PHP-manualen till svenska. Med cirka 5 000 funktioner i språket kommer detta att ta en stund. PHP är ett mycket använt språk för att skapa webbapplikationer (webbappar). Genom att göra manualen tillgänglig på svenska, blir språket mer tillgängligt för fler användargrupper.

    Varför?
    Varför översätter man PHP-manualen när de flesta kan engelska? Det är alltid lättare att tolka instruktioner på sitt modersmål än på engelska. Med dagens verktyg för automatisk översättning handlar arbetet mer om att kopiera och klistra in, så själva översättningsarbetet är inte det mest krävande. Utmaningen ligger snarare i att strukturera innehållet och säkerställa att översättningen blir korrekt och användarvänlig.

    Översättning görs som ideellt arbete, och så tar det den tid det tar.

    Fröet till översättningen ligger i vår Wiki här :

    PHP Manual på Svenska

    Om ni hittar fel eller har förslag om förbättringar så finns vårt kontakt formulär.


  • Bra ljudredigeringsprogram för Linux.

    Här nedan har linux.se sammanställt en lista över olika ljudredigeringsprogram som finns tillgängliga som öppen källkod för Linux. Vi har varken betygsatt dem eller rangordnat dem. Länkarna leder till linux.se:s wiki, där du kan hitta mer information om respektive program.

    Audacity är ett gratis och öppen källkods ljudredigeringsprogram som erbjuder verktyg för inspelning och redigering av ljudfiler. Det stöder flera format och har funktioner som ljudklippning, effekter och ljudanalys.

    SoX, även känd som Sound eXchange, är ett kraftfullt kommandoradsverktyg för ljudbehandling. Det stöder flera filformat och kan utföra omvandlingar, effekter och analyser på ljudfiler. Det är gratis och öppen källkod.

    LosslessCut är ett snabbt och enkelt verktyg för förlustfri videoredigering, optimerat för snabba trimningar och klippningar av video- och ljudfiler. Det stöder flera format och är gratis och öppen källkod.

    Tenacity är en öppen källkods ljudredigerare baserad på Audacity, som erbjuder flerspårsredigering och stöd för diverse ljudformat. Den har förbättringar som moderna teman och förbättrad plattformsstöd.

    Kwave är en ljudredigerare baserad på KDE Frameworks, som erbjuder verktyg för att redigera och hantera flerspårs ljudfiler. Det stöder ett brett utbud av ljudformat, erbjuder plugin-stöd och är designat för effektivt arbete med stora filer.

    Ardour är en professionell digital ljudarbetsstation (DAW) för Linux, macOS och Windows. Den erbjuder avancerade funktioner för inspelning, redigering och mixning av ljud, samt MIDI-sekvensering. Ardour stödjer även plugin-program och är öppen källkod.

    LMMS (Linux MultiMedia Studio) är en kraftfull digital ljudarbetsstation (DAW) som är idealisk för att skapa musik. Programmet är gratis och erbjuder verktyg för komposition, sekvensering, och mixning, samt stöd för olika plugin-format.

    Qtractor är en öppen källkods digital ljudarbetsstation (DAW) utformad för Linux. Den är särskilt lämpad för multispårs ljudinspelning och MIDI-sekvensering med ett användarvänligt gränssnitt. Qtractor stöder de vanligaste ljud- och MIDI-filformaten samt VST-plugins. Dess funktioner inkluderar automation, klippning, loopning och ett brett spektrum av inbyggda effekter, vilket gör den idealisk för både amatörer och mer erfarna musikproducenter.

    Ocenaudio är ett plattformsoberoende ljudredigeringsprogram som stöder Windows, macOS och Linux. Det är känt för sitt användarvänliga gränssnitt och effektiva ljudbearbetningsfunktioner. Programmet erbjuder realtidsförhandsgranskning av effekter, stöd för VST-plugins och förmågan att hantera stora ljudfiler effektivt. Med Ocenaudio kan användare snabbt redigera och analysera ljud utan att förlora kvalitet. Det bygger på Qt framework för optimal prestanda och har utvecklats med ett eget ramverk, Ocen Framework, för att ytterligare förstärka dess funktioner.

    WaveSurfer är ett öppet källkodsverktyg för ljudvisualisering och manipulation, främst använt för tal- och ljudanalys samt transkribering. Programmet erbjuder grundläggande redigeringsfunktioner, stöd för flera transkriptionsformat, och kan utökas med plugins eller integreras som en widget i andra applikationer. Det är plattformsoberoende och fungerar på Linux, macOS och Windows. WaveSurfer är utvecklat av Jonas Beskow och Kare Sjolander och distribueras under en BSD-liknande licens.


  • Så installerar du Chromium på Ubuntu 24.04 LTS: En praktisk guide

    Introduktion

    Chromium är inte bara kärnan bakom många av dagens ledande webbläsare som Google Chrome och Microsoft Edge, utan också en mycket anpassningsbar och integritetsinriktad webbläsare i sin egen rätt. För dem som värderar öppen källkod och önskar en transparent användarupplevelse, är Chromium ett perfekt val. I denna artikel guidar vi dig genom processen att installera Chromium på Ubuntu 24.04 LTS, även kallat Noble Numbat, och visar hur enkelt det är att få denna kraftfulla webbläsare upp och köra på ditt system.

    Viktiga förberedelser

    För att säkerställa en problemfri installation är det bäst att börja med en nyligen installerad version av Ubuntu eller en annan Debian-baserad distribution. Du kommer att behöva administrativa rättigheter på din maskin, antingen genom root-åtkomst eller via sudo-privilegier. Dessutom är en stabil internetanslutning avgörande eftersom installationen kräver nedladdning av paket och uppdateringar.

    Steg 1: Systemuppdatering

    Innan du påbörjar själva installationen av Chromium, är det viktigt att ditt system är helt uppdaterat. Öppna terminalen och utför följande kommandon för att uppdatera ditt system:

    sudo apt update
    sudo apt upgrade

    Dessa kommandon fräschar upp paketdatabasen och uppdaterar programvarorna till de senaste tillgängliga versionerna, vilket lägger en solid grund för en ny installation.

    Steg 2: Välja installationsmetod

    Det finns flera metoder att installera Chromium på Ubuntu 24.04, var och en med sina egna fördelar.

    Metod 1: Snap-paket

    Snap-paketet är det enklaste sättet att få den senaste versionen av Chromium installerad. Snaps är självförsörjande och bär med sig alla nödvändiga beroenden:

    sudo snap install chromium

    Verifiera installationen med:

    chromium --version

    Du kan starta webbläsaren från terminalen eller via programstartaren i din distribution.

    Metod 2: Flatpak

    Flatpak erbjuder ett säkert och isolerat sätt att hantera programinstallationer, vilket skyddar resten av ditt system från eventuella stabilitetsproblem:

    sudo apt install flatpak
    sudo flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo
    sudo flatpak install flathub org.chromium.Chromium

    Metod 3: APT

    För de som föredrar den traditionella metoden kan Chromium också installeras via APT, Ubuntus standardpakethanterare:

    sudo apt install chromium-browser

    Starta Chromium via ditt systemprogram eller direkt från terminalen.

    Avslutning

    Installationen av Chromium på Ubuntu 24.04 LTS är en rättfram process som öppnar upp dörren till en värld av anpassningsbara och integritetsskyddande webbläsaralternativ. Oavsett vilken metod du väljer, kommer denna guide att göra det enklare för dig att navigera i installationsprocessen och snabbt komma igång med att utforska internet med din nya webbläsare.

    Behöver du mer information så finns :

    https://idroot.us/install-chromium-ubuntu-24-04


  • System76 lanserar Pop!_OS 24.04 LTS med banbrytande COSMIC Alpha-skrivbordsmiljö

    Ni hörde fel herr tux, det var System76 inte Systembolaget.

    Linux-hårdvaruleverantören System76 har officiellt släppt den efterlängtade Pop!_OS 24.04 LTS, som nu är tillgänglig för allmänheten. Denna senaste uppdatering introducerar den helt nya COSMIC Alpha-skrivbordsmiljön, baserad på programmeringsspråket Rust, vilket markerar en betydande utveckling i företagets mjukvaruerbjudanden.

    Pop!_OS 24.04 LTS, som är byggt på grundval av Ubuntu 24.04 LTS (Noble Numbat), bär med sig alla långtidsstödsfördelar som sin föregångare, men skiljer sig framför allt genom sin COSMIC-skrivbordsmiljö. Tidigare versioner av Pop!_OS hade en COSMIC-miljö som baserades på GNOME, men med denna uppdatering har System76 omformat skrivbordsupplevelsen från grunden.

    COSMIC, nu ombyggd med Rust, lovar förbättrad stabilitet, effektivitet och användbarhet. Det moderna och snabbsvarande designsystemet syftar till att skapa en konsekvent och behaglig användarupplevelse. Nyheter i COSMIC inkluderar anpassningsbara paneler och dockor, förbättrade inställningar för utseende och teman, samt ett uppdaterat systemfack som förenklar hantering av anslutningar till Bluetooth och Wi-Fi, samt ljudinställningar.

    De nya funktionerna sträcker sig vidare till COSMICs egna applikationer som inkluderar en filhanterare, textredigerare, appbutik, terminal och inställningskontroll. Användargränssnittet är utformat för effektivitet och inkluderar paneler, en applikationsstartare, ett appbibliotek, och en välkomstskärm. Den nya kompositören tillför funktioner som automatisk klinkning av fönster, snappning, stapling och klistriga fönster.

    Förutom tekniska förbättringar, erbjuder den nya skrivbordsmiljön också omfattande stöd för NVIDIA-hybridgrafik, fraktionell skalning, Wayland-support med kompatibilitet för XWayland-appar, och variabel uppdateringsfrekvens. Det estetiska intrycket höjs ytterligare genom frostat glas-effekt över operativsystemets gränssnitt, förbättrad tillgänglighet och raffinerade animationer.

    System76 betonar att COSMICs omfattande tema-system, som inkluderar delbara teman och alternativ för arbetsytans orientering, samt ett integrerat och lättillgängligt fönsterhanteringssystem, markerar en ny era för Linux-desktoppar. Skrivbordsmiljön är tillgänglig inte bara för Pop!_OS-användare utan även för andra Linux-distributioner såsom Fedora, openSUSE, Arch Linux, Serpent OS, och NixOS, och till och med för BSD- och Redox OS-plattformar.

    Medan COSMIC för närvarande befinner sig i en alfautgåva och användare bör vänta sig vissa buggar och ofullständiga funktioner, arbetar System76 aktivt med att utveckla fler funktioner, inklusive pekskärmsstöd, för framtida uppdateringar. Intresserade användare kan ladda ner Pop!_OS 24.04 LTS från System76:s officiella webbplats för att testa de nya funktionerna, men bör notera att denna version bäst lämpar sig för testning snarare än för produktionsmiljöer.

    https://system76.com/cosmic

    Med bilder och allt annat ni behöver finner ni på


  • Parrot OS: En Säkerhetsfokuserad Linux-distribution för Integritet och Säkerhet

    Parrot Security, ofta kallad ParrotOS eller bara Parrot, är en gratis och öppen källkodsbaserad Linux-distribution som bygger på Debian. Den är speciellt utformad för säkerhetsexperter, utvecklare och alla som värdesätter integritet. Med en omfattande uppsättning verktyg för IT-säkerhet och digital forensik erbjuder Parrot OS allt du behöver för att skydda din integritet online eller utveckla dina egna säkerhetsrelaterade program.

    Olika Versioner av Parrot OS: Hitta den som Passar Dina Behov

    Parrot OS finns i tre huvudsakliga versioner: Security, Home och HTB (Hack The Box). Varje version är utformad för att tillgodose specifika behov:

    • Security Edition: Den här versionen är fullspäckad med avancerade verktyg för penetrationstester och säkerhetsbedömningar. Det är den perfekta lösningen för säkerhetsexperter och etiska hackare som behöver ett kraftfullt verktyg för sina dagliga uppgifter.
    • Home Edition: Om du är ute efter en Linux-distribution för vardagligt bruk som också fokuserar på integritet och produktivitet, är Home Edition rätt val. Denna version är lättviktig men ändå kraftfull, med allt du behöver för att arbeta säkert och privat.
    • HTB Edition: Denna version är speciellt framtagen för entusiaster av Hack The Box, en online-plattform för etisk hacking. HTB Edition inkluderar extra hackningsverktyg och resurser som är anpassade för denna typ av utmaningar.

    Systemkrav: Är Din Dator Redo för Parrot OS?

    Innan du börjar med installationen av ParrotOS, se till att din dator uppfyller följande minimikrav:

    • Processor: 64-bitars processor
    • RAM: Minst 2 GB (4 GB rekommenderas för bättre prestanda)
    • Lagring: Minst 20 GB ledigt diskutrymme (40 GB eller mer rekommenderas för större installationer och verktyg)
    • Grafik: Ett grafikkort som klarar en upplösning på minst 1024×768
    • USB-minne: Används för att skapa installationsmedia

    Med dessa systemkrav uppfyllda är du redo att installera ParrotOS på din dator.

    Steg-för-Steg: Så Här Installerar Du ParrotOS Home Edition

    Att installera ParrotOS är en enkel process, tack vare den användarvänliga installatören Calamares. Här är en steg-för-steg-guide för att hjälpa dig att komma igång med ParrotOS Home Edition, den senaste versionen:

    1. Ladda ner Parrot OS
      Besök Parrot OS officiella nedladdningssida och välj den version som passar dina behov (Security, Home, eller HTB). Klicka på nedladdningslänken för att hämta ISO-filen till din dator.
    2. Verifiera Nedladdningen
      För att säkerställa att ISO-filen är korrekt och inte korrupt, kör följande kommando i terminalen:
       sha256sum Parrot-home-6.1_amd64.iso
    1. Skapa Bootbart USB-minne
      Sätt in ditt USB-minne i datorn och använd ett USB-skaparverktyg för att göra ISO-filen bootbar. Du kan också använda dd-kommandot i terminalen:
       sudo dd if=Parrot-home-6.1_amd64.iso of=/dev/sdX bs=4M status=progress && sync

    Byt ut /dev/sdX med den korrekta sökvägen till ditt USB-minne, vilket du kan kontrollera med lsblk-kommandot.

    1. Starta Installation från USB
      När ditt USB-minne är redo, starta om datorn och välj att boota från USB-enheten. Detta görs vanligtvis genom att trycka på F2, F12, eller Del-tangenten under uppstart, beroende på din datormodell.
    2. Installera Parrot OS
      Efter att systemet har startat från USB-minnet, välj alternativet ”Try/Install” för att börja installationen. Du kommer att få en live-förhandsvisning av Parrot OS, där du kan utforska systemet innan du installerar det. När du är redo, klicka på ”Install Parrot”-knappen och följ installationsguiden för att slutföra processen.

    Med dessa steg har du nu framgångsrikt installerat ParrotOS Home Edition på din dator. Parrot OS erbjuder en säker och effektiv miljö för både vardagligt bruk och specialiserade säkerhetsuppgifter, vilket gör det till ett utmärkt val för användare som värdesätter integritet och säkerhet.

    Mer finns att läsa här och även bilder

    https://www.tecmint.com/parrot-os-security-linux


  • Guide: Så Skapar Du Din Egen .Onion-Webbplats på Dark Web

    DarkWeb internet motsvarighet till verklighetens miljonprogrammen, det där den mörka sidan håller till.

    Om du funderar på hur Tor fungera artikel finns här

    Den digitala erans skuggor finns en dold värld känd som dark web, där .onion-webbplatser erbjuder en anonymitet som är svår att uppnå på det vanliga internet. Att skapa en .onion-webbplats kan vara motiverat av önskan att behålla en hög nivå av privatliv eller helt enkelt för att dela innehåll med en liten grupp vänner. Oavsett anledning krävs det specialkunskaper och verktyg för att dyka in i denna mystiska del av nätet.

    Varför .Onion?

    En .onion-adress är en del av Tor-nätverket och erbjuder starka anonymiseringsförmågor tack vare sin unika konfiguration där webbplatsens adress genereras som en slumpmässig sträng av tecken, vilket faktiskt är en kodad representation av webbplatsens offentliga nyckel.

    Att Välja Rätt Webbserver

    Innan du börjar med konfigurationen av din .onion-webbplats behöver du en pålitlig webbserver. Här är de mest populära alternativen:

    • Apache2: Detta är det mest använda webbserveralternativet, ofta förinstallerat på Linux-baserade system som Ubuntu och RedHat. Det är enkelt att konfigurera och starta.
    • Nginx: För de som behöver en snabb och effektiv server som klarar hög belastning, är Nginx ett utmärkt val, även om det kräver manuell installation.
    • Python HTTP Server: Perfekt för utvecklare som vill testa saker snabbt utan att installera tunga programvaror, även om den inte rekommenderas för permanent drift.

    Steg-för-Steg Installation av Apache2

    För att få igång Apache2 på din Linux-distribution, följ dessa steg:

    1. Installera Apache2 med sudo apt install apache2 på Debian-baserade system eller sudo dnf install httpd på RedHat-baserade system.
    2. Aktivera Apache2 att auto-starta vid systemstart med sudo systemctl enable apache2 eller sudo systemctl enable httpd.service.

    Rensa sedan /var/www/html och skapa en enkel index.html:

    sudo rm -r /var/www/html/*
    sudo touch /var/www/html/index.html

    Använd en textredigerare som Nano eller Vim för att lägga till innehåll i din HTML-fil.

    Driftsättning av Din .Onion Webbplats

    När din webbserver är konfigurerad är nästa steg att installera och konfigurera Tor:

    1. Installera Tor med kommandot sudo apt install tor eller motsvarande beroende på din distribution.
    2. Redigera torrc-filen för att inkludera:
       HiddenServiceDir /var/lib/tor/hidden_service/
       HiddenServicePort 80 127.0.0.1:80
    1. Starta om Tor för att tillämpa konfigurationerna.

    Skapa en Anpassad .Onion-Adress

    För att göra din .onion-adress mer igenkännbar kan du skapa en anpassad adress med hjälp av verktyget mkp224o. Genom att specificera önskade initialer och andra parametrar kan du generera en adress som reflekterar ditt varumärke eller personliga smak.

    Exempelkommando:

    ./mkp224o jake -t 4 -v -n 4 -d custom_hostname

    Detta genererar en anpassad .onion-adress som sparar alla nödvändiga filer i en mapp för enkel överföring till din Tor-server.

    Sammanfattning

    Att skapa en .onion-webbplats på dark web kan verka komplext, men med rätt verktyg och en steg-för-steg guide kan även nybörjare ta sig an uppgiften. Det är viktigt att komma ihåg att tillgången kan vara långsam och att du ibland kan behöva starta om både Tor och din webbserver för att lösa tillgänglighetsproblem.

    Är du redo att dyka ner i dark web och skapa din egen dolda webbplats? Denna guide hjälper dig på vägen. Om du har frågor eller behöver ytterligare förtydliganden, tveka inte att kommentera nedan.

    En utförligare artikel med text och bild hittas på


  • Installationsguide för GoAccess på Ubuntu 24.04

    Med GoAccess kan du följa webtrafiken i realtid.

    GoAccess är ett kraftfullt verktyg för realtidsanalys av webbserverloggar, som är speciellt utformat för Unix-baserade operativsystem såsom Ubuntu. Detta verktyg stödjer en rad olika loggformat, däribland de från Apache, Nginx och Amazon S3, och erbjuder användarna en interaktiv och visuell upplevelse direkt i terminalen eller via ett webbgränssnitt. Med GoAccess kan systemadministratörer och utvecklare enkelt övervaka och analysera data som besöksantal, förfrågningsdetaljer, geografisk data och trafikkällor, vilket gör det möjligt att effektivt optimera webbservers prestanda.

    Installationsguide för GoAccess på Ubuntu 24.04

    Förberedelser:
    Innan du börjar installationen av GoAccess behöver du följande:

    • En server som kör Ubuntu 24.04.
    • En användare med administratörsbehörigheter som inte är root.
    • En redan installerad webbserver, såsom Apache eller Nginx.

    Installation av GoAccess via APT:
    GoAccess kan installeras genom Ubuntus pakethanterare APT eller direkt från källkoden. Vi börjar med installationsprocessen via APT:

    1. Lägg till GoAccess-repositoriet:
      För att Ubuntu ska känna igen var den kan hämta GoAccess, behöver du först lägga till dess officiella GPG-nyckel och konfigurera dess paketrepositorium genom följande kommandon:
       wget -O - https://deb.goaccess.io/gnugpg.key | gpg --dearmor | sudo tee /usr/share/keyrings/goaccess.gpg >/dev/null
       echo "deb [signed-by=/usr/share/keyrings/goaccess.gpg arch=$(dpkg --print-architecture)] https://deb.goaccess.io/ $(lsb_release -cs) main" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/goaccess.list
    1. Installera GoAccess:
      Uppdatera paketindexet och installera sedan GoAccess med:
       sudo apt update && sudo apt install goaccess
    1. Verifiera installationen:
      Kontrollera var GoAccess är installerat och vilken version du har genom att köra:
       which goaccess
       goaccess --version

    Installera GoAccess från källkod:
    För de som föredrar att kompilera programmet från grunden kan följande steg följas:

    1. Installera nödvändiga beroenden:
       sudo apt install libncursesw5-dev libgeoip-dev libtokyocabinet-dev build-essential
    1. Ladda ner och extrahera källkoden:
       wget https://tar.goaccess.io/goaccess-1.9.3.tar.gz
       tar -xzvf goaccess-1.9.3.tar.gz
       cd goaccess-*/
    1. Konfigurera och kompilera GoAccess:
       ./configure --enable-utf8 --enable-geoip=mmdb
       sudo make && sudo make install
    1. Kontrollera den installerade versionen:
       which goaccess
       goaccess --version

    Integrering med GeoIP-databas:
    GeoIP-funktionaliteten i GoAccess möjliggör visning av besökares geografiska ursprung. Följ dessa steg för att integrera GeoIP:

    1. Ladda ner och installera GeoIP-databasen:
       wget https://download.db-ip.com/free/dbip-country-lite-2024-07.mmdb.gz
       gunzip dbip-country-lite-2024-07.mmdb.gz -c > /opt/geoip/dbip-country-lite-2024-07.mmdb
    1. Konfigurera sökvägen i GoAccess:
      Redigera konfigurationsfilen och ange sökvägen till din GeoIP-databas:
       sudo nano /usr/local/etc/goaccess/goaccess.conf
       # Lägg till följande rad under geoip-databas
       geoip-database /opt/geoip/dbip-country-lite-2024-07.mmdb
    
    

    Generera Rapporter med GoAccess

    GoAccess erbjuder flera format för att generera rapporter baserade på webbserverloggar. Detta inkluderar HTML, JSON och CSV, vilket gör det enkelt att anpassa presentationen av loggdata efter dina behov. Här är hur du skapar dessa olika typer av rapporter:

    HTML-rapport

    För att skapa en visuellt tilltalande HTML-rapport, använd följande kommando:

    goaccess access.log -o report.html --log-format=COMBINED

    Detta kommando genererar en report.html-fil som du kan öppna i vilken webbläsare som helst för att se en interaktiv och detaljerad översikt av webbtrafiken.

    JSON-rapport

    Om du vill ha en maskinläsbar rapport i JSON-format, vilket är användbart för vidare bearbetning eller integration med andra system, kan du använda:

    goaccess access.log -o report.json --log-format=COMBINED --json

    JSON-rapporten skapas i report.json och kan enkelt integreras i andra applikationer eller användas för vidare dataanalys.

    CSV-rapport

    För att exportera loggdata till ett CSV-format, vilket är idealiskt för analys i kalkylprogram som Microsoft Excel eller Google Sheets, använd:

    goaccess access.log -o report.csv --log-format=COMBINED --csv

    CSV-filen, report.csv, kommer att innehålla data som är strukturerad och enkel att importera i de flesta databehandlingsverktyg.

    Realtidsovervakning med GoAccess

    Realtidsovervakning är en av de mest kraftfulla funktionerna i GoAccess, som tillåter dig att se trafikdata uppdateras i realtid. Här är stegen för att konfigurera detta:

    Steg 1: Konfigurera en webbkatalog för realtidsrapporter

    För att kunna visa realtidsrapporterna via en webbläsare, behöver du en webbtillgänglig katalog. Skapa en mapp där GoAccess-rapporterna kan lagras:

    sudo mkdir -p /var/www/html/goaccess
    sudo chown $USER:$USER /var/www/html/goaccess

    Steg 2: Starta GoAccess i realtidsläge

    Kör GoAccess med rätt flaggor för att aktivera realtidsgenerering och HTML-utdata:

    goaccess /var/log/apache2/access.log -o /var/www/html/goaccess/index.html --log-format=COMBINED --real-time-html

    Detta kommando kommer att starta en GoAccess-session som kontinuerligt uppdaterar index.html med de senaste tillgängliga loggdata.

    Steg 3: Tillgång till realtidsrapporten

    Öppna en webbläsare och navigera till http://your-server-ip/goaccess/ för att visa realtidsrapporten. Rapporten kommer att visa uppdaterad trafikinformation så länge kommandot körs.

    Dessa steg ger dig en omfattande övervakning och rapportering av din webbtrafik, vilket är essentiellt för att snabbt identifiera trender och problem. Genom att använda GoAccess kan du få djupgående insikter i hur din webbserver presterar i realtid.

    Bilder hur man gör och mer information finns på

    https://www.howtoforge.com/tutorial/ubuntu-goaccess-logfile-analyzer


  • Annons


    Testa Linux på din dator!

    I oktober 2025 upphör Microsoft med att ge support för Windows 10. Även Apple har korta supportcykler för sin hårdvara. Genom att installera Ubuntu 24.04 LTS på datorer som Microsoft och Apple inte längre stödjer, kan du förlänga din dators livslängd.

    Med Ubuntu 24.04 LTS får du:

    • Möjlighet att streama via Firefox eller Chrome. Det fungerar utmärkt med stora tjänster som Netflix, Disney+, HBOMAX, SVT Play med flera.
    • Ett komplett kontorspaket, LibreOffice, ingår.
    • Möjlighet att utföra bankärenden från Linux, förutsatt att du har BankID på din telefon.
    • Möjlighet att spara pengar! En bra ny dator kostar mellan 5000 till 10000 kr. Har du till exempel en iMac från 2010 kan du använda den i några år till med Linux.

    Hur får du hjälp?

    Besök oss på Orrspelsvägen 13 i Bromma. Ta spårvagn 12 från Alviks tunnelbanestation till Ålsten Gård. Vi hjälper dig att installera Ubuntu 24.04 LTS för endast 300 kr (priset inkluderar inte backup).

    Öppet på Orrespelsvägen

    Bilden ovan anger vilken status vår servicebutik på Orrspelsvägen 13,Bromma.

    Datorhjälp

    Telefon 08 37 21 00
    E-post kontakt@datorhjalp.se
    Hemsida : Datorhjälp.se
    Besöksadrees : Orrspelsvägen 13, Bromma


  • Mozilla Firefox 129 är nu tillgänglig för nedladdning: Här är vad som är nytt

    Den senaste versionen av Mozilla Firefox, den öppna, gratis och plattformsoberoende webbläsaren, har nu släppts och finns tillgänglig för nedladdning inför den officiella lanseringen den 6 augusti 2024. Firefox 129 är en mindre uppdatering, men den kommer med flera viktiga förbättringar och nya funktioner.

    Förbättrad Lässtilm

    En av de mest märkbara förbättringarna i Firefox 129 är uppdateringen av Lässtilm. Den tidigare ”Typkontroller”-menyn har ersatts av en ny ”Text och layout”-meny, som erbjuder fler alternativ för att justera teckenavstånd, ordavstånd och textjustering. Dessa nya inställningar gör läsupplevelsen mer tillgänglig och anpassningsbar för användarna. Dessutom har en ny ”Tema”-meny införts, som ger fler alternativ för kontrast och gråskalor. Användare kan nu välja egna färger för text, bakgrund och länkar, vilket ytterligare förbättrar läsupplevelsen.

    HTTPS som standard

    I ett steg mot ökad säkerhet har Firefox 129 ersatt HTTP med HTTPS som standardprotokoll i adressfältet för alla webbplatser utom lokala. Detta innebär att användare automatiskt kommer att använda den säkrare HTTPS-protokollet när de besöker webbplatser, vilket hjälper till att skydda deras data och integritet.

    Autofyllningsfunktion och röststöd

    Firefox 129 introducerar också autofyllningsfunktionen för adresser för användare i Frankrike och Tyskland. Dessutom har stöd lagts till för att hantera flera språk i samma dokument med macOS VoiceOver, vilket förbättrar tillgängligheten för användare som förlitar sig på skärmläsare.

    Nyheter för webbutvecklare

    För webbutvecklare erbjuder Firefox 129 flera nya funktioner. Denna version stöder nu förfrågningar om krypteringsnyckelsystemets konfiguration i mediaCapabilities.decodingInfo() API. Det finns också stöd för @starting-style, som gör det möjligt att definiera stilar för ett element när det först renderas, samt för den nya CSS-egenskapen transition-behavior.

    Stöd för Float16 och textInput-händelser

    Firefox 129 har utökat sitt stöd för typade arrayer med införandet av Float16Array. Dessutom har nya DataView-metoder för att läsa och ställa in Float16-värden lagts till, tillsammans med en ny Math.f16round()-metod för att avrunda tal till 16 bitar. Denna version inkluderar även stöd för textInput-händelsen, vilket ger utvecklare fler verktyg för att hantera användarinmatning.

    Tillgänglighet

    Mozilla kommer att officiellt lansera Firefox 129 den 6 augusti, tillsammans med versionerna Firefox 128.1 ESR och Firefox 115.14 ESR. Men för de som vill testa de nya funktionerna redan nu, finns de officiella binärfilerna för både 64-bitars och 32-bitars system tillgängliga för nedladdning från Mozillas nedladdningsserver. Det officiella DEB-paketet kan också installeras från Mozillas APT-förråd.

    Sammanfattningsvis erbjuder Firefox 129 flera nya funktioner och förbättringar som gör webbläsaren säkrare och mer anpassningsbar, samtidigt som den ger utvecklare nya verktyg för att förbättra sina webbapplikationer.

    Kred till :


  • Kernel 6.9 når end of life

    Linux kernel 6.9 har officiellt nått slutet av sin livscykel och användare över hela världen uppmanas att uppgradera till den nyare Linux kernel 6.10 så snart som möjligt. Denna uppdatering är viktig eftersom Linux kernel 6.9, som introducerade flera nya funktioner och förbättringar, inte längre kommer att få säkerhetsuppdateringar eller buggfixar.

    Nyheter och funktioner i Linux Kernel 6.9

    Linux kernel 6.9 släpptes den 12 maj 2024 och kom med flera betydande nyheter. Bland dessa var stöd för Rust-programmeringsspråket på AArch64 (ARM64) arkitekturer, vilket markerade ett stort steg framåt för säkerhet och prestanda. Dessutom infördes stöd för Intel FRED (Flexible Return and Event Delivery) mekanismen, vilket förbättrade händelsehanteringen på låg nivå. En annan viktig funktion var stöd för AMD SNP (Secure Nested Paging) gäster, som förbättrar säkerheten i virtuella miljöer.

    Slutet för Linux Kernel 6.9

    Eftersom Linux kernel 6.9 inte är en LTS (Long Term Support) version, har den bara fått stöd i några månader och är nu markerad som EOL (End of Life) på kernel.org-webbplatsen. Greg Kroah-Hartman, en framstående Linux-kärnutvecklare, har uppmanat alla användare att omedelbart uppgradera till den senaste Linux 6.10 kernelversionen.

    ”Denna version har nått slutet av sin livscykel och alla bör uppgradera till 6.10.y-versionen nu,” sade Kroah-Hartman.

    Uppgradering till Linux Kernel 6.10

    Den senaste uppdateringen för Linux 6.9 kernelserien, version 6.9.12, släpptes nyligen i de stabila förvaren hos Fedora Linux 40. Samtidigt har rullande distributionsmodeller som Arch Linux och openSUSE Tumbleweed redan uppgraderat till den nyare Linux 6.10 kernelserien.

    Linux kernel 6.10 släpptes den 14 juli 2024 och inkluderar flera nya funktioner. Bland dessa finns mseal(), ett systemanrop för att skydda minnesmappningar mot ändringar och minska risken för minneskorruption. Dessutom introducerades shadow stack-stöd för x32 subarkitekturen samt kryptering och integritetsskydd för TPM-bussen.

    Distributioner uppgraderar till Linux Kernel 6.10

    Fler och fler GNU/Linux-distributioner planerar att uppgradera till Linux 6.10 kernel inom de närmaste veckorna. Detta inkluderar populära distributioner som Fedora Linux, Ubuntu och Linux Lite. Användare av andra GNU/Linux-distributioner bör kontrollera med sina underhållare för att se om och när Linux 6.10 kommer att bli tillgänglig för uppgradering.

    Långsiktigt stöd med LTS Kernelversioner

    Linux 6.10 är en kortlivad kernelversion som endast kommer att få stöd i några månader. För användare som söker långsiktigt stöd rekommenderas det att byta till en av LTS kernelserierna. Alternativen inkluderar Linux 6.6 LTS och Linux 6.1 LTS, vilka båda kommer att få stöd fram till december 2026.

    Att hålla sin kernel uppdaterad är avgörande för att bibehålla systemets säkerhet och stabilitet. Därför är det viktigt att alla användare följer rådet från Greg Kroah-Hartman och uppgraderar till Linux kernel 6.10 så snart som möjligt.


  • Gör din digitala skylt med Linux och annan öppen källkod mjukvara, del 2


    Nu har vi kommit fram till del 2 i vår artikelserie om att bygga en egen digital skylt.

    I del 1 gick vi igenom hur man konfigurerar Debian och startar Firefox i kioskläge.

    I denna del ska vi diskutera lite om vilken mjukvara man kan använda för sin digitala skylt. Det finns många webbapplikationer som är specialgjorda för digitala skyltar, och man kan även välja att göra en egen hemsida i vanlig HTML.

    Vi kommer dock att rekommendera att använda CMS:et WordPress av följande skäl:

    Fördelar:

    1. Det är lätt att installera.
    2. Det finns ett stort antal moduler tillgängliga, och det är relativt enkelt att göra egna anpassningar.
    3. Det är enkelt att ändra innehållet. Man behöver bara ändra startsidan.
    4. Det är gratis om man hostar det själv.

    Nackdelar:
    Det är inte riktig mjukvara för digitala skyltar, eftersom det inte är gjort för att hantera många budskap.

    Lokalhost eller fjärrhost:
    Om man kör lokalt på datorn, och väljer den hårdvara som nämns i tidigare inlägg, klarar den utan problem att köra både Apache och MySQL.

    En fördel med localhost är att man inte behöver ha en internetanslutning. Men en nackdel är att det inte är lika lätt att ändra innehållet när man är på resande fot.

    Om skylten ska placeras på en fysiskt otillgänglig plats måste man kunna komma åt datorn via något verktyg som till exempel AnyDesk, TeamViewer eller VNC.

    QR-koder:
    QR-koder har på senare tid fullkomligt exploderat i marknadsföringssammanhang. Kom dock ihåg att inte alla telefoner kan läsa QR-koder direkt i kameraappen; det fungerar på Apples telefoner, men på billigare Androidtelefoner från Kina fungerar det inte utan att man installerar en app, vilket kan vara krångligt.

    Se till att URL:en i QR-koden går direkt till din hemsida och inte via någon tredjepartstjänst på nätet. Gratis tjänster på nätet tenderar att bli betaltjänster eller försvinna helt.

    Gör inte det klassiska misstaget att trycka QR-koden på något som reflekterar, till exempel glas, eftersom det gör QR-koden oanvändbar.

    Om du använder QR-koder i olika sammanhang, till exempel på trycksaker eller skyltar, kan det vara en bra idé att lägga till en specifik parameter i URL:en, såsom http://dinhemsida.se?ref=kod. Här bör ”kod” vara en unik identifierare för den specifika trycksaken eller skylten där QR-koden finns. På detta sätt kan du enklare spåra trafiken och se varifrån dina besökare kommer.

    Klart för driftsättning:
    Nu har du installerat din WordPress antingen på en host utanför ditt nätverk eller på den dator som ska sköta skylten.

    Uppdatering av hemsidan:
    I föregående inlägg finns ett script som skickar F5 regelbundet, om man lägger upp det som ett cronjobb. Ett tips är att låta det köras i bakgrunden, annars måste man lägga till JavaScript som uppdaterar hemsidan.

    Om du tänker på detta behöver du bara ändra startsidan i WordPress, så uppdateras allt automatiskt.

    Kalibrera in skärmen:
    Testa om all information får plats på din ”skylt”. Det blir inte bra om det uppstår en situation där man måste scrolla för att se hela budskapet.

    Ett tips kan också vara ställa in zoomen på skärmen, om man inte har TGB och mus kopplat till datorn. Så kan dessa skript hjälpa till.

    nano ~/zoom_in_firefox.sh

    #!/bin/bash
    # Fokusera Firefox-fönstret
    xdotool search --onlyvisible --class "firefox" windowactivate
    # Simulera Ctrl + +
    xdotool key ctrl+plus
    

    nano ~/zoom_out_firefox.sh

    #!/bin/bash
    
    # Fokusera Firefox-fönstret
    xdotool search --onlyvisible --class "firefox" windowactivate
    
    # Simulera Ctrl + -
    xdotool key ctrl+minus
    
    Gör filerna ovan körbara med 
    chmod +x ~/filname
    

    Så här installera man Word Press på Ubuntu,Debian eller Fedora

    Installationen av WordPress på Ubuntu eller Fedora involverar flera steg, inklusive installation av en webbserver, databas och PHP. Här är en steg-för-steg guide för hur du kan installera WordPress på både Ubuntu och Fedora:

    För Ubuntu / Debian:

    Steg 1: Uppdatera systemet

    sudo apt update
    sudo apt upgrade

    Steg 2: Installera LAMP-stacken (Linux, Apache, MySQL, PHP)

    sudo apt install apache2 mysql-server php php-mysql libapache2-mod-php

    Steg 3: Starta och aktivera Apache och MySQL

    sudo systemctl start apache2
    sudo systemctl enable apache2
    sudo systemctl start mysql
    sudo systemctl enable mysql

    Steg 4: Säkra MySQL-installationen

    sudo mysql_secure_installation

    Följ instruktionerna för att sätta ett root-lösenord och justera andra säkerhetsinställningar.

    Steg 5: Skapa en databas för WordPress

    sudo mysql -u root -p

    I MySQL-prompten, skriv:

    CREATE DATABASE wordpress;
    CREATE USER 'wordpressuser'@'localhost' IDENTIFIED BY 'password';
    GRANT ALL PRIVILEGES ON wordpress.* TO 'wordpressuser'@'localhost';
    FLUSH PRIVILEGES;
    EXIT;

    Steg 6: Installera WordPress

    cd /tmp
    wget https://wordpress.org/latest.tar.gz
    tar -xzvf latest.tar.gz
    sudo mv wordpress /var/www/html/

    Steg 7: Konfigurera Apache för WordPress
    Skapa en konfigurationsfil för WordPress i Apache:

    sudo nano /etc/apache2/sites-available/wordpress.conf

    Lägg till följande innehåll:

    <VirtualHost *:80>
        ServerAdmin webmaster@localhost
        DocumentRoot /var/www/html/wordpress
        ErrorLog ${APACHE_LOG_DIR}/error.log
        CustomLog ${APACHE_LOG_DIR}/access.log combined
    </VirtualHost>

    Aktivera konfigurationen och omskrivningsmodulen:

    sudo a2ensite wordpress
    sudo a2enmod rewrite
    sudo systemctl restart apache2

    Steg 8: Konfigurera WordPress
    Gå till http://din_server_ip/wordpress och följ installationsguiden på webben.

    För Fedora:

    Steg 1 till 5 är liknande för Fedora men använder dnf istället för apt och har vissa skillnader i paketnamn och hantering:

    Installera LAMP-stacken

    sudo dnf install httpd mariadb-server php php-mysqlnd
    sudo systemctl start httpd
    sudo systemctl enable httpd
    sudo systemctl start mariadb
    sudo systemctl enable mariadb
    sudo mysql_secure_installation

    Skapa en databas för WordPress, som beskrivet ovan.

    Steg 6 till 8 är i princip samma, med undantag för små skillnader i hantering av tjänster och konfigurationsfiler på Fedora.

    Efter att ha följt dessa steg ska du ha en fungerande WordPress-installation på din Ubuntu,Debian- eller Fedora-server.


  • Så spelar du retro spel på din linuxmaskin

    Spela retrospel med RetroArch på Ubuntu 24.04
    RetroArch är en kostnadsfri programvara som fungerar som ett gränssnitt för olika spel- och medieemulatorer. Det är en mångsidig applikation som ger dig möjligheten att spela spel från konsoler som PS1, PS2, PSP, Nintendo Switch, och Commodore direkt från en och samma plattform.

    Dolphin, PPSSPP och MelonDS är exempel på andra emulatorer, men RetroArch skiljer sig genom att erbjuda en Online Updater. Denna funktion tillåter användare att snabbt och enkelt ladda ner spel direkt inom applikationen.

    RetroArch finns tillgänglig för både Windows, Linux och macOS på AMD64 och ARM64 plattformar, och stöder avancerade funktioner som shaders, nätspel, återspolning, responsivitet per ram, fördröjning av spelets gång, maskinöversättning, samt funktioner för synskadade.

    I den här guiden går vi igenom hur du installerar RetroArch på Ubuntu och andra Linux-distributioner på ett enkelt sätt.

    Installationsalternativ för RetroArch på Linux
    Du kan installera den senaste versionen av RetroArch på Linux genom en av följande metoder:

    Snap: Snap är en sandlådeteknologi som redan finns förinstallerad på Ubuntu och några andra Linux-distributioner. Det gör det enkelt att installera och uppdatera RetroArch.
    Flatpak: Liknande Snap, men oftast med bättre stöd från användargemenskapen. Även om det är standard på Fedora, kan Ubuntu-användare också installera det.
    Ubuntu PPA: Detta alternativ är exklusivt för Ubuntu-användare som föredrar att inte använda Snap eller Flatpak. Det är enkelt att installera via APT-kommandot.
    Här är stegen för att installera RetroArch beroende på metoden:

    Metod 1: Installation via Snap
    Kontrollera att Snap är installerat genom att köra snap --version. Installera RetroArch med kommandot:

    sudo snap install retroarch

    Efter installationen kan du starta programmet från menyn.

    Metod 2: Installation via Flatpak
    För Ubuntu-användare, installera Flatpak först:

    sudo apt install flatpak

    Installera sedan RetroArch med:

    flatpak install https://dl.flathub.org/repo/appstream/org.libretro.RetroArch.flatpakref

    Starta programmet från sökmenyn när installationen är klar.

    Metod 3: Installation via Ubuntu PPA
    Lägg till RetroArch PPA och installera programmet:

    sudo add-apt-repository ppa:libretro/stable
    sudo apt install retroarch

    Starta RetroArch från applikationsmenyn.

    Att spela spel med RetroArch
    För att spela spel med RetroArch måste du först ladda ner och installera ”kärnor” som är plugins för olika spelkonsoler. Ladda ner en kärna från ”Online Updater” -> ”Core Downloader”. När du har en kärna kan du ladda ner spel från ”Content Downloader”. För att starta ett spel, gå till ”Load Core” för att välja din kärna, och sedan ”Load Content” för att öppna spelet.

    För att avsluta spelet, tryck på Esc-tangenten två gånger.

    Avinstallera RetroArch
    Om du installerat via Snap eller Flatpak, använd dessa kommandon för att avinstallera:

    # Snap
    sudo snap remove retroarch
    
    # Flatpak
    flatpak uninstall --delete-data org.libretro.RetroArch

    För att avinstallera en Ubuntu PPA-installation, använd:

    sudo apt remove retroarch
    sudo add-apt-repository --remove ppa:libretro/stable

    Det här ger en omfattande översikt över installation, användning och avinstallation av RetroArch på Linux-system.

    RetroArch är en mycket mångsidig emulator front-end som kan hantera ett stort antal olika spelsystem genom sina ”cores”, som var och en emulerar specifika konsoler eller spelplattformar. Här är en lista över några av de mest populära systemen som RetroArch kan emulera:

    1. Nintendo Entertainment System (NES)
    2. Super Nintendo Entertainment System (SNES)
    3. Game Boy, Game Boy Color och Game Boy Advance
    4. Nintendo 64
    5. Nintendo DS
    6. PlayStation 1
    7. PlayStation Portable (PSP)
    8. Sega Genesis/Mega Drive
    9. Sega Dreamcast
    10. Atari 2600
    11. Atari Lynx
    12. NEC PC Engine/TurboGrafx-16
    13. Neo Geo Pocket Color
    14. Commodore 64
    15. MSX
    16. Amiga

    Det här är bara ett urval, och det finns många fler system som stöds. RetroArch kan även emulera olika arkadmaskiner via MAME (Multiple Arcade Machine Emulator) cores. RetroArchs förmåga att emulera så många olika system gör det till ett populärt val för retrospelare.

    För mer skärmdumpar och mer information , besök


  • Så bygger du din digitalaskylt med Linux.

    Kom och köp konserverad gröt”

    Digitala skyltar: Utmaningar och lösningar

    Digitala skyltar har funnits i cirka 30 år och har blivit allt vanligare i vår vardag. De finns i tunnelbanor, på bussar och i butiker. Utmaningen har dock varit att utveckla dessa system till en rimlig kostnad.

    Behovet

    Många småföretagare som driver verksamheter beroende av väder eller andra variabler finner det stressande att ständigt behöva bemanna sina butiker. Att kunna informera kunder om ändrade öppettider och samtidigt synkronisera denna information med företagets webbplats är därför mycket värdefullt.

    Min lokala thailändska kiosk, som serverar utmärkt mat, har ibland svårt att informera om ändrade öppettider när de tar ledigt. Ofta använder de en papperslapp som fladdrar med vinden, och de glömmer att uppdatera hemsidan. En kund som möts av en stängd butik utan förklaring kommer troligen inte tillbaka. Att kunna lämna aktuell status om öppettider är ett bra sätt att behålla kunder.

    Tekniska utmaningar och lösningar

    Jag har funderat först på att återanvända paneler från skrotade laptops och använda en Raspberry Pi som dator. Det hade varit komplicerat eftersom elektroniken som krävs för att anpassa gamla laptopskärmar till en Raspberry Pi är otymplig. En surfplatta som tillåter installation av exempelvis Debian vore idealisk, men kräver en budget för att testa olika lösningar.

    På senare år har alternativa sekundära skärmar blivit tillgängliga. Dessa kan anslutas via USB-C eller HDMI och kräver minimalt med kablage, vilket är önskvärt då skylten ska hängas på en dörr. Jag började med Raspberry Pi Zero och Pi4 men fann att de var för långsamma. Istället valde jag ZimaBlade, som tillåter anpassning av RAM-minne och har en x86-baserad CPU. Den billigaste modellen kostar $79 och man behöver rusta ZimaBlad med RAM. Kostnad ytterligare 300:-

    Budget

    Jag strävar efter att hålla budgeten så låg som möjligt. Sekundära skärmar är numera prisvärda och finns i många varianter. En 16-tums sekundär mobilskärm ( Exempel på vad jag köpte hos amazon) som klarar 2,5k IPS kostar cirka 1300 kr på Amazon )

    ZimaBlade datorn med 16 GB RAM kostar cirka 1300 kr. Kostnaden kan pressas ytterligare genom att hitta en billigare skärm eller använda Raspberry Pi Zero och acceptera dess långsammare prestanda. Man kan även använda en gammal laptop, beroende på ambitioner och förutsättningar.

    Installation av operativsystem

    Om man vill öva först kan det vara en bra idé att göra detta i en virtuell maskin, exempelvis med VirtualBox.

    Som standard är debian inte inställd på sudo, så ett tips det att de kommando nämns nedan kör dem som root direkt istället. Där det står sudo , skriv su – först.

    1. Installera Debian utan grafisk miljö. ( Länkar finns här )
    2. När installationen är klar, logga in som den användare du valde under installationen och skriv följande kommandon:
       sudo apt update
       sudo apt install openssh-server net-tools xorg openbox firefox-esr unclutter xdotool
    1. Skapa nödvändiga konfigurationsfiler och lägg till rader för att starta Firefox i kiosk-läge:

      Dessa kommando kör du som den användare som skall köra firefox .
       mkdir -p ~/.config/openbox
       cp /etc/xdg/openbox/autostart ~/.config/openbox/
       nano ~/.config/openbox/autostart

    Lägg till raden:

    firefox-esr --kiosk "http://dinwebbsida.se" &
    unclutter -idle 0 &

    Skapa och redigera .xinitrc-filen:

       nano ~/.xinitrc

    Lägg till raden: exec openbox-session

    1. För att starta X vid inloggning, redigera .profile:
       nano ~/.profile

    Lägg till följande rader:

       if [ -z "$DISPLAY" ] && [ "$(tty)" = "/dev/tty1" ]; then
       startx
       fi
    1. För automatisk inloggning:

    sudo mkdir /etc/systemd/system/getty@tty1.service.d/

       sudo nano /etc/systemd/system/getty@tty1.service.d/override.conf
    
    Lägg till följande rader:
       [Service]
       ExecStart=
       ExecStart=-/sbin/agetty --autologin yourusername --noclear %I $TERM

    Ladda om systemet:

       sudo systemctl daemon-reload
       sudo systemctl enable getty@tty1

    Automatisk uppdatering av information

    För att skylten ska uppdateras automatiskt och regelbundet används ett cron-jobb som utför följande skript:

    #!/bin/bash
    export DISPLAY=:0
    xhost +
    xdotool key --clearmodifiers F5
    
    Lämpligen spara ovanstående script som AutoUpdate
    
    Skriv 
    
    chmod +x AutoUpdate
    crontab -e
    
    Lägg till följande rader
    */2 * * * * /home/dittusernamne/AutoUpdate

    Detta skript uppdaterar automatiskt sidan i de intervaller som valts i cron-jobbet, vilket säkerställer att informationen på skylten alltid är aktuell.

    WordPress

    När dörrskylten startar, kommer den att öppna Firefox i kiosk-läge och ladda en förbestämd hemsida. WordPress är ett populärt verktyg för att skapa hemsidor och tillåter enkelt tillägg av plugins. Man kan skapa mallar för olika tillfällen, som exempelvis vid stängning över julen eller vid sjukdom.

    Vi återkommera senare i annat inlägg hur man kan konfiguera word press som t.ex som dörrskylt

    Slutord:

    Tänk på att det finns gott om elektronik som säljs via second handbutiker som till exempel Stadsmissionen och Myrorna. En 15 år gammal dator duger ofta alldeles utmärkt för detta ändamål.

    De förhållanden som fanns kring mitt projekt krävde att enheten skulle kunna hängas på en dörr. Därför var vikten avgörande.

    Del 2 av denna artikel


  • En Introduktion till WireGuard: En Modern VPN-Lösning för Linux

    Den bolsjevikiska ondskan finns där ute. När lede fi lägger pussel, gäller det att vara en svensk tiger och behålla sin bit.

    I den digitala världen idag är behovet av säkra och effektiva kommunikationsvägar viktigare än någonsin. En VPN, eller Virtuellt Privat Nätverk, är teknologi som skapar en säker tunnel mellan enheter på internet, vilket möjliggör privat kommunikation över offentliga nätverk. Bland de många VPN-lösningarna på marknaden utmärker sig WireGuard för dess modernitet och effektivitet, särskilt för användare av Linux-baserade system.

    Vad är WireGuard?

    WireGuard är en relativt ny VPN-protokoll som integrerats direkt i Linux-kärnan, vilket ger den unika fördelar jämfört med äldre teknologier som IPsec och OpenVPN. Dess design är minimalistisk, vilket gör den lätt och snabb med minimal påverkan på systemresurser. Detta gör WireGuard idealiskt för allt från högpresterande servrar till små enkortsdatorer.

    En av de största fördelarna med WireGuard är dess starka fokus på säkerhet. Protokollet använder state-of-the-art kryptografi och har genomgått flera oberoende säkerhetsgranskningar som bekräftar dess förmåga att skydda mot moderna cyberhot.

    Installera och Konfigurera WireGuard på Linux

    Installation av WireGuard varierar något beroende på vilken Linux-distribution du använder. För populära distributioner som Ubuntu, Debian, Fedora och Arch Linux, kan WireGuard och dess verktyg enkelt installeras via systemets pakethanterare:

    • Ubuntu/Debian:
      sudo apt install wireguard wireguard-tools
    • Fedora:
      sudo dnf install wireguard-tools
    • Arch Linux:
      sudo pacman -S wireguard-tools

    Efter installationen är nästa steg att konfigurera din WireGuard-server. Börja med att navigera till WireGuard-konfigurationskatalogen och ställ in behörigheterna så att endast root-användaren kan åtkomsta den:

    cd /etc/wireguard
    sudo umask 077

    Skapa därefter nyckelpar för servern med kommandot:

    sudo sh -c 'wg genkey | tee /etc/wireguard/server-private-key | wg pubkey > /etc/wireguard/server-public-key'

    Använd en textredigerare för att skapa och konfigurera serverns konfigurationsfil, wg0.conf, med nödvändiga uppgifter såsom privat nyckel, IP-adress och portnummer. Denna fil kontrollerar även inställningar för nätverkstrafik och säkerhetsregler.

    Aktivera och Testa WireGuard

    När konfigurationen är klar aktiverar du IP-forwarding på servern för att tillåta internetdelning mellan anslutna enheter:

    sudo nano /etc/sysctl.conf

    Kommentera in net.ipv4.ip_forward=1 och aktivera ändringarna:

    sudo sysctl -p

    Med servern konfigurerad kan du nu ställa in klientenheter. För varje klient genereras ett unikt nyckelpar och en konfigurationsfil som specificerar serverns publika nyckel och IP-adress.

    För att starta WireGuard på servern och klienterna, använd kommandot:

    sudo wg-quick up wg0

    Detta kommando etablerar en säker VPN-tunnel där data kan flöda säkert mellan anslutna enheter. För att verifiera att anslutningen fungerar kan du använda diagnostiska verktyg som ping eller traceroute för att mäta latens och paketförlust mellan noder.

    Att sätta upp WireGuard på Linux är enkelt och erbjuder en robust lösning för alla som behöver en säker och effektiv VPN. Genom att följa dessa steg kan du snabbt få igång ett säkert nätverk som skyddar din digitala kommunikation.

    Med bilder och hela kitet finns här


  • Så här installerar du Zoom på Ubuntu och andra Linux-distributioner

    Nej! Herr Tux, det är inte Kapten Zoom vi menade. 70-talet ringde och ville ha tillbaka sitt värdelösa barnprogram och miljonprogram.

    Under COVID-19-pandemin när många oroade sig för sina arbeten, blev videokonferenstjänsten Zoom en viktig lösning för att skapa en bro mellan hemmet och kontoret. Detta gjorde det möjligt för människor att fortsätta sitt arbete hemifrån, underlätta kommunikationen med kollegor och minska kostnaderna för arbetsplatser. Detta bidrog inte bara till ökad företagsvinst, utan anställda uppskattade också möjligheten att spendera mer tid med sina familjer.

    Zoom har blivit ett viktigt verktyg för många som antingen fortsätter att arbeta hemifrån eller som helt har övergått till distansarbete. Om du behöver installera Zoom på en Linux-maskin, oavsett om det är Ubuntu eller någon annan distribution, här är en enkel guide för att göra detta.

    Installera Zoom på Linux med Snap

    Att installera Zoom på en Linux-dator kan enkelt göras genom Snap, som oftast redan är förkonfigurerat på Ubuntu-system. För att installera Zoom via Snap, öppna terminalen och kör följande kommando:

    sudo snap install zoom-client

    Detta är en av de enklaste metoderna, men om du föredrar att inte använda Snap finns det andra sätt att installera Zoom på, som beskrivs nedan.

    Installera Zoom på Debian eller Ubuntu med ett DEB-paket

    För att installera Zoom via ett DEB-paket, följ dessa steg:

    1. Gå till Zooms nedladdningssida, välj ’Ubuntu’ som din Linux-version, och ladda ner den 64-bitars versionen.
    2. När filen är nedladdad, kan du installera den antingen via terminalen eller grafiskt:
    • Terminalmetoden: Öppna terminalen, gå till mappen där filen ligger (vanligtvis ~/Downloads/) och kör: cd ~/Downloads/ sudo dpkg -i zoom_amd64.deb
    • Grafisk metod: Öppna filhanteraren, navigera till nedladdningsmappen, högerklicka på filen, välj ”Öppna med annat program” och välj sedan ”Programinstallation”. Klicka på ”Installera” för att påbörja installationen.

    Installera Zoom på RedHat eller Fedora med ett RPM-paket

    För de som använder RedHat- eller Fedora-baserade system kan Zoom installeras antingen via Snap eller genom att ladda ner ett RPM-paket från Zooms webbplats. När du har filen, använd terminalen för att installera den:

    cd ~/Downloads/
    sudo rpm -i zoom_x86_64.rpm

    Installera Zoom på Arch eller Manjaro

    För användare av Arch-baserade system som Manjaro, kan Zoom installeras direkt från AUR med hjälp av en AUR-hjälpare som Yay:

    yay -S zoom

    Uppdatera och avinstallera Zoom

    Efter att ha installerat Zoom kan du enkelt hitta programmet i din applikationsmeny och öppna det. För att hålla Zoom uppdaterat, beroende på din installationsmetod, använd motsvarande kommando:

    • Snap:
      sudo snap refresh zoom-client
    • APT (för Debian-baserade system):
      sudo apt upgrade zoom
    • DNF (för RHEL-baserade system):
      sudo dnf upgrade zoom
    • Pacman (för Arch-baserade system):
      sudo pacman -Syyu zoom

    För att avinstallera Zoom, använd motsvarande kommando beroende på hur du installerade det, exempelvis sudo snap remove zoom-client för Snap-installationer, sudo apt remove zoom för Debian-baserade system, etc.

    Mer info med bilder finns här


  • Screaming Frog SEO Spider: En Guide till Detta Kraftfulla SEO-verktyg

    Med Screaming Frog SEO Spider slipper du manuellt leta trasiga länkar osv.

    Introduktion till Screaming Frog SEO Spider

    Screaming Frog SEO Spider är ett avancerat och mångsidigt verktyg designat för att analysera och optimera webbplatser ur ett SEO-perspektiv. Det fungerar genom att ”krypa” genom webbsidor på ett liknande sätt som en sökmotor och samlar in data som kan användas för att förbättra webbplatsens synlighet och prestanda. Screaming Frog är känt för sin förmåga att snabbt skanna stora mängder webbinnehåll och leverera detaljerad information om olika SEO-element som länkar, metadata, svarskoder från servern, och mycket mer. Detta gör verktyget oumbärligt för SEO-specialister, marknadsförare och webbutvecklare som vill förstå och förbättra sina webbplatsers SEO-status.

    Grundläggande Funktioner och Användningsområden

    Screaming Frog erbjuder en rad kraftfulla funktioner som kan hjälpa till att identifiera och lösa vanliga problem på en webbplats, inklusive:

    • Upptäckt av brutna länkar: Verktyget identifierar döda eller brutna länkar på en webbplats, vilket underlättar snabb åtgärd för att förbättra användarupplevelsen och SEO.
    • Analys av omdirigeringar: Genom att spåra och granska omdirigeringar kan användare se till att de fungerar korrekt och inte skapar onödiga kedjor som kan skada sidans laddningstider.
    • Granskning av metadata: Screaming Frog analyserar titlar och metataggar för att säkerställa att de är optimerade för sökmotorer och hjälper till att förbättra webbplatsens rankningar.
    • Identifiering av dubblettinnehåll: Verktyget kan upptäcka duplicerade sidor eller innehåll, vilket är viktigt för att undvika straff från sökmotorer.
    • Generering av XML-sitemaps: Det hjälper till att skapa uppdaterade sitemaps, vilket gör det enklare för sökmotorer att upptäcka och indexera webbsidor.

    Installation och Användning

    Installationen av Screaming Frog SEO Spider är enkel. För användare av Windows, macOS eller Linux-distributioner, inklusive Ubuntu och Fedora, kan programmet enkelt laddas ner från företagets officiella webbplats.

    För installation på Linux distributioner som Ubuntu och Fedora, börjar du med att besöka nedladdningssidan för SEO Spider och välja rätt version för ditt system. När du har laddat ner filen, navigera till din nedladdningsmapp via terminalen och installera programmet med antingen apt eller rpm beroende på din distribution. Användare av Arch-baserade system som Manjaro kan installera verktyget via AUR.

    När du har installerat verktyget är det bara att starta det och mata in URL:en för den webbplats du vill analysera. Screaming Frog börjar sedan krypa genom webbplatsen och samla in data som kan användas för att generera rapporter och utföra djupgående analyser.

    Varför Använda Screaming Frog?

    För SEO-experter erbjuder Screaming Frog en oöverträffad detaljnivå och insyn i webbplatsens struktur och SEO-prestanda. Det är särskilt värdefullt för större webbplatser där manuell granskning av varje sida skulle vara opraktisk. Även om det finns många andra SEO-verktyg tillgängliga, står Screaming Frog ut för sin grundlighet och flexibilitet.

    Verktyget är inte bara användbart för SEO-specialister utan även för webbutvecklare och innehållsskapare som vill förstå hur deras arbete påverkar webbplatsens synlighet och användarvänlighet. Dessutom är dess förmåga att snabbt identifiera problem och möjligheter ett ovärderligt hjälpmedel i den snabbrörliga digitala marknadsföringsvärlden.

    Slutsats

    Screaming Frog SEO Spider är ett verktyg som erbjuder omfattande funktioner för att hjälpa till med optimering och underhåll av webbplatser. Oavsett om du är en erfaren SEO-specialist eller en webbutvecklare som strävar efter att förbättra din webbplats, är Screaming Frog ett värdefullt verktyg som kan bidra till att öka webbplatsens prestanda och sökmotorsynlighet. Dess förmåga att hantera både små och stora webbplatser gör det till ett måste i verktygslådan för alla som arbetar med webbinnehåll och digital marknadsföring.

    Mer information om hur du installerar finns på…


  • Arch Linux 2024.08.01 med Kernel 6.10

    Arch Linux är känt för att vara ett lättviktigt och flexibelt operativsystem som ger användare friheten att skräddarsy sin installation efter eget behov. Det har länge varit populärt bland mer tekniskt kunniga användare på grund av dess filosofi att erbjuda enkla lösningar utan onödiga tillägg. Nu introduceras Arch Linux 2024.08.01, en spännande ny utgåva som för första gången använder den nyaste Linux 6.10-kärnan, vilket lovar en rad förbättringar och nya funktioner.

    Denna senaste version av Arch Linux har förbättrad hårdvarudetektering, vilket innebär att den kan identifiera och använda både nyare och äldre hårdvara som tidigare versioner kanske missade. Detta gör den särskilt lämplig för användare som har upplevt kompatibilitetsproblem med äldre enheter.

    Arch Linux 2024.08.01 levereras också med den uppdaterade Archinstall 2.8.1, ett menystyrt installationsprogram som nu inkluderar experimentellt stöd för LVM (Logical Volume Manager). Detta erbjuder en smidigare och mer flexibel hantering av hårddiskpartitioner under installationen. Ytterligare förbättringar inkluderar en uppdaterad Hyprland-skrivbordsprofil som nu stödjer fler applikationer och en ny standard för rot-partitionen, där användare kan välja storlekar från 20GB till 50GB.

    Den nya installationen har även blivit mer användarvänlig med tillägg av finsk översättning och standardanvändning av den aktuella tangentbordslayouten, vilket är en förbättring jämfört med den tidigare amerikanska layouten som standard. Tekniska förbättringar innefattar också uppdaterade mkinitcpio.conf-krokar för bättre konsekvens med upstream-projekt och en ny funktion som ignorerar enheter som genererar fel, samtidigt som dessa loggas för användaren.

    För befintliga Arch Linux-användare är processen för att hålla systemet uppdaterat enkel. Genom att köra kommandot ’sudo pacman -Syu’ i terminalen kan användare snabbt och enkelt uppdatera sina system till den senaste versionen.

    Med dessa nya och förbättrade funktioner fortsätter Arch Linux att vara ett attraktivt val för de som söker ett anpassningsbart, kraftfullt och uppdaterat operativsystem. Arch Linux 2024.08.01 markerar ett viktigt steg i utvecklingen av denna distro och visar att även ett system som värdesätter minimalism och användarkontroll kan fortsätta att utvecklas och förbättras för att möta moderna användares behov.

    https://archlinux.org/download


  • Skapa en fullständig säkerhetskopia av din dator med hjälp av nätverksansluten lagring

    Hårda pingviner kör utan backup

    Att säkerhetskopiera din dator är avgörande för att skydda dina data mot oväntade händelser som hårddiskkrascher eller skadlig programvara. För användare av Ubuntu 24.04 LTS finns en effektiv metod för att skapa en komplett image av systemet. Denna guide går igenom hur du skapar en fullständig image av din dator, vilket inkluderar alla partitioner och dolda partitioner. Detta är speciellt användbart för de som behöver en exakt kopia av sitt operativsystem för återställning eller kloning av maskiner.

    Steg 1: Starta Ubuntu i Testläge

    För att börja, starta din dator med en Ubuntu 24.04 LTS live-CD eller USB-sticka. Välj alternativet att ”testa” Ubuntu utan att installera det. Detta låter dig köra Ubuntu direkt från mediet, vilket är perfekt för underhållsuppgifter som systembackuper.

    Steg 2: Installera SSHFS

    Öppna en terminal direkt från live-sessionen. För att kunna kopiera säkerhetskopian över nätverket behöver du SSHFS, som låter dig montera en fjärransluten disk via SSH:

    sudo apt install sshfs

    Steg 3: Förbered Nätverksansluten Lagring

    Förutsatt att din fjärrdator (med en tillräcklig mängd ledigt utrymme för säkerhetskopian) är tillgänglig via IP-adressen 192.168.69.69, utför följande kommandon:

    mkdir /backup
    sshfs ditt-användarnamn@192.168.69.69:/disk /backup

    Detta skapar en mapp vid namn /backup och monterar den fjärranslutna disken till denna mapp.

    Steg 4: Identifiera Huvuddisken

    Använd kommandot lsblk för att visa alla tillgängliga blockenheter och identifiera din huvuddisk:

    lsblk

    Här kommer du att se din huvuddisk listad, t.ex betecknad med mmcblk0 för MMC-enhetstyper eller sda för hårddiskar.

    Steg 5: Skapa Säkerhetskopian

    För att skapa själva bilden av disken, använd dd-kommandot. Detta verktyg kopierar rådata från en enhet till en annan, vilket ger en exakt klon av startdisken:

    sudo dd if=/dev/mmcblk0 of=/backup/min-backup.img

    Spara filen direkt till den nätverksanslutna lagringen för enkel åtkomst och hantering. Kom ihåg att denna process kan ta lång tid, särskilt över Wi-Fi.

    Sammanfattning

    Att göra en komplett image av en dator är en omfattande men kritisk process för att säkerställa att du kan återställa eller duplicera ditt system vid behov. Även om denna process är resurskrävande med avseende på tid och lagringsutrymme, är det en investering i datasäkerhet som kan rädda viktiga data och systemfunktionalitet i framtiden.


  • Hur du installera Dolphin emulator på Ubuntu 24.04

    Dolphin Emulator: En port till det förflutna med modern teknologi

    Dolphin är en kraftfull och flexibel emulator som förnyar upplevelsen av att spela Nintendo GameCube och Wii-spel på moderna datorer. Med öppen källkod och ständiga uppdateringar ger Dolphin användarna möjlighet att njuta av dessa klassiska spel i HD-upplösning och med optimal prestanda. Emulatorn stödjer också multiplayer-spel och en bred kompatibilitet med olika kontrollenheter.

    Nintendo GameCube: En ikon inom konsolhistorien

    Lanserad i Japan år 2001 och kort därefter i Nordamerika och Europa, var Nintendo GameCube en revolution inom hemkonsolmarknaden. Med sin distinkta kubformade design och handtag för enkel bärbarhet, introducerade GameCube flera nyheter i spelvärlden. Konsolen var utrustad med en 485 MHz IBM PowerPC-processor, 40 MB totalt minne, och använde optiska skivor speciellt utformade för spelets lagring. Dessa tekniska specifikationer möjliggjorde avancerad grafik och gameplay för sin tid, vilket cementerade GameCubes plats i spelhistorien.

    Nintendo Wii: En revolution av rörelsebaserad spelkontroll

    Efterföljaren till GameCube, Nintendo Wii, lanserades 2006 och blev snabbt känd för sin innovativa användning av rörelsekänsliga kontroller. Wiis unika ”Wii Remote”, kombinerat med Nunchuk-tillbehöret, gav spelarna en ny nivå av interaktion genom gestbaserad styrning. Tekniskt sett kom Wii med en 729 MHz PowerPC-processor och 88 MB minne, vilket gav tillräcklig kraft för att hantera både klassiska och nyutvecklade spel. Wiis introduktion av motion gaming lockade en bredare publik, inklusive icke-traditionella spelare, vilket ledde till rekordförsäljning världen över.

    Installation av Dolphin Emulator på Ubuntu 24.04

    För de som önskar återuppleva GameCube- och Wii-eran, är installation av Dolphin Emulator på ett Ubuntu 24.04-system en enkel process. Genom att använda Flatpak, en modern pakethanteringslösning, kan användarna installera den senaste versionen av Dolphin med få kommandon:

    1. Installera Flatpak via terminalen: sudo apt install flatpak.
    2. Lägg till Flathub-repositoriet: flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://dl.flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo.
    3. Installera Dolphin: flatpak install flathub org.DolphinEmu.dolphin-emu.

    Användning och spelupplevelse

    Efter installationen kan Dolphin Emulator enkelt startas från skrivbordsikonen. Användargränssnittet är intuitivt, med alternativ för att öppna spel, justera grafikinställningar och konfigurera kontroller. För spelare med mindre kraftfulla datorsystem kan grafikinställningarna anpassas för att minimera fördröjning och säkerställa en smidig spelupplevelse.

    Avslutning

    Dolphin Emulator förblir en viktig resurs för nostalgiska spelare och de som uppskattar klassiska Nintendo-spel. Genom att tillhandahålla tillgång till GameCube- och Wii-spelbiblioteken på modern hårdvara fortsätter Dolphin att vara en bro mellan spelhistoria och samtida teknologi. För ytterligare frågor eller support, erbjuder Dolphin-communityt omfattande guider och forum för att hjälpa nya användare.


  • ZimbaBlad bra maskin för olika linux lösningar

    För ungefär ett år sedan testade vi på Linux.se ZimaBord (https://www.linux.se/zimabord/), och nu undersöker vi närmare ZimaBlad. ZimaBlad finns i flera olika konfigurationer, men denna gång är det olika processorer, och man utrustar den med eget minne. Modellen som Linux.se har köpt kostar i grundutförande $80. Några förbättringar som har gjorts sedan ZimaBord är att den har en USB-C-utgång, som hanterar ström, data och bild.

    Jag insåg att USB-C PD (Power Delivery) finns i olika konfigurationer efter att ha stött på problem med min ZimaBlad-enhet, som specifikt kräver 12V/3A. Detta är inte en standardinställning för de flesta laptopladdare. Inledningsvis trodde jag att det var ett fel på ZimaBlad när jag använde en USB-C-laddare från ASUS, men problemet låg inte hos enheten. Efter ett besök på tillverkarens hemsida förstod jag att ZimaBlad faktiskt behöver 12V/3A för att fungera korrekt. USB-C-tekniken tillåter att enheter förhandlar om önskad spänning, vilket kan sträcka sig från 5V upp till 20V. Dock erbjuder inte alla adaptrar dessa spänningar, och 12V är särskilt ovanligt för exempelvis laptopladdare. Efter några sökningar på Amazon hittade jag rätt adapter. Ett tips är att noggrant läsa den tekniska specifikationen för att se utgångsspänningen. Många tillverkare marknadsför sina laddare som kompatibla med olika enheter, men de nämner ofta inte tydligt om de faktiskt klarar av att leverera 12V/3A.

    Datorn kommer i ett transprant plastchassi, där man först tar bort en plastkant och sedan lossar man på två skruvar för att komma åt kretskortet.

    En annan trevlig egenskap är att ZimaBlad har två SATA-portar och en PCIe 2.0-port. Det är en teknik som är ungefär 8 år gammal. Celeron N3350 lanserades under tredje kvartalet 2016, och man utrustar datorn med minnet som SODIMM 16 GB DDR3L, så det är lite äldre teknik.

    Vad ska man ha ZimaBlad till?

    För den som vill bygga en egen NAS finns det gott om Linuxdistributioner som omvandlar din dator till en NAS.

    Raspberry Pi stöds av ett omfattande ekosystem av HATs, vilket möjliggör anpassning med en mängd olika moduler för diverse syften. Trots detta erbjuder ZimaBlad mer värde för pengarna med sin utrustning av en Celeron N3350-processor, och närvaron av USB-C bidrar till ökad smidighet. Även om ARM-processorer blir allt vanligare, finns det fortfarande ett bredare utbud av x86-64-distributioner för Linux jämfört med distributioner för ARM.

    Maskinens dimensioner är 107 mm i bredd, 80 mm i höjd och 23 mm i djup, och den väger 175 gram. Dessa mått gör den idealisk för inbyggnad i olika objekt.

    Enheten är utrustad med 32 GB eMMC 5.1 och levereras med en förinstallerad version av någon Debian-variant. Personligen prioriterade jag inte denna, utan valde att installera Ubuntu 24.04 LTS istället.

    Efter installationen av Ubuntu 24.04 LTS öppnade jag Firefox, besökte SVT Play och började streama. Maskinen hanterar problemfritt att streama från SVT via Firefox och klarar även av att köra 4K-video med 300% uppskalning. Detta specifika exemplar har 16 GB RAM, vilket kan verka mycket, men det eliminerar behovet av att använda swap och bidrar till en smidig användarupplevelse.

    Trots att maskinen har passiv kylning, blir den väldigt varm efter 12 timmars oavbruten streaming. Den kan bli så varm att man nästan bränner sig. Eftersom det är en äldre generationens hårdvara, tenderar den att överhettas speciellt under videostreaming.

    ZimaBlad liknar ZimaBord men har genomgått vissa förbättringar. Dock har ZimaBord två Ethernet-portar till skillnad från ZimaBlad. ZimaBlad saknar inbyggt WiFi, troligtvis för att hålla nere kostnaderna. Detta kan dock åtgärdas genom att använda ett USB WiFi-kort.

    Teknisk data

    TDP: 6 W
    HDD: 2x SATA 6,0 Gb/s-portar
    Intern lagring : 32 GB eMMC 5.1
    LAN: 1x GbE LAN-port
    USB: 2x USB 3.0
    PCIe: 1x PCIe 2.0 x4
    Display: 1x Mini-DisplayPort 1.2, stöd för 4K vid 60 Hz
    Strömförsörjning: USB-C PD 3.0 (12V/3A)

    Se tillverkaren hemsida för mer teknisk data.

    Så för $80 plus RAM minne plus eventuell tull och moms får man en helt okej maskin. En Raspberry Pi 5 kostar över tusen kronor, och då får man inte ens möjlighet att koppla till SATA-diskar. Raspberry Pi 5 kan ta ström via USB-C men kan inte leverera bild och data. Man måste även komplettera Raspberry Pi 5 med SD-minne.

    Hemsida :

    https://www.zimaspace.com/products/blade-personal-nas

    Betyg
    Jag ger maskinen 4 pingviner som hemmaserver. Den har dock bara en Ethernet-port.

    Som en ”stationär” dator med Ubuntu 24.04 LTS får den 4 pingviner. Möjligheten att utrusta maskinen med valfri mängd minne gör användarupplevelsen på ZimaBlad mer angenäm jämfört med ZimaBoard som såldes fast mängd minne.

    Som streamingdator med Ubuntu 24.04 LTS tilldelas den 4 pingviner. Den förlorar dock en pingvin på grund av värmeutvecklingen. Trots detta klarar den uppgiften helt utmärkt och hanterar även höga upplösningar som 4K.

    För pris och värde förtjänar maskinen 5 pingviner.
    Maskinen får också 5 pingviner för dess USB-C-anslutning, möjligheten att konfigurera mängden RAM, och dess enkelhet. Den kan också använda USB både för strömförsörjning (PD) och för att sända bildsignal. Dess lilla storlek och smidighet, med en vikt på endast 175 gram, är ytterligare fördelar.


  • Xen 4.19 Hypervisor: Nyckelspelaren i Virtualiseringens Värld

    Med virtualisering kan du köra flera OS på samma hårdvara samtidigt.

    Xen är en typ-1 hypervisor, känd för sin förmåga att möjliggöra virtuella maskiner att köra direkt på systemets hårdvara utan att behöva ett underliggande operativsystem. Detta skiljer den från typ-2 hypervisorer som kräver ett värdoperativsystem. Som ett ledande projekt inom området för öppen källkods virtualisering, använder Xen en mikrokärnarkitektur för att effektivt hantera flera operativsystem i isolerade miljöer på samma fysiska maskin. Detta är möjligt tack vare Xen’s förmåga att direkt tilldela hårdvaruresurser till varje virtuell maskin.

    Hypervisorer, som Xen, fungerar genom att abstrahera processor, minne och andra systemresurser från fysiska maskiner till en eller flera virtuella maskiner. Denna abstraktion tillåter virtuella maskiner att köra oberoende av varandra, vilket ger fördelar såsom resurseffektivitet, förbättrad säkerhet och isolering mellan olika operativsystem. I praktiken betyder det att en fysisk server kan simulera flera ”virtuella” servrar, var och en med sin egen dedikerade uppsättning av resurser och operativsystem.

    Med den senaste uppdateringen till Xen 4.19, har projektet tagit stora steg framåt i att förbättra stödet och prestandan för modern hårdvara. Specifikt för x86 och Arm arkitekturer, introducerar version 4.19 betydande förbättringar som påverkar hur virtuella maskiner hanterar och optimerar resurser. För x86-system inkluderar detta en mer strömlinjeformad konfiguration av hårdvarudomäner och förbättrad hantering av avbrott, vilket minskar både uppstartstider och respons på CPU-kluster.

    På Arm-sidan, introducerar Xen 4.19 stöd för FF-A meddelanden och nya funktioner för att dynamiskt programmera noder, vilket förenklar konfiguration och förbättrar den totala systemprestandan. Denna uppdatering innehåller också en ny drivrutin för avbrottshanteringen, vilket förbättrar systemets reaktionsförmåga och skalbarhet under hög belastning.

    Utöver dessa hårdvaruförbättringar har Xen 4.19 även fokuserat på att förenkla verktyg för utvecklare och integrationsprocesser. Detta innefattar att avlägsna onödiga beroenden och uppgradera verktygskedjor för att säkerställa kompatibilitet med moderna utvecklingsmiljöer. Xen’s engagemang för att hålla sig uppdaterad med de senaste teknologiska framstegen återspeglas även i den nya gränsen för maximalt antal CPU:er som kan stödjas, nu höjd till 16383, vilket lyfter Xen till nya höjder av skalbarhet och prestanda.

    För mer detaljerad information om alla förändringar och förbättringar i Xen 4.19, rekommenderas ett besök till projektets släppnoteringar eller en genomgång av listan över nya funktioner. Där kan intresserade användare och utvecklare få en djupare förståelse för hur dessa uppdateringar kan påverka deras egna virtuella miljöer och infrastrukturprojekt.

    http://wiki.xenproject.org/wiki/Xen_Project_4.19_Feature_List

    Cred till :

    https://linuxiac.com/xen-4-19-hypervisor-released


  • PipeWire 1.2.2: Förbättrad ljudprestanda och buggfixar

    Fyra buggar en coca cola och lyssna på freestyle. Generation Z har ingen anning.

    PipeWire, ett open-source multimediaramverk, har snabbt blivit en hörnsten i Linux-ekosystemet genom att erbjuda avancerad hantering av ljud- och videoströmmar. Utvecklat för att ersätta äldre system som PulseAudio och JACK, strävar PipeWire efter att kombinera det bästa från båda världarna och leverera en enhetlig lösning för professionell ljudproduktion och daglig användning.

    Nyheter i version 1.2.2

    Den senaste uppdateringen, PipeWire 1.2.2, har nu släppts och fokuserar på att åtgärda flera ljudproblem och prestandafrågor som användare rapporterat i tidigare versioner. Här är några av de viktigaste förbättringarna:

    Ljudprestanda

    En av de mest betydande förbättringarna i denna uppdatering är lösningen på problem med asynkrona nodoperationer. Tidigare har dessa operationer orsakat ljudsprak, xruns (buffertunder- och överflöden) och tillfälliga krascher i vissa scenarier. Med version 1.2.2 är dessa problem åtgärdade, vilket ger en stabilare och mer pålitlig ljudupplevelse.

    Freewheeling-timeouts

    För användare av program som Ardour har en kritisk fix införts för att hantera freewheeling-timeouts som tidigare utlösts av xruns. Detta innebär smidigare och mer tillförlitlig ljudexport, vilket är en stor förbättring för professionella ljudproducenter.

    JACK-kompatibilitet

    JACK-ljudanslutningskitets händelsemixningsprocesser har justerats för att förbättra kompatibiliteten och prestandan med program som Qsynth. Dessa justeringar gör det enklare att använda JACK-baserade applikationer tillsammans med PipeWire, vilket breddar möjligheterna för användare inom olika ljudmiljöer.

    Systemövergripande Förbättringar

    Förutom specifika korrigeringar innehåller PipeWire 1.2.2 flera systemövergripande förbättringar som ytterligare förstärker ramverkets prestanda och stabilitet:

    SPA-lageruppgraderingar

    En ny flagga har introducerats för att bättre hantera xrun-återhämtning under ljudbearbetning. Detta bidrar till att bibehålla en konsekvent ljudkvalitet även under hög belastning, vilket är kritiskt för professionella ljudapplikationer.

    Nod- och minneshantering

    Uppdateringen säkerställer att noder stoppas helt när det behövs, vilket förhindrar sporadiska xruns och schemaläggningsproblem. Dessutom har bättre minneshanteringstekniker införts, vilket potentiellt minskar det totala minnesfotavtrycket för multimediaprogram.

    Modulstabilitet

    Stabiliteten hos olika moduler har förstärkts, vilket gör att de förblir laddade även vid strömfel. Detta möjliggör snabbare återhämtning från sådana fel och bidrar till en smidigare användarupplevelse.

    Förbättrad Hantering av Ljudhändelser

    Slutligen säkerställer justeringar i hanteringen av ljudhändelser, särskilt inom JACK-miljön, smidigare operationer. Förändringar inkluderar förbättrad tidsstämpelhantering och midi-händelseleverans i program som Qsynth, vilket förbättrar den totala tillförlitligheten och användarupplevelsen.

    För mer information om alla förändringar i den nya versionen, se ändringsloggen. PipeWire 1.2.2 representerar ett betydande steg framåt för detta viktiga ramverk, vilket gör det ännu mer tillförlitligt och kraftfullt för alla användare.

    Artikel innehåller data ifrån

    https://linuxiac.com/pipewire-1-2-2-multimedia-framework


Månad: augusti 2024

  • Kontrollera SSD/HDD-hälsa på Linux: En guide för systemadministratörer

    Som systemadministratör med ansvar för att hantera Linux-system i ett datacenter är det viktigt att regelbundet kontrollera hälsan på SSD- och HDD-enheter. Detta hjälper dig att identifiera och ersätta felaktiga enheter innan dataförlust uppstår. På Linux kan du använda verktyg som smartctl (del av smartmontools-paketet) och gnome-disks för att övervaka lagringsenheters hälsa, inklusive felprocent, temperatur…

  • Canonical släpper första uppdateringen av Ubuntu 24.04 LTS efter två veckors försening

    Efter en kort försening har Canonical idag släppt den första punktversionen av det långsiktigt stödja operativsystemet Ubuntu 24.04 LTS, även känt som ”Noble Numbat”. Den nya versionen, Ubuntu 24.04.1 LTS, innehåller en samling viktiga säkerhetsfixar och programuppdateringar som har släppts sedan den ursprungliga lanseringen i april 2024. Den är särskilt användbar för användare som vill…

  • Calligra 4.0 Office Suite lanseras med Qt 6-port, ny design och förbättrad funktionalitet

    Calligra 4.0 är den senaste versionen av Calligra Suite, en öppen källkodsbaserad kontors- och grafiksvit utvecklad av KDE. Denna svit erbjuder ett brett utbud av verktyg för ordbehandling, kalkylblad, presentationer och mer. Med sin användarvänliga design och mångsidiga funktionalitet är Calligra ett populärt alternativ för både personligt och professionellt bruk. Stor uppdatering med modern design…

  • Ny Release: 4MLinux 46 – Lättviktsdistribution med Uppdaterade Funktioner och Applikationer

    Ny Release: 4MLinux 46 – Lättviktsdistribution med Uppdaterade Funktioner och Applikationer Den senaste versionen av 4MLinux, en av de mest kompakta Linux-distributionerna, har nu lanserats som 4MLinux 46. Denna utgåva kommer med flera viktiga uppdateringar och nya funktioner som gör den ännu mer attraktiv för användare som söker en lättviktig men kapabel Linux-miljö. Integrerad LAMP-server…

  • Utforska jq: Ett kraftfullt verktyg för att hantera JSON-data

    JSON har blivit ett av de mest använda formaten för att överföra data, särskilt inom API:er och moderna databassystem. För att effektivt kunna manipulera och bearbeta JSON-data behöver man rätt verktyg, och jq är ett av de mest kraftfulla och flexibla alternativen som finns tillgängliga. I denna artikel kommer vi att gå igenom vad jq…

  • Linux har fullt 33 år

    Igår, den 25 augusti, fyllde Linux 33 år. Det var den 25 augusti 1991 som den då 21-årige finske studenten Linus Torvalds gjorde ett historiskt inlägg på newsgroupen comp.os.minix. Han berättade att han arbetade på ett nytt, gratis operativsystem för 386(486) AT-kloner – ett projekt som han beskrev som en hobby. Det är nu 33…

  • Amelia: Ett Nytt Bash-Baserat Installationsprogram som Förenklar Arch Linux Installation för Erfarna Användare

    Arch Linux är vida känt för sin flexibilitet, enkelhet och kraft, men installationsprocessen har länge varit en utmaning, särskilt för nybörjare. Även för erfarna användare kan den manuella installationen vara tidskrävande och komplex. Här kommer Amelia in i bilden, ett nytt Bash-baserat installationsprogram som kombinerar automation med interaktivitet för att göra installationen av Arch Linux…

  • Skolplattform

    Har du inte en miljard i budget som Stockholms stad bränner på en värdelös skolplattform? I vår wiki får du länkar till skolplattformar som är gratis. Tänk vad skattepengar vi hade sparat om vi hade haft politiker som förstod vad internet är och att det finns öppen källkod. https://wiki.linux.se/index.php/skolplattform

  • Introduktion till Firejail och Installation på Linux

    I en värld där cybersäkerhet blir allt viktigare är det avgörande att skydda ditt system från potentiella hot och skadliga program. För Linux-användare finns det flera verktyg som kan bidra till att stärka systemets säkerhet, och ett av de mest användbara är Firejail. I denna artikel ska vi utforska vad Firejail är, dess huvudsakliga funktioner,…

  • LibreOffice 24.8: Ny Version med Kraftfulla Förbättringar och Funktioner

    LibreOffice 24.8: Ny Version med Kraftfulla Förbättringar och Funktioner Den senaste versionen av LibreOffice, version 24.8, har nyligen släppts och finns nu tillgänglig för nedladdning på Windows, macOS och Linux. Denna uppdatering kommer med en rad nya funktioner och förbättringar som gör denna fria och öppna kontorssvit ännu mer kraftfull och användarvänlig. Enade teknologier för…

  • Säkerhetsbulletiner i Linux: Oroa dig inte för CVE, håll dig bara uppdaterad

    I säkerhetsvärlden kan Common Vulnerabilities and Exposures (CVE) säkerhetsbulletiner framstå som något att frukta. För Linux-användare är det dock en naturlig del av vardagen. Under Open Source Summit China i Hong Kong förklarade Greg Kroah-Hartman, underhållare av Linux stabila kärna, att Linux säkerhetsteam i genomsnitt utfärdar runt 60 CVE-säkerhetsbulletiner varje vecka. Detta kan låta skrämmande,…

  • NVIDIA Släpper 560 Grafikdrivrutin för Linux med Öppna GPU-Kärnmoduler som Standard

    NVIDIA har nyligen lanserat den stabila versionen av sin 560 grafikdrivrutin, en viktig milstolpe för användare av Linux, FreeBSD och Solaris. Denna nya drivrutin markerar en betydande förändring genom att de öppna GPU-kärnmodulerna nu används som standard på system som stöds. Detta inkluderar flera av NVIDIA:s moderna arkitekturer som Turing, Ampere, Ada Lovelace, Blackwell, Grace…

  • Dual-boot-system drabbade av Microsoft-uppdatering – Linux-användare möts av felmeddelande

    Sammanfattning: En nyligen släppt uppdatering från Microsoft har orsakat stora problem för användare som kör både Windows och Linux på sina datorer. Trots löften om att uppdateringen inte skulle påverka Linux-enheter, har många användare rapporterat att deras system nu misslyckas med att starta Linux-operativsystemet. Förra tisdagen drabbades ett stort antal Linux-användare av oväntade problem efter…

  • Manjaro Linux Introducerar COSMIC Desktop och Stora Systemuppdateringar

    Manjaro Linux, det populära Arch-baserade operativsystemet, fortsätter att imponera med sitt senaste utbud av uppdateringar. Den senaste versionen, som nyligen släpptes, markerar en viktig milstolpe för distributionen. Bland de mest anmärkningsvärda nyheterna är lanseringen av den efterlängtade COSMIC Desktop-miljön, nu tillgänglig för Manjaro-användare i sin första alfaversion. En Ny Era med COSMIC Desktop COSMIC Desktop,…

  • Ny stor uppdatering: WirePlumber 0.5 introducerar smart filter policy

    Efter mer än två års utveckling sedan version 0.4 släpptes, är WirePlumber 0.5 äntligen här, och med denna nya version kommer en rad nya funktioner och förbättringar. Bland dessa nya funktioner hittar vi Event Dispatcher, men i denna artikel kommer vi att fokusera på en annan mycket spännande nyhet: Smart Filter Policy. WirePlumber är en…

  • Skapa och Montera en Krypterad Image-fil på Ubuntu och Debian

    Att skapa en krypterad image-fil och montera den som en hårddisk kan vara en användbar metod för att skydda känsliga data. På system som Ubuntu och Debian kan detta göras relativt enkelt med hjälp av verktyg som dd, losetup, cryptsetup, och mkfs. I denna artikel går vi igenom stegen för att skapa, kryptera och montera…

  • Introduktion till Neos CMS: Installation och Säkring på Ubuntu, Debian och Fedora

    Content Management Systems (CMS) är idag en hörnsten för att hantera och publicera innehåll på webbplatser. Genom att använda ett CMS kan användare enkelt uppdatera och underhålla en webbplats utan att behöva djupgående teknisk kunskap. Populära CMS-plattformar som WordPress, Joomla och Drupal har länge dominerat marknaden, men Neos CMS erbjuder ett kraftfullt alternativ med unika…

  • CachyOS Augusti 2024-släpp: En uppdaterad Arch Linux-baserad distribution med spännande nyheter

    CachyOS är en Arch Linux-baserad distribution som har fått allt mer uppmärksamhet tack vare sitt fokus på prestanda, användarvänlighet och stöd för den senaste tekniken. Med varje ny version introducerar utvecklarna förbättringar som gör det enklare och mer effektivt att använda CachyOS. Den senaste uppdateringen, Augusti 2024-släppet, är inget undantag och kommer med flera intressanta…

  • Så Säkrar Du Din Debian Server Med Fail2ban

    I takt med att digitala hot blir alltmer sofistikerade, blir behovet av robusta säkerhetssystem på internetexponerade servrar allt viktigare. Ett effektivt verktyg för detta är Fail2ban, ett program som skyddar din server mot brute-force-attacker genom att analysera loggfiler och tillfälligt blockera IP-adresser som uppvisar misstänkta beteenden. Fail2ban är särskilt användbart på Debian-baserade system, där version…

  • Ny uppdatering av Archinstall 2.8.2 förbättrar Arch Linux installation

    Arch Linux-användare har nu tillgång till den nyaste versionen av Archinstall, version 2.8.2, som introducerar flera signifikanta förbättringar och korrigeringar i installationssystemet. Denna senaste uppdatering, den andra i 2.8-serien, har optimerat hastigheten vid laddning av speglar och filnedladdningar, vilket förbättrar den övergripande installationsupplevelsen. En av de största förändringarna i Archinstall 2.8.2 är övergången från att…

  • Tails 6.6: En Väsentlig Uppdatering för Förbättrad Hårdvarustöd och Säkrare Lagring

    Tails (The Amnesic Incognito Live System) är ett Debian-baserat operativsystem designat för att maximera användarens anonymitet och säkerhet. När det körs från en USB-sticka eller DVD, lämnar Tails inga spår på datorn det används på, eftersom all data försvinner när systemet stängs av. Operativsystemet använder Tor-nätverket för att dirigera all internettrafik, vilket gör användaren anonym…

  • Så installerar och konfigurerar du Hestia-kontrollpanelen på Ubuntu och Debian

    Hestia-kontrollpanelen, även känd som HestiaCP, är ett kostnadsfritt och effektivt verktyg för webbhotellhantering som erbjuder gränssnitt både via webb och kommandorad. Detta gör det enklare för användare att hantera allt från domännamn och webbplatser till e-postkonton och DNS-zoner. Följande guide förklarar hur du installerar HestiaCP på Ubuntu 22.04 LTS och Debian 12 och tar dig…

  • IBM Model 5150

    IBM Model 5150, som släpptes 1980, är en riktig klassiker. Maskinen, som är utrustad med en Intel 8088-processor på 4,77 MHz, kan inte köra Linux, men den är ändå grundläggande för utvecklingen av de persondatorer vi använder idag. Under våren har Datorhjälp renoverat ett sådant exemplar åt en av sina kunder. Den x86-baserade dator som…

  • Ubuntu kommer får nyare kernel i fortsättningen

    Canonicals team för kärnutveckling har beslutat att ändra hur de väljer Linux-kärnversioner för framtida versioner av Ubuntu. Deras nya mål är att hålla sig uppdaterade med de senaste framstegen i den ursprungliga Linux-kärnan. Det nya tillvägagångssättet innebär att de kommer att implementera de senaste kärnfunktionerna och uppdateringarna i Ubuntu, även om det inkluderar att använda…

  • Ubuntu 24.04.1 försenas till sista Augusti pga buggar

    Utskjutet släppdatum för Ubuntu 24.04.1 till senare i augustiDet planerade släppet av Ubuntu 24.04.1 LTS har blivit förskjutet från den ursprungliga datumen den 19 augusti till den 29 augusti på grund av upptäckten av flera kritiska buggar. Denna försening beror på identifieringen av allvarliga problem under den slutgiltiga testningsfasen, vilket är nödvändigt för att försäkra…

  • Kom igång med Apache och Python WSGI på Ubuntu

    Kom igång med Apache och Python WSGI på Ubuntu Att driftsätta Python-webbapplikationer på en Apache-server kan låta komplicerat, men det behöver inte vara det. Med den här guiden får du en steg-för-steg instruktion om hur du enkelt kan konfigurera Apache med Python WSGI på Ubuntu, oavsett om du använder version 24.04, 23.04 eller tidigare versioner.…

  • Ett frö har såtts.

    PHP (Hypertext Preprocessor) är ett populärt skriptspråk som primärt används för att skapa dynamiska webbsidor och webbapplikationer. Språket är serverbaserat, vilket innebär att koden exekveras på webbservern innan innehållet skickas till användarens webbläsare. PHP är känt för sin enkelhet och flexibilitet, vilket gör det till ett utmärkt val för både nybörjare och erfarna utvecklare. Det…

  • Bra ljudredigeringsprogram för Linux.

    Här nedan har linux.se sammanställt en lista över olika ljudredigeringsprogram som finns tillgängliga som öppen källkod för Linux. Vi har varken betygsatt dem eller rangordnat dem. Länkarna leder till linux.se:s wiki, där du kan hitta mer information om respektive program. Audacity är ett gratis och öppen källkods ljudredigeringsprogram som erbjuder verktyg för inspelning och redigering…

  • Så installerar du Chromium på Ubuntu 24.04 LTS: En praktisk guide

    Introduktion Chromium är inte bara kärnan bakom många av dagens ledande webbläsare som Google Chrome och Microsoft Edge, utan också en mycket anpassningsbar och integritetsinriktad webbläsare i sin egen rätt. För dem som värderar öppen källkod och önskar en transparent användarupplevelse, är Chromium ett perfekt val. I denna artikel guidar vi dig genom processen att…

  • System76 lanserar Pop!_OS 24.04 LTS med banbrytande COSMIC Alpha-skrivbordsmiljö

    Linux-hårdvaruleverantören System76 har officiellt släppt den efterlängtade Pop!_OS 24.04 LTS, som nu är tillgänglig för allmänheten. Denna senaste uppdatering introducerar den helt nya COSMIC Alpha-skrivbordsmiljön, baserad på programmeringsspråket Rust, vilket markerar en betydande utveckling i företagets mjukvaruerbjudanden. Pop!_OS 24.04 LTS, som är byggt på grundval av Ubuntu 24.04 LTS (Noble Numbat), bär med sig alla…

  • Parrot OS: En Säkerhetsfokuserad Linux-distribution för Integritet och Säkerhet

    Parrot Security, ofta kallad ParrotOS eller bara Parrot, är en gratis och öppen källkodsbaserad Linux-distribution som bygger på Debian. Den är speciellt utformad för säkerhetsexperter, utvecklare och alla som värdesätter integritet. Med en omfattande uppsättning verktyg för IT-säkerhet och digital forensik erbjuder Parrot OS allt du behöver för att skydda din integritet online eller utveckla…

  • Guide: Så Skapar Du Din Egen .Onion-Webbplats på Dark Web

    Om du funderar på hur Tor fungera artikel finns här Den digitala erans skuggor finns en dold värld känd som dark web, där .onion-webbplatser erbjuder en anonymitet som är svår att uppnå på det vanliga internet. Att skapa en .onion-webbplats kan vara motiverat av önskan att behålla en hög nivå av privatliv eller helt enkelt…

  • Installationsguide för GoAccess på Ubuntu 24.04

    GoAccess är ett kraftfullt verktyg för realtidsanalys av webbserverloggar, som är speciellt utformat för Unix-baserade operativsystem såsom Ubuntu. Detta verktyg stödjer en rad olika loggformat, däribland de från Apache, Nginx och Amazon S3, och erbjuder användarna en interaktiv och visuell upplevelse direkt i terminalen eller via ett webbgränssnitt. Med GoAccess kan systemadministratörer och utvecklare enkelt…

  • Annons

    Testa Linux på din dator! I oktober 2025 upphör Microsoft med att ge support för Windows 10. Även Apple har korta supportcykler för sin hårdvara. Genom att installera Ubuntu 24.04 LTS på datorer som Microsoft och Apple inte längre stödjer, kan du förlänga din dators livslängd. Med Ubuntu 24.04 LTS får du: Möjlighet att streama…

  • Mozilla Firefox 129 är nu tillgänglig för nedladdning: Här är vad som är nytt

    Den senaste versionen av Mozilla Firefox, den öppna, gratis och plattformsoberoende webbläsaren, har nu släppts och finns tillgänglig för nedladdning inför den officiella lanseringen den 6 augusti 2024. Firefox 129 är en mindre uppdatering, men den kommer med flera viktiga förbättringar och nya funktioner. Förbättrad Lässtilm En av de mest märkbara förbättringarna i Firefox 129…

  • Kernel 6.9 når end of life

    Linux kernel 6.9 har officiellt nått slutet av sin livscykel och användare över hela världen uppmanas att uppgradera till den nyare Linux kernel 6.10 så snart som möjligt. Denna uppdatering är viktig eftersom Linux kernel 6.9, som introducerade flera nya funktioner och förbättringar, inte längre kommer att få säkerhetsuppdateringar eller buggfixar. Nyheter och funktioner i…

  • Gör din digitala skylt med Linux och annan öppen källkod mjukvara, del 2

    Nu har vi kommit fram till del 2 i vår artikelserie om att bygga en egen digital skylt. I del 1 gick vi igenom hur man konfigurerar Debian och startar Firefox i kioskläge. I denna del ska vi diskutera lite om vilken mjukvara man kan använda för sin digitala skylt. Det finns många webbapplikationer som…

  • Så spelar du retro spel på din linuxmaskin

    Spela retrospel med RetroArch på Ubuntu 24.04RetroArch är en kostnadsfri programvara som fungerar som ett gränssnitt för olika spel- och medieemulatorer. Det är en mångsidig applikation som ger dig möjligheten att spela spel från konsoler som PS1, PS2, PSP, Nintendo Switch, och Commodore direkt från en och samma plattform. Dolphin, PPSSPP och MelonDS är exempel…

  • Så bygger du din digitalaskylt med Linux.

    Digitala skyltar: Utmaningar och lösningar Digitala skyltar har funnits i cirka 30 år och har blivit allt vanligare i vår vardag. De finns i tunnelbanor, på bussar och i butiker. Utmaningen har dock varit att utveckla dessa system till en rimlig kostnad. Behovet Många småföretagare som driver verksamheter beroende av väder eller andra variabler finner…

  • En Introduktion till WireGuard: En Modern VPN-Lösning för Linux

    I den digitala världen idag är behovet av säkra och effektiva kommunikationsvägar viktigare än någonsin. En VPN, eller Virtuellt Privat Nätverk, är teknologi som skapar en säker tunnel mellan enheter på internet, vilket möjliggör privat kommunikation över offentliga nätverk. Bland de många VPN-lösningarna på marknaden utmärker sig WireGuard för dess modernitet och effektivitet, särskilt för…

  • Så här installerar du Zoom på Ubuntu och andra Linux-distributioner

    Under COVID-19-pandemin när många oroade sig för sina arbeten, blev videokonferenstjänsten Zoom en viktig lösning för att skapa en bro mellan hemmet och kontoret. Detta gjorde det möjligt för människor att fortsätta sitt arbete hemifrån, underlätta kommunikationen med kollegor och minska kostnaderna för arbetsplatser. Detta bidrog inte bara till ökad företagsvinst, utan anställda uppskattade också…

  • Screaming Frog SEO Spider: En Guide till Detta Kraftfulla SEO-verktyg

    Introduktion till Screaming Frog SEO Spider Screaming Frog SEO Spider är ett avancerat och mångsidigt verktyg designat för att analysera och optimera webbplatser ur ett SEO-perspektiv. Det fungerar genom att ”krypa” genom webbsidor på ett liknande sätt som en sökmotor och samlar in data som kan användas för att förbättra webbplatsens synlighet och prestanda. Screaming…

  • Arch Linux 2024.08.01 med Kernel 6.10

    Arch Linux är känt för att vara ett lättviktigt och flexibelt operativsystem som ger användare friheten att skräddarsy sin installation efter eget behov. Det har länge varit populärt bland mer tekniskt kunniga användare på grund av dess filosofi att erbjuda enkla lösningar utan onödiga tillägg. Nu introduceras Arch Linux 2024.08.01, en spännande ny utgåva som…

  • Skapa en fullständig säkerhetskopia av din dator med hjälp av nätverksansluten lagring

    Att säkerhetskopiera din dator är avgörande för att skydda dina data mot oväntade händelser som hårddiskkrascher eller skadlig programvara. För användare av Ubuntu 24.04 LTS finns en effektiv metod för att skapa en komplett image av systemet. Denna guide går igenom hur du skapar en fullständig image av din dator, vilket inkluderar alla partitioner och…

  • Hur du installera Dolphin emulator på Ubuntu 24.04

    Dolphin Emulator: En port till det förflutna med modern teknologi Dolphin är en kraftfull och flexibel emulator som förnyar upplevelsen av att spela Nintendo GameCube och Wii-spel på moderna datorer. Med öppen källkod och ständiga uppdateringar ger Dolphin användarna möjlighet att njuta av dessa klassiska spel i HD-upplösning och med optimal prestanda. Emulatorn stödjer också…

  • ZimbaBlad bra maskin för olika linux lösningar

    För ungefär ett år sedan testade vi på Linux.se ZimaBord (https://www.linux.se/zimabord/), och nu undersöker vi närmare ZimaBlad. ZimaBlad finns i flera olika konfigurationer, men denna gång är det olika processorer, och man utrustar den med eget minne. Modellen som Linux.se har köpt kostar i grundutförande $80. Några förbättringar som har gjorts sedan ZimaBord är att…

  • Xen 4.19 Hypervisor: Nyckelspelaren i Virtualiseringens Värld

    Xen är en typ-1 hypervisor, känd för sin förmåga att möjliggöra virtuella maskiner att köra direkt på systemets hårdvara utan att behöva ett underliggande operativsystem. Detta skiljer den från typ-2 hypervisorer som kräver ett värdoperativsystem. Som ett ledande projekt inom området för öppen källkods virtualisering, använder Xen en mikrokärnarkitektur för att effektivt hantera flera operativsystem…

  • PipeWire 1.2.2: Förbättrad ljudprestanda och buggfixar

    PipeWire, ett open-source multimediaramverk, har snabbt blivit en hörnsten i Linux-ekosystemet genom att erbjuda avancerad hantering av ljud- och videoströmmar. Utvecklat för att ersätta äldre system som PulseAudio och JACK, strävar PipeWire efter att kombinera det bästa från båda världarna och leverera en enhetlig lösning för professionell ljudproduktion och daglig användning. Nyheter i version 1.2.2…