• Zorin OS 16.3

    Zorin OS 16.3 i uppstartat i en VM.

    Zorin OS 16.3 är här, en ubuntu 22.04 LTS Clone. Utseende mässig försöker man imitera Windows eller Mac OS. Zorin OS kommer med dom vanlig innehållet man kan för vänta sej av Desktop distrubtion idag, LibreOffice och Firefox som standard som webläsare. Det går installera språket på Svenska, men Engelska lyser igenom i desktop i mijö.

    Zorin provkördes på Dell laptop utrustad med Intel(R) Core(TM) i7-2620M ( CPU Lanserad första kvartalet 2011 ) och 4 GB RAM och ombyggd med SSD disk. Desktopen kändes lite små buggig. Ställer man in desktopen på att den skall skala skärmen med 200%, så fungera inte start menun. Kan var mindre bra t.ex om vill ansluta en 4K skärmn.

    Länkar för nerladdning och sånt hittar ni vår wiki.

    https://wiki.linux.se/index.php/Zorin

  • Få Linux installera för 300:-

    Datorhjälp på Orrspelsvägen 13, Bromma

    Har du en dator som är m/ä? Exempelvis en Macbook , imac eller liknade, som t.ex Apple har slutat supportat? Släng den inte! Kör LINUX!

    På Orrspelsvägen 13, Bromma ligger Sveriges enda Linuxbutik , här kan vanliga konsumenter får hjälp att koventera äldre och fungerade datorer till att köra Linux.

    För 300:- installera Datorhjäp Ubuntu / Mint eller Debian på din dator. ( BACKUP INGÅR EJ ) . Priset gäller x86 baserade maskiner.

    Mer information finns hos Datorhjälp

  • Whonix Linux när du inte vill att storebror skall lägga pussel om ditt liv.

    Bild lånad ifrån https://linuxiac.com/whonix-17-security-hardened-linux-distro/

    Den nyss släppta Whonix 17-säkerhetshärdade Linux-distron är allt som integritetsfokuserat och anonymitetsparanoider har drömt om.

    När det gäller internetsäkerhet och anonymitet är det första namnet som kommer att tänka på Tails, en populär och allmänt använd Linux-distro bland integritetsmedvetna användare.

    Men inom samma område finns det ett annat namn som, även om det är mindre känt, erbjuder ännu större anonymitet och säkerhet i din internetupplevelse.

    Vad är Whonix Linux?
    Whonix är en Debian-baserad, integritetsfokuserad och säkerhetshärdad Linux-distribution utformad för att ge användare högsta möjliga anonymitet och integritet online.

    Den är speciellt anpassad för dem som prioriterar att skydda sin digitala identitet, skydda känslig information och undvika övervakning.

    Men vad skiljer Whonix från andra integritetsorienterade Linux-distributioner? I kärnan ligger det unika tillvägagångssättet att köra två virtuella maskiner (VM) ovanpå användarens värdsystem, ”gatewayen” och ”arbetsstationen”, i tandem, vilket ger en ogenomtränglig barriär mellan användaren och omvärlden.

    Denna design skyddar effektivt användare från attacker och säkerställer att skadlig programvara inte kan komma åt internet direkt.

    1. Whonix Gateway
      Whonix gateway VM hanterar exklusivt alla nätverksanslutningar, vilket säkerställer att all inkommande och utgående trafik kanaliseras genom Tor-nätverket. Denna inställning döljer effektivt användarens IP-adress, vilket gör det nästan omöjligt för någon att spåra deras onlineaktiviteter.
    2. Whonix Workstation
      Den andra virtuella datorn, ”arbetsstationen”, är en skyddad miljö för dagliga uppgifter, isolerad från gatewayen och externt internet. Denna isolering skyddar användaren från potentiella hot, såsom skadlig programvara, IP- eller MAC-läckor, samtidigt som den säkerställer att ingen känslig information lämnar det säkra Tor-nätverket.
    3. Nyligen, med lanseringen av den helt nya Whonix 17, har säkerhet och internetanonymitet tagits till nya höjder, vilket tillgodoser behoven hos även de mest säkerhetsmedvetna användarna.

    Whonix 17 funktioner

    Drivs av Linux-kärnan 6.1 LTS, Whonix 17 bygger på de solida axlarna av Debian 12, och utnyttjar kraften och stabiliteten i denna Linux-distro som har blivit en institution gällande frihet, säkerhet och tillförlitlighet.

    Tor-nätverket ligger i hjärtat av Whonix, och Tor-webbläsaren är dess viktiga komponent. Så i Whonix 17 har webbläsaren fått en uppdatering till v12.5.1, baserad på Mozilla Firefox 102.13.0esr.

    Utöver det är de använda Tor-paketen nu från Debians stabila istället för Tor Project-förvaret.

    Till skillnad från Tails, som använder GNOME som skrivbordsmiljö, litar Whonix-utvecklare på Xfce. I detta ljus inkluderar Whonix 17 den senaste och uppdaterade versionen, Xfce 4.18, som ger alla de nya funktioner som skrivbordsmiljön erbjuder. Du kan lära dig mer om dem här.

    Och slutligen, vi kommer att nämna att distron nu är standard på Zsh-skalet, och Qubes-mallarna har bytt namn – ”whonix-gw-16” till ”whonix-gateway-17” och ”whonix-ws-16″ till ” whonix-workstation-17″, respektive.

    För mer detaljerad information, besök releasemeddelandet eller projektets webbplats.

    Det bör noteras att Whonix inte erbjuder välkända ISO-installationsbilder. Istället måste du ladda ner OS:s förbyggda bilder för virtualiseringsverktyg som VirtualBox, KVM eller Qubes OS.

    Dessutom tillåter inte operativsystemet att det installeras på fysisk hårdvara, och av säkerhetsskäl kan det endast köras som en virtuell maskin.

    Artikel ovan är maskin översatt med Google och orginalartikel kan läsas på https://linuxiac.com/whonix-17-security-hardened-linux-distro/

    Länkar för nerladdning och liknade hittar du i vår wiki på

    https://wiki.linux.se/index.php/Whonix

    Författare av artikel ovan är
    Bobby Borisov

  • Risc V64 bli är nu en officiell Debian arkitektur!

    Debian antar officiellt RISC-V64-arkitekturen i sin kommande utgåva! Släpp lös potentialen för innovation med öppen källkod med denna banbrytande utveckling.

    En god nyhet för öppen källkodsgemenskapen som helhet. RISC-V64-arkitekturen debuterar officiellt som en del av den kommande Debianutgåvan! Detta stora framsteg kommer att revolutionera hur vi interagerar med mjukvara och hårdvara, släppa lös en ny era av möjligheter och omdefiniera datorlandskapet.

    RISC-V64 är en 64-bitars instruktionsuppsättningsarkitektur (ISA) som är baserad på RISC-V-instruktionsuppsättningen. Det är en öppen källkods-ISA, vilket betyder att den är royaltyfri, och vem som helst kan använda den för att designa och tillverka RISC-V-processorer. RISC-V64 är en kraftfull ISA som kan användas för att skapa en mängd olika processorer, från inbyggda system till högpresterande servrar.

    Debian, känd för sin robusthet och engagemang för principer med öppen källkod, har noga övervakat utvecklingen av RISC-V64 under ganska lång tid. Efter rigorösa tester och utvärderingar av ett team av dedikerade utvecklare har den förtjänat sin plats som en officiell arkitektur i den kommande Debian-utgåvan. Detta drag signalerar Debians förtroende för RISC-V64:s stabilitet och potential att forma framtidens datorer.

    Enligt tillkännagivandet kan du nu komma åt paketlistorna på denna sida; men mycket arbete måste göras innan du börjar använda Debian för RISC-V64 hårdvara. Inledningsvis skulle paketen porteras och flyttas till Debian ”sid”, – som är en testgren av Debian. Dessutom krävs en hel del tester eftersom det skulle bli en ny arkitektur.

    Teamet är optimistiskt att det officiellt kommer att finnas tillgängligt med Debian 13 ”Trixie”, som kommer att vara runt 2025.

    Många SoC-chips är under utveckling (som Googles Titan M2) eller i produktion idag med RISC-V64 från stora företag för att minska tillverkningskostnaderna och andra användningsfall. Debians officiella stöd är en viktig milstolpe i detta avseende.

    Orginal artikel på Engelska :

  • Liquorix Kernel

    Film som visa hur man installera Liquorix kärnan på ett ubuntu 22.04 LTS system.

    Liquorix är en entusiast Linux-kärna designad för kompromisslös lyhördhet i interaktiva system, vilket möjliggör beräkning med låg latens i A/V-produktion och minskade avvikelser i bildtid i spel.

    -PDS Process Scheduler: Rättvis processschemaläggare för spel, multimedia och realtidsladdningar.

    -Schemaläggning med hög upplösning: 1000 Hz tickhastighet för exakt schemaläggning av uppgifter med lågt jitter.
    -Uttagbar trädbaserad hierarkisk RCU: RCU-implementering för realtidssystem.
    Hard Kernel Preemption: Den mest aggressiva kärnan preemption innan realtidskorrigeringar krävs. Garanterar ett lyhört system under scenarier med hög intensitet med blandad arbetsbelastning.
    -Budget Fair Queue: Rätt diskschemaläggare optimerad för skrivbordsanvändning, hög genomströmning/låg latens.
    -TCP BBR2 Congestion Control: Snabb överbelastningskontroll, maximerar genomströmningen, garanterar högre hastigheter än Cubic.
    -Komprimerad Swap: Swap-lagring komprimeras med LZ4 med zswap
    Multigenerational LRU: Alternativ LRU-algoritm som fungerar bättre under högt minnestryck och drifttider.
    -Binära byggnader för populära Debian-distros: Binära byggnader produceras för Debian Stable, Testing och Unstable. Ubuntu-versioner är tillgängliga på Liquorix PPA samma dag inom några timmar efter att Debian-utgåvorna har släppts.
    -Distribution Kernel Drop-in Replacement: Korrekt distributionsstilskonfiguration som stöder det bredaste urvalet av hårdvara. Paravirtualiseringsalternativ aktiverade för att minska overhead under virtualisering.

    För den som vill testa Liquorix Kernel bör kanske göra detta på en exprimintell installtion och inte på en skarp dator. På liquorix hemsida finns installations script för Debian, ubuntu och Arc.

    https://liquorix.net/

  • Gratis Ebok :

    Ansible for DevOps

    Server and configuration management for humans

    Ansible är ett enkelt, men kraftfullt, server- och konfigurationshanteringsverktyg (med några andra knep i rockärmen). Den här boken hjälper de som är bekanta med kommandoraden och grundläggande skalskript att börja använda Ansible för att tillhandahålla och hantera allt från en till tusentals servrar.

    Boken börjar med grunderna, som att installera Ansible, sätta upp en grundläggande inventeringsfil och grundläggande koncept, och guidar dig sedan genom Ansibles många användningsområden, inklusive ad-hoc-kommandon, grundläggande och avancerade playbooks, applikationsdistributioner, serverförsörjning med flera leverantörer och även Docker-orkestrering! Allt förklaras med relevanta verkliga exempel, ofta med hjälp av Vagrant-hanterade virtuella maskiner.

    Exempel i boken är testade med den senaste versionen av Ansible.

    https://leanpub.com/ansible-for-devops/c/CTVMPCbEeXd3?fbclid=IwAR3CNi45FDeCgqljj8GhwX7B04fvIoUzw7jYGpf8ZsP14rBy-RC5ARgYrbc

    Här kan man hitta mer information ansible

    https://www.ansible.com/

  • CloneZilla är bästa fria mjukvara för att klona en hårddisk.

    Clonezilla grässnitt är textbaserad. Kan kräva lite övning innan man leker på skarp maskin.

    Clonezilla är ett av mina favoritverktyg för kloning av hårddiskar. Denna speciella uppfattning om kloningsprocessen är mer som en startbar Linux-distribution som kan kopiera bit-för-bit, och den stöder massor av filsystem (inklusive FAT32, NTFS, HFS+, UFS, NetBSD, OpenBSD, xfs, jfs, btrfs, f2fs, nilfs2 och till och med LVM2). Det finns ett obevakat läge och multicast-stöd inbyggt, såväl som möjligheten att installera om Grub bootloader.

    Clonezilla kan vara det enskilt mest kraftfulla verktyget för diskkopiering som inte har någon prislapp. Och om du vill klona flera maskiner snabbt, kan Clonezilla SE klona 40 maskiner samtidigt. Clonezilla använder ett curses gränssnitt, så vissa kanske tycker att det är lite utmanande till en början.

    Ladda hem CloneZilla här

Månad: juli 2023

  • Zorin OS 16.3

    Zorin OS 16.3 är här, en ubuntu 22.04 LTS Clone. Utseende mässig försöker man imitera Windows eller Mac OS. Zorin OS kommer med dom vanlig innehållet man kan för vänta sej av Desktop distrubtion idag, LibreOffice och Firefox som standard som webläsare. Det går installera språket på Svenska, men Engelska lyser igenom i desktop i…

  • Få Linux installera för 300:-

    Har du en dator som är m/ä? Exempelvis en Macbook , imac eller liknade, som t.ex Apple har slutat supportat? Släng den inte! Kör LINUX! På Orrspelsvägen 13, Bromma ligger Sveriges enda Linuxbutik , här kan vanliga konsumenter får hjälp att koventera äldre och fungerade datorer till att köra Linux. För 300:- installera Datorhjäp Ubuntu…

  • Whonix Linux när du inte vill att storebror skall lägga pussel om ditt liv.

    Den nyss släppta Whonix 17-säkerhetshärdade Linux-distron är allt som integritetsfokuserat och anonymitetsparanoider har drömt om. När det gäller internetsäkerhet och anonymitet är det första namnet som kommer att tänka på Tails, en populär och allmänt använd Linux-distro bland integritetsmedvetna användare. Men inom samma område finns det ett annat namn som, även om det är mindre…

  • Risc V64 bli är nu en officiell Debian arkitektur!

    Debian antar officiellt RISC-V64-arkitekturen i sin kommande utgåva! Släpp lös potentialen för innovation med öppen källkod med denna banbrytande utveckling. En god nyhet för öppen källkodsgemenskapen som helhet. RISC-V64-arkitekturen debuterar officiellt som en del av den kommande Debianutgåvan! Detta stora framsteg kommer att revolutionera hur vi interagerar med mjukvara och hårdvara, släppa lös en ny…

  • Liquorix Kernel

    Liquorix är en entusiast Linux-kärna designad för kompromisslös lyhördhet i interaktiva system, vilket möjliggör beräkning med låg latens i A/V-produktion och minskade avvikelser i bildtid i spel. -PDS Process Scheduler: Rättvis processschemaläggare för spel, multimedia och realtidsladdningar. -Schemaläggning med hög upplösning: 1000 Hz tickhastighet för exakt schemaläggning av uppgifter med lågt jitter.-Uttagbar trädbaserad hierarkisk RCU:…

  • Gratis Ebok :

    Ansible for DevOps Server and configuration management for humans Ansible är ett enkelt, men kraftfullt, server- och konfigurationshanteringsverktyg (med några andra knep i rockärmen). Den här boken hjälper de som är bekanta med kommandoraden och grundläggande skalskript att börja använda Ansible för att tillhandahålla och hantera allt från en till tusentals servrar. Boken börjar med…

  • CloneZilla är bästa fria mjukvara för att klona en hårddisk.

    Clonezilla är ett av mina favoritverktyg för kloning av hårddiskar. Denna speciella uppfattning om kloningsprocessen är mer som en startbar Linux-distribution som kan kopiera bit-för-bit, och den stöder massor av filsystem (inklusive FAT32, NTFS, HFS+, UFS, NetBSD, OpenBSD, xfs, jfs, btrfs, f2fs, nilfs2 och till och med LVM2). Det finns ett obevakat läge och multicast-stöd…