En 6 timmars kurs på Engelska ( Det går att ställa in automatisk översättning till Svenska på youtube )
Om du är ny på Linux är den här nybörjarkursen för dig. Du kommer att lära dig många av de verktyg som används varje dag av både Linux SysAdmins och de miljontals människor som kör Linux-distributioner som Ubuntu på sina datorer. Den här kursen kommer att lära dig hur du navigerar i Linuxs grafiska användargränssnitt och kraftfulla ekosystem för kommandoradsverktyg.
⌨️ (0:00:00) Introduktion ⌨️ (0:01:38) Kapitel 1. Introduktion till Linux-familjer ⌨️ (0:07:39) Kapitel 2. Linuxfilosofi och koncept ⌨️ (0:16:37) Kapitel 3. Grunderna i Linux och systemstart ⌨️ (1:05:36) Kapitel 4. Grafiskt gränssnitt ⌨️ (1:34:29) Kapitel 5. Systemkonfiguration från det grafiska gränssnittet ⌨️ (2:04:27) Kapitel 6. Vanliga applikationer ⌨️ (2:12:57) Kapitel 7. Kommandoradsfunktioner ⌨️ (3:25:50) Kapitel 8. Hitta Linux-dokumentation ⌨️ (3:36:53) Kapitel 9. Processer ⌨️ (4:07:51)Kapitel 10. Filoperationer ⌨️ (4:31:11) Kapitel 11. Textredigerare ⌨️ (4:49:25) Kapitel 12. Användarmiljö ⌨️ (5:13:32) Kapitel 13. Manipulera text ⌨️ (5:40:04) Kapitel 14. Nätverksdrift
Linux Lite är en ständigt utvecklad och förbättrad Linuxdistribution baserad på Ubuntu och Debian. Denna 10 år gamla Linux-distribution är perfekt för din äldre hårdvara som behöver en vänlig och väldesignad distro. Teamet marknadsför denna distro som en idealisk utgångspunkt för Windows-användare som slutar med hårdvara som inte stöds med Windows. De främsta fördelarna med denna distro är välanpassade och snygga Xfce-skrivbord med en Ubuntu-bas, den senaste kärnan och, naturligtvis, en 32-bitars ISO-bild.
Puppy Linux är lite annorlunda än traditionella distros där ute. Den är utformad för att köras från RAM utan att behöva installera den i ett fysiskt system. Om det är rätt konfigurerat kan du spara sessionerna, plus att det fortsätter att fungera bra även om du tar bort det startbara mediet.
Denna Linux-distro är binärkompatibel med Ubuntu LTS-versioner; den senaste versionen är baserad på Ubuntu 20.04 LTS. Eftersom Ubuntu tappade 32-bitarsstödet, tappade den senaste versionen 32-bitarsversionen.
Puppy Linux-användningsfall är perfekta för äldre datorer, netbooks och hårdvara med mindre än 1 GB RAM. I kärnan drivs det av supersnabba JWM (Jow’s Window Manager), Puppy Package Manager som stöder .deb, .rpm och dess inbyggda PET-paket.
Sammantaget är det en perfekt och väldesignad Linux-distribution för äldre hårdvara, helt enkelt.
Funktioner: -Baserat på Ubuntu LTS-versionen -Det kan köras på low-end Netbooks -Fungerar direkt från RAM även efter att du tagit bort det startbara mediet -Unik pakethanterare – Puppy Package Manager -Drivs av JWM
Linux.se åsikt! Testade boota upp Puppy linux på en maskin med Atom CPU, maskinen är en Acer One, var vanliga runt 2008-2010 som så kallade nettop. Dom såldes med Windows XP eftersom Windows Vista var för krävande denna maskin I min enkla test så funger den , förutom trådlåsa nätverket. Den webbläsare som är standard verka har svårt för moderna hemsidor.
3. BunsenLabs Linux
Den tredje lätta Linux-distroen i den här listan är BunsenLabs Linux, en efterföljare till Crunchbang-projektet. BunsenLabs Linux är baserat på Debian Stable-grenen, vilket ger moderna applikationer till ditt low-end-system. Denna distro tillhandahåller en 32-bitars versionsbild för low-end-system och ett standard 64-bitarssystem för din vanliga hårdvara. I kärnan drivs BunsenLabds av en förkonfigurerad OpenBox-fönsterhanterare med en fantastisk tint2-panel, förkonfigurerad Conky och jgmenu.
Sammanfattning av funktioner:
-Baserat på Debian Stable-gren -Openbox fönsterhanterare med tint2 panel, conky och jgmenu -Den tillhandahåller ett 32-bitars installationsprogram -Hjälp och support är tillgänglig via officiella forum
Lubuntu är känt för att vara en lättviktig Linux-distribution. Det är en officiell Ubuntu Linux-smak som har den lätta LxQt-skrivbordsmiljön. Lubuntu ger dig moderna Ubuntu Linux-paket och teknologi samtidigt som den har LxQt för din low-end hårdvara. Även om det kan kräva några extra systemresurser jämfört med andra distros i den här listan, är det fortfarande en go-to Linux-distro för äldre hårdvara.
Om du behöver en måttligt lättare Linux-distribution som är stabil och fungerar direkt, välj sedan Lubuntu.
Den femte lätta Linux-distributionen är Absolute Linux, baserad på Slackware Linux. Denna distro paketerar alla nödvändiga dagliga applikationer i sin installationsbild så att du får en komplett distro ur lådan. Absolute Linux har IceWM och ROX Desktop, som ger dig ultimat hastighet när du använder den på din äldre hårdvara. Det är systemd-fritt, vilket ger en extra fördel jämfört med andra distributioner.
Sammanfattning av funktioner:
-Baserat på Slackware -Systemfritt -Paketerar nödvändig programvara -Drivs av IceWM och pakethanteraren Slapt-get -Artikel ovan är översatt ifrån
https://sourceforge.net/projects/absolute-linux/files/Absolute64-snapshot/ 6. antiX Linux
Ännu en lätt Linux-distribution vi vill lyfta fram är antiX Linux. AntiX Linux är baserat på Debians
stabila gren och har flera attraktiva funktioner. I kärnan använder den IceWM, Fluxbox och ROX Desktop-alternativ, vilket ger dig en utmärkt och snabb skrivbordsupplevelse. Det är helt systemd-fritt och använder sysVinit och runit system. AntiX Linux ger dig också ett 32-bitars installationsprogram och har fyra varianter – Full, Core, Base och netto för olika användningsfall.
-Baserat på Debians stabil
-Den tillhandahåller ett 32-bitars installationsprogram
-Systemd gratis
-Drivs av IceWM och andra fönsterhanterare
https://antixlinux.com/7. LXLE
LXLE Linux är en spin av Lubuntu LTS-serien med ett LXDE-skrivbord istället för ett LXQt-skrivbord. Valet av applikationer, installationsprogram och andra funktioner gör det till en perfekt distro för äldre hårdvara. Den är idealisk för att återuppliva ditt gamla system med en stabil Ubuntu-LTS-bas och en snabb LXDE-skrivbordsmiljö.
https://www.lxle.net/
8. Porteus Linux
Men enligt min personliga åsikt känner jag att LXQt är lite snabbare än LXDE. Tja, den feedbacken kan vara relativ och kan vara annorlunda för dig. Det finns inte många Linux-distributioner idag, vilket ger dig en LXDE-smak. Därför är det en av de unika och lätta Linux-distributionerna för ditt dagliga bruk.
http://www.porteus.org/9. Q4OS
Q4OS är en unik Linux-distribution i den här listan. Den riktar sig till de äldre Windows-systemen, som har blivit föråldrade idag. Många äldre datorer brukade köra Windows XP och Windows 7. De fungerar inte längre bra med Windows och vissa moderna Linux-distributioner eftersom det moderna och uppdaterade operativsystemet kräver mycket mer datorkraft och resurser.
Q4OS riktar sig till dessa användningsfall och ger dig en väldesignad Linux-distribution med funktioner som ett 32-bitars installationsprogram, Windows installationsprogram, Trinity Desktop-miljöer, förgjorda Windows-teman, etc.
https://q4os.org/
Linux.se kommentar : Man har försökt att efterlikna Windows XP rent grafikmässig. Om den klara av att köra Windows XP binärer framgår inte, men troligen inte. Har bara testat i en VBOX
10. MX Linux
Den sista Linux-distributionen i denna lista är den berömda MX Linux, som har gjort sina funktioner och unika på senare tid. Jag tvivlade dock på om jag skulle lista MX Linux som lätt. För enligt min mening är det en medelviktig Linux-distribution om du tänker på dess KDE Plasma-smak.
Den har dock några funktioner som gör den till en perfekt kandidat för lätta Linux-distributioner. MX Linux är baserat på Debian Stable-grenen och skapat med antiX-komponenter. Den har sina egna MX Linux-baserade applikationer för ditt extra arbetsflöde. Du får KDE Plasma, Xfce och Fluxbox som skrivbordsalternativ.
https://mxlinux.org/
Om du tittar noga är det mesta av den lätta Linux-distribution vi listade här baserad på Debian Linux. Det är verkligen det "universella operativsystemet". Moderna Linux-skrivbordsmiljöer som GNOME 40+ och KDE Plasma med Systemd init-system är inte längre kompatibla med äldre hårdvara. Allt eftersom tekniken fortskrider introduceras också mer komplexitet i programvaran, vilket kräver avancerade system.
Som sagt, jag hoppas att du får en uppfattning om vilka lätta Linux-distributioner du ska välja för din gamla bärbara dator eller PC från den här listan. Var och en av dem tjänar olika smaker och behov med ett mål: att återuppliva dina äldre system. Så gör ditt val.
Innehåller ovan är översatt ifrån :
https://www.debugpoint.com/lightweight-linux-distributions-2022/
Updaterat Hårddisk är nu byt på serven och vi är tillbaka efter en kortare nertid. Tack till vår leverantör Spacedump IT , som åkte tur/retur , Tidaholm – Stockholm för att lösa problemet.
Här kan ni läsa mer om problem med Samsung 2 TB 980 Pro.
Under pandemin har tillgången på Raspberry Zero varit begränsat, ursprunligen skulle den kostar 150:- men har varit uppe i 1000:-
Hos Electrokit kan man nu köpa den för 200:- inkl. moms, men begräsad till Nordiska köpare och max köp 10 enheter åt gången och Raspberrypi.dk vara samma pris €19,03 inkl. VAT doch framgår inte om det finns begräsningar i antalet enheter.
Att byta eller byta utrymme representerar en fysisk minnessida som bor ovanpå en diskpartition eller en speciell diskfil som används för att utöka RAM-minnet i ett system när det fysiska minnet fylls upp.
Med den här metoden för att utöka RAM-resurserna dumpas inaktiva minnessidor ofta till växlingsområdet när inget RAM-minne är tillgängligt. Men på grund av rotationshastigheten hos klassiska hårddiskar är swap-utrymme mycket lägre i överföringshastigheter och åtkomsttid jämfört med RAM.
På nyare maskiner med snabba SSD-hårddiskar kan det att reservera en liten partition för byte avsevärt förbättra åtkomsttid och hastighetsöverföring jämfört med klassisk hårddisk, men hastigheten är fortfarande storleksordningar lägre än RAM-minne.
Vissa föreslår att bytesutrymmet bör ställas in som dubbelt så mycket maskin-RAM. På system med mer än 4 GB RAM bör dock bytesutrymme ställas in mellan 2 eller 4 GB.
Om din server har tillräckligt med RAM-minne eller inte kräver användning av växlingsutrymme eller om växlingen kraftigt minskar din systemprestanda, bör du överväga att inaktivera växlingsområdet.
Leta efter storleken Byt utrymme som används. Om den använda storleken är 0B eller nära 0 byte, kan det antas att swap-utrymme inte används intensivt och säkert kan inaktiveras.
Hur man kontrollerar Swap Partition i Linux Följ sedan kommandot blkid, leta efter TYPE=”swap”-raden för att identifiera swap-partitionen, som visas i skärmdumpen nedan.
Hur man inaktiverar Swap i Linux När du har identifierat växlingspartitionen eller filen, utför kommandot nedan för att avaktivera växlingsområdet.
Hur man inaktiverar Swap permanent i Linux För att permanent inaktivera växlingsutrymme i Linux, öppna filen /etc/fstab, sök efter växlingsraden och kommentera hela raden genom att lägga till ett # (hashtag)-tecken framför raden, som visas i skärmdumpen nedan.
Efter omstarten av systemet bör utförande av kommandona som presenteras i början av denna handledning återspegla att växlingsområdet har inaktiverats helt och permanent i ditt system.
När man skall göra detta? Man bör vara säker på att din dator har tillräcklig mycket intern minne, en dator som får slut på RAM kan bli extremt seg, version av kernel vara avgörande.
Dock kan swap filer genera väldig mycket skriv operationer , då moderna SSD diskar har att begränsat antal skriv operationer kan detta vara motiverat.
Textbearbetningskommandon är en uppsättning inbyggda kommandon som används för att manipulera text. Dessa kommandon tillåter användare att snabbt och effektivt söka, ändra och extrahera data från textfiler.
Mozilla Firefox 113 öppen källkod, plattformsoberoende och gratis webbläsare är nu tillgänglig för nedladdning inför den officiella lanseringen den 9 maj 2023, för dig som föredrar att använda de officiella binära paketen.
Den månatliga versionen av Firefox fortsätter och Firefox 113 är här som en värdig uppdatering av den tidigare utgåvan, Firefox 112, som ger förbättrat stöd för AVIF-bilder över webben tack vare implementeringen av stöd för animerade AV1-bilder (AVIS).
Mozilla Firefox 113 introducerar också en säkrare inbyggd lösenordsgenerator som nu även inkluderar specialtecken vid generering av lösenord, en ny lokal för tadzjikiska (tg), samt en förbättrad bild-i-bild-funktion som låter dig kontrollera videons varaktighet , spola tillbaka en video (fungerar även med vänster/höger piltangenter), aktivera/inaktivera undertexter och enklare aktivera helskärmsläget.
Dessutom introducerar Firefox 113 en omdesignad tillgänglighetsmotor som lovar att avsevärt förbättra hastigheten, stabiliteten och lyhördheten hos webbläsaren för dig som använder skärmläsare.
Det finns också goda nyheter för Android-användare eftersom Firefox 113 ger stöd för hårdvaruaccelererad AV1-videoavkodning som standard på hårdvara som stöds eller via programvaruavkodning, aktiverar GPU-accelererad Canvas2D som standard, lägger till möjligheten att skriva ut från webbplatser som använder window.print ()-funktionen och introducerar flera UI-förbättringar av den inbyggda PDF-visaren för att göra det enklare att spara PDF-dokument direkt.
För webbutvecklare lägger Firefox 113 också till stöd för flera WebRTC-funktioner för att förbättra interoperabiliteten, lägger till stöd för CSS-mediefrågan med skript, lägger till stöd för färgfunktionerna från färgspecifikationen (nivå 4), lägger till stöd för egenskapen forcerad färgjustering , och introducerar möjligheten för modulskript att importera andra ES-modulskript på arbetsläsar.
Sist men inte minst förbättrar Firefox 113 ytterligare import av bokmärken från Chrome-baserade webbläsare genom att introducera stöd för import av favoritikoner för dessa bokmärken som standard så att du lättare kan identifiera dem efter importen.
Texten är ovan kommer ifrån
https://9to5linux.com/mozilla-firefox-113-is-now-available-for-download-heres-whats-new
Trisquel, officiellt Trisquel GNU/Linux, är en GNU/Linux distribution baserad på Ubuntu. Trisquels mål är att vara ett 100% fritt alternativ till Ubuntu och består endast av fri mjukvara utan några proprietära delar. Trisquel använder Linux-Librekärnan, en version av Linuxkärnan med de proprietära delarna borttagna. Trisquel är en av distributionerna som är rekommenderade av Free Software Foundation.
Mer information om denna distrubtion finns i vår wiki.
Har bara testa denna distrubtion i en virtuell maskin. Verka var en trevlig distrubtion för den bokstavtroende GNU / Linux användare. Skulle vara intressant och testa denna distrubtion på äldre hårdvara och se hur snabb den känns.
Att den använder ubuntu paketet förrråd är positiv, det gör support finns för distrubtioner över längre tid. Den kommer med kernel 5.x och inte med 6.x som är vanligt nu.
I Linux ger systeminformationskommandon information om hårdvara, programvara och konfigurationselement i systemet. Detta kommando ger information som kärnversion, distributionsnamn, distributionsversion, processortyp, minnesanvändning, nätverkskonfiguration och processer som körs.
Administratörer och användare kan använda dessa kommandon för att undersöka systemets prestanda och status och felsöka problem. För att underhålla och hantera ett Linux-system måste du känna till kommandon för Linux-systeminformation.
Kommando
Beskrivning
uname -a
Visar detaljerad information om Linux-kärnan
lsb_release -a
Ger information om Linux-distributionen som är installerad på systemet
Visar hur länge systemet har varit igång och den genomsnittliga systembelastningen
lspci
Visar information om systemets PCI-bussar och enheter
lsusb
Visar information om systemets USB-bussar och enheter
hwinfo
Visar detaljerad hårdvaruinformation om systemet
dmidecode
Visar detaljerad information om systemets hårdvarukomponenter
cat /proc/cpuinfo
Visar detaljerad information om systemets CPU
cat /proc/meminfo
Visar detaljerad information om systemets minnesanvändning
ifconfig
Visar information om systemets nätverksgränssnitt
netstat -a
Visar information om systemets nätverksanslutningar
netstat -ntlp
Den visar aktiva nätverksanslutningar och deras associerade processer eller program. Genom att kombinera dessa alternativ kan systemadministratörer enkelt identifiera applikationer eller processer som använder nätverksanslutningar och felsöka nätverksrelaterade problem.
Datorhjälp på Orrspelsvägen 13, Bromma erbjuder hjälp med Windows, Mac och Linux. Linux har blivit ett alternativ för den som vill ha en dator som skall håla lite längre, när Apple och Microsoft sluta supporta hårdvara,så stödjer Linux ofta hårdvara.
Vilket gör att man slipper slänga fungerade datorer.
T.ex en premium dator som iMac m/2010, supportas inte längre av Apple. Genom att köra in Ubuntu på denna dator, kan får en helt ok surfdator och även streamning klara den av. iMac ifrån den här årgången hade full hd som skärmupplösning.
Hos Datorhjälp kan man får hjälp sin Linux dator både i butik även som Datorhjälp i Hemmet. Datorhjälp i hemmet kostar 350:- / tim efter RUT
I september 2023 kommer Google Chrome att sluta visa låsikonen när en webbplats laddas över HTTPS, delvis på grund av den nu allestädes närvarande användningen av protokollet.
Den missförstådda låsikonen Det tog många år, men det oupphörliga trycket från Google, andra webbläsartillverkare och Let’s Encrypt för att göra HTTPS till normen för åtkomst till resurser på webben resulterade i en oförminskad framgång; enligt Google sker nu över 95 % av sidhämtningarna i Chrome på Windows via en krypterad, säker kanal med HTTPS.
Det är dags att ”omvärdera hur vi signalerar säkerhetsskydd i webbläsaren”, säger Chrome Security-teamet.
Så från och med Chrome 117 kommer ”låset” att ersättas med en ny ”tune”-ikon, som inte bär den ”pålitliga” implikationen som den tidigare förmedlar för många användare.
”Vi gjorde om låsikonen 2016 efter att vår forskning visade att många användare missförstod vad ikonen förmedlade. Trots våra bästa ansträngningar visade vår forskning 2021 att endast 11 % av studiedeltagarna korrekt förstod den exakta innebörden av låsikonen”, förklarade teamet.
”Detta missförstånd är inte ofarligt – nästan alla nätfiskesidor använder HTTPS och visar därför även låsikonen. Missförstånd är så genomgripande att många organisationer, inklusive FBI, publicerar tydlig vägledning om att låsikonen inte är en indikator på webbplatsens säkerhet.”
Nytt utseende
Google har planerat och arbetat mot detta slutskede i flera år. Målet var att så småningom byta från att visa positiva till att endast visa negativa säkerhetsindikatorer.
Den nya ”tune”-ikonen är mer klickbar, tycker de, och den kommer att öppna webbplatskontroller som nu kommer att inkludera låsikonen som ingångspunkt för information om anslutningssäkerhet.
Har du också en dator som Microsoft och Apple vill glömma? Modernisera din dator med Ubuntu Linux. Perfekt om du till exempel har en premiumdator från Apple och vill använda datorn som ’surfbräda’ på internet. En premiumdator, till exempel en iMac från 2010, är en alldeles utmärkt dator att använda för surf och streaming på nätet med Ubuntu.
Återbruka din dator!
Hur får du hjälp?
Besök oss på Orrspelsvägen 13 i Bromma. Ta spårvagn 12 från Alviks tunnelbanestation till Ålsten Gård. Vi hjälper dig att installera Ubuntu 24.04 LTS, Mint eller annan linux dist.
Bilden ovan anger vilken status vår servicebutik på Orrspelsvägen 13,Bromma.
FrankenPHP is a modern PHP app server built on Go and C that comes with a Caddy server to redefine traditional PHP servers and outshine competitors. Here's how to install it. The post FrankenPHP: A Modern PHP App Server in Go (Install + Use) appeared first on Linux Today.
After the Internet Archive breach, I built my own private Internet archive using a Raspberry Pi and ArchiveBox. Here's how I did it. The post How I Turned My Raspberry Pi Into a Private Internet Archive appeared first on Linux Today.
Wanna build your own RHEL clone? OpenELA’s got all the source code you need, ready to download for free. The post OpenELA Publishes Code for Devs Who Want to DIY RHEL 9.5 appeared first on Linux Today.
The FreeBSD Foundation, in partnership with the Alpha-Omega Project, has released the results of an extensive security audit of two critical FreeBSD components: the bhyve hypervisor and the Capsicum sandboxing framework. The post Major Security Audit of Critical FreeBSD Components Now Available appeared first on Linux Today.
In this article we'll talk about ScubaGear – an open-source tool the Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA) created to automatically evaluate Microsoft 365 (M365) configurations for potential security gaps. The post ScubaGear: Open-source tool to assess Microsoft 365 configurations for security gaps appeared first on Linux Today.
Rocky Linux 9.5 is now available for download, packed with updates like Podman 5.0, GCC 11.5, Node.js 22, and more. The post Rocky Linux 9.5 Released, Here’s What’s New appeared first on Linux Today.
NVIDIA 550.135 is a small update that only improves support for distribution running the Linux 6.11 kernel series, which renamed drm_fbdev_generic to drm_fbdev_ttm, by using drm_fbdev_ttm when present to keep supporting direct framebuffer access on Wayland compositors to present content on newer kernels. The post NVIDIA 550.135 Graphics Driver Released with Better Linux Kernel 6.11 […]
Highlights of FreeCAD 1.0 include a new built-in Assembly Workbench, the inclusion of the topological naming problem mitigation code, a new materials system for appearance properties, a new BIM workbench with better setup & management tools and better IFC support, as well as a new logo. The post FreeCAD 1.0 Open-Source 3D Parametric Modeler Released, […]
Grep is a Linux command-line utility for searching files for specific patterns that match regular expressions. In this blog post, we will explain grep with real examples. The post Grep Command in Linux appeared first on Linux Today.
Four months after Blender 4.2 LTS, the Blender 4.3 release introduces an experimental Vulkan backend on Linux and Windows systems to render the user interface. However, there are some limitations like lack of support for GPU subdivision and OpenXR, and slower performance compared to the OpenGL backend. The post Blender 4.3 Open-Source 3D Graphics App […]
Here are the upgrade steps for the new Fedora 41 release from the earlier Fedora 40 workstation version. Fedora 41 is officially available for download and the upgrade channels are now open. This release brings the latest and greatest GNOME 47 desktop for workstation editions, refinements to KDE Plasma 6.2 and more. You can read… […]
Learn about the best new features of the Fedora 41 release. Fedora 41 released on October 29, 2024. It’s packed with exciting updates that push the boundaries of the latest innovation in the Linux distribution space. From retiring outdated packages like Python 2.7 to introducing new spins like KDE Plasma Mobile and Miracle Window Manager,… […]
A latest release of Ubuntu 24.10 “Oracular Oriole” is here. We take a look at the best new features. Ubuntu 24.10 codenamed “Oracular Oriole” released on October 10, 2024. This is the first release following Ubuntu 24.04 LTS; hence it is packed with some exciting features across the desktop and server space. This version is… […]
The free and open source torrent client qBittorrent 5.0 unleashes a torrent of new features. The open-source torrent client qBittorrent has rolled out version 5.0, packed with powerful new capabilities and refinements. This major release overhauls the codebase, drops legacy tech, and introduces a wealth of user-requested features. Let’s dive into the highlights: qBittorrent 5.0:… […]
Learn about the new features of LibreOffice 24.8 which brings considerable update across its base modules. The document foundation released the final release of 2024, i.e. LibreOffice 24.8 a few weeks back. This release brings the usual updates to its core components such as Writer, Calc, Impress and a few additional updates to the core… […]
This beginner’s guide explains the steps required to upgrade to the latest LibreOffice in Ubuntu, Linux Mint and Windows. LibreOffice, used by millions of users worldwide, is the most popular free office suite today. It consists of a spreadsheet program (Calc), document processor (Writer), presentation (Impress), drawing (Draw), and Math module to help you with… […]
A simple tutorial on how to increase virtual machine size in VirtualBox. VirtualBox is one of the popular virtualization software that allows you to create and manage virtual machines (VMs). One of the common issues that you may face is the running out of disk space on VMs which you created in VirtualBox. You may… […]
Learn about the greatest new features of the upcoming GNOME 47 desktop environment. The GNOME 47 desktop environment is released on September 18, 2024. Being the final release of 2024, it’s packed up with some great features, which were long due anyway. Many features in this release are actually visible and aesthetics in nature. In… […]
A quick guide on how you can install COSMIC desktop in the popular Endeavour OS. COSMIC (Computer Operating System Main Interface Components) is a desktop environment developed by System76 for their Pop!_OS distribution. It recently released its Alpha version, which is quite stable. On the other hand, EndeavourOS is a popular Arch-based distribution which is… […]
Wondering how you can try COSMIC desktop in Arch Linux? Here’s how. The Cosmic desktop environment, developed by System76 for their Pop!_OS distribution, offers a new desktop experience for Linux Fans. It is built using Rust at the core and features all the modern necessities of a desktop environment. While tailored for Pop OS, you… […]
NVIDIA 550.135 graphics driver is now available for Linux, FreeBSD, and Solaris systems with a few enhancements for Linux users. Here's what's changed! The post NVIDIA 550.135 Graphics Driver Released with Better Linux Kernel 6.11 Support appeared first on 9to5Linux – do not reproduce this article without permission. This RSS feed is intended for readers, […]
Blender 4.3 open-source 3D graphics creation software is now available for download with new features and numerous improvements. Here's what's new! The post Blender 4.3 Open-Source 3D Graphics App Introduces Experimental Vulkan Backend appeared first on 9to5Linux – do not reproduce this article without permission. This RSS feed is intended for readers, not scrapers.
FreeCAD 1.0 open-source 3D parametric modeler is now available for download with numerous new features and UI improvements. Here's what's new! The post FreeCAD 1.0 Open-Source 3D Parametric Modeler Released, Here’s What’s New appeared first on 9to5Linux – do not reproduce this article without permission. This RSS feed is intended for readers, not scrapers.
Ubuntu 25.04 (Plucky Puffin) daily build ISO images are now available to download for early adopters and application developers who want to test drive their apps against the new toolchain. The post Ubuntu 25.04 (Plucky Puffin) Daily Build ISOs Are Now Available for Download appeared first on 9to5Linux – do not reproduce this article without […]
GNU Linux-Libre 6.12 kernel is now available for download. This release is based on Linux kernel 6.12 and it’s targeted at those who seek 100% freedom for their personal computers. The post GNU Linux-Libre 6.12 Kernel Released for Those Seeking 100% Freedom for Their PCs appeared first on 9to5Linux – do not reproduce this article […]
AlmaLinux OS 9.5 distribution is now available for download based on Red Hat Enterprise Linux 9.5. Here’s what’s new! The post AlmaLinux OS 9.5 Is Here as a Free Alternative to Red Hat Enterprise Linux 9.5 appeared first on 9to5Linux – do not reproduce this article without permission. This RSS feed is intended for readers, […]
Shotcut 24.11 open-source video editor is now available for download with various bug fixes to improve existing functionality. Here's what's new! The post Shotcut 24.11 Open-Source Video Editor Released with Various Bug Fixes appeared first on 9to5Linux – do not reproduce this article without permission. This RSS feed is intended for readers, not scrapers.
The 9to5Linux Weekly Roundup for November 17th, 2024, brings news about Linux kernel 6.12, Archinstall 3.0, DXVK 2.5, Red Hat Enterprise Linux 9.5, PeaZip 10.1, digiKam 8.5, new Steam Client update, Fedora Linux 42 features, as well as all the latest distro and software updates. The post 9to5Linux Weekly Roundup: November 17th, 2024 appeared first […]
Linux kernel 6.12 is now available for download with new features, enhanced hardware support, networking and filesystems improvements, and much more. Here's what's new! The post Linux Kernel 6.12 Officially Released, This Is What’s New appeared first on 9to5Linux – do not reproduce this article without permission. This RSS feed is intended for readers, not […]
Archinstall 3.0 Arch Linux menu-based installer is now available with a revamped interface based on Curses for more complex layouts. The post Archinstall 3.0 Arch Linux Menu-Based Installer Is Here with a Revamped Interface appeared first on 9to5Linux – do not reproduce this article without permission. This RSS feed is intended for readers, not scrapers.
En 6 timmars kurs på Engelska ( Det går att ställa in automatisk översättning till Svenska på youtube ) Om du är ny på Linux är den här nybörjarkursen för dig. Du kommer att lära dig många av de verktyg som används varje dag av både Linux SysAdmins och de miljontals människor som kör Linux-distributioner…
Linux Lite Linux Lite är en ständigt utvecklad och förbättrad Linuxdistribution baserad på Ubuntu och Debian. Denna 10 år gamla Linux-distribution är perfekt för din äldre hårdvara som behöver en vänlig och väldesignad distro. Teamet marknadsför denna distro som en idealisk utgångspunkt för Windows-användare som slutar med hårdvara som inte stöds med Windows. De främsta…
UpdateratHårddisk är nu byt på serven och vi är tillbaka efter en kortare nertid. Tack till vår leverantör Spacedump IT , som åkte tur/retur , Tidaholm – Stockholm för att lösa problemet. Här kan ni läsa mer om problem med Samsung 2 TB 980 Pro. https://www.tomshardware.com/news/samsung-980-pro-ssd-failures-firmware-update
Under pandemin har tillgången på Raspberry Zero varit begränsat, ursprunligen skulle den kostar 150:- men har varit uppe i 1000:- Hos Electrokit kan man nu köpa den för 200:- inkl. moms, men begräsad till Nordiska köpare och max köp 10 enheter åt gången och Raspberrypi.dk vara samma pris €19,03 inkl. VAT doch framgår inte om…
Att byta eller byta utrymme representerar en fysisk minnessida som bor ovanpå en diskpartition eller en speciell diskfil som används för att utöka RAM-minnet i ett system när det fysiska minnet fylls upp. Med den här metoden för att utöka RAM-resurserna dumpas inaktiva minnessidor ofta till växlingsområdet när inget RAM-minne är tillgängligt. Men på grund…
Textbearbetningskommandon är en uppsättning inbyggda kommandon som används för att manipulera text. Dessa kommandon tillåter användare att snabbt och effektivt söka, ändra och extrahera data från textfiler. Kommando Beskrivning Exempel awk Språk för mönsterskanning och bearbetning awk ’{print $1, $3}’ file.txt cat Sammanfoga och visa filer cat file1.txt file2.txt cut Extrahera kolumner med text från…
Mozilla Firefox 113 öppen källkod, plattformsoberoende och gratis webbläsare är nu tillgänglig för nedladdning inför den officiella lanseringen den 9 maj 2023, för dig som föredrar att använda de officiella binära paketen. Den månatliga versionen av Firefox fortsätter och Firefox 113 är här som en värdig uppdatering av den tidigare utgåvan, Firefox 112, som ger…
Trisquel, officiellt Trisquel GNU/Linux, är en GNU/Linux distribution baserad på Ubuntu. Trisquels mål är att vara ett 100% fritt alternativ till Ubuntu och består endast av fri mjukvara utan några proprietära delar. Trisquel använder Linux-Librekärnan, en version av Linuxkärnan med de proprietära delarna borttagna. Trisquel är en av distributionerna som är rekommenderade av Free Software…
I Linux ger systeminformationskommandon information om hårdvara, programvara och konfigurationselement i systemet. Detta kommando ger information som kärnversion, distributionsnamn, distributionsversion, processortyp, minnesanvändning, nätverkskonfiguration och processer som körs. Administratörer och användare kan använda dessa kommandon för att undersöka systemets prestanda och status och felsöka problem. För att underhålla och hantera ett Linux-system måste du känna till…
Datorhjälp på Orrspelsvägen 13, Bromma erbjuder hjälp med Windows, Mac och Linux. Linux har blivit ett alternativ för den som vill ha en dator som skall håla lite längre, när Apple och Microsoft sluta supporta hårdvara,så stödjer Linux ofta hårdvara. Vilket gör att man slipper slänga fungerade datorer. T.ex en premium dator som iMac m/2010,…
I september 2023 kommer Google Chrome att sluta visa låsikonen när en webbplats laddas över HTTPS, delvis på grund av den nu allestädes närvarande användningen av protokollet. Den missförstådda låsikonenDet tog många år, men det oupphörliga trycket från Google, andra webbläsartillverkare och Let’s Encrypt för att göra HTTPS till normen för åtkomst till resurser på…