PHP 8.2 är nu tillgängligt att installera på Debian 11 Bullseye eller Debian 10 Buster med det välkända Ondřej Surý-förvaret från tredje part. De flesta Debiananvändare föredrar att använda distributionen på grund av dess namn i öppen källkod, särskilt eftersom det är en av de mest stabila distributionerna. Men ibland kanske du vill installera den senaste versionen av en viss programvara för utveckling eller, i de flesta fall, prestanda för specifik programvara som CMS-system.
Två månader efter den senaste utgåvan har SystemRescue (tidigare känt som SystemRescueCd) Linux-systemräddningsverktyget idag uppdaterats till version 9.06, en utgåva som lägger till nya alternativ till startmenyn, uppdaterade komponenter och nya verktyg.
SystemRescue 9.06 är här med den senaste och bästa Xfce 4.18-skrivbordsmiljön. Vi skulle kunna säga att detta är den första ISO-utgåvan av en GNU/Linux-distribution som levereras med Xfce 4.18, men SystemRescue är inte ett fullfjädrat skrivbordssystem eftersom det huvudsakligen är designat som ett startbart medium för att administrera eller reparera ditt system.
Den här utgåvan uppdaterar Memtest86+ minnestestaren till version 6.00 för UEFI i GRUBs startmeny, lägger till kommandot pacman-faketime för att komma till rätta med utgångna paketsigneringsnycklar och lägger till stöd för seriekonsoler (ttyS0,115200n8) i starthanteraren och startalternativen.
Två nya paket har lagts till i SystemRescue 9.06, nämligen inxis fullfjädrade CLI-systeminformationsverktyg och libfaketime-biblioteket (behövs för pacman-faketime). Utöver det uppdaterar den här versionen dovnc-alternativet för att fungera som dostartx igen och reducerar startmenyns timeout tills den automatiska uppstarten av standardstartalternativet till 30 sekunder.
Värt att notera är också det faktum att den här utgåvan lägger till två nya alternativ, nämligen ”bash_history” och ”hosts”, till ”sysconfig”-omfånget för YAML-konfigurationsfilen och bäddar in verktyget isomd5sum för att arbeta med md5sum implanterat i ISO-bilder för att förhindra oavsiktlig korruption.
Med den här utgåvan har SystemRescue-utvecklarna också släppt ett nytt verktyg för att skapa startbara USB-minnen. Verktyget heter SystemRescue USB Writer (sysrescueusbwriter) och det distribueras som en AppImage som du kan köra på praktiskt taget vilken GNU/Linux-distribution som helst. Det är ett CLI-verktyg som skapar ett skrivbart FAT-filsystem.
Läs mer om denna distrubtion i på , där även nedrladdnings länkar finns
LibreOffice är ett av dom populäraste officepakten, dels för att den finns till fler plattformar än Microsoft Office. För den som bara vill ha en skrivmaskin, för att skriva ett brev till någon , så är libreOffice ett utmärkt verktyg. LibreOffice ingår det flesta Linuxdistrubitioner.
Den kommande LibreOffice 7.5-versionen är laddad med funktioner och förbättringar över moduler. Den genomgår för närvarande beta-testning. Ändringarna inkluderar funktionsuppdateringar, buggfixar, Microsoft Office-kompatibilitet, exportfunktioner, förbättringar av makroprogrammering och många fler.
I den här artikeln kommer jag att kortfatta om några av de viktiga visuella uppdateringarna som kan påverka ditt dagliga arbetsflöde.
LibreOffice 7.5: Nya funktioner
Calc När du anger siffror med ett enda prefixcitattecken (‘) nu, beter sig Calc korrekt baserat på när prefixet ska tas bort när det följs av ett nummer. Detta beteende förblir oförändrat för celler formaterade som text. Calc stöder nu DBF Mazovia Encoding (0x69) för visuella FoxPro-filer i den här utgåvan. Tidigare var de villkorliga formateringsvillkoren – ”börjar med”, ”slutar med” och ”innehåller” inte skiftlägeskänsliga. Det var oförenligt med andra formateringsalternativ. Från och med detta är dessa tre villkor skiftlägeskänsliga. Dessutom är cellerna som innehåller texter med radbrytningar ( < text:radbrytning / > ) och flikar nu bevarade. Den försvann när filen sparades och öppnades. Detta var en 8-årig bugg som fixades. Funktionsguiden i Calc söker nu i funktionsbeskrivningstexten bredvid funktionsnamnet. Tidigare matchade den bara funktionsnamnet. Här är en jämförelse av beteendet.
Writer Två nya innehållskontroller kommer i LibreOffice 7.5, vilket ger dig fler alternativ för att strukturera dina dokument. De är kontroller för ”oformaterad text” och ”kombinationsruta”. Dessutom kan du också använda titlar och taggar för innehållskontrollerna för att bättre hantera dem i ett dokument med många kontroller.
Xfce är en resurssnål skrivbordsmiljö för UNIX-liknande operativsystem. Den siktar mot att vara snabb och låg på systemresurser, medan den fortfarande är visuellt tilltalande och användarvänlig.
Bland andra betydande ändringar introducerar Xfce 4.18 en ny generisk genvägsredigerare för att ge användarna ett grafiskt gränssnitt för att ändra komponentspecifika genvägar, lägger till en bekväm widget för filnamnsinmatning för att förhindra ogiltiga filnamn, lägger till adaptivt vsync-stöd med GLX för kompositören och förbättrar stöd för UI-skalning för att bättre stödja HiDPI-skärmar.
Också anmärkningsvärt är det faktum att Xfces arbetsytasinställning nu kommer att fungera med andra fönsterhanterare och att alla rubrikfält i Xfce-fönster och dialogrutor nu ritas av Xfwm4-fönsterhanteraren som standard, och vissa av dialogerna stöder nu valfritt CSD (klient- Sidodekorationer).
Linus Torvalds släppte Linux Kernel 6.1 den 11 december 2022, som den sista huvudversionen av Kernel 2022. Av många anledningar är denna utgåva viktig. Det kanske viktigaste är det initiala språkstödet för Rust i mainline Kernel för bättre säkerhet och minnessäkra koder under de kommande dagarna. Vilket kommer att minska antalet kärnsårbarheter ju mer vi rör oss mot Rust från C.
Detta innebär också att alla nedströms centrala kärnhärledda operativsystem blir säkrare och minskar minnet med osäkra kantfall under de kommande dagarna. Den här utgåvan är en ikonisk version i kärnans historia.
Med det sagt är Linux Kernel 6.1 lite försenad med en vecka på grund av flera buggar och problem under utgivningstestfasen under de senaste veckorna. Dessutom varnade Linus också för att han skulle vara strikt med att slå ihop nya förändringar i den kommande 6.2 på grund av ”semester”-säsongerna. Alla som skickar in patchar utan ett grundläggande test kan bli avbruten.
FreeBSD är ett UNIX-liknande operativsystem baserat på U.C. Berkleys BSD-Lite-version. Den används i första hand för kärnbaserade infrasystem, routrar, nätverksenheter och körs möjligen i miljontals enheter. FreeBSD paketerar tusentals paket från skrivbordsappar till kärnmoduler, vilket gör det enklare att bygga ditt system som kör detta fantastiska operativsystem.
Viktiga ändringar i utgåvan inkluderar att OpenSSL-versionen uppdateras till 1.1.1q, medan OpenSSH är uppgraderad till 9.1p1. LLVM Toolchain Suite uppgraderades också till 13.0.0. Andra nyckelversionsuppgraderingar inkluderar ena kärndrivrutin 2.6.1, fil 5.43, libarchieve 3.6.0 och dma 2022-01-27.
Dessutom tillåter den här utgåvan nu flera kärnor att bearbeta trafik för att förbättra prestandan av if_repair-drivrutinen. Dessutom tillåter kommandot tcpdump nu användare att ställa in flera regler som kommer att exponeras som en del av pflog-huvudet.
Utöver det är telnetd-demonen utfasad i denna version, vilket bör noteras för nätverksproffs.
Det totala antalet ändringar och korrigeringar överstiger 100+, vilket du kan läsa i detalj i ändringsloggen.
OpenLiteSpeed är en HTTP-server med öppen källkod med en liknande funktion som Apache men bygger på nyare teknologier.
OpenLiteSpeed drivs av den extremt snabba LiteSpeed-webbservern, som utmärker sig i både prestanda och stabilitet – den är upp till 20 gånger snabbare än Apache när den serverar statiska filer.
Den har också inbyggd cachning för dynamiskt innehåll, lastbalansering, komprimering och säkerhetsfunktioner som inte finns i de flesta andra webbservrar.
LiteMage Cache & Accelerator Module stöder cache-sammandrag (HTTP-villkorliga GET/POST-förfrågningar), bytecode-cache, PHP-acceleratorer och SCGI-cache-stöd för att ytterligare förbättra lyhördheten för slutanvändare.
-2U server ifrån ca 2010 , utrustad 2 st Xeon CPU totalt 8 st kärnor och 32 GB RAM.
-Maskinen är en server, dvs inte lämplig som t.ex speldator, då det inte gå att montera något grafikkort i maskinen och den inbyggda grafiken är väldig enkelt. -Maskinen har även 2 st kragg. -Maskinen är delvis utrustsade SAS diskar men det går ersätta dem med SATA.
-Maskinen är utmärkt för den som vill ha en lek och lär maskin för tex proxmox och köra flera virtuella instanser.
-Medföljer om så önska en gamla DELL Letter skärm
Maskinen låter väldig mycket och äter troligen en massor med ström.
Kan hämtas i Västra Stockholm på avtalad tid.
Om intresse finns skicka e-post till martin@linux.se
The functions command in Fish shell lets you manage and interact with Fish functions. This tutorial explains how to manage functions in Fish shell on Linux. The post How to Manage Functions in Fish Shell on Linux: A Beginners Guide appeared first on Linux Today.
Bun is a modern JavaScript runtime designed to simplify and accelerate the development of JavaScript and TypeScript applications. Unlike traditional runtimes, Bun combines multiple tools into a single, cohesive package, including a bundler, test runner, and a Node.js – compatible package manager. The post Bun: A Faster JavaScript Runtime for Linux Users appeared first on […]
In this article, you will learn how to enable AI-powered document editing on Ubuntu through the example of ONLYOFFICE Desktop Editors, an open-source office package for Linux, and GPT4All, an open-source platform designed to run local AI models. The post AI Document Editing: Connect GPT4All to ONLYOFFICE on Ubuntu appeared first on Linux Today.
Discover a step-by-step guide to install the latest version of NeoVim on your Ubuntu and other Linux distributions with multiple methods. The post How to Install NeoVim on Ubuntu and Other Linux Distros appeared first on Linux Today.
In this guide, we will explain different methods to change directories and list files in one command using Fish Shell on Linux. The post How To Change Directory And List Files In One Command In Fish Shell appeared first on Linux Today.
Neo4j is a high-performance graph database management system for graph storage, data science, ML, analytics, and visualization. In this tutorial, we'll show you step-by-step instructions on installing and using the Neo4j Graph Database on the Debian 12 server. The post How to Install and Use Neo4j Graph Database on Debian 12 appeared first on Linux […]
Odoo (formerly known as OpenERP) is a self-hosted suite of over 10,000 open Odoo is a free and open-source ERP solution for multiple types of businesses. In this tutorial, you will install the Odoo open-source ERP on the Ubuntu 24.04 server. The post How to Install Odoo ERP Software on Ubuntu 24.04 Server appeared first […]
Learn about the /proc/cpuinfo file in Linux, the different sections inside it, more about its flags, and how to use it to write shell scripts. The post Understanding the /proc/cpuinfo File in Linux appeared first on Linux Today.
Discover a step-by-step guide to install Ryujinx Emuator on Ubuntu and other Linux distributions with practical usage examples. The post How to install the Ryujinx Emulator on Ubuntu and Other Distros appeared first on Linux Today.
One of the popular forum software NodeBB, is joining the fediverse. Starting with NodeBB v4.0.0, federation is a core feature. The post Opensource Forum Software NodeBB Joins the Fediverse appeared first on Linux Today.
A quick glance into the new features of Xfce 4.20 desktop environment. Xfce 4.20 desktop environment has arrived a few weeks back, and it’s packed with features and updates. This major release comes after two years since Xfce 4.18. Hence, it’s now more evolved, bringing experimental Wayland support, UI refinements and performance updates. Let’s dive… […]
A polished and revamped desktop experience arrives with Cinnamon 6.4 desktop. For months, the Linux Mint team has been steadily improving their flagship – Cinnamon 6.4, a desktop environment update that’s not just incremental, but transformative. This release isn’t just a collection of tweaks; it’s a refined experience designed to boost productivity and enhance visual… […]
A new release of elementary OS 8 (“Circe”) is out. Here’s the rundown of the best new features of this release. After almost two years of development since the prior release, elemnetary OS is now out with its latest release 8.0 code-named “Circe”. This release is based on Ubuntu 24.04 LTS which was released on… […]
Want to create your own home lab? Learn how to build an affordable, secure, and functional setup for programming, virtualization, and more. Building your own home lab is fun. It’s like a tech playground where you can test ideas, learn new skills and even improve your home network. Whether you’re into programming, cybersecurity or just… […]
Here are the upgrade steps for the new Fedora 41 release from the earlier Fedora 40 workstation version. Fedora 41 is officially available for download and the upgrade channels are now open. This release brings the latest and greatest GNOME 47 desktop for workstation editions, refinements to KDE Plasma 6.2 and more. You can read… […]
Learn about the best new features of the Fedora 41 release. Fedora 41 released on October 29, 2024. It’s packed with exciting updates that push the boundaries of the latest innovation in the Linux distribution space. From retiring outdated packages like Python 2.7 to introducing new spins like KDE Plasma Mobile and Miracle Window Manager,… […]
A latest release of Ubuntu 24.10 “Oracular Oriole” is here. We take a look at the best new features. Ubuntu 24.10 codenamed “Oracular Oriole” released on October 10, 2024. This is the first release following Ubuntu 24.04 LTS; hence it is packed with some exciting features across the desktop and server space. This version is… […]
The free and open source torrent client qBittorrent 5.0 unleashes a torrent of new features. The open-source torrent client qBittorrent has rolled out version 5.0, packed with powerful new capabilities and refinements. This major release overhauls the codebase, drops legacy tech, and introduces a wealth of user-requested features. Let’s dive into the highlights: qBittorrent 5.0:… […]
Learn about the new features of LibreOffice 24.8 which brings considerable update across its base modules. The document foundation released the final release of 2024, i.e. LibreOffice 24.8 a few weeks back. This release brings the usual updates to its core components such as Writer, Calc, Impress and a few additional updates to the core… […]
This beginner’s guide explains the steps required to upgrade to the latest LibreOffice in Ubuntu, Linux Mint and Windows. LibreOffice, used by millions of users worldwide, is the most popular free office suite today. It consists of a spreadsheet program (Calc), document processor (Writer), presentation (Impress), drawing (Draw), and Math module to help you with… […]
Mozilla Thunderbird 134 open-source and free email and calendar client is now available for download with new features and bug fixes. Here's what's new! The post Mozilla Thunderbird 134 Adds New Notification System for Real-Time Desktop Alerts appeared first on 9to5Linux – do not reproduce this article without permission. This RSS feed is intended for […]
The 9to5Linux Weekly Roundup for January 26th, 2025, brings news about Wine 10, GNOME 48 alpha, Solus 4.7, Shotcut 25.01, VirtualBox 7.1.6, GNU Linux-libre 6.13 kernel, fwupd 2.0.4, Archinstall 3.0.2, GNOME 47.3, as well as all the latest distro and software updates. The post 9to5Linux Weekly Roundup: January 26th, 2025 appeared first on 9to5Linux – […]
Solus 4.7 distribution is now available for download powered by Linux 6.12 LTS and featuring updated GNOME, KDE Plasma, Budgie, and Xfce editions. Here’s what’s new! The post Solus 4.7 Released with Linux 6.12 LTS, GNOME 47, KDE Plasma 6.2, and Xfce 4.20 appeared first on 9to5Linux – do not reproduce this article without permission. […]
Shotcut 25.01 open-source video editor is now available for download with native Wayland support in the Flatpak bundle on Linux. The post Shotcut 25.01 Video Editor Adds Native Wayland Support on Flatpak for Linux appeared first on 9to5Linux – do not reproduce this article without permission. This RSS feed is intended for readers, not scrapers.
GNOME 48 Alpha is now available for public testing with support for accent colors, Wayland improvements, and many other changes. Here’s what to expect! The post GNOME 48 Alpha Is Now Available for Public Testing, Here’s What’s New appeared first on 9to5Linux – do not reproduce this article without permission. This RSS feed is intended […]
GNOME 47.3 is now available as the third maintenance update to the latest GNOME 47 “Denver” desktop environment series with more bug fixes, updated translations, and other changes. The post GNOME 47.3 Improves Frame Rate for Monitors Attached to Secondary GPUs appeared first on 9to5Linux – do not reproduce this article without permission. This RSS […]
GNOME 46.8 is now available as the eighth maintenance update to the GNOME 46 desktop environment series with more bug fixes, updated translations, and small improvements. The post GNOME 46.8 Release Speeds Up Thumbnail Loading in the Nautilus File Manager appeared first on 9to5Linux – do not reproduce this article without permission. This RSS feed […]
Archinstall 3.0.2 Arch Linux menu-based installer is now available with support for the Wayfire Wayland compositor, Btrfs improvements, disk partitioning enhancements, and more. The post Arch Linux Installer Archinstall Gets Support for the Wayfire Wayland Compositor appeared first on 9to5Linux – do not reproduce this article without permission. This RSS feed is intended for readers, […]
VirtualBox 7.1.6 open-source virtualization software is now available for download with initial support for Linux kernel 6.13 and many other changes. Here's what's new! The post VirtualBox 7.1.6 Released with Initial Support for Linux Kernel 6.13 appeared first on 9to5Linux – do not reproduce this article without permission. This RSS feed is intended for readers, […]
Wine 10 is now available for download with experimental Bluetooth driver, new HID pointer device driver, Wayland driver improvements, support for display mode virtualization, and more. Here's what's new! The post Wine 10 Released with Experimental Bluetooth Driver, New HID Pointer Driver appeared first on 9to5Linux – do not reproduce this article without permission. This […]
PHP 8.2 är nu tillgängligt att installera på Debian 11 Bullseye eller Debian 10 Buster med det välkända Ondřej Surý-förvaret från tredje part. De flesta Debiananvändare föredrar att använda distributionen på grund av dess namn i öppen källkod, särskilt eftersom det är en av de mest stabila distributionerna. Men ibland kanske du vill installera den…
Bild lånad ifrån https://9to5linux.com/arch-linux-based-systemrescue-9-06-toolkit-adds-xfce-4-18-and-new-bootable-usb-creator Två månader efter den senaste utgåvan har SystemRescue (tidigare känt som SystemRescueCd) Linux-systemräddningsverktyget idag uppdaterats till version 9.06, en utgåva som lägger till nya alternativ till startmenyn, uppdaterade komponenter och nya verktyg. SystemRescue 9.06 är här med den senaste och bästa Xfce 4.18-skrivbordsmiljön. Vi skulle kunna säga att detta är den…
LibreOffice är ett av dom populäraste officepakten, dels för att den finns till fler plattformar än Microsoft Office. För den som bara vill ha en skrivmaskin, för att skriva ett brev till någon , så är libreOffice ett utmärkt verktyg. LibreOffice ingår det flesta Linuxdistrubitioner. Den kommande LibreOffice 7.5-versionen är laddad med funktioner och förbättringar…
Xfce är en resurssnål skrivbordsmiljö för UNIX-liknande operativsystem. Den siktar mot att vara snabb och låg på systemresurser, medan den fortfarande är visuellt tilltalande och användarvänlig. Bland andra betydande ändringar introducerar Xfce 4.18 en ny generisk genvägsredigerare för att ge användarna ett grafiskt gränssnitt för att ändra komponentspecifika genvägar, lägger till en bekväm widget för…
Linus Torvalds släppte Linux Kernel 6.1 den 11 december 2022, som den sista huvudversionen av Kernel 2022. Av många anledningar är denna utgåva viktig. Det kanske viktigaste är det initiala språkstödet för Rust i mainline Kernel för bättre säkerhet och minnessäkra koder under de kommande dagarna. Vilket kommer att minska antalet kärnsårbarheter ju mer vi…
FreeBSD är ett UNIX-liknande operativsystem baserat på U.C. Berkleys BSD-Lite-version. Den används i första hand för kärnbaserade infrasystem, routrar, nätverksenheter och körs möjligen i miljontals enheter. FreeBSD paketerar tusentals paket från skrivbordsappar till kärnmoduler, vilket gör det enklare att bygga ditt system som kör detta fantastiska operativsystem. Viktiga ändringar i utgåvan inkluderar att OpenSSL-versionen uppdateras…
OpenLiteSpeed är en HTTP-server med öppen källkod med en liknande funktion som Apache men bygger på nyare teknologier. OpenLiteSpeed drivs av den extremt snabba LiteSpeed-webbservern, som utmärker sig i både prestanda och stabilitet – den är upp till 20 gånger snabbare än Apache när den serverar statiska filer. Den har också inbyggd cachning för dynamiskt…
-2U server ifrån ca 2010 , utrustad 2 st Xeon CPU totalt 8 st kärnor och 32 GB RAM. -Maskinen är en server, dvs inte lämplig som t.ex speldator, då det inte gå att montera något grafikkort i maskinen och den inbyggda grafiken är väldig enkelt. -Maskinen har även 2 st kragg. -Maskinen är delvis…
Vill du har en bra textredigare för Linux så finns notepad++ , om du kör Ubuntu / Debian skriva apt install notepadqq Mer information finns på notepadqq hemsida. Här är en artikel i ämnet textredigare i Linux