Första försöket att köpa den här lilla enkorts dator ifrån alibaba gick åt skogen. Ytterligare 150:- fattigare införskaffade jag ett exemplar ifrån UK istället via ebay.
Den modellen som såldes på ebay hade 512 MB istället för 256 MB.
En fördel om man skall leka med enkorts datorer, är att ha tillgång till en linux dator, man bör även ha inbyggd SD kortläsare eller så får man köra med en adapter.
Började med att plockade hem ubuntu 16.04.1 LTS till Orange PI Zero ( https://image.armbian.com/ ) , körde sedan en
dd if=image_name of=/dev/sdx, ( RTFM är ett tips för kommando dd, för fel använt kan man ställa till en del strul. ) det finns även windows program som man kan skriva imagen till SD kortet med, men det är som sagt lättare jobba i linux miljö.
Orange Zero PI kommer inte med någon hdmi utgång, det finns vissligen video signal på stiften, men jag föredrog att köra ssh.
Det som kan vara lite jobbig med ssh är att veta vilka ip adress maskinen får, har man en bra router så kan man oftast kolla på routerns inbyggda hemsida vilken IP den fick , annars är ett tips att redigera filen /etc/network/interfaces på SD kortet , så den får statisk ip. ( Googla på Ubuntu static ip så finner du massor med gudier. )
När man loggar in första gången gör man det med ssh root@ip_adress och password 1234 , därefter tvingas man byta lösenord
Med kommando nmtui gick lätt koppla in Orange pi Zero på wlan.
Annars är det som köra vilken ubuntu dator som helst, man kan lätt installera dom paktet som finns till vanliga x86 ubuntu, apache, php , emacs osv osv …
Vad kan då göra med en sådan här dator? Precis som sin kusin Raspberry PI så är det bara fantasin som sätter gränser. Fördelen med Orange Zero Pi jämförelse Raspberry Pi Zero, är att Orange Pi zero kommer med dubbla nätverks interface, därav får man mer för pengarna.
Till Raspberry Pi har uppkommit en hel industri med tillbehör och tidningar för olika skapade projekt.
Överhuvudtaget har det uppkommit en hel industri av PI enkorts datorer i olika fruktsmaker som är en fork på Raspberry Pi projektet, det är lite som när första PCn kom. Först kom originalet i form av IBM PC och sedan kom det olika klonerna. Det är tack var denna industrin är som PCn fortfarande existera.
Det fanns tom en Apple II kopia som hette Orange ( Källa http://www.computerhistory.org/collections/catalog/102662865 )
Som sagt Orange Pi Zero kostar 150:- med frakt ifrån Brittiska Ebay kan användas till mer än man tro, datorn har 4 kärnor, 512 MB RAM, 1 st USB Port. Tyvärr saknar den en 3,5 mm utgång för ljud, men ljud och video finns på stiften. Mer information om Orange Pi Zero ut och in gångar finner ni här.
Informationen om Orange Pi Zero verka var helt ok, på deras webbplats hittar man mer information än bruklig.
Ström matningen till Raspberry Pi är vanlig micro USB , så man kan med fördel använda det powerbanks som finns i handeln, om man vill placera orange pi på en plats där inte finns strömuttag.
Man bör dock ha en viss terminal vana i Linux för att ratta Orange Pi Zero, där är kanske fördelen med Rasberry PI 3 ( Som kostar ca 350:- ) att man kan köra med grafisk gränssnitt.
Det finns sagt massor med sidor på nätet som ger support till ubuntu, så de flesta frågor och svar finner man en googling bort och många av det skapande projekt man finner för Rasberry PI bör även fungera på Orange Zero Pi.
( Delar av informationen ovan är hämtad ifrån http://automatiserar.se )